Tι έγινε, ρε παιδιά; Το τέταρτο Ειδικό Δικαστήριο του μεταπολιτευτικού ελληνικού κοινοβουλευτισμού ξεκίνησε χθες και δεν έγινε πρώτη είδηση; Και με τι κατηγορούμενους! Τον επονομασθέντα «Ρασπούτιν», πρώην παντοδύναμο αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του Τσίπρα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς (και πάντα εισαγγελέα Εφετών Αθήνας), Ελένη Τουλουπάκη.
Μούγκα τα ΜΜΕ (στις μέσα σελίδες των εφημερίδων βρίσκεις κάποιο ρεπορτάζ), μούγκα η ΝΔ, μούγκα ο «θα τους φτάσω μέχρι το τέλος» Σαμαράς, μούγκα ο τηλεμαϊντανός Μπουμπούκος, μούγκα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον ο Πολάκης επέδειξε… συνέπεια και παρευρέθηκε στο δικαστήριο σε ένδειξη συμπαράστασης.
Η μούγκα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εύλογη. Δικός του υπουργός δικάζεται, έχει πάρει τις αποστάσεις του απ’ αυτόν (άλλωστε, ο Παπαγγελόπουλος καραδεξιός ήταν και άνθρωπος του «βαθέος κράτους», αν σκεφτούμε το πέρασμά του από την ΕΥΠ/ΚΥΠ), δεν έχει λόγο να κάνει ντόρο. Ετσι και βγει αθωωτική απόφαση, όμως, τότε να δείτε τι πρόκειται να γίνει.
Και η μούγκα της ΝΔ, όμως, όπως και του Σαμαρά, του Μπουμπούκου και των άλλων «θυμάτων σκευωρίας», είναι εύλογη. Γιατί προσπάθησαν να στείλουν τον Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενο ότι έστησε σκευωρία κατά πολιτικών του αντιπάλων (δέκα πρώην πρωθυπουργών και υπουργών) για τη Novartis. Ομως ο Παπαγγελόπουλος απαλλάχθηκε από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο (συγκροτείται από πέντε αρεοπαγίτες) γι’ αυτή, τη βασική κατηγορία.
Και είχε πλάκα η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Οικονόμου στις 4 του περασμένου Ιούλη: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για τη λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος, για κατάχρηση εξουσίας, για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για σειρά υποθέσεων, μεταξύ των οποίων και η Νovartis». Aργότερα προσπάθησε να τα μαζέψει («Η πρώτη μου δήλωση, στο αποκλειστικά τυπικό σκέλος του κατηγορητηρίου για τα 10 πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης Novartis, δεν ήταν ακριβής»), αλλά η γραμμή από το Μαξίμου (που την παρουσίασε και ο ίδιος ο Μητσοτάκης στη Βουλή) έλεγε πως πρέπει να ισχυρίζονται ότι ο Παπαγγελόπουλος παραπέμφθηκε «και για τη Novartis».
Αυτό το ψέμα τώρα τελειώνει. Ούτε ένας από τους δέκα πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς δεν έχει κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στο δικαστήριο (ο Λοβέρδος έχει κληθεί για άλλη υπόθεση, μαζί με τη Χριστοφιλοπούλου). Επομένως, η υπόθεση Novartis δεν μπαίνει ούτε από σπόντα στο Ειδικό Δικαστήριο. Γι’ αυτό μουγκάθηκαν η ΝΔ και τα στελέχη της.
Η… αθάνατη και… ανεξάρτητη αστική Δικαιοσύνη απάλλαξε τους δέκα πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς που της έστειλε πεσκέσι ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπόπτους χρηματισμού από τη Novartis και ταυτόχρονα απάλλαξε τους Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη που της έστειλε πεσκέσι η ΝΔ ως ενόχους κατασκευής σκευωρίας κατά των δέκα.
Αν συνδυάσουμε αυτές τις δύο αποφάσεις του δικαστικού μηχανισμού, θα καταλήξουμε στο εξής διπλό συμπέρασμα: Πρώτο, σκάνδαλο Novartis με εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν υπήρξε! Δεύτερο, σκευωρία κατά πολιτικών αντιπάλων δεν υπήρξε. Προφανώς, ο Παπαγγελόπουλος που έξω από το Μαξίμου είχε ανακοινώσει στους δημοσιογράφους ότι στον ογκώδη φάκελο που κρατούσε είχε όλο το αποδεικτικό υλικό για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους», κινήθηκε από… αγνό ενδιαφέρον για την αναζήτηση της αλήθειας!
«Τρελό»; Φαινομενικά ναι. Επί της ουσίας έχουμε μια ακόμη κατευναστική για τα πολιτικά… πάθη παρέμβαση της αστικής Δικαιοσύνης. Μοιράζει το πεπόνι δίκαια μεταξύ των αστικών πολιτικών κομμάτων εξουσίας, υποδεικνύοντάς τους -εμμέσως πλην σαφώς- να ηρεμήσουν και να μην ποινικοποιούν την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί αυτό κάνει ζημιά στο σύστημα. Αυτή είναι η γραμμή του Καραμανλή του πρεσβύτερου, που διαφωνώντας το 1989 με τον Μητσοτάκη που παρέπεμψε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, αφήνοντας να διαρρεύσει η φράση πως «έναν πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στο δικαστήριο, τον στέλνεις σπίτι του». Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο Α. Παπανδρέου, που όταν επανήλθε στην εξουσία το 1993, ανέστειλε τις ποινικές διώξεις κατά Μητσοτάκη και Ντόρας για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ούτε άνοιξε διαδικασία για το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην ιταλική «Καλτσεστρούτσι» του Φερούτσι που αυτοκτόνησε, του Παντσαβόλτα (που δικάστηκε ως μαφιόζος) και του σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργού Μπετίνο Κράξι (που δραπέτευσε από την Ιταλία για να μην πάει φυλακή και πέθανε στην Τυνησία).
Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι το δικαστικό συμβούλιο των αρεοπαγιτών απάλλαξε με το βούλευμά του τον εκδότη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Παπαδάκου κτλ., που τους είχε καταγγείλει (μαζί με τον Παπαγγελόπουλο) ο καπιταλιστής-πράκτορας του Ισραήλ Μιωνής για κακουργηματική εκβίαση. Ο Μιωνής εξαφανίστηκε από το προσκήνιο και αυτοί που τον είχαν κάνει… ήρωα που αντιστάθηκε στη διαπλοκή το βούλωσαν.
Επίσης, το δικαστικό συμβούλιο απάλλαξε τους δύο βοηθούς εισαγγελείς Διαφθοράς, Ντζούρα και Μανώλη. Ολα τα έκανε μόνη της η Τουλουπάκη, αυτοί δεν κατάλαβαν τίποτα! Και οι δύο, πάντως, έχουν κληθεί ως μάρτυρες του κατηγορητήριου και περιμένουμε με ενδιαφέρον… πόσο υποστηρικτικοί θα είναι για την πρώην προϊσταμένη τους. Η μαρτυρία τους, εκτός από πολιτικό ενδιαφέρον, θα είναι καθοριστική για την ίδια την εξέλιξη της ποινικής δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο.
Και για τι παραπέμφθηκε και δικάζεται ο Παπαγγελόπουλος; Ως ηθικός αυτουργός στο κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, το οποίο κατηγορείται ότι διέπραξε η Τουλουπάκη, επειδή δεν έστειλε στη Βουλή τις μηνύσεις τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ (υποβλήθηκαν το 2017) κατά του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του υφυπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, για μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015.
Τέλος, ο Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, για πιέσεις που φέρεται ότι άσκησε στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου που είχε χειριστεί το φάκελο Novartis πριν από την Τουλουπάκη, στον πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου για τους φορολογικούς ελέγχους στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζο πριν από το διαγωνισμό-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες και στην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Η Τουλουπάκη παραπέμφθηκε από το δικαστικό συμβούλιο για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας με οριακή πλειοψηφία 3-2. Είναι σφόδρα πιθανό να αθωωθεί και, φυσικά, θα αθωωθεί και ο Παπαγγελόπουλος, αφού δεν θα υπάρχει αδίκημα. Δεν θα αποτελεί έκπληξη αν τον καταδικάσουν μόνο για παράβαση καθήκοντος, για μια-δυο παρεμβάσεις που κατήγγειλαν οι εισαγγελείς (πάντως, μόνο η Τσατάνη έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας), σε κάποια μικρή ποινή με αναστολή. Τα συνηθίζουν κάτι τέτοια οι… ακροβάτες του αστικού δικαστικού μηχανισμού.
Ας μην βιαζόμαστε, όμως. Η δίκη έχει δρόμο μπροστά της (τρεις συνεδριάσεις την εβδομάδα θα γίνονται και οι ενστάσεις θα πέσουν βροχή τώρα στην αρχή – ήδη κατατέθηκε ένσταση για μη νόμιμη σύνθεση του δικαστηρίου, με την επίκληση της ασθένειας ενός δικαστή) και θα δούμε τι τροπή θα πάρει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ξεφτίλα του αστικού συστήματος εξουσίας είναι ολοφάνερη.