«Οι εικόνες στα σχολεία θυμίζουν εξέγερση φυλακισμένων» («αγανακτισμένος» γονιός στον ΑΛΦΑ TV, 05/11/06)
Προάστεια: La Haine
Καταδίκη (τελική;) Σαντάμ Χουσεΐν: είπε ο γάιδαρος…
«Ομως δεν θα ξεχάσουμε/ Δεν θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε/ Γιατί δεν έχει τέλος μέσα μας εκείνη/ η μακρινή εποχή./ Γιατί οι νεκροί δεν έχουν βρει ακόμα/ τον ύπνο τους./ Γυρίζουν μέσα στις νύχτες μας./ Δεν μιλούν, δεν ζητούν τίποτα, δεν/ τους χρειάζεται τίποτα./ Θέλουν μόνο να βρούμε εμείς και τα/ παιδιά μας/ και τα παιδιά των δικών τους που μεγάλωσαν/ με σκοτεινά παραμύθια κ’ αλλόκοτα/ ότι η ζωή τους πλήρωσε τόσο ακριβά/ και προπάντων απόλυτα.» (Θανάσης Κωσταβάρας)
♦ «Στις 9 Μαΐου στην Καλλιθέα εθεάθη ένας ψηλόλιγνος, αρχοντικός γέρος, φορώντας σακάκι, όπου έλαμπαν σειρές ολόκληρες σοβιετικά μετάλλια. Από το χέρι κρατούσε τον εγγονό του, πιτσιρικά 10-11 χρόνων, ντυμένο με χακί στρατιωτικό σακάκι και στρατιωτικό καπέλο αξιωματικού του σοβιετικού στρατού. Για μερικούς η εικόνα φάνταζε κωμική, γραφική, για άλλους προκλητική, ανεπίτρεπτη. Ο γέρος δεν ήθελε ούτε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ούτε να προκαλέσει. Απλώς, ήταν πολύ γέρος, Πόντιος παλιννοστήσας από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ο οποίος, εκεί, εκτοπίστηκε και εξορίστηκε, στα πέτρινα και συχνά άδικα χρόνια, τρεις φορές. Ομως, γιόρταζε τη μεγάλη νίκη του σοβιετικού λαού στον πόλεμο, γιατί, παρ’ όλα όσα πέρασε και άντεξε, ήταν και το δικό του μεγάλο έπος. Το τελευταίο έπος, που κληροδότησε στον εγγονό του. Απ’ αυτή την κληρονομιά, η νέα του πατρίδα έχει μόνο να κερδίσει» (από άρθρο της Ευγ. Κριτσέφσκαγια στην Αυγή, 28-29/10/06).
♦ Αντιφάσεις σ’ ένα άρθρο (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 28-29/10/06): «Φωτογραφία του 1956 στην Ουγγαρία από την ένοπλη αντεπανάσταση η οποία στηρίχτηκε από τον ιμπεριαλισμό» και «Η όλη αυτή κατάσταση (αυταρέσκεια και έπαρση, λάθη προγραμματισμού, λάθη στην αγροτική πολιτική και με παραβίαση των νόμων είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο λαό) αλλά και η καθυστέρηση της επίλυσης των λαθών, δημιούργησε μια βαθιά και δικαιολογημένη οργή στα μέλη του κόμματος και σε ένα μεγάλο μέρος του εργαζόμενου λαού». (Το δεύτερο απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάνος Κάνταρ «Για μια σοσιαλιστική Ουγγαρία», 1996). Οργή, λοιπόν, (ψυχολογικά;) αλλά «αντεπανάσταση» πολιτικά…
♦ Στο ίδιο φύλλο του ΡΙΖΟΣΠΑ-ΣΤΗ… Η ξεφτίλα!: 6η σελίδα «λάβρο» σχόλιο «κατά» του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»…!!! (για τα λεφτά τα κάνετε ΟΛΑ, ρεεεε!).
♦ «Και παρά την καλά “δουλεμένη” αντίληψη ότι πρόκειται μόνο για παιδιά πρώτων μεταναστών (νυν Γάλλων πολιτών) από τις γαλλικές αποικίες (που όντως αποτελούν την πλειοψηφία), τα στοιχεία δείχνουν ότι στις περυσινές αναταραχές το 20% των συμμετεχόντων είχαν “κατάλευκο χρώμα”: Ηταν αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν “ga♦lois”, δηλαδή “αυθεντικοί Γάλλοι”, γεγονός που καταρρίπτει τους μύθους περί “θρησκείας, ξένων, βρωμο-αράβων” και άλλα συναφή. Αντίθετα, αναδεικνύει σαφώς την ουσία που όλοι σχεδόν οι πολιτικοί ιθύνοντες (συμπεριλαμβανομένων των ηγεσιών των κομμάτων της αριστεράς, όπως το Γαλλικό ΚΚ που ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη με παρέμβαση στα γκέτο, τα οποία, όμως, εγκατέλειψε διαλύοντας τις εκεί οργανώσεις στις αρχές του ‘90, στο πλαίσιο της “μεταρρύθμισής” του) μεθοδικά προσπάθησαν να αποκρύψουν: Τα ταξικό διακύβευμα των αναταραχών, καθώς πρόκειται για το πλέον περιφρονημένο κομμάτι της γαλλικής εργατικής τάξης» (από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, 28-29/10/06).
