Καραντ(μπ)ίνα για τους νεοναζί
Μέρες που έρχονται: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μιά αφορμή η ωραιοτέρα που μπορούσε να γίνη, γεμάτη νειάτα και χαρά γιά να επιδείξη το Τρίτον Ράιχ την αφάνταστη τελειότητα της οργανώσεώς του». Ελένη Βλάχου,ανταπόκριση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ από το Βερολίνο, 31-7-1936
Πρώτο γράμμα Νίκου Ζαχαριάδη προς τον ελληνικό λαό, 31-10-1940: «Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα»
- «….οι νέοι κομμουνιστές της ΟΚΝΕ,…. κατατάχθηκαν στο στρατό και πολέμησαν με ηρωισμό, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, με βάση την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ». Το ποιος ήταν ο γραμματέας του ΚΚΕ ο συγγραφέας του κειμένου (που διετέλεσε και γραμματέας της ΚΝΕ…) απαξιοί να το δηλώσει. Το όνομα Ζαχαριάδης έκανε τζιζ…. «Αργότερα πολλοί ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες εντάχθηκαν μαζικά στο Δημοκρατικό Στρατό και έδωσαν απαράμιλλα δείγματα ηρωισμού». Αυτή είναι όλη κι όλη η αναφορά του συγγραφέα στην εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τα αποσπάσματα από το βιβλίο «Η πορεία της νεολαίας», συγγραφέας Σπύρος Χαλβατζής, Μάης 1986. Το όνομα Νίκος Ζαχαριάδης ήταν υπό διωγμό (και, εννοείται, η καθοριστική προσφορά του στο ΚΚΕ,το επαναστατικό, από την ένταξή του σε αυτό σε ηλικία 19 χρονών, μέχρι και την (άτιμη) καθαίρεσή του από την κλίκα της έκτης ολομέλειας του 1956 και τους σοβιετικούς (και άλλους ) ρεβιζιονιστές που την οργάνωσαν).
- «Αυτή την κατάσταση, σε τίποτα δεν την αλλάζει, από άποψη ουσίας, η συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Αυτή η συμμετοχή αποτελεί, στην καλύτερη περίπτωση, ένα μέτρο δημοκρατικού χαρακτήρα, που, μαζί με άλλα ανάλογα μέτρα, μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εργαζόμενους για τον περιορισμό της δύναμης των μονοπωλίων». Συμμετοχή (σπορά αυταπατών στην εργατική τάξη) που ΔΕΝ αποκλείεται από τον συγγραφέα και τον πολιτικό του φορέα (Περισσό). Το απόσπασμα από το βιβλίο «Για μια πραγματική αλλαγή στο δημόσιο τομέα της οικονομίας», Γιάννης Δραγασάκης, έκδοση της «κομματικής οργάνωσης κοινής ωφέλειας και τραπεζών της ΚΟΑ του ΚΚΕ», Μάρτης 1983. Εν μέσω της «αλλαγής», ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του 1981.
Bασίλης