Δύο χιλιάδες είκοσι δυο
λαοί και όνειρα ρημαδιό
Ωραία παρέα έστειλαν σε όσους και όσες βρίσκονται στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού… “Ιδιο βήμα στο προαύλιο ποινικοί κι επαναστάτες” που έλεγε κι η Κατερίνα Γώγου. Τι ζούμε ρε push tea μου! Ασε που εδώ και πολύ καιρό όλα τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές θα έπρεπε να λέγονται “δελτία Πισπιρίγκου“. Τίποτε άλλο! Ποιος πόλεμος, ποια ακρίβεια, ποια πανδημία, ποια νομοσχέδια;
Μια κοινωνία ολάκερη στέκει, κοιτά σα χάνος
όλα της τα προβλήματα η Ρούλα και ο Μάνος!
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατέθεσε την απόλυτη βεβαιότητά του για δελτίο στα καύσιμα, οσονούπω. Ξανά: Τι ζούμε ρε push tea μου!
Κορόιδευαν κάποιοι το δελτίο στο πάλαι ποτέ “ανατολικό μπλοκ“. Να τους δούμε τώρα με τα καπιταλιστικά δελτία ανά χείρας, στη γη της επαγγελίας.
Φέτος πετάνε και τ’ αρνιά, βγάλαν’ φτερά και φεύγουν!
Κα’να σουβλάκι το πολύ στου Πάσχα το τραπέζι.
Πάνε και τα λαχανικά, τα λάδια, το αλεύρι
μα ούτε κι απ’ τα έτοιμα μπορείς να πάρεις πλέον.
Δόθηκε το γενικό πρόσταγμα των αόρατων πλην οφθαλμοφανών κέντρων και… “είμαστε όλοι Ουκρανοί“. Και να οι συγκεντρώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας από κάθε πειθήνιο δήμαρχο, να οι δηλώσεις, να ακόμα κι ο εθνικός μας σαλτιμπάγκος ο τζουμ ταρατατζούμ, που όταν πρόκειται για κρατικό παραδάκι ή προδιαγραφόμενα οφέλη, η όσφρησή του λειτουργεί περίφημα παρά την ηλικία του.
Είναι αποφασιστικός, πλευρά έχει διαλέξει
δεν αμφιταλαντεύεται αυτός σαν τον Αλέξη.
Το “Κιμ πάτα το κουμπί” αντικαταστάθηκε τελευταία από “Βλαδίμηρε πάτα το κουμπί”. Μήπως αν πατούσαμε εμεί τα δικά μας κουμπιά (και πρώτα το “on”), να ήταν καλύτερα;
Κλαίμε τη “μοίρα” άβουλοι, τη βγάζουμε όπως-όπως
μα για ν’ αλλάξει η ζωή χρειάζεται άλλος τρόπος.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, δύο ενήλικες και ένα παιδί μικρότερο των δεκατεσσάρων ετών χρειάζονταν καθαρό μηνιαίο εισόδημα 2.066 λέβα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Συνδικαλιστικών Ερευνών σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων στη Βουλγαρία (CITUB), για το κόστος διαβίωσης. Το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε πέρυσι κατά 181 λέβα, ο ελάχιστος μισθός έχασε την αγοραστική του δύναμη και δεν θα καταστεί δυνατό να ανακτηθεί με δεδομένες τις νέες προβλέψεις για πληθωρισμό 7,5% και όχι αυτόν (5,6%) που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων και των μη εδώδιμων προϊόντων, αύξηση που οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου που σχεδόν πενταπλασιάστηκαν. Σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βουλγαρία έχει τον χαμηλότερο ελάχιστο μισθό. Με εξίμισι ευρώ την ώρα, η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο «κόστος εργασίας» και υπολείπεται πολύ έναντι του μέσου επιπέδου της ΕΕ. Ο Βούλγαρος εργάτης έχει τη μισή παραγωγικότητα της εργασίας, αλλά λαμβάνει τέσσερις ως πέντε φορές λιγότερα. Αυτά…
Α, ναι. Για να τα λέμε όλα και να τελειώνουμε με τη γειτονιά μας στο παγκόσμιο (καπιταλιστικό) χωριό, ο αρχικός μισθός των εκπαιδευτικών στη Βουλγαρία έγινε 1.415 λέβα (723 ευρώ) από την 1η Απριλίου, παίρνοντας αύξηση κατά 155 λέβα (79 ευρώ) ή κατά 12%. Με το ίδιο ποσοστό αυξάνονται και οι υπόλοιπες κατώτατες αμοιβές του παιδαγωγικού προσωπικού στη μέση εκπαίδευση, καθώς και οι μισθοί των εκπαιδευτικών στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία.
Βρωμάνε και ζέχνουν, κατάντησαν πλέον αβίωτο τον βίο και μας, συμπαρασύρουν, όχι στον απόλυτο ξεπεσμό όπως παλιότερα, αλλά σε μια φρίκη –σε κάθε επίπεδο, από τα καθημερινά μέχρι τα μεγάλα- δίχως τέλος.
Κοκκινοσκουφίτσα