♦ «Ηταν και τα εγγενή προβλήματα που ξεκινούσαν από την αοριστία του όλου εγχειρήματος και την έλλειψη ενός συγκεκριμένου τρόπου λήψης απόφασης» (περιοδικό Ρεζιστένσιας, τεύχος 3, για την «Αλλη Καμπάνια» των Ζαπατίστας). Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…
♦ «Στο πλαίσιο, μάλιστα, της διεθνούς κατοχύρωσής του ως πιθανού προέδρου, ο Ντανιέλ (Ορτέγα) έχει πυκνώσει τις επαφές τους με στελέχη της παγκόσμιας επαναστατικής Αριστεράς, όπως επί παραδείγματι ο, σύντροφός του στη Σοσιαλιστική Διεθνή, Γιώργος Παπανδρέου». Σχόλιο δικό μας: (…!!!!). Και επιπλέον: «…μπροστά στον κίνδυνο ολόκληρη η κρατική εξουσία να περάσει στα χέρια της Δεξιάς, οι Σαντινίστας «έγραψαν» μέρος της στο όνομα στελεχών του κόμματος αλλά και απλών ανθρώπων. Ο στόχος ήταν η οικονομική (και, κατά συνέπεια, πολιτική) διάσωση του κόμματος και της κρατικής περιουσίας, μπροστά στο διαφαινόμενο σάρωμα που θα έκανε η Δεξιά, ωστόσο μαζί με τον βασιλικό ποτίστηκε και η γλάστρα: το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό ωφελήθηκαν και απλοί άνθρωποι έκρυψε το ότι μια σειρά στελέχη των Σαντινίστας μετατράπηκαν εν μιά νυκτί σε εύπορους επιχειρηματίες, φτάνοντας μάλιστα να κατέχουν σημαντικές πηγές πλούτου, όλες στο όνομά τους» («Σαντινίστας: από την κρίση στην παρακμή», περιοδικό RESISTENCIAS, Οκτώβρης 2006). Η «καμένη γη» ή φάτε-φάτε κι αφού σκάσετε ξαναφάτε! (Γεια σου «παγκόσμια Επαναστατική Αριστερά» με το Γιωργάκη σου…).
♦ Στην «πάλη των τάξεων» (Νο 19) διαβάσαμε ερωτήματα όπως αν ο αέρας είναι ελληνικός, τα ποτάμια οι θάλασσες και τα σύννεφα (ερωτήματα στους πατριώτες έλληνες και τους θρησκευόμενους ορθοδόξους μέχρι και τις ηγεσίες χωρίς εξαίρεση) και θυμηθήκαμε ένα πολύ καλό άρθρο («Το νερό δεν είναι εμπόρευμα») πληροφοριακό στο πολυαναφερόμενο «RESISTENCIAS» (Δεν είναι κακό-να διαβάσουμε…).
♦ «Είμαστε γι’ αυτό μια κοινωνία γεμάτη «τραυματισμένους» και «φοβικούς» που δεν αναγνωρίζουν τίποτα και κανέναν. Μια κοινωνία που δεν μαθαίνει από τα σφάλματά της. Μια κοινωνία ιδιωτών, ψοφοδεής κσι γι’ αυτό άφιλη και αφιλόξενη για καθετί που την ξεπερνά, που δεν είναι στο μέτρα της. Για καθετί που απειλεί να αποκαλύψει τη φτώχεια της… Αν αυτή είναι η κοινωνία μας και η δημοκρατία της θα είναι αναλόγων «προσόντων»!» (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ-Ναυπάκτου, 27/10/06).
♦ Ενώ, λοιπόν, πριν τον πρώτο γύρο των δημοτικονομαρχιακών εκλογών η αυτοδιοίκηση ήταν το «διαμάντι» των δηλώσεών τους, μια βδομάδα μετά τα πράγματα αλλάζουν: «Νομαρχιακή ψήφος ή εμμέσως βουλευτική;» αναρωτιέται ο Γερ. Μοσχονάς στα «Ενθέματα» της ΑΥΓΗΣ, 29-10-06.
♦ «Ο επιχειρηματικός κόσμος πλήρωσε το 70% των φόρων του 2005» κραυγάζει το δισέλιδο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ. 3-11-06. (‘Ντάξει, μωρέ, θα τους βοηθήσουμε κι αυτούς…). Φυσικά η «διαπίστωση» αυτή ανήκει στο «Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών» (…).
♦ Κι άλλες επεν(γ)δύσεις 3,1 δισ. ευρώ με 5.360 θέσεις εργασίας («υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν…») (ΕΞΠΡΕΣ, 3-11-06). Ζήσε Μάη μου…
♦ Δράμα στην Αθήνα: προβλήθηκαν οι μικροομάδες του φεστιβάλ της Δράμας στο Τριανόν.
♦ Και γεννήθη Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων (αλλιώς και συ μ….)
♦ Από το σήριαλ της TV στο θέατρο, στο σινεμά και τούμπαλιν (συνηθισμένη πορεία ηθοποιών).
♦ Reality (ρε, αλήτη) show.
♦ Sandinista(s) (Σαν την νύστα).
Βασίλης