παρόν και μέλλον: σκότος πηχτό
Τα σχολεία της Κύπρου γιορτάζουν κάθε χρόνο την ονομαστική γιορτή του αρχιεπισκόπου με το χρυσό στόμα (και όχι μόνο) Χρυσόστομου κι εδώ –που έχει και «ιερόν όνομα»- τίποτε…
Κι αν μείνει μόνος πάνω ο Πάνος, θα πέσει ηρωικώς μαχόμενος ως «μονόπανος».
Τα ολέθρια αποτελέσματα της ασυνεννοησίας που συχνά ταλανίζει πολλές οικογένειες, αναδεικνύονται περίτρανα μέσα από δύο τιτιβίσματα… καλλικέλαδων του Twitter. «Ούτε από τριήρη έπεσα, ούτε δωδεκάποντα φορούσα, ούτε τσάντα Gucci είχα ποτέ στη ζωή μου», τιτιβίζει η Eυγενία Μανωλίδου. Σε αντιδιαστολή με τον Αδωνι που τιτίβισε για «μια γυναίκα που έπαθε ένα ατύχημα και κινδύνευσε μάλιστα». Οταν σε διαψεύδει η ίδια η σύζυγός σου, τα πράγματα δυσκολεύουν. Κι όταν είσαι ο… γνωστός Αδωνις, τότε γίνονται γελοία. Οσο κι αν «ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή»…
Βρε Ελενα τι έγινε; Εβγα στα παραθύρια
μαζί με τ' άλλα νούμερα, νούμερα να μας δώσεις.
Πόσοι τουρίστες ήρθανε ως τώρα; Πόσοι θα 'ρθουν;
Είκοσι εκατομμύρια; Τριάντα; Εξακόσια;
Μη μας κρατάς στην άγνοια, μας τρώει η αγωνία.
Ερχεται η ανάπτυξη; Μήπως θ' αργήσει κι άλλο;
«Η γραμμή του ισημερινού δεν περνάει από τη μέση του χάρτη της υδρογείου που μας μάθαιναν στο σχολείο. Περισσότερο από μισό αιώνα πριν, ο γερμανός εξερευνητής Arno Peters παραδέχτηκε αυτό που όλοι έβλεπαν αλλά κανείς δεν το έλεγε: ο βασιλιάς της γεωγραφίας ήταν γυμνός. Ο χάρτης της υδρογείου που μας δίδασκαν έδειχνε να είναι τα δύο τρίτα του κόσμου στο Βορρά και το ένα τρίτο στο Νότο. Στο χάρτη εκείνο η Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από τη Λατινική Αμερική, παρότι στην πραγματικότητα η Λατινική Αμερική έχει τη διπλάσια επιφάνεια από την Ευρώπη. Η Ινδία φαίνεται πιο μικρή από τη Σκανδιναβία, παρότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς καταλαμβάνουν στο χάρτη περισσότερο χώρο από την Αφρική, ενώ στην πραγματικότητα μόλις και μετά βίας φτάνουν τα δύο τρίτα της αφρικανικής ηπείρου. Ο χάρτης ψεύδεται. Η παραδοσιακή γεωγραφία κλέβει το χώρο, όπως η ιμπεριαλιστική οικονομία κλέβει τον πλούτο, όπως η επίσημη ιστορία κλέβει τη μνήμη και η τυπική κουλτούρα κλέβει το λόγο» (Eduardo Galeano – «Ενας κόσμος ανάποδα»).
Οσο και να… μαϊμουδίζουν τα νούμερα, όσο κι αν τα πλασάρουν μέσα από ανακοινώσεις με έντεχνα διαλεγμένες λέξεις και επισημάνσεις, η πασίδηλη αλήθεια δεν είναι εύκολο να κρυφτεί. Ετσι, για άλλον ένα μήνα η «αντιστροφή του κλίματος» όχι μόνο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αλλά οι αριθμοί ακόμη και αυτού του ΟΑΕΔ (με τα γνωστά κριτήρια καταγραφής) δείχνουν αύξηση της ανεργίας κατά 0,8% σε σχέση με τον Μάιο. Κι επειδή δεν απευθύνονται σε χαχόλους: ο Μάιος είναι μήνας αθρόων προσλήψεων στον τουριστικό τομέα, οπότε… καταλαβαίνετε.
Τώρα που 'ρχεται Αύγουστος κι είναι παχιές οι μύγες
βρες κα'να κότερο καλό συντρόφου βιομηχάνου
να πάρει χρώμα το κορμί κι αέρα το μυαλό σου
όπως προστάζει η ηθική αριστερού ηγέτη
κι έπειτα βρες μιαν ερημιά, καμιά βραχονησίδα
κάτσε να γράψεις τι θα πεις από της ΔΕΘ το βήμα
τους σαλτιμπάγκους ρώτησε, τους μάγους συμβουλέψου
άλλωστε ξέρεις απ' αυτά όσο κανένας άλλος.
Οσοι εξακολουθούν να ενημερώνονται από τα αστικά προαστιακά μέσα ενημέρωσης (κυρίως τηφλεοπτικά) θα έχουν σίγουρα ένα φούσκωμα του στήθους από υπερηφάνεια ακούγοντας ότι η Ελλάδα ανέβηκε κατά περίπου δέκα θέσεις σε σχέση με έκθεση του 2015 και είναι λιγότερο διεφθαρμένη χώρα από ό,τι πριν από τρία χρόνια. Αυτό που δεν άκουσαν και μάλλον δεν θα ακούσουν από τα εν λόγω μέσα, είναι ότι ως οι δύο κορυφαίοι τομείς διαφθοράς αναδεικνύονται η αστυνομία και η δικαιοσύνη. Δηλαδή οι τομείς που (έπρεπε να) κυνηγούν τη διαφθορά…
Α, Ντέπυ, δείξου και εσύ. Τράβα και καμιά selfie
που 'γινες κάποια. Σούργελο. Ξεφτίλα. Γάλα βλάχας.
…Και μην ανησυχείτε. Τον Αύγουστο υπάρχουν ειδήσεις. Ισως μάλιστα καλύτερες απ' ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο.
Κοκκινοσκουφίτσα