Τις καθιερωμένες αποκαλύψεις για το σύστημα υποκλοπών και παρακολουθήσεων είχαμε και αυτή την Κυριακή από το «Βήμα» του Συγκροτήματος Μαρινάκη και από το «Documento» του Βαξεβάνη. Οι τελευταίες είχαν προαναγγελθεί από τον Βαξεβάνη, που ζήτησε (και πήρε) από την εισαγγελέα παράταση για να δώσει αύριο (Τρίτη) τη μαρτυρική του κατάθεση, ώστε να συμπεριλάβει και τις νέες αποκαλύψεις.
Ο Βαξεβάνης ασχολήθηκε με την παρακολούθηση του Χατζηδάκη και άλλων, όπως ο Κύρτσος, που ως γνωστόν επιδίωξε τη διαγραφή του από τη ΝΔ. Λογικό, λοιπόν, να έχει έτοιμη τη σχετική δήλωση: «∆εν µε εκπλήσσει το γεγονός ότι ο αρχικοριός Μητσοτάκης είχε οργανώσει, µέσω ΕΥΠ, συστηµατική παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων µου και όλων των επαφών µου, συµπεριλαµβανοµένων των φιλικών και οικογενειακών. Αυτό είναι το ήθος του Μητσοτάκη… Θα κάνω ό,τι µπορώ στην Ελλάδα και την ΕΕ για να βρεθεί επιτέλους αντιµέτωπος µε τις ευθύνες του» απάντησε σε σχετικό ερώτημα του «Documento».
Το «Documento» παρέθεσε, επίσης, τα ονόματα έξι Ισραηλινών που δούλευαν για το Predator. Ανάμεσά τους είναι και αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών της σιωνιστικής οντότητας. Και καταπώς το συνηθίζει ο Βαξεβάνης, έκανε και μια βουτιά στη γελοιότητα, ανακατεύοντας το σύστημα των υποκλοπών με τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού Τσίπρα στο κότερο του εφοπλιστή Παναγόπουλου και με το ταξίδι του Τσίπρα στο Παρίσι, όπου είχε συναντηθεί με τον CEO της L’Oreal και εκπροσώπους της τράπεζας Rochild. Μιλάμε για γελοιότητα, γιατί οι μεν φωτογραφίες από το κότερο είναι προφανές ότι τραβήχτηκαν από το πλήρωμα, το δε ταξίδι του Τσίπρα στο Παρίσι ήταν σε γνώση της εκεί ελληνικής πρεσβείας και δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει κρυφό (οι συριζαίοι νόμιζαν ότι θα το κρατούσαν κρυφτό, ίσως για να καλύψουν το ότι ο Τσίπρας πήγε και τα παιδιά του στη Ντίσνεϊλαντ).
Ο Λαμπρόπουλος στο «Βήμα» υιοθέτησε πλήρως αυτά που είχε γράψει ο Τέλλογλου, για αγορά του Predator από την ΕΥΠ/ΚΥΠ. Εδωσε και ονόματα (όνομα και αρχικό επιθέτου) ασφαλιτών της ΕΥΠ/ΚΥΠ που χειρίζονταν το Predator, δείχνοντας πως υπάρχουν πολλά στοιχεία ακόμη και τα βγάζουν με δόσεις, ξεροψήνοντας τον Μητσοτάκη. Υπήρχαν και άλλες αναφορές στο ζήτημα των υποκλοπών (μέχρι και συνέντευξη βουλευτή του ΑΚΕΛ, που περιγράφει το τρίγωνο Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα σε σχέση με τις υποκλοπές και χαρακτηρίζει την Κύπρο και την κυβέρνηση Αναστασιάδη «θερμοκήπιο κακόβουλων λογισμικών»).
Η κυβερνητική απάντηση ήρθε με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που ισχυρίστηκε ότι «με πρωτοστάτη τον κ. Βαξεβάνη -ο οποίος έχει ως αρχή του πως οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί είναι πραγματικό- εξακολουθεί η σε συνέχειες δημοσίευση στον Τύπο διαφόρων μυθιστορημάτων γύρω από την υπόθεση των λογισμικών παρακολούθησης και των επισυνδέσεων…». Είπε πολλά και διάφορα ο Οικονόμου, επανέλαβε ότι «εξαρχής συνδράμουμε ενεργά την έρευνα της Δικαιοσύνης, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Πόσω μάλλον, αφού βασικός στόχος αυτών των λογισμικών φέρεται πως ήταν διαχρονικά στελέχη της παράταξής μας και της Κυβέρνησής μας, αλλά και ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, οχυρώνουμε θεσμικά την Πολιτεία και το πολιτικό σύστημα με τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες», ξανακατήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βραχίονές του έχουν αποφασίσει να πορευτούν έως τις εκλογές με όπλα την τοξικότητα και τη συκοφαντία», ενώ για το Συγκρότημα Μαρινάκη, που για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο πέρασε πριονοκορδέλα την κυβέρνηση, δεν είπε λέξη!
Τα έχουν βρει Μητσοτάκης και Μαρινάκης; Πώς να υποστηρίξεις κάτι τέτοιο, όταν το Συγκρότημα Μαρινάκη προσθέτει συνεχώς καινούργιες αποκαλύψεις;
Τα ίδια επανέλαβε ο Οικονόμου και σε συνέντευξη στην ΕΡΤ (σε προστατευμένο περιβάλλον): «Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα έχουμε τη δημοσίευση μιας σειράς εκτιμήσεων, εικασιών, φημών, την αναπαραγωγή ενός μυθιστορήματος, χωρίς ουσιαστικά στοιχεία και τεκμήρια. Αν υπάρχει ένας κοινός τόπος σε όλα αυτά που βλέπουμε να εξελίσσονται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι απουσιάζουν τα στοιχεία και τα τεκμήρια και βασική αρχή όλων όσων δημοσιεύονται είναι το γεγονός πως ό,τι φαντάζεται ο καθένας, μπορεί να είναι και πραγματικότητα» κτλ. κτλ.
Προσπάθησε να αντιτάξει και λογικά επιχειρήματα ο δυστυχής Οικονόμου: «Μας λένε ότι ο Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, παρακολουθούσε ο ίδιος έναν κορυφαίο υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη, στενό του φίλο και συνεργάτη 30 χρόνια, τον παρακολουθούσε, λένε, με το Predator, τον παρακολουθούσε με την ΕΥΠ, για να ελέγχει τη στάση του ως υπουργού. Πότε; Το 2020 και το 2021. Και αφού τον παρακολουθούσε, τον παίρνει από το Υπουργείο Ενέργειας που ήταν τότε και του αναθέτει μια πάρα πολύ σημαντική θεματική για την Κυβέρνηση, που αφορά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους». Από πού τον πήρε ο Μητσοτάκης τον Χατζηδάκη; Από το υπουργείο Ενέργειας, όπου «παίζουν» λεφτά, πολλά λεφτά, και μπίζνες με δυνατούς καπιταλιστές. Και πού τον πήγε; Στο υπουργείο Εργασίας, όπου κάθε υπουργός, ιδιαίτερα αν είναι δεξιός και νεοφιλελεύθερος, το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνεται μισητός στον κόσμο. Και χωρίς να «παίζουν» τα ίδια λεφτά και οι μεγάλοι καπιταλιστές με το υπουργείο Ενέργειας. Αλλο να έχεις να κάνεις με Βαρδινογιάννη, Λάτση και Μυτιληναίο και άλλο να χαρίζεις ακίνητα του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό» του παπά και της παπαδιάς. Υποβάθμιση, καραμπινάτη μάλιστα, ήταν η αλλαγή υπουργείου στον Χατζηδάκη. Και για να γίνει, προφανώς κάτι ενόχλησε τον Μητσοτάκη.
Αμ’ το άλλο; «Ποιος είναι ο πυρήνας όλης αυτής της υπόθεσης; Δεν βγάζει άκρη, δεν έχει πολιτικό σκεπτικό, ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί στενούς του συνεργάτες, τον Χατζηδάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, ανθρώπους που κάθονται μαζί του στον πρωινό καφέ. Για ποιο λόγο;», αναρωτήθηκε ο Οικονόμου, μάλλον χωρίς να αντιλαμβάνεται τι παπάρα πέταξε. Αυτούς πρέπει να παρακολουθήσει πρωτίστως ένας πρωθυπουργός σαν τον Μητσοτάκη, με αντίληψη αυτοκρατορίσκου και ταυτόχρονα πολιτικά ανασφαλής. Αυτούς που είναι οι πρώτοι ύποπτοι για να του σκάψουν τον (πολιτικό) λάκκο.
Ούτε στην ΕΡΤ είπε ο Οικονόμου το παραμικρό (ούτε καν υπαινιγμό) για τον Μαρινάκη που ο ίδιος ο Μητσοτάκης φωτογράφισε ως επιχειρηματία που προσπαθεί να εκβιάσει την κυβέρνηση. Είναι μονομερής κίνηση καλής θέλησης του Μητσοτάκη ή βρίσκεται σε εξέλιξη παρασκηνιακό παζάρι που ακόμη δεν έχει καταλήξει; Θα δείξει…
Ο Κώστας Καραμανλής ο «μεγάλος», πάντως, επιφύλαξε άλλο ένα καρφί για τον Μητσοτάκη. Την πρώτη φορά πήγε στα Ανώγεια, σε εκδήλωση της Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία πλέον αρνείται να στηρίξει δημόσια τον Μητσοτάκη, και είπε τα γνωστά: «Ολα στο φως, δεν μπορεί να ισχύσει το απόρρητο» κτλ. Τώρα πήγε στη Λάρισα για να προλογίσει βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη, καραμανλικού δημοσιογράφου, κορυφαίου στελέχους στον Ομιλο Φιλιππάκη, που βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τον Μητσοτάκη.
Αυτή τη φορά δεν μίλησε ο Καραμανλής αλλά έστησαν ένα ωραίο σόου. Ο Κοττάκης ζήτησε την άδεια να πει μια φράση του Καραμανλή και ο τελευταίος του την έδωσε. Και ποια ήταν η φράση του Καραμανλή; «Εμένα τουλάχιστον με παρακολουθούσαν σοβαρές υπηρεσίες»! Aντιλαμβάνεστε…
Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάει στη λεγόμενη «ώρα του πρωθυπουργού» για ν’ απαντήσει στον Τσίπρα, που του έχει κάνει τρεις επίκαιρες ερωτήσεις, αλλά ότι θα μιλήσει μια και καλή κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο-καρικατούρα, που έχει αναρτήσει στη διαβούλευση. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, οπότε θα έχουν μεσολαβήσει και άλλα δημοσιεύματα, ίσως και με πιο τρανταχτά στοιχεία. Μέχρι τότε ο Μητσοτάκης θα σέρνεται. Και βέβαια, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις κατηγορίες για νομοσχέδιο συγκάλυψης, που ήδη εκτοξεύονται και από αστικές πηγές. Η κατάσταση για τον Μητσοτάκη είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».