Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ζορίζονται από το μπλοκ της Αντίστασης οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού
  • Το Ιράν διαψεύδει ότι επήλθε συμφωνία για το εκ νέου άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ
  • (Ν)τροπολογία Φλωρίδη: Αύξησε από 25 σε 30 τα χρόνια υποχρεωτικής φυλάκισης για τους πολυϊσοβίτες
  • Σαν σήμερα 3 Αυγούστου
  • Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»
  • Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας τα «βαριά ονόματα» των παλαιστίνιων κρατούμενων
Διεθνή

Στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας τα «βαριά ονόματα» των παλαιστίνιων κρατούμενων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Ιαν 2025, 19:32

Ηγετικό στέλεχος της Παλαιστινιακής Αντίστασης είπε στην εφημερίδα Al-Araby al-Jadeed:

«Υπήρξε διαφωνία σχετικά με τα σύμβολα της Αντίστασης και των παλαιστίνιων κρατούμενων, τους “ηγέτες μεγάλου βάρους”. Η ισραηλινή διαπραγματευτική αντιπροσωπεία επέμενε σε ένα “βέτο” για τους ηγέτες σύμβολα στις ισραηλινές φυλακές.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς ζήτησε να αναβληθούν οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτά τα ονόματα για τη δεύτερη φάση, και αυτό συμφωνήθηκε τις τελευταίες ώρες.

Η Κατοχή εξακολουθεί να εμμένει στην πλήρη άρνησή της να απελευθερώσει οποιονδήποτε μαχητή διέσχισε [τα σύνορα] στις 7 Οκτώβρη του 2023».

Αυτή είναι, λοιπόν, η διαφωνία για την οποία γίνεται λόγος από χτες, με τη σιωνιστική προπαγάνδα να οργιάζει παραπληροφορώντας, ότι δήθεν η Χαμάς σαμποτάρει τη συμφωνία, θέτοντας όρους της τελευταίας στιγμής. Στελέχη της Χαμάς, όπως το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Ιζάτ Αλ-Ρισκ, ξεκαθάρισαν ότι η οργάνωση που εκπροσωπεί το σύνολο της Παλαιστινιακής Αντίστασης παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία και πως είναι ο Νετανιάχου που εγείρει ζητήματα την τελευταία στιγμή.

Ακόμα και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, άδειασε -εμμέσως πλην σαφώς- τους σιωναζιστές, δηλώνοντας:

Υπάρχει ένας αριθμός λεπτομερειών που απαιτούν αποσαφήνιση, αλλά δεν είναι αλήθεια ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατέρρευσε. Είμαστε σίγουροι ότι οι λεπτομέρειες στις οποίες αναφέρθηκε ο Νετανιάχου θα διευθετηθούν και η εφαρμογή της συμφωνίας θα αρχίσει την Κυριακή.

Η Χαμάς ήταν εξαρχής ξεκάθαρη: τα ονόματα των παλαιστίνιων κρατούμενων που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής θα το καθορίσουμε εμείς, χωρίς δικαίωμα βέτο από τους σιωνιστές. Οι σιωναζιστές έθεσαν την τελευταία στιγμή  ζήτημα δικού τους βέτο στα ονόματα των ισοβιτών. Είναι προφανές ότι δε θα ήθελαν να ακουστούν ονόματα «μεγάλου βάρους»,όπως του ηγέτη της Φάταχ, Μαρουάν Μπαργούθι, και του γενικού γραμματέα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμαντ Σααντάτ, γιατί αυτό θα έκανε πιο δυσμενή τη θέση του Νετανιάχου έναντι των ακραίων σιωναζιστών κυβερνητικών του εταίρων και έναντι του σιωνιστικού όχλου.

Η Χαμάς δεν δέχτηκε το βέτο και το ζήτημα των «βαριών ονομάτων» παραπέμφθηκε στη δεύτερη φάση της συμφωνίας. Κατά τη γνώμη μας αυτός ο ελιγμός δεν αδυνατίζει τη θέση της Αντίστασης. Γιατί οι διαπραγματεύσεις της δεύτερης φάσης θα ξεκινήσουν με μερικά δεδομένα:

  • Θα έχουν απελευθερωθεί 2.000 παλαιστίνιοι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και 250 ισοβίτες.
  • Θα έχει εισέλθει στη Λωρίδα αρκετή βοήθεια (600 φορτηγά την ημέρα), για μια άμεση ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού. Κι απ’ αυτά τα 600 φορτηγά τα μισά θα πηγαίνουν στο βορρά.
  • Θα έχει αρχίσει η επιστροφή στο βορρά των εκτοπισμένων στο νότο της Λωρίδας. Πριν απ’ αυτούς, όμως, θα έχουν επιστρέψει στο βορρά (Τζαμπάλια, Μπέιτ Λάχια, Μπέιτ Χανούν και οι γύρω συνοικισμοί τους) οι εκτοπισμένοι της τελευταίας περιόδου, οι οποίοι δεν πήγαν στο νότο, αλλά συγκεντρώθηκαν στις βόρειες παρυφές της Πόλης της Γάζας. Αυτοί δεν έχουν κανένα περιορισμό στη μετακίνηση και αναμένεται να επιστρέψουν αμέσως στα ερείπια των σπιτιών τους, βάζοντας την ταφόπλακα στο φρικαλέο Σχέδιο των Στρατηγών («Πείνα και Εξόντωση» για να μετατραπεί η βόρεια Γάζα σε νεκρή στρατιωτική ζώνη).
  • Οι Ταξιαρχίες της Αντίστασης θα έχουν μια ανάπαυλα για να ανασυγκροτηθούν, να συμπληρώσουν τις γραμμές τους με στρατολόγηση νέων μαχητών, να ανατάξουν τις ζημιές στις υποδομές τους και να αυξήσουν τον εφοδιασμό τους με πυρομαχικά κάθε είδους.
  • Κυρίως, η Αντίσταση θα εξακολουθεί να έχει στην αιχμαλωσία της 65 σιωνιστές στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί (θυμάστε τον υποστράτηγο με το μαύρο σλιπ και το μαύρο φανελάκι, που τον έπιασαν αιχμάλωτο στον κρεβάτι του στις 7 Οκτώβρη;).

Υπ’ αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των «βαριών ονομάτων» από τις σιωνιστικές φυλακές θα ξεκινήσει με καλύτερους όρους (αφήστε που θα έχει χωνέψει την πίκρα και ο σιωνιστικός όχλος).

Τα στελέχη της Χαμάς, με τη στήριξη όλων των αντιστασιακών οργανώσεων, με το αβαντάζ των επιτυχιών των Ταξιαρχιών της Αντίστασης στο πεδίο και πάνω απ’ όλα με την περηφάνια, το αδούλωτο πνεύμα και την πρωτοφανή ανθεκτικότητα του παλαιστινιακού λαού, απέδειξαν ότι διαπραγματεύονται όσο σκληρά πολεμούν οι μαχητές του πεδίου. Εσυραν τους σιωναζιστές στα γόνατα. Η ίδια η συμφωνία το αποδεικνύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Οι σιωναζιστές γονάτισαν μπροστά στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος του Αλ-Τζαζίρα, Ταμέρ Αλ-Μισχάλ, που χαίρει της εμπιστοσύνης της Αντίστασης και έχει πολύ καλές πηγές πληροφόρησης, ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε το βασικό περιεχόμενο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατούμενων. Εδωσε, λοιπόν, μια σημαντική λεπτομέρεια που δείχνει τον άτεγκτο τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία υπό τον Δρ. Χαλίλ Αλ-Χάια.

Οι σιωνιστές ζήτησαν κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας να απελευθερωθούν και αιχμάλωτοι τους οποίους η Χαμάς θεωρεί ως εφεδρικούς στρατιώτες. Η Χαμάς επέμενε πως θα περιληφθούν μόνο ασθενείς και ηλικιωμένοι, συν οι στρατιωτίνες, για τις οποίες η σχέση ανταλλαγής ανέβηκε στο 1:50 (1:30 για τους πολίτες). Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, με τους διαμεσολαβητές να πηγαινοέρχονται ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες, η Χαμάς δέχτηκε να συμπεριληφθούν και αυτοί οι επιπλέον αιχμάλωτοι (όχι στρατιώτες και αξιωματικοί, βέβαια), υπό τον όρο ότι θα απελευθερωθούν επιπλέον 1.000 Παλαιστίνιοι, απ’ αυτούς που συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτώβρη του 2023.

Ετσι, θα ανταλλαγούν τελικά 33 σιωνιστές με 2.000 Παλαιστίνιους. Η σχέση ανταλλαγής έφτασε κατά μέσο όρο στο 1:61. Χρειάζεται μήπως να θυμίσουμε ότι στην προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία τον Νοέμβρη του 2023, η σχέση ανταλλαγής ήταν 1:3; Κι ανάμεσα στους 2.000 Παλαιστίνιους που θ’ απελευθερωθούν θα είναι 250 ισοβίτες, κάτι λιγότερο από τους μισούς ισοβίτες αγωνιστές που είναι έγκλειστοι στα σιωνιστικά κολαστήρια.

