Δεν πρόλαβε να ξημερώσει η Δευτέρα μετά τις εκλογές και έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία το non paper, που πληροφορούσε ότι με καταμετρημένο το 92,59% των ψήφων ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Δένδια αναδεικνυόταν πρώτος σε σταυρούς βουλευτής στην επικράτεια, παίρνοντας 92.678, ενώ έκανε και σχεδόν νταμπλ σκορ από τον δεύτερο της εκλογικής του περιφέρειας.
Τελικά ξεπέρασε το νταμπλ σκορ, καθώς στη Β3 Νότιος Τομέας Αθηνών ο Δένδιας πήρε 93.988 σταυρούς, αφήνοντας δεύτερο και καταϊδρωμένο τον Θεοδωρικάκο με 44.523 σταυρούς (τζάμπα πήγε η υπερπροβολή του από το μιντιακό σύστημα και οι ακροδεξιές κραυγές του τύπου «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νεκρούς»).
Γιατί, όμως, έπρεπε να σταλεί «ενημερωτικό σημείωμα» για τις επιτυχίες του Δένδια; Δεν υπήρχε περίπτωση να διαλάθει της προσοχής των δημοσιογράφων που με κάτι τέτοια πορεύονται το πρώτο διήμερο μετά τις εκλογές. Απλά ήταν μια υπενθύμιση ότι πρέπει να «σηκώσουν» την πανελλαδική πρωτιά του Δένδια και το νταμπλ σκορ που έριξε στον Θεοδωρικάκο, για να φανεί πως είναι αυτονόητο ότι ο Δένδιας δικαιούται το δεύτερο πόστο μετά τον πρωθυπουργό: τουλάχιστον υπουργός Εξωτερικών, για να μην πούμε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αυτό το δικαιούται όχι μόνο λόγω πρωτιάς σε σταυρούς και νταμπλ σκορ από τον δεύτερο, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι άλλοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όπως ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, δεν πήραν καν την πρωτιά στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Κινδυνεύει ο Δένδιας από τον Μητσοτάκη; Από έναν ισχυροποιημένο Μητσοτάκη ναι. Θυμηθείτε τις χοντρές μπηχτές που έριχνε για τον Μητσοτάκη, συνεντευξιαζόμενος προεκλογικά στη διαδικτυακή εκπομπή της Τρέμη: «Κατ’ αρχήν, δεν μπορώ να αποδεχτώ τη βεβαιότητα ότι υπήρξε κάποιος που προέβη στο απονενοημένο διάβημα να παρακολουθεί υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας. Αν αυτό εγένετο, αυτός παραβίασε την έννομη τάξη στις μισές χώρες του πλανήτη. Σε μερικές από αυτές, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό ως κάτι ιδιαίτερα ελαφρύ. […] Θεωρώ ότι παρά το τι κυκλοφόρησε θα υπήρξε η λογική αυτοσυγκράτηση σε κάποιον να μην καταστήσει τον εαυτό του υπόλογο εγκληματικής πράξης σε βαθμό κακουργήματος στον μισό πλανήτη»! Και την επιτηδευμένη αμηχανία του, όταν ρωτήθηκε για τις άδειες εξαγωγής του Predator. Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με την εξαγωγή του Predator, κάνοντας έμμεση αναφορά στον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Σμυρλή, υπενθυμίζοντας ότι έχει παραιτηθεί από τη θέση του μετά τις αποκαλύψεις.
Από πότε οι γενικοί γραμματείς ενεργούν ερήμην των υπουργών; Από την εποχή του… επιτελικού κράτους, όταν ο Μητσοτάκης «φύτεψε» δικούς του ανθρώπους δίπλα σε όλους τους υπουργούς. Ηταν σαν να έλεγε (ο Δένδιας): «τις άδειες για την εξαγωγή του Predator δεν τις έδωσα εγώ, τις έδωσε ο άνθρωπος του Μητσοτάκη, που στη συνέχεια τον απέσυρε από το ΥΠΕΞ και τον έβαλε στον κεντρικό προεκλογικό μηχανισμό της ΝΔ». Εχει λόγους, λοιπόν, ο Δένδιας να φοβάται ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να τον «κοντύνει» από τώρα, τραβώντας τον από το υπουργείο που του επιτρέπει να προβάλλεται σαν «εθνικού διαμετρήματος ηγέτης» και να χτίζει παράλληλα το διεθνές του προφίλ, το τόσο απαραίτητο για κάποιον που φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός ενός αστικού κόμματος εξουσίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Συγκρότημα Φιλιππάκη, που ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη από καραμανλικές θέσεις και έκανε φόρα παρτίδα προεκλογική προπαγάνδα ενάντια στον Μητσοτάκη και τα γκεσέμια του, έσπευσε την επαύριο των εκλογών να θέσει το… εθνικά κρίσιμο ερώτημα: «Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει για το ΥΠΕΞ Μαργαρίτη Σχοινά ή Στυλιανίδη;» Και για όσους δεν κατάλαβαν το εξήγησε στον υπότιτλο: «Τα καλά φιλαράκια του Τσαβούσογλου θα αναλάβουν την εξωτερική μας πολιτική»!
Το δημοσίευμα, που στηριζόταν σε… φήμες, είχε σαν σκοπό να «κάψει» τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες και να προβάλλει την αναγκαιότητα διατήρησης του Δένδια στο πόστο του ΥΠΕΞ. Το παραθέτουμε γιατί έχει την πλάκα του:
«Σίγουρος για τη νίκη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές της 25ης Ιουνίου φαίνεται ότι έχει αρχίσει ήδη να σκέφτεται ποιοι θα αναλάβουν τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης. Είναι όμως κάτι παραπάνω από εξοργιστικό να ακούγονται -ούτε για αστείο!- τα ονόματα του Μαργαρίτη Σχοινά ή του Χρήστου Στυλιανίδη για το Υπουργείο Εξωτερικών! Με αυτό τον τρόπο «κονταίνει» και τον Νίκο Δένδια, ο οποίος διέπρεψε στο ΥΠΕΞ και στην εκεί στιβαρή παρουσία του οφείλεται και η πρωτιά που κατέγραψε στον νότιο τομέα, με υπερδιπλάσιους ψήφους από τον δεύτερο Θεοδωρικάκο. Δεν είναι δυνατόν όμως για τα δικά του μικροκομματικά συμφέροντα να παραδώσει την εξωτερική πολιτική της χώρας σε χέρια τουλάχιστον περίεργων προθέσεων και μάλιστα σε μια ευαίσθητη περίοδο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις στενές σχέσεις Σχοινά και Στυλιανίδη με το τουρκικό καθεστώς του Ερντογάν και κυρίως με τον Τσαβούσογλου, ακόμη και σε εποχές ακραίας πρόκλησης από τους γείτονες και εχθρικών δηλώσεων από τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Βάλτε μυαλό και κυρίως βάλτε πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας… Ελπίζουμε να μη ζήσουμε να δούμε και αυτό το αίσχος!»
Ο Δένδιας είναι ρεαλιστής. Ξέρει πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να «κουνήσει» τον Μητσοτάκη και να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ. Εχει περιθώριο να περιμένει καθώς δεν τον πήραν τα χρόνια (έχει γεννηθεί το 1959). Κουλουριάζεται, λοιπόν, σαν τον σκαντζόχοιρο, με στόχο να διατηρήσει τα «κεκτημένα». Ο Μητσοτάκης, από την άλλη, ξέρει ότι η δεύτερη κυβερνητική θητεία του δεν θα είναι ανέφελη, