ως πότε, σύντροφοι, με τα σκατά;
Για τους κοσμικούς συντρόφους οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τα 62α γενέθλια της πάλαι ποτέ πρώτης κυρίας της χώρας (της Μιμής ντε) την Κυριακή 30 Απριλίου.
Και μια και μέσω Μιμής θυμηθήκαμε τον Αντρέα, ας χρησιμοποιήσουμε μια εμβληματική έκφρασή του: Είμαστε βαθιά συγκινημένοι. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων να αναλάβει το κόστος μεταφοράς του holly light (άγιο φως) από τους holly places (αγίους τόπους), «αντικατοπτρίζοντας τη θέληση και το κοινό αίσθημα όλης της μεγάλης αστυνομικής οικογένειας» όπως ανακοίνωσε, προσθέτοντας: «Στις σημερινές δύσκολες στιγμές της ελληνικής κοινωνίας, είμαστε αρωγοί κάθε προσπάθειας ανάταξης και στήριξης των συμπολιτών μας και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί». Είπατε κάτι;
Χαίρετ' ο πεύκος τις δροσιές κι ο έλατος τα χιόνια
χαίρονται και τ' αρπακτικά που τρών' και ξεκληρίζουν.
Και οι καμένοι να κλαίνε τις χαμένες πατρίδες, παίζοντας πάντα τις ίδιες παρτίδες και ετοιμάζοντας τη νέα, μεγάλη χαμένη πατρίδα…
Από την καταγραφή των σημαντικών γεγονότων δεν θα πρέπει να απουσιάζει η δήλωση Τζερόνιμο ότι «αγαπά και σέβεται τον πρωθυπουργό, ταυτόχρονα όμως τον λυπάται γιατί έπεσε στα αγκαθωτά βάτα της τρόικας, του Σόιμπλε και του ΔΝΤ», συμπληρώνοντας: «Είπα ότι αγαπώ, σέβομαι και έχω καλή συνεργασία με τον πρωθυπουργό και σαν πατέρας προς παιδί τον πονάω, τον λυπάμαι διότι θέλει, αγωνίζεται, προσπαθεί».
Βλαχούλα εροβόλαε απ' την ψηλή ραχούλα
και την κοσμοπολίτισσα παρίστανε με χάρη.
Μα αν πλέον έγιν' Ελενα, τουρίστρια, τσοπάνα
δεν είναι σκόνη η βλαχιά, που τη φυσάς και φεύγει.
Για να μην πιαστούμε ανενημέρωτοι, η ανατολική σήραγγα των Τεμπών ονομάζεται «Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνου)», στη μνήμη του έφεδρου ανθυπολοχαγού του ΕΛΑΣ και σαμποτέρ της εθνικής αντίστασης που ανατίναξε -μεταξύ άλλων- τρένο με κατακτητές στην κοιλάδα των Τεμπών το 1944. Η δυτική ονομάζεται «Μαθητών Μακρυχωρίου Ημαθίας» στη μνήμη των 21 νεκρών μαθητών. Στις άλλες δύο, η ανατολική ονομάζεται «Μαρίνου Αντύπα» και η δυτική «Ρήγα Φεραίου». Και στο τρίτο ζεύγος, αυτή με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη ονομάζεται «Σέρτζιο Σιάνι», στη μνήμη του ιταλού μηχανικού και τεχνικού διευθυντή του έργου που σκοτώθηκε στην κατολίσθηση του 2009 και η δυτική ονομάζεται «Ολύμπου».
Ολες οι μάνες κλαίγανε κι όλες παρηγοριούνται
μα μια μανούλα ενός παιδιού παρηγοριά δεν έχει.
«Τέτοιο φελλό, τέτοιο ζαβό, δεν ματαείδε η πλάση.
Κάλλιο ήταν να το πούλαγα σε κύκλωμα Βουλγάρων
παρά να το 'χω υπουργό κι από ντροπή να κλαίω».
Εν όψει της Πρωτομαγιάς, παραθέτουμε σχετικά γεγονότα που καταγράφονται στο πέρασμα του χρόνου: Το 1886 ξεκινάει η γενική απεργία (180.000 αμερικανοί εργάτες στο Σικάγο) που κατέληξε στη θέσπιση του 8ώρου. Το 1889 καθιερώνεται επίσημα ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Το 1906 γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις συλλαμβάνουν χίλια άτομα που συμμετέχουν σε διαμαρτυρία για την ημέρα, έξι χιλιάδες εργάτες απολύονται για την απεργία της Πρωτομαγιάς στη Γερμανία, ενώ την ίδια μέρα ο 17χρονος αναρχικός Λέβκα Μπιλένκιν ανατινάζει ένα αστυνομικό τμήμα για να γιορτάσει την Εργατική Πρωτομαγιά. Το 1911 κηρύσσεται απεργία στη Θεσσαλονίκη και η Φεντερασιόν γιορτάζει την Πρωτομαγιά. Το 1916 συλλαμβάνεται ο Καρλ Λίμπκνεχτ για αντιπολεμικές διαμαρτυρίες, ενώ το 1924 γίνονται επεισόδια στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα (διοργάνωση από το ΚΚΕ) με νεκρό τον εργάτη Παρασκευαΐδη και τραυματισμό δεκαεπτά ατόμων. Το 1929 καταγράφονται 31 νεκροί και 1.200 συλλήψεις σε επεισόδια για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Βερολίνο και το 1931 ολοήμερες συγκρούσεις εργατών και αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Το 1968 –μεσούσης της χούντας- αναρτάται πρωτομαγιάτικο πανό του «Ρήγα Φερραίου» και γίνεται ρίψη προκηρύξεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τέλος, το 1977 καταγράφονται 29 νεκροί σε ταραχές στην Κωνσταντινούπολη και αιματηρά επεισόδια μελών του ΕΚΚΕ και του «Μαχητή» στην Αθήνα, με δεκατρείς αστυνομικούς τραυματίες και 23 συλλήψεις.
Κοκκινοσκουφίτσα