Δύο χιλιάδες είκοσι δυο
λαοί και όνειρα ρημαδιό
Πέρασαν τριάντα χρόνια από τότε που μια… “ημέρα των ερωτευμένων” (14 Φλεβάρη του 1992) μετατρεπόταν στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο που είδε ποτέ η Θεσσαλονίκη. Κι όλα αυτά “για ένα πουκάμισο αδειανό“, για το τίποτα…
Στις μνήμες και στα κοσμικά γεγονότα της εβδομάδας, εντάσσονται ασφαλώς και τα εξηκοστά δεύτερα γενέθλια της πάλαι ποτέ αγωνίστριας και σπουδαίας δημοσιογράφου (να λείπουν τα μειδιάματα) Ολγας Τρέμη.
Ηταν τέτοιες μέρες (9 Φεβρουαρίου) του 1824, όταν το νεοελληνικό μόρφωμα που… χαριτόβρυτα αποκαλείται και “κράτος” άρχιζε και τη φανερή (μετά από την κρυφή) αμάκα, με κορωνίδα τους αιώνιους καπάτσους. Οπως διαβάζετε και στο επετειολόγιο, υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ορλάνδο και Λουριώτη, για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών.
Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εκείνοι το χαβά τους:
μιλάνε για χαλάρωση με εκατό θανάτους!
Χρόνια πολλά για τη γιορτή τους, στους (πάμπολλους) τελώνες και φαρισαίους, καθώς και στα (πάμπολλα) καρναβάλια που για το προσεχές διάστημα θα έχουν την τιμητική τους.
Πλαισιωμένος από αρλεκίνους και κάθε λογής γελωτοποιούς, από άρματα και Ραφάλ ο βασιλιάς καρνάβαλος. Ολοι με μάσκες διπλές και τριπλές, αποκριάτικες και χειρουργικές, μάσκες με σημαιούλες, εμβλήματα και λογότυπα, σ’ ένα ατέλειωτο πανηγύρι. Οχι μόνο τώρα λόγω καρναβαλιού, αλλά όλο τον χρόνο.
Τα καρναβάλια έρχονται, δεν μας αφήνουν λάσκα
να βγούμε να γιορτάσουμε με τη διπλή μας μάσκα
(μία για τον καρνάβαλο, μια για την πανδημία)
μα κείνοι θα το κάνουνε με αυτοδυναμία.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, δύο ενήλικες και ένα παιδί μικρότερο των δεκατεσσάρων ετών χρειάζονταν καθαρό μηνιαίο εισόδημα 2.066 λέβα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Συνδικαλιστικών Ερευνών σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων στη Βουλγαρία (CITUB), για το κόστος διαβίωσης. Το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε κατά 181 λέβα το 2021, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων και των μη εδώδιμων προϊόντων. Σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βουλγαρία έχει τον χαμηλότερο ελάχιστο μισθό. Με εξίμισι ευρώ την ώρα, η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο «κόστος εργασίας» και υπολείπεται πολύ έναντι του μέσου επιπέδου της ΕΕ. Ο βούλγαρος εργάτης έχει τη μισή παραγωγικότητα της εργασίας, αλλά λαμβάνει τέσσερις ως πέντε φορές λιγότερα.
Με αφορμή την πρόσφατη (9 Φεβρουαρίου) συμπλήρωση 141 χρόνων από τον θάνατο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: «Δεν υπάρχει έγνοια πιο βασανιστική και πιο συνεχής για τον άνθρωπο, όταν μείνει ελεύθερος, από το να βρει το γρηγορότερο κάποιον να προσκυνήσει. Αλλά ο άνθρωπος γυρεύει να προσκυνήσει κάποιον που είναι κιόλας αναμφισβήτητος, τόσο αναμφισβήτητος που όλοι οι άνθρωποι θα συμφωνήσουν αμέσως να τον προσκυνήσουν όλοι μαζί. Γιατί η έγνοια που βασανίζει αυτά τα αξιολύπητα πλάσματα, δεν είναι μονάχα να βρουν κάτι που να το προσκυνήσω εγώ ή κάποιος άλλος, αλλά να βρουν κάτι που θα το πιστέψουν όλοι και που θα το προσκυνήσουν, αλλά που θα το προσκυνήσουν οπωσδήποτε όλοι μαζί.
Αυτή λοιπόν η ανάγκη της γενικής λατρείας, είναι το κυριότερο μαρτύριο του κάθε ανθρώπου χωριστά, όπως και ολόκληρης της ανθρωπότητας από την αρχή του κόσμου. Εξαιτίας της γενικής λατρείας εξολόθρευαν ο ένας τον άλλον με το σπαθί. Δημιούργησαν θεούς και φώναζαν ο ένας στον άλλον: “Παρατήστε τους θεούς σας και ελάτε να προσκυνήσετε τους δικούς μας, ειδεμή θα πεθάνετε και εσείς και οι θεοί σας!”. Κι αυτό θα γίνεται μέχρι τη συντέλεια του κόσμου, ακόμα και τότε, όταν θα έχουν εξαφανιστεί οι θεοί στον κόσμο, και τότε ακόμα θα πέσουν γονατιστοί μπροστά σε είδωλα.
Σου λέω πως ο άνθρωπος δεν έχει πιο βασανιστική έγνοια όταν βρεθεί ελεύθερος, από το να βρει εκείνον στον οποίο θα παραδώσει πιο γρήγορα το δώρο της ελευθερίας, που μ’ αυτό γεννιέται αυτό το δύστυχο πλάσμα».
Κοκκινοσκουφίτσα