Το δυστύχημα για τον Μητσοτάκη είναι πως η εισηγήτρια της PEGA, Σόφι ιν’τ Βελντ, δεν είναι ούτε σοσιαλδημοκράτισσα ούτε «πράσινη» ούτε της «Αριστεράς». Προέρχεται από το Φιλελεύθερο Κόμμα της Ολλανδίας και συμμετέχει στην ευρωομάδα Renew, της οποίας το μεγάλο όγκο αποτελούν οι ευρωβουλευτές του Μακρόν. Οπότε δεν μπορούν να πείσουν ότι είναι «στημένη» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Οπως είχαμε ενημερώσει, η Σόφι ιν’τ Βελντ παρουσίασε την Τρίτη στις Βρυξέλλες την εισήγησή της (προσχέδιο έκθεσης της PEGA), προκαλώντας ταραχή στη ΝΔ, που έβαλε μπροστά τις «άκρες» της στο ΕΛΚ σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την έκθεση. Θα δούμε στο τέλος αυτές τις αντιδράσεις, στις οποίες δεσπόζει η κωμικότητα της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου. Πρώτα, όμως, ας δούμε τι γράφει η εισήγηση (την παραθέτουμε στο τέλος, δυστυχώς είναι στ’ αγγλικά) της Ιν’τ Βελντ και κάποιες από τις απαντήσεις που αυτή έδωσε στη συνέντευξη Τύπου.
Το σχέδιο έκθεσης έχει έκταση 159 σελίδων, από τις οποίες οι 17 αναφέρονται στην Ελλάδα. Επομένως, απορρίπτεται εξ ορισμού κάθε κατηγορία ότι η Ιν’τ Βελντ έχει βαλθεί να εκθέσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, συμμετέχοντας σε κάποιου είδους συνωμοσίας με τον Ανδρουλάκη και τους συριζαίους.
Το βασικό συμπέρασμα για την Ελλάδα είναι το εξής (η έμφαση παντού είναι δική μας): «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν στενές σχέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ ορισμένων προσώπων και γεγονότων που σχετίζονται με την κυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους παρόχους spyware, ιδίως την Krikel, έναν προτιμώμενο προμηθευτή επικοινωνιών και παρακολούθησης της αστυνομίας και της ΕΥΠ. Η Krikel συνδέεται στενά με πρόσωπα εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Μητσοτάκη».
Η κυβέρνηση κατηγορείται για «νομοθετικές τροποποιήσεις [που] έχουν αποδυναμώσει κρίσιμες δικλείδες ασφαλείας», ενώ επισημαίνεται ότι «ο πολιτικός διορισμός σε βασικές θέσεις αποτελεί εμπόδιο για έλεγχο και λογοδοσία». Σημειώνεται, επίσης, ότι «θα περίμενε κανείς από τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν άμεσα και δυναμικά μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αστυνομική έρευνα, παρά μόνο εισαγγελικές έρευνες μετά από καταγγελίες. Δεν έχουν κατασχεθεί υλικές αποδείξεις».
Το σχέδιο έκθεσης αναφέρεται στην αύξηση των «νόμιμων επισυνδέσεων», χωρίς να χαρίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Από 4.871 το 2015 (όταν ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ), σε 11.680 το 2019 (όταν ήρθε η ΝΔ), σε 15.475 το 2021». Πέραν δε της αύξησης του αριθμού των νόμιμων υποκλοπών, αναφέρεται και στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά: «Επί του παρόντος, περίπου 60 αιτήματα πρέπει να διεκπεραιώνονται κάθε μέρα, μέχρι πρόσφατα από έναν μόνο εισαγγελέα. Εξάλλου, οι διατάξεις της ΕΥΠ που αίρουν το απόρρητο των επικοινωνιών των πολιτών για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν αναφέρουν το όνομα του ενδιαφερόμενου ούτε το λόγο για την άρση του απορρήτου. Περιορίζονται στον αριθμό τηλεφώνου με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας».
Τέλος, το σχέδιο έκθεσης εκτενή αναφορά στο ρόλο της Intellexa και της Krikel και σημειώνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να καλέσει στην Εξεταστική Επιτροπή τον Γρηγόρη Δημητριάδη και τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο.
Δεν αναφέρεται κάτι που δεν γνωρίζουμε, κάτι που δεν έχει γραφεί στην Ελλάδα, όμως η συμπερίληψη όλων αυτών στο σχέδιο έκθεσης που κατήρτισε η εισηγήτρια της Επιτροπής του Ευρωκοινοβούλιου, η οποία μάλιστα ανήκει σε ευρωομάδα που δεν σχετίζεται με κανένα από τα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης, δίνουν πρόσθετο κύρος στα όσα έχουν αποκαλυφθεί στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι δεξιοί οφείλουν να απαντήσουν σε ένα απλό ερώτημα: Γιατί πείστηκε η Σόφι ιν’τ Βελντ; Είναι «στημένη»; Είναι αφελής; Είναι ανεύθυνη; Είναι ιδεοληπτική; Τι διάολο συμβαίνει με την πάρτη της;
Ακόμη πιο σκληρή υπήρξε η Ιν’τ Βελντ στις απαντήσεις που έδωσε σε έλληνες ανταποκριτές. Ειδικά στον ανταποκριτή της ΕΡΤ, που προσπάθησε να αποδομήσει την παρουσίασή της.
Ξεκαθάρισε πως οι ευρωβουλευτές αναζήτησαν στοιχεία εκτός κυβερνήσεων «γιατί οι κυβερνήσεις αρνούνται να μοιραστούν πληροφορίες μαζί μας». «Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε πηγές από το κοινό δεν σημαίνει ότι τα συμπεράσματά μας είναι ψευδή. Σημαίνει μόνο ότι ίσως δεν μπορούμε να τα αποδείξουμε σε δικαστήριο. Δεν σημαίνει ότι δεν είναι αλήθεια. Θεωρώ ότι έχουμε ήδη αρκετά κομμάτια του παζλ για να δείξουμε ότι υπάρχει πρόβλημα», είπε. Ειδικά για την Ελλάδα, έθεσε ένα αποστομωτικό ερώτημα: «Δεν είναι περίεργο να λέμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να βασιστεί σε κρατικές πληροφορίες για την Ελλάδα, όταν οι Αρχές παραμερίζουν για να διασφαλίσουν ότι οι αποδείξεις δεν είναι πλέον διαθέσιμες;»!
Το πήγε και παραπέρα: «Για την Ελλάδα, είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού να άρει την εμπιστευτικότητα για περιπτώσεις -ας πούμε νόμιμων- παρακολουθήσεων, όπως των Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Κουκάκη. θα μπορούσε να ρίξει φως σε αυτές τις υποθέσεις. Το ίδιο και η Βουλή, θα μπορούσε να άρει την εμπιστευτικότητα των πρακτικών της εξεταστικής επιτροπής… Το πρόβλημα εδώ είναι ότι μιλάμε για γεγονότα. Μου κάνει εντύπωση ότι έγινε έρευνα στην Intellexa που ήταν μία επίσκεψη στα γραφεία, έλεγχος χρήσης ενός έτους στους λογαριασμούς της, χωρίς κατάσχεση server και υπολογιστών, χωρίς κλήση για κατάθεση. Υποθέτω ότι τώρα όποιο τεκμήριο και να υπήρξε έχει εξαφανιστεί».
Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «κακόβουλο λογισμικό», η Ιν’τ Βελντ άφησε σαφέστατους υπαινιγμούς ότι από πίσω βρίσκεται η κυβέρνηση. Είπε: «Ας δούμε τι ξέρουμε. Ξέρουμε ότι το spyware πωλείται κυρίως σε κυβερνήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις σε ιδιώτες, αλλά πρέπει να είναι πολύ-πολύ πλούσιοι, γιατί είναι εξαιρετικά ακριβό. Ας πούμε ότι υπάρχει αυτός ο πολύ-πολύ πλούσιος, δεν μιλάμε για απλό εκατομμυριούχο, πρέπει να είναι σχεδόν δισεκατομμυριούχος για να πληρώσει κάτι τέτοιο από την τσέπη του. Θα έπρεπε να έχει λόγο και κίνητρο για να παρακολουθήσει αυτούς που είναι στη λίστα (η λίστα δεν έχει αμφισβητηθεί, είναι πραγματική). Πρέπει να κάνουμε δουλειά ντετέκτιβ. Ποιος θα είχε κίνητρο, μέσα και ευκαιρία για κάτι τέτοιο; Κοιτάξτε τα ονόματα στη λίστα. Είναι ξεκάθαρα πολιτική λίστα. Ποιος θα είχε συμφέρον, τα χρήματα και το ενδιαφέρον να παρακολουθήσει αυτά τα συγκεκριμένα άτομα; Αλλο στοιχείο είναι ότι κάποια από αυτά τα άτομα παρακολουθούνται και επισήμως, το έχει παραδεχθεί η κυβέρνηση. Είναι απλώς σύμπτωση; Διά της επαγωγής εις άτοπο, η υπόθεση για “ιδιώτη” ή “εξωτερικό δράστη” δεν μου φαίνεται να στέκει, για να είμαι ειλικρινής. Και πάλι, όσο δεν έχουμε πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες, δεν θα βρούμε το όπλο το εγκλήματος».
Αντιλαμβάνεστε γιατί χτύπησε συναγερμός στο γαλάζιο επιτελείο και μπήκαν μπροστά τα «μεγάλα μέσα» στο ΕΛΚ. Ο δεξιός ευρωβουλευτής και μέλος της PEGA, Xουάν Ιγνάθιο Θόιδο Αλβαρεθ, δήλωσε: «Εξ ονόματος των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή PEGA, θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν με τόσο σύντομη ειδοποίηση για τη συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαζόταν το σχέδιο έκθεσης. Λυπούμαστε επίσης που τα μέλη έλαβαν το προσχέδιο λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου. Θεωρούμε έκπληξη το γεγονός ότι κάλεσε συνέντευξη Τύπου πριν καν ολοκληρώσει την έκθεση. Κατανοούμε την προσπάθεια και τον χρόνο που καταβλήθηκε σε μια τόσο μακροσκελή έκθεση, αλλά δεν πιστεύουμε ότι ο χρονικός περιορισμός πρέπει να αποτελεί δικαιολογία, καθώς προσφερθήκαμε επανειλημμένα να αναβάλουμε την προθεσμία και η εισηγήτρια αρνήθηκε να την παρατείνει επανειλημμένα. Αυτή η προσέγγιση δεν συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τα μέλη της Επιτροπής από την ίδρυση της PEGA».
Ο επίσης δεξιός πρόεδρος της PEGA, Γερούν Λέναρς, δήλωσε: «Δεδομένων των πολυάριθμων ερωτήσεων που λαμβάνω όσον αφορά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της εισηγήτριας της PEGA Sophie in’ t Veld, θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα, προκειμένου να αποφύγω οποιαδήποτε σύγχυση όσον αφορά τις διαδικασίες της επιτροπής μας. Η εισηγήτρια παρουσίασε ένα προσχέδιο έκθεσης. Δεν πρόκειται για την τελική μορφή του κειμένου και στο σημείο αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως έκφραση των συμπερασμάτων ή της θέσης της εξεταστικής επιτροπής στο σύνολό της. Ολα τα μέλη της επιτροπής PEGA θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τροπολογίες επί του σχεδίου έκθεσης. Μόνο η τελική έκθεση και οι συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής, όπως εγκριθούν στο τέλος της περιόδου που ορίζει η εντολή μας, αντιπροσωπεύουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό του. Οι συζητήσεις σχετικά με τα πορίσματα της επιτροπής μας θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής μας, όπου όλες οι πολιτικές ομάδες μπορούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για όλες τις σχετικές πτυχές του έργου μας».
Κι ύστερα ήρθε η Αννα-Μισέλ (που δεν είναι μέλος της PEGA, αλλά συντονίστρια των ευρωβουλευτών της ΝΔ) και μας… αποτελείωσε: «Η Εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Sophie In t’ Veld, σε ένα ”μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”, παραχώρησε μόνη της συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας το κατηγορητήριό της, αδιαφορώντας πλήρως για τις απόψεις των συναδέλφων της και την καθιερωμένη κοινοβουλευτική διαδικασία. Οπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA, Jeroen Lenaers, το προσχέδιο που παρουσίασε η ευρωβουλευτής In t’ Veld δεν συνιστά την τελική εκδοχή της Επιτροπής και δεν αποτελεί, επί του παρόντος, τα συμπεράσματα ή την τελική θέση της επιτροπής PEGA. Το προσχέδιο της Ευρωβουλευτή In t’ Veld βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα δημοσίευμα σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης που περιλαμβάνει μια λίστα με πρόσωπα που φέρεται να έχουν παρακολουθηθεί από spyware. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το μέσο ενημέρωσης, του οποίου ο εκδότης “συνδέθηκε” με τη χρηματοδότηση ρώσων ολιγαρχών με σκοπό την απόκτηση τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα. Το προσχέδιο προβαίνει σε συμπεράσματα, χρησιμοποιώντας υποθέσεις και σενάρια που στερούνται θεμελίωσης και πραγματικών στοιχείων.
Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα γεγονότα: Από την πρώτη στιγμή, η Ελληνική Κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την παραίτηση των υπευθύνων για τη νόμιμη επισύνδεση του Ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε Προ Ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να ρωτήσουν τον Πρωθυπουργό για το θέμα. Πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και μάλιστα συστάθηκε Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που διερεύνησε όλους τους ισχυρισμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία παρατυπία»!
Ζήτω της Αννας-Μισέλ, ζήτω και του Κούλη! ‘Η αλλιώς, όσο περισσότερο μιλάτε τόσο επιβαρύνετε τη θέση σας. Το Ευρωκοινοβούλιο έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να πάρει κανένα πρακτικό μέτρο σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το πόρισμα της PEGA απλά πέφτει στη ζυγαριά της δημόσιας συζήτησης και τη γέρνει ακόμα πιο πολύ σε βάρος του Μητσοτάκη. Μπορεί η ανοικονόμητη Αννα-Μισέλ να κατηγορεί την Ιν’τ Βελντ ως… όργανο του Βαξεβάνη (ίσως και των… ρώσων ολιγαρχών!), αλλά όπως γράψαμε στην αρχή, το δυστύχημα για τον Μητσοτάκη είναι πως η Ιν’τ Βελντ έχει το τεκμήριο της ανεξαρτησίας από τις ευρωομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, των «Πράσινων» και της «Αριστεράς». Νεοφιλελεύθερη είναι! Από την άλλη, το προσχέδιό της δεν ασχολείται μόνο, ούτε κυρίως με την Ελλάδα. Ασχολείται και με άλλες χώρες, από τις οποίες δεν υπήρξαν τέτοιες αντιδράσεις.
Και να μην είναι καθόλου σίγουροι ότι και η τελική έκθεση της PEGA δε θα έχει το ίδιο περιεχόμενο. Μειοψηφία είναι τα μέλη του ΕΛΚ στην PEGA (9 στους/στις 38). Εκεί, βέβαια, γίνονται διάφορα παζάρια και ανταλλαγές, αλλά με 7 Σοσιαλδημοκράτες, 6 του Renew, 4 Πράσινους, 2 της «Αριστεράς» συν τον Καταλανό Πουϊτζδεμόν, μάλλον θα είναι ζόρικα τα πράγματα για τον Μητσοτάκη.