Με απύθμενο θράσος, η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων, των αγορασμένων, των «πέτσινων» ή ανύπαρκτων πτυχίων, υποβιβάζει τις καλλιτεχνικές σπουδές και τα πτυχία των αποφοίτων τους στην κατηγορία ΔΕ, δηλαδή στην κατηγορία των αποφοίτων Λυκείου!
Οι ξεδιάντροποι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δεν χάνουν ευκαιρία να ταΐζουν τον ελληνικό λαό φούμαρα ότι τάχα είναι υπερευαίσθητοι και στηρίζουν το θέατρο, τις παραστατικές τέχνες, τις τέχνες γενικώς, τους δημιουργούς και εκφραστές τους, εργαλειοποιώντας μάλιστα την καλλιτεχνική δημιουργία για να προωθήσουν τα εμέσματα της εθνικοφροσύνης τους και της «τρισχιλιετούς ιστορίας», τώρα στέλνουν στον αγύριστο τους καλλιτέχνες και φτύνουν κατάμουτρα την εξειδίκευση, τον κόπο και τις σπουδές τους.
Με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 85/2022 – ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022), που υπογράφουν η υπουργός Ιδιωτικής Παιδείας και Κολλεγίων, Κεραμέως, ο αγρίως νεοφιλελεύθερος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Σκυλακάκης, ο πρώην τσεκουροφόρος υπουργός Εσωτερικών, Βορίδης, και βεβαίως η «ευαίσθητη» Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τίτλο «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)», οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών θεωρούνται απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ Ηθοποιοί, ΔΕ Θεάτρου, ΔΕ Χοροδιδάσκαλοι, ΔΕ Χορού -διάφορες ειδικεύσεις, κ.λπ.), μαζί με τους απόφοιτους ΙΕΚ, Μεταλυκειακού Ετους – Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ΙΕΚ ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) κ.λπ.!
Σημειώνουμε ότι το εν λόγω ΠΔ δεν υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού Μενδώνη (!), η μόνη αρμόδια υπουργός, καθώς οι καλλιτεχνικές σχολές ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, επειδή μάλλον θέλει να βγάλει την ουρά της απέξω και να αποφύγει να την πάρουν με τις πέτρες οι καλλιτέχνες, που της έχουν και τόσα μαζεμένα μετά τα όσα υπέστησαν ειδικά στην πανδημία.
Ολα αυτά τα απίστευτα δρομολογούνται στη λογική υποβιβασμού γενικά των πανεπιστημιακών σπουδών, της εξίσωσης με κάθε είδους κολλέγια και «μαγαζιά» των εκλεκτών της κυβέρνησης εμπόρων της γνώσης, ώστε οι απόφοιτοι-μελλοντικοί εργαζόμενοι να γίνουν ακόμη πιο φθηνοί και «ευέλικτοι» και οι απόφοιτοι κολλεγίων και οι κάτοχοι κάθε είδους «πιστοποιήσεων» να τρυπώνουν στο Δημόσιο, εξισωμένοι με τους κατόχους πτυχίων ΑΕΙ ή παλαιότερα των ΤΕΙ (βλέπε Μπολόνια).
Η κυβέρνηση των κούληδων ξεπέρασε ακόμη και τη φασιστική χούντα των συνταγματαρχών, που στην περίπτωση π.χ. της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), που είναι ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, στον ιδρυτικό της νόμο (Νομοθ. Διάταγ. 209/1973), ορίζει ότι «οι αποκτώντες εν εκ των χορηγουμένων υπό της Σχολής πτυχίων δικαιούνται να φοιτήσουν εις το μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής, του οποίου η φοίτησις είναι ετησία» (άρθρο 16)!
Το υπογραμμίζουμε αυτό για να δείξουμε το εξωφρενικό του πράγματος: και οι απόφοιτοι της ΚΣΟΤ (καθηγητές χορού, χορευτές, χορογράφοι) να θεωρούνται με το ΠΔ των Μητσοτάκηδων ισότιμοι με τους απόφοιτους Λυκείου, όταν στον ιδρυτικό νόμο της Σχολής προβλέπονται μεταπτυχιακές σπουδές!
Μπορούμε επίσης να παραθέσουμε και άλλα στοιχεία όσον αφορά την ΚΣΟΤ (την περίπτωση της οποίας τυχαίνει να γνωρίζουμε καλύτερα), για να καταδείξουμε την προκλητική και εσκεμμένη πτώση των καλλιτεχικών σχολών από την ανώτερη βαθμίδα στην βαθμίδα ΔΕ.
Με το ΠΔ 367/11 Μαΐου 1974 «Περί οργανώσεως και λειτουργίας της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ)» στο άρθρο 1 ορίζεται ότι «η φοίτησις εις την ΚΣΟΤ είναι τετραετής», ενώ στο άρθρο 9 προβλέπονται και κατατακτήριες εξετάσεις στην ΚΣΟΤ «προς μετεγγραφήν σπουδαστών προερχομένων εξ ετέρας ισοτίμου Σχολής της αλλοδαπής».
Σε συνέχεια, στο Ν. 342/1976 αναφέρεται ότι «σκοπός της Σχολής είναι η δημιουργία επαγγελματικών στελεχών της Ορχηστικής Τέχνης, ήτοι: α) Καθηγητών Ορχηστικής. β) Χορευτών και γ) Χορογράφων».
Ενώ με το ΠΔ 598/1985, άρθρο 1, καθορίζεται με σαφήνεια η βαθμίδα στην οποία ανήκει η ΚΣΟΤ και ο σκοπός της:
«1. Η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.) κατατάσσεται στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης.
- Σκοπός της Σχολής είναι η δημιουργία επαγγελματικών στελεχών της Ορχηστικής Τέχνης, στους τομείς Καθηγητών Χορού και Χορευτών».
Τέλος, στην επίσημη ιστοσελίδα της Σχολής αναγράφονται τα εξής: «Η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα δωρεάν τριετούς φοίτησης που ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού».
Για να διδάξει, δε, κάποιος καθηγητής στην ΚΣΟΤ π.χ. κλασικό χορό (μπαλέτο), σύγχρονο χορό ή ρυθμική απαιτείται «Δίπλωμα Καθηγητού αναγνωρισμένης Σχολής χορού στην Ελλάδα ή Ανώτερης Σχολής χορού του εξωτερικού και διδακτική πείρα πέντε (5) ετών στο μάθημα της ειδικότητάς τους στις ως άνω Σχολές».
Ο εξωφρενικός και προκλητικός υποβιβασμός των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών σε σχολές ΔΕ έρχεται ως κατακλείδα της εσκεμμένης αδιαφορίας διαχρονικά όλων των αστικών κυβερνήσεων. Αντί να πάμε, δηλαδή, σε ανωτατοποίηση των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών πάμε στην κατακρήμνισή τους στον πάτο του πηγαδιού. Και αυτό γιατί, παρά τα μεγάλα λόγια και τις κορώνες για τον πολιτισμό και «τη χώρα που τον γέννησε», ο πολιτισμός θεωρείται πάρεργο και όχι τροφή για το πνεύμα και την ολόπλευρη καλλιέργεια του ανθρώπου.
Θεωρείται πάρεργο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμιά πολιτική βούληση από τις αστικές κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων. Το υπογραμμίζουμε αυτό, όπως υπογραμμίζουμε και τα ψεύδη που αραδιάζονται ότι οι ανώτερες καλλιτεχνικές σχολές δεν μπορούν να ανωτατοποιηθούν γιατί το εκπαιδευτικό και διδακτικό τους προσωπικό δεν διαθέτει διδακτορικούς τίτλους. Ολα αυτά είναι απλά υπεκφυγές, γιατί πρώτον όταν ιδρύθηκαν αυτές οι σχολές δεν υπήρχε το προαπαιτούμενο του μεταπτυχιακού-διδακτορικού τίτλου και δεύτερον γιατί δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και θυμόμαστε πώς σε μια νύκτα τα πρώην ΤΕΙ έγιναν ΑΤΕΙ με τις «κρίσεις» καθηγητών τους να γίνονται σε δωμάτια ξενοδοχείων με διαδικασίες fast track, γιατί έτσι επέβαλε τότε η πολιτική σκοπιμότητα.
Κινητοποιήσεις
Εξαγριωμένος ο καλλιτεχνικός κόσμος, που ήδη υφίσταται τα δεινά που υφίσταται γενικά ο ελληνικός λαός (δυσθεώρητη ακρίβεια, εκμετάλλευση και άγρια καταστολή) έχει ανέβει -και δικαίως- στα κάγκελα.
Ηδη οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου προχώρησαν στην κατάληψη της Σχολής, της “Ανωτάτης” Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου και στη διοργάνωση διήμερου δράσεων στο Θέατρο της Σχολής στις 22 και 23 του Δεκέμβρη 2022.
«Σε μία περίοδο που το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν υποτιθέμενο διάλογο περί διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με το Εθνικό Θέατρο να διοργανώνει μία διημερίδα για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών, η κυβέρνηση αποφασίζει να εκγυμνώσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας την σπουδή μας με την μη σπουδή, ανακηρύσσοντας μας “ανειδίκευτους εργάτες”.
Δεν ντρεπόμαστε να είμαστε εργάτες, εργάτριες και άτομα που εργάζονται στην τέχνης μας, ωστόσο προσπαθούμε να είμαστε ικανοί, εκπαιδευμένοι, πιστοί στην τέχνη και την δουλειά μας. Γι’αυτό και πιστεύουμε πως η νέα γενιά σπουδαστών δεν πρέπει να παραδοθεί σε άλλη μία πράξη περιφρόνησης και υποβάθμισης απέναντι στους καλλιτέχνες.
Είναι ξεκάθαρο για ακόμη μία φορά πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο να συρρικνώσει τον προϋπολογισμό για τον σύγχρονο πολιτισμό και να περικόψει όσα εργασιακά δικαιώματα και προοπτικές απέμειναν στους εργαζόμενους του χώρου μας, αντιμετωπίζοντάς μας επίσημα ως χομπίστες», αναφέρει η ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης των σπουδαστών/τριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Ανακοίνωση-κραυγή αγανάκτησης εξέδωσε και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).
Η ανακοίνωση του ΣΕΗ
Με πραγματική έκπληξη και τεράστια αγανάκτηση, πληροφορηθήκαμε για την – με υπογραφή της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου – έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85 με ημερομηνία 17/12, σύμφωνα με το οποίο ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών & σχολών χορού και κινηματογράφου κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ. Ουσιαστικά αλλά και τυπικά πλέον με την υπογραφή της ανώτατης πολιτειακής αρχής, όλοι οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών εξισώνονται με απόφοιτους λυκείου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα εργασιακά τους δικαιώματα, πέρα από την καταφανέστατη ηθική, καλλιτεχνική και επαγγελματική τους απαξίωση! Οι καλλιτέχνες, λοιπόν, είναι απλοί εμπειροτέχνες που έχουν ολοκληρώσει μόνο την δωδεκαετή δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα! Πρόκειται για την επίσημη ταφόπλακα στις σχεδόν τριαντακονταετείς διεκδικήσεις των καλλιτεχνών να αναβαθμίσουν τις σπουδές τους και να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο Π.Δ. παραβιάζει κατάφωρα και αυτές ακόμα τις διατάξεις του Ν. 1158/81 ”Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως κλπ.” (ΦΕΚ 127 /Α / 81) και του Π.Δ. 370/83 ”Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης (Τμ. Υποκριτικής” (ΦΕΚ 130 /Α / 83), σύμφωνα με τα οποία «η καλλιτεχνική εκπαίδευση ανήκει στην ΑΝΩΤΕΡΗ βαθμίδα εκπαίδευσης».
Είναι γεγονός ότι από το 2003 και έπειτα η ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, μετά από Ευρωπαϊκή οδηγία, καταργήθηκε στην Ελλάδα (οπότε και τα τριετούς φοίτησης Τ.Ε.Ι. μετατράπηκαν σε τετραετούς φοίτησης ΑΤΕΙ). Oμως, για τους αποφοίτους των καλλιτεχνικών σχολών έως το 2003, ακριβώς λόγω των προβλέψεων των παραπάνω νομοθετημάτων, ίσχυε η δυνατότητα ισοτίμησης των σπουδών τους μέσω ΙΤΕ, αρχικά, και ΕΟΠΕΠ έπειτα, με ΤΕΙ, άρα την κατάταξή τους σε εργαζόμενους ΤΕ.
Eκτοτε, όμως, στην Ελλάδα, τη χώρα που περηφανεύεται διεθνώς πως είναι «το λίκνο του Πολιτισμού» και ιδιαιτέρως του θεάτρου, το ίδιο το Κράτος έχει σκοπίμως δημιουργήσει ένα καφκικό θεσμικό κενό, όπου δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει καμία διάθεση για δημιουργία Ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις Παραστατικές Τέχνες, με παράλληλη λύση για το ζήτημα της διαβάθμισης των σπουδών των χιλιάδων αποφοίτων από το 2003 έως και τη δημιουργία αυτής της βαθμίδας.
Την ίδια στιγμή, ήδη από το 1981 έως και σήμερα:
- το Υπουργείο Πολιτισμού – στο οποίο υπάγονται οι «ανώτερες» καλλιτεχνικές σχολές – ως εποπτεύων φορέας, τις αδειοδοτεί και τις ελέγχει,
- οι υποψήφιοι δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις σε διορισμένη από το Υπουργείο καλλιτεχνική επιτροπή
- μετά την εισαγωγή τους σπουδάζουν για τρία ολόκληρα έτη με ένα υπερεντατικό πρόγραμμα σπουδών τουλάχιστον 8 ωρών την ημέρα για κάθε μέρα της εβδομάδας
- στο τέλος των σπουδών τους για να πάρουν τα διπλώματά τους – τα οποία μάλιστα φέρουν την στρογγυλή σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας (μέσω του ΥΠΠΟΑ) – δίνουν και πάλι εξετάσεις σε άλλη επιτροπή, επίσης διορισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.
- Σημειώνουμε, μάλιστα, πως για να γίνει δεκτός ο υποψήφιος στις εισαγωγικές εξετάσεις πρέπει να καταθέσει ως δικαιολογητικό το Απολυτήριο του Λυκείου!
ΚΙ ΟΜΩΣ…!!!
Από τις 17/12, βάσει αυτού του Προεδρικού Διατάγματος, όλα αυτά δεν σημαίνουν ΤΙΠΟΤΑ. Τριετείς, εξειδικευμένες σπουδές σημαίνουν απλά ότι ο διπλωματούχος του ΥΠΠΟΑ καλλιτέχνης είναι απόφοιτος Λυκείου. Κανένας διαχωρισμός ούτε για τους αποφοίτους έως το 2003, που με νόμους του Κράτους ήταν εργαζόμενοι ΤΕ! Οι διπλωματούχοι καλλιτέχνες συλλήβδην είμαστε το ίδιο με αποφοίτους Λυκείου που είτε δεν έχουν καμία περαιτέρω εξειδίκευση, είτε παρακολούθησαν περιστασιακά, κάποια μαθήματα ή σεμινάρια ενός τυχαίου, τοπικού εργαστηρίου θεατρικού παιχνιδιού, σχεδίου ή μπαλέτου!
Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης, πάγιο αίτημά μας η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Παραστατικών Τεχνών, στα πρότυπα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ΕΠΙΣΗΣ οι καλλιτέχνες δεν εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις μεν, δεν αποκλείονται όμως και από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τα πτυχία τους αναγνωρίζονται και το πρόγραμμα σπουδών τους είναι εναρμονισμένο και σε απόλυτη σύνδεση με το πρόγραμμα του Θεωρητικού τμήματος Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της ίδιας σχολής.
Δυστυχώς, είμαστε η μοναδική χώρα, στην οποία έχει εδραιωθεί αυτή η πρακτική. Η μη αναγνώριση των διπλωμάτων μας, και κυρίως η διαιώνιση αυτής της άνισης και άδικης μεταχείρισης, σημαίνει κυρίως, ότι επειδή ακριβώς ισοδυναμούν με απολυτήριο Λυκείου, οι ηθοποιοί, δεν μπορούμε να κάνουμε μεταπτυχιακά στην ειδικότητά μας, όσοι είμαστε κάτοχοι master ή PhD ξένων πανεπιστημίων (που μας δέχτηκαν είτε λόγω παράλληλης απόκτησης πτυχίου άλλου γνωστικού αντικειμένου, είτε αναγνωρίζοντας τη χαώδη ελληνική πραγματικότητα), όταν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, αυτά δεν αναγνωρίζονται, ότι στον ΟΑΕΔ επιδοτούμαστε αναλογικά λιγότερο, ότι εν τέλει οι εργασιακές μας απολαβές είναι μειωμένες.
