Σκάψε καλά, γέρο τυφλοπόντικα

0

Σουίτα για ηθοποιό και μουσικό αυτοσχεδιασμό
 
Βασισμένη στο έργο του Ζοζέφ Αντράς
 
Ακόμα κι αν απομείνει μονάχα ένας σκύλος
 
Δεύτερος κύκλος παραστάσεων
 
Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή
 
13-14-15 και 20-21-22 Μάρτη
 
3-4-5 και 10-11-12 Απρίλη
 
Στο κτίριο της «Κόντρας» (Αγαθουπόλεως 65 και Αχαρνών)
 
Εναρξη στις 8:30μμ
 
Είσοδος Ελεύθερη
 
(απαιτείται προκράτηση στο τηλ. 6976127545)
 
Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση
 
για το έργο, το συγγραφέα, την παράσταση
 
Ενάμιση περίπου χρόνο μετά τον πρώτο κύκλο της, η πρωτότυπη σκηνική σουίτα «Σκάψε καλά, γέρο τυφλοπόντικα» επιστρέφει για ένα δεύτερο κύκλο δώδεκα παραστάσεων. Με την εμπειρία του πρώτου κύκλου, η σκηνική σουίτα, με τους ίδιους συντελεστές, έχει ξαναδουλευτεί και η διάρκειά της έχει μεγαλώσει ελαφρώς.
 
Η φόρμα της παράστασης (αφήγηση συνοδευόμενη από μουσικό αυτοσχεδιασμό) δεν είναι τόσο γνωστή στην Ελλάδα, είναι όμως διαδεδομένη στις κεντροευρωπαϊκές σκηνές, όπου έχει γεννηθεί, εξελιχθεί και αναπτυχθεί το σύγχρονο επικό θέατρο. Το θέατρο που υπηρετεί η ανοικείωση, ακολουθώντας και εξελίσσοντας τη θεωρία του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
 
Η παράσταση στηρίζεται στο έργο του Ζοζέφ Αντράς «Ακόμα κι αν απομείνει μονάχα ένας σκύλος», ενώ ο τίτλος της αποτελεί παράφραση μιας γνωστής φράσης του Μαρξ », από τη «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη».
 
Σημειώνει η κολλεκτίβα στο πρόγραμμα της παράστασης:
 
«Ο Ζοζέφ Αντράς επικεντρώνεται στην ιστορία της πόλης του, όμως η αφήγηση, εν όλω ή εν μέρει, θα μπορούσε να αναφέρεται σε κάθε άλλο μεγάλο λιμάνι οπουδήποτε στον κόσμο. Αν και μένει πιστός στην ιστορία της Χάβρης, ο συγγραφέας φροντίζει ν’ αποφύγει κάθε τοπικισμό, κάθε στενότητα, ανυψώνοντας την αφήγησή του στο επίπεδο της Ιστορίας. Κινείται μαστορικά ανάμεσα στα επιφαινόμενα και την ουσία, ξεκινώντας από τα πρώτα για να καταλήξει στη δεύτερη. Το τοπικό γίνεται παγκόσμιο, το ατομικό γίνεται κοινωνικό, η πάλη των τάξεων σφραγίζει την αφήγηση καθώς αυτή διατρέχει πέντε αιώνες ιστορίας: ο ύστερος μεσαίωνας, η αποικιοκρατία, το εμπόριο, το δουλεμπόριο, η αστική επανάσταση, ο καπιταλισμός, το ξύπνημα του εργατικού κινήματος, η άγρια καταστολή του, η Κομμούνα, ο πρώτος παγκόσμιος και τα επαναστατικά σκιρτήματα, η νικηφόρα ρωσική επανάσταση, ο δεύτερος παγκόσμιος, ο μεταπολεμικός καπιταλισμός, η συντηρητική ανασυγκρότηση του καπιταλισμού, τα κηρύγματα της παγκοσμιοποίησης, η παρακμή του οργανωμένου εργατικού κινήματος… Ολα περνούν σαν κινηματογραφική αφήγηση, ανασκαλεύοντας μνήμες, θυμίζοντας διαβάσματα, εγείροντας ερωτήματα για το σήμερα και το αύριο».
 
Περισσότερες πληροφορίες στο www.anoikeiosi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: