«Ερωτάω εγώ στο ενδιάμεσο, στο τρίμηνο, το εξάμηνο, το οκτάμηνο, το εννεάμηνο (σ.σ. για την υπόθεση της συζύγου του Στουρνάρα). Κάποια στιγμή γίνεται μία συνάντηση, επίσημη, θεσμικότατη, με εισαγγελείς που υποτίθεται τους είχαμε πάει τα στοιχεία, τους ξαναπήγαμε και άλλα στοιχεία, μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης τότε τον κ. Κοντονή. Λέω, παιδιά τι γίνεται; Εχουμε φέρει αυτά τα στοιχεία, θα προχωρήσει η διαδικασία; Μία κουβέντα θα σας πω μόνο. “Ξέρετε, για τη μία υπόθεση που αφορά τη γυναίκα του κ. Στουρνάρα δεν μπορούμε να την προχωρήσουμε, γιατί δεν έχουμε βρει ακόμα ποια ήταν αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ στη συνεδρίαση που έκανε την απευθείας ανάθεση”. Ενα χρόνο μετά»!
Ο Πολάκης περιγράφει σε συριζαϊκό ακροατήριο ως θεσμική μια διαδικασία που είναι έξω και πέρα από κάθε θεσμική λειτουργία. Και βέβαια, η ΝΔ δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Καταγγέλλει ότι «ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και alter ego του κ. Τσίπρα αποκαλύπτει μια παρακρατική λειτουργία, σαν να πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό. Δείχνει για άλλη μια φορά πώς αντιλαμβανόταν και πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ τη λειτουργία της δημοκρατίας, καθώς και τι ακριβώς εννοεί ο κ. Τσίπρας με τον “έλεγχο των αρμών της εξουσίας”. Πώς είναι δυνατόν εισαγγελείς να συσκέπτονται για υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη με υπουργούς;».
Ελα μου ντε, πώς είναι δυνατόν; Μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ γίνονται τέτοια πράγματα! Τι έκανε ο Πολάκης; Είτε παρασυρμένος από τη γνωστή ψευτομαγκιά, είτε έχοντας πλήρη άγνοια για το τι σημαίνει θεσμική λειτουργία, είτε νομίζοντας αφελώς ότι δεν τον γράφουν σε βίντεο, έβγαλε στη φόρα κάτι που όλοι ξέρουν ότι γίνεται, όμως ουδείς το ομολογεί και οι πάντες (πλην Πολάκη, όπως αποδεικνύεται) καλύπτουν με όρκους στην «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
Υποτίθεται πως όταν μια υπόθεση παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη, απαγορεύεται κάθε παρέμβαση πολιτικών ή άλλων προσώπων. Αν ένας υπουργός έφτιαξε φάκελο και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές, ολοκληρώνει το ρόλο του. Αν κληθεί ως μάρτυρας, θα πάει να καταθέσει. Αν συγκεντρώσει νέα στοιχεία, θα τα υποβάλει με υπόμνημα στις δικαστικές αρχές. Συσκέψεις με εισαγγελείς, εν είδει δικαστικού συμβουλίου, απαγορεύονται. Υποτίθεται. Φυσικά γίνονται συσκέψεις, φυσικά πέφτουν τηλεφωνήματα, φυσικά ακούγονται «γαλλικά» (συνήθως από υπουργούς προς δικαστικούς που θέλουν να κάνουν καριέρα και προσκολούνται στα «επιτελεία»), αλλά όλα αυτά σκεπάζονται από το πέπλο μιας σκληρής ομερτά. Αυτές οι διαδικασίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας αυτών που «γίνονται αλλά δεν λέγονται» (για να θυμηθούμε τον Καραμανλή τον πρεσβύτερο).
Ο Πολάκης έσπασε τη σκληρή ομερτά. Εχει μια εμμονή μ’ αυτό το ζήτημα, την οποία εξέφραζε και τότε που ήταν υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ελεγε συνέχεια ότι έστειλε φακέλους με σκάνδαλα στη Δικαιοσύνη και αυτή δεν έκανε τίποτα. Η εμμονή του (σε συνδυασμό με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πια στην αντιπολίτευση) τον οδήγησε να «πηδήσει το χαντάκι». Να σπάσει την ομερτά, αποκαλύπτοντας ότι φώναζαν -παρέα με τον Κοντονή- εισαγγελείς και συσκέπτονταν μαζί τους, ελέγχοντάς τους για το τι έχουν κάνει με τη δίωξη της συζύγου του Στουρνάρα (η οποία μέχρι και μήνυση μπορεί να του κάνει τώρα, μιας και έχει αθωωθεί).
Ο Πολάκης δεν έκανε ζημιά μόνο στο κόμμα του. Εκανε και στο πολιτικό σύστημα. Γιατί ποιος θα πιστέψει ότι αυτά γίνονταν μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ; Οι υπόλοιποι δεν έχουμε παρά να τον ευχαριστήσουμε για την… ειλικρίνειά του (καλύτερα: για τον κυνισμό του).
ΥΓ. Ο Κοντονής, που το παίζει θεσμικότατος και έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ (φήμες τον φέρουν ως συνομιλητή του Ανδρουλάκη με στόχο την προσχώρησή του στο ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ), δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Γιατί αν ο Πολάκης είναι -εκτός των άλλων- και ντιπ άσχετος περί τα θεσμικά, ο Κοντονής -ως δικηγόρος- δεν είναι. Εκανε διάψευση, όπως αναμενόταν: «Ουδέποτε εγώ συναντήθηκα με εισαγγελείς, παρουσία του κ. Πολάκη που να έγινε συζήτηση για την υπόθεση του ΚΕΛΠΝΟ και την υπόθεση που αφορούσε την υπόθεση της συζύγου του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, την κ. Στουρνάρα». Κράτησε, όμως, και πισινή: «Ουδέποτε συναντήθηκα με εισαγγελικούς λειτουργούς για την παραπάνω υπόθεση και δεν γνωρίζω τι ενδεχομένως έχει διαμειφθεί μεταξύ εισαγγελέων (και ποιων;) και του πρώην αν. υπουργού υγείας». Μπορεί να έχουμε συνέχεια, με την αποκάλυψη ονομάτων εισαγγελέων, μπορεί όμως να επικρατήσουν οι… ψυχραιμότεροι, συστήνοντας να ξεχαστεί γρήγορα αυτή η ιστορία, γιατί εκθέτει το ίδιο το σύστημα και όχι μόνο τον Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ.