παρόν και μέλλον: σκότος πηχτό
Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα για την αξιοπρεπή εργασία. Διαψεύδονται από τον ΣυΡιζΑ οι φήμες που τον θέλουν να διοργανώνει ψυχαγωγική εκδήλωση με κλόουν, ξυλοπόδαρους και σαλτιμπάγκους (κυβερνητικούς ή μη), για να τιμήσει την ημέρα.
Ο Νικολάκης χάθηκε, πάει ο Καρανίκας
τον ψάχνουν, τον γυρεύουνε λίγο για να χαρούνε
μα ούτε απ' το facebook περνά ούτε απ' τα παραθύρια
η ύλη μας μειώθηκε, στεναχωριέται ο κόσμος
και η Ελένη έπεσε η μαύρη να πεθάνει…
«Το διπλό λιντσάρισμα του αβοήθητου, ημιθανούς, πεσμένου στο έδαφος και παντελώς ανίκανου να αμυνθεί Ζακ Κωστόπουλου από ορισμένα (ένστολα και μη) ανθρωπόσκυλα (που έφτασαν στο σημείο να τον μεταφέρουν νεκρό με… χειροπέδες στο νοσοκομείο) αποτελεί φτύσιμο στο πρόσωπο της κοινωνίας που τα ανέχεται και προβάλλει στον ορίζοντα το μέλλον που της επιφυλάσσει η βαρβαρότητά τους (…) Δεν συνειδητοποιήσαμε το μέγιστο δίδαγμα από την εμπειρία του δρόμου που οδηγεί στην κόλαση – ενός δρόμου που τον έχουμε ξαναβαδίσει στο παρελθόν: Οταν τίθενται εκτός νόμου ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που “η ζωή τους δεν αξίζει να βιωθεί“, είναι σίγουρο ότι δεν θ’ αργήσει να τεθεί εκτός νόμου και η κοινωνία ως όλο, με την επικράτηση του νόμου της ναζιστικής ζούγκλας που απειλεί πια ανοικτά την Ευρώπη και τον πολιτισμό της» (Κλεάνθης Γρίβας).
Αγνωστες παραμένουν οι αιτίες για τις οποίες οι σημερινοί Ελληνες δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να αναπαραχθούν και να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε πως «αν είσαι αρκετά άξιος δεν πας χαμένος». Σύμφωνα με στοιχεία της ΕλΣτατ, οι γεννήσεις ανήλθαν σε 88.553, καταγράφοντας μείωση κατά 4,7% σε σχέση με το 2016 που ήταν 92.898. Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση κατά 4,8% και ανήλθαν σε 124.501, έναντι 118.792 για το 2016 (…) Τα ακριβή αίτια για μια τέτοια κατάσταση δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα, αν και εικάζεται πως σοβαρό ρόλο παίζουν διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες που δημιουργούνται από συγκεκριμένες πηγές άγχους, όπως ας πούμε ότι μια μέρα μπορεί να βρεθείς χωρίς δουλειά, να μη μπορείς να πληρώνεις για το σπίτι στο οποίο μένεις και να πεθάνεις μόνος και ξεχασμένος σε ένα παγκάκι (από το καλό «Σπασμένο παράθυρο»).
Το ωραιότερο που είδαμε για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού (την οποία δεν τίμησε ως όφειλε η καθ' ύλη αρμόδια Ελενα, παρά τις εκκλήσεις μας σε προηγούμενο φύλλο, γιατί ξέραμε…): «Αν οι ξένοι πιστεύουν ότι είμαστε φιλόξενος λαός, ας δοκιμάσουν να έρθουν για διακοπές χωρίς λεφτά».
Μια γεύση της… «ανάπτυξης», της «αλλαγής του κλίματος» και της γενικότερης κοσμογονίας που συντελείται εσχάτως στη μακάρια Μπανανία (μην σας τρομάζουν τα κραχ του χρηματιστηρίου και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις ανασφάλειας), δίνουν τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα οποία περισσότερες από μία βιοτεχνίες της πόλης έβαζαν «λουκέτο» καθημερινά –κατά μέσο όρο- στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Συνηθίζοντας η Κοκκινοσκουφίτσα να χαζεύει (από μόνη της, πέρα από το ότι βάλθηκαν να τη χαζέψουν πολλοί), έπεσε πάνω σ' ένα κορυφαίο συμβάν πριν από τέσσερα χρόνια. Για την ακρίβεια σε μια ανεπανάληπτη ατάκα μιας δημοσιογράφου, που τότε εκπροσωπούσε -πέρα από το κόμμα της- τον λαό και είχε έρθει τρίτη σε ψήφους στη Β' Αθηνών. Ο λόγος για την αλησμόνητη και πάλαι ποτέ μέγα χορηγό της στήλης Σοφία Βούλτεψη («το μαλλί», ντε). Που είπε το αξεπέραστο «γύρω από τους Ρομά ζουν άνθρωποι»!…
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Α.Α.Δ.Ε., το 0,4% του πληθυσμού της Ελλάδας χρωστάει στο δημόσιο ποσό αντίστοιχο περίπου με το 50% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. 41.000 άνθρωποι χρωστάνε στο ελληνικό δημόσιο εννιά φορές παραπάνω απ’ όσα χρωστάνε όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι μαζί! «Τελειώνουμε με το παλιό – Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη»…