Ενα στερεότυπο θέλει τους Εβραίους σκληρούς στα παζάρια, αλλά οι Παλαιστίνιοι αποδεικνύονται πιο σκληροί, ανατρέποντας κάθε στερεότυπο και αποδεικνύοντας πως οι πραγματικοί συσχετισμοί είναι αυτοί που καθορίζουν την πορεία μιας διαπραγμάτευσης. Αν είσαι προδότης ή οπορτουνιστής και δειλός, υποχωρείς μπροστά στον εχθρό. Αν είσαι συνεπής απέναντι σ’ αυτούς που εκπροσωπείς, τότε τραβάς τη διαπραγμάτευση στα άκρα, εξαντλώντας όλη τη δυναμική που διαθέτεις.

Οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές, τα στελέχη της Χαμάς που είναι επιφορτισμένα μ’ αυτό το βαρύ καθήκον, ξέρουν πολύ καλά πως η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη φάση δε θα είναι περίπατος. Εχουν αποδείξει, όμως, ότι αντέχουν στα δύσκολα. Και είναι σίγουρο ότι θα κάνουν το παν για να αναπνεύσουν τον αέρα της παλαιστινιακής γης και τα «βαριά ονόματα», τα ηγετικά στελέχη της Αντίστασης που βρίσκονται στις φυλακές της σιωνιστικής οντότητας.

Εκτύπωση 🖨
ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ ΓΑΖΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟυαέλ Αλ-Νταχντούχ: Οι δολοφονίες, οι εκτοπισμοί και η καταστροφή θα σταματήσουν για το λαό μας
Επόμενο άρθρο Διεθνές Απολυτήριο και Ωνάσεια Σχολεία: όχημα ιδιωτικών συμφερόντων

Σχετικά Αρθρα

Ζορίζονται από το μπλοκ της Αντίστασης οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

Διεθνή 3 Αυγ 2026, 20:29

Το Ιράν διαψεύδει ότι επήλθε συμφωνία για το εκ νέου άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ

«Διαπραγματευόμαστε μόνο διμερώς με το Ομάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ

Διεθνή 3 Αυγ 2026, 19:17

Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»

Διεθνή 2 Αυγ 2026, 20:36

112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας

Αλλες 157 σοροί παραμένουν εγκλωβισμένες

Διεθνή 2 Αυγ 2026, 19:37

Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό

Διεθνή 2 Αυγ 2026, 10:21

Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού

Διεθνή 2 Αυγ 2026, 09:20
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ζορίζονται από το μπλοκ της Αντίστασης οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

3 Αυγ 2026, 20:29
Διεθνή

Το Ιράν διαψεύδει ότι επήλθε συμφωνία για το εκ νέου άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ

«Διαπραγματευόμαστε μόνο διμερώς με το Ομάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ

3 Αυγ 2026, 19:17
Καταστολή

(Ν)τροπολογία Φλωρίδη: Αύξησε από 25 σε 30 τα χρόνια υποχρεωτικής φυλάκισης για τους πολυϊσοβίτες

3 Αυγ 2026, 09:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

3 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»

2 Αυγ 2026, 20:36
Παιδεία

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

2 Αυγ 2026, 19:43
Διεθνή

112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας

Αλλες 157 σοροί παραμένουν εγκλωβισμένες

2 Αυγ 2026, 19:37
Διεθνή

Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό

2 Αυγ 2026, 10:21
Διεθνή

Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού

2 Αυγ 2026, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

2 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

Ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος.

Νίγηρας: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

Νέα Ζηλανδία: Ημέρα κληματαριάς (1872).

1930: Συλλαλητήρια σταφιδοπαραγωγών στην Πελοπόννησο που αρνούνται να καταβάλουν φόρο.

1943: Εκτελούνται 4.000 Ρομά στο Αουσβιτς, τα περισσότερα παιδιά.

1953: Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο για κατασκοπεία από το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών.

1964: Χορηγείται με νόμο σύνταξη 3.000.000 δραχμών στη Φρειδερίκη, αναδρομικά από τον θάνατο του βασιλιά Παύλου (250.000 δρχ. τον μήνα).

1967: Βόμβα (ΔΕΑ) σε δοχείο απορριμμάτων μπροστά στο «Χίλτον» την ώρα επίσημης δεξίωσης για τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο.

1968: Βόμβα στην πλατεία Κοτζιά.

1972: Πέντε καταδίκες μελών της “20ής Οκτώβρη” που συνελήφθησαν μαζί με Γερμανούς.

1977: Πεθαίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’.

1980: Βόμβες καταστρέφουν δύο βυτιοφόρα στον Βοτανικό (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo