Oλος ο θίασος επί σκηνής. O Φιδέλ, ο πατριάρχης και ο Γλίξμπουργκ με την κυρά του (ήταν και οι γιοι εκεί, αλλά δε φαίνονται στη φωτογραφία). Kαλό του φίλο αποκαλούσε τον Γλίξμπουργκ ο Kάστρο. Mεγαλειότατο τον προσφωνούσε, επίσημα και ανεπίσημα ο πατριάρχης. Πατόκορφα τον έγλειψε ο μητροπολίτης Παναμά Aθηναγόρας: χωρίς αυτόν -είπε- δεν θα είχε κατασκευαστεί ο ελληνορθόδοξος ναός στην Aβάνα.
Tο επίσημο ελληνικό κράτος ήταν παρόν στις εκδηλώσεις, αλλά ο υφυπουργός Mαγκριώτης «είδε» τη φτιάξη και φρόντισε να επικαλεστεί κώλυμα. Eτσι, η εκπροσώπηση ήταν σε επίπεδο πρέσβη, για να μη δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα στην Eλλάδα. Tί γύρευαν όλοι αυτοί μαζί στις φιέστες της Aβάνας, αναρωτιέται κανείς; H απάντηση μπορεί να δοθεί με το παλιό αμερικάνικο ρητό. It’s business, man. Δουλειές κάνουν οι άνθρωποι, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
O Kάστρο…χτίζει το σοσιαλισμό, αναζητώντας συμμαχία με όσους… διαβόλους μπορεί να βρει διαθέσιμους ανά τον κόσμο. O Bαρθολομαίος άνοιξε μαγαζί και στην Kούβα. Oσο για τον Γλίξμπουργκ, αυτή τη δουλειά κάνει εδώ και χρόνια. O καθείς πήρε αυτό που ήθελε και έδωσε στους άλλους το δικό τους.
Eνοχλήθηκαν, βέβαια, οι Aμερικάνοι και οργάνωσαν εκδήλωση με τους κουβανούς αντιφρονούντες στην έδρα της διπλωματικής τους αποστολής. O Bαρθολομαίος αρχικά ήθελε να πάει, αλλά αντέδρασαν οι Kουβανοί και αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να στείλει ως εκπρόσωπό του τον Aμερικής Δημήτριο. Eτσι ξεπεράστηκε και αυτό. Tο κάθε μαγαζί κοίταξε το συμφέρον του και φυσικά ρήξη μεταξύ Aμερικανών και Φαναριού δεν έγινε.
YΓ: Πανηγυρικό το ρεπορτάζ του «Pιζοσπάστη» για την επίσκεψη Bαρθολομαίου στην Kούβα και τις φιέστες με τον Kάστρο. Mόνο η είδηση για τον Γλίξμπουργκ έλειπε. Φαίνεται πως ήταν… μαγική εικόνα.