Δύο χιλιάδες δεκατέσσερα.
Ορθιοι! Οχι πια στα τέσσερα.
Μπήκαμε στη σαρακοστή (τι γελάτε ρε;), στις μέρες που οι χριστιανοί μπορούν ελεύθερα να… απολαμβάνουν τη φτώχεια τους λέγοντας πως νηστεύουν. Επιπρόσθετα θα ξαναρωτήσουμε όσο κι αν καταντάει κουραστικό, επειδή δεν λάβαμε απάντηση από κανέναν ευσεβή ή μη: Ποια η διαφορά της σαρακοστής από την πεντηκοστή, αφού και οι δύο έχουν από 48 μέρες; Είναι κρίμα τόσοι μαθηματικοί να σκίζουν τα πτυχία τους κι εμείς να μην παίρνουμε απάντηση.
Εν αρχή οινολόγος. Και μη ξεγελιέστε (μύξαι γελιέστε): άλλο ειμί φως και άλλο ημίφως.
Να το πάρει το ποτάμι; Αυτό ντε που ξεπήδησε μέσα στην πραγματική εικονικότητα που άπραγοι βιώνουμε. Πόσα λογοπαίγνια, σχόλια, εικόνες, μοντάζ, πόσα και πόσα είδαν τα μάτια και άκουσαν τα αυτιά μας, με το που ο… τηλεαστέρας αποφάσισε να μετεξελιχθεί στον προβλέψιμο δρόμο του σιναφιού του (και μάλιστα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ακολουθούν κι άλλοι!). Μερικά πολύ πετυχημένα, άλλα άνοστα, μα όλα δείχνουν το ίδιο πράγμα: τη χλεύη του κόσμου απέναντι στο δοσμένο, προβλέψιμο και σάπιο πολιτικό και παραπολιτικό παιχνίδι (και δεν μιλάμε για τους αργόσχολους επαγγελματίες της επί πάντων κριτικής και της ζηλόφθονης κακεντρέχειας, για να μη σκιαστεί το εγώ τους). Ο τσακισμένος κόσμος της δουλειάς και της ανεργίας χλευάζει. Μα δεν φτάνει αυτό…
Κι ο Αύγουστος (ποιος μήνας ρε; Για τον Κορτώ μιλάω)
τον «άδειασε» τον protagon πριν κόκορας λαλήσει
λέγοντας πως ο άντρας του και τα βιβλία μόνο
τον νοιάζουνε. Και τίποτε πέρα απ’ αυτά τα δύο…
Οσοι σύντροφοι δεν έχουν χρόνο να οργανώσουν αρχεία που έχουν, να δοκιμάσουν να τα διαβάζουν τηλεφωνικά. Παιδιά, θα πάθετε πλάκα! Φοβερή δουλειά, ταξινομημένη, χωρίς κούραση και οι δημόσιες δαπάνες σας να πιάνουν τόπο! Βγάζει κάτι άσχημα σκρατς στο αφτί, πιθανόν από απειρία των χοιριστών, αλλά γίνεται δουλειά.
«Οι περιπλοκές στις οποίες μας συμπαρασύρουν η μελέτη κι η σύγχρονη εκπαίδευση, ο σκεπτικισμός που αναγκαστικά κουβαλάμε για όλες τις υποκειμενικές κι αντικειμενικές εντυπώσεις, είναι τέλεια σχεδιασμένα για να μας κάνουν όλους μικρούς, αδύνατους, οξύθυμους και διστακτικούς» (Καρλ Μαρξ – Γράμμα στην Τζένη φον Βεστφάλεν, 21/6/1856).
«Επανέλαβε αυτό που είπες και ανέλυσέ το. Διέγραψε τα υπόλοιπα κι ανέφερέ μας τι μένει». Ηταν ένα απόσπασμα από την κολοσσιαία προσπάθεια καταγραφής τής επανίδρυσης της γλώσσας…
Η πολιτική και κυνωνική ζωή του τόπου απόκτησε νόημα και ενδιαφέρον με την ανακοίνωση της έκδοσης του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Φούντωσαν οι συζητήσεις και οι καταθέσεις απόψεων από κάθε πικραμένο και μη, φωτιά πήραν τα πρυτανεία και τα κοινοβούλια, αντεγκλήσεις και μαζικές καταθέσεις πιστοποιητικών νομιμοφροσύνης, ένας χαμός γενικώς. Και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης να γράφει στο facebook: «Προς τον οίκο Λιβάνη: Ματωμένο βιβλίο, ματωμένα χρήματα. Να τα χαίρεστε». Θα θέλαμε πολύ χώρο για να περιγράψουμε την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες και μέρες στη μακάρια Μπανανία και άλλο τόσο για να σχολιάσουμε τα εξωφρενικά που βλέπουμε και ακούμε. Που όμως δεν μας εκπλήσσουν, για λόγους που συχνά-πυκνά έχουμε καταθέσει στη στήλη κι ας «στραβώνουν» μερικοί… εικονολάτρες.
– Βγάλε φτερά και πέταξε στο βιβλιοπωλείο
Τάσο. Και φέρε μου να δω ετούτο το βιβλίο
που έφερε τη θύελλα και βούιξε ο τόπος
και σίγουρα θα διαβαστεί πιότερο απ’ τα μνημόνια.
– Γκόλφω μπας και τρελάθηκες; Δεν πάω στου Λιβάνη
κι οι λόγοι είναι προφανείς. Να μην στους εξηγήσω…
Θαρρώ πως το ξαναρωτήσαμε αλλά απάντηση δεν λάβαμε: γιατί τα ΑΤΜ τα λένε «έι τι εμ», ξένα είναι; Ακούμε να τα λένε έτσι ακόμη και στα ΜΜΕ («εμ εμ ι»), εκεί που οι βι άι πι της εξημέρωσης νομίζουν ότι όλοι έχουν το μορφωτικό επίπεδο των εμ έι τι…
«Κι ενώ οι πέτρες έπεφταν τριγύρω σαν χαλάζι / και οι κλητήρες έκαναν τους πολεμάρχους χάζι / ο κύριος διευθυντής ο της αστυνομίας / μετά μεγάλου φλέγματος και πλήρης ψυχραιμίας / από μικρόν κι αμούστακον ακόμη σφενδονήτην / εδέχθη λίθον στρογγυλόν επάνω εις την μύτην / καθ’ ην στιγμήν και απ’ εκεί επέρασ’ εφ αμάξης / να δει αν εβασίλευεν ασφάλεια και τάξις» (Γεώργιος Σουρής – «Δον Ζουάν»).
Η σημερινή στήλη ήταν μια ευγενική προσφορά των Π.Α.Τ.Α.Τ.Ρ.Α.Κ. (Πανεπιστημίων Αυτόματου Ταξικού Αποκλεισμού Της Ρημαγμένης Ανώτατης Κατάρτισης).
Κοκκινοσκουφίτσα