Δεν θεωρούμε τυχαίο το ότι το προεδρικό διάταγμα αυτό υπογράφηκε μόλις ένα μήνα μετά από την κατάπτυστη & συντεχνιακή ανακοίνωση της Κοσμητείας ΦΛΣ του ΕΚΠΑ για το τμήμα Θεατρικών Σπουδών, που έβαλε κατά του κλάδου των ηθοποιών εξισώνοντάς μας κι εκείνη με αποφοίτους Λυκείου. Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι εδώ και χρόνια μερίδα θεατρολόγων έχει προσβάλλει στο ΣτΕ την ΚΥΑ που εξασφάλιζε την ισοτίμηση έως το 2003 (η δημοσίευση της απόφασης εκκρεμεί παραπάνω από έναν χρόνο). Δεν θεωρούμε τυχαία, επίσης, την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και μουσικής από τα σχολεία το 2020. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, που όλο το ενδιάμεσο διάστημα οι νόμοι του Υπουργείου Παιδείας δίνουν «δωράκια» στα κολέγια και τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους ανήκουν.
Πρόκειται για μια συνολική και στοχευμένη απαξίωση του Πολιτισμού, των Τεχνών και των επαγγελματιών καλλιτεχνών. Για μια λυσσαλέα αντεργατική επίθεση στα δικαιώματα και την καλλιτεχνική μας υπόσταση.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
– Aμεση ανάκληση του ΠΔ 85
– Καμία διακινδύνευση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών ως το 2003, είτε για όσες θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί και πληρωθεί, είτε για αυτές που θα προκηρυχθούν στο μέλλον
– Επιτέλους, εδώ και τώρα, ίδρυση Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών & οριστική λύση στο ζήτημα της διαβάθμισης των σπουδών από το 2003 ώς και την ίδρυσή του.
Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Πολιτισμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να μας εμπαίζουν τόσα χρόνια.
Καλούμε το ΕΚΠΑ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει μαζί μας τη δημιουργία μιας σχολής στο πρότυπο της ΑΣΚΤ. Δυστυχώς, έως σήμερα δεν το έχει πράξει. Αν πράγματι ενδιαφέρεται για την επιστημονικότητα στο αντικείμενο του θεάτρου, είναι χρέος του να απαντήσει στο ερώτημα γιατί υποτιμά τόσο την καλλιτεχνική εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ότι μπορεί να την αξιολογεί θεωρητικά, δυνάμει μιας θεωρητικής κατάρτισης εντελώς αποδεσμευμένης από την πρακτική. Καλούμε τέλος την Κοσμητεία να απέχει από τοποθετήσεις που προσβάλουν συλλήβδην έναν επαγγελματικό κλάδο, ο οποίος μάλιστα αποτελεί και το αντικείμενο της μελέτης των αποφοίτων της.
Θα αντισταθούμε στην επίθεση που δεχόμαστε και θα αγωνιστούμε μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας!
Καλούμε όλους τους σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών να συστρατευθούν μαζί μας στις κινητοποιήσεις που οργανώνουμε για το επόμενο διάστημα.
Δηλώνουμε σε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες πως θα μας βρουν απέναντί τους σε όσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις επιλέξουν να παρακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΗ,
Οι απόφοιτοι Λυκείου ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Την κατάληψη της σχολής του Εθνικού στηρίζουν και οι σπουδαστές/τριες της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).
Ανακοίνωση των σπουδαστών/τριών της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης
ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Ως σύλλογος σπουδαστών της ΚΣΟΤ (Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης), μίας εκ των τριών κρατικών καλλιτεχνικών σχολών της Ελλάδος και συνολικότερα των ανώτερων επαγγελματικών καλλιτεχνικών σχολών, στηρίζουμε την κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου με αφορμή την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022). Το συγκεκριμένο προβλέπει την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σπουδών με την άμεση εξίσωση τους με απολυτήριο λυκείου. Για τους ανωτέρω λόγους αποφασίζουμε να παρευρεθούμε και να στηρίξουμε το σημερινό (23/12/22) κάλεσμα της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. Είμαστε ενάντια στις συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες υποβιβάζουν ακόμα περισσότερο τις καλλιτεχνικές μας σπουδές.
ΥΓ. Χαρακτηριστικό γεγονός της αντιμετώπισης των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών από την κυβέρνηση των α(χ)ρίστων είναι και ο εξαναγκασμός, ουσιαστικά, σε παραίτηση της πρώην διευθύντριας της ΚΣΟΤ Βίκυς Μαραγκοπούλου, μιας καθόλα άξιας καλλιτέχνιδας, που με πολύ κόπο, ιδρώτα, αναζήτηση και γνώσεις έστησε το φημισμένο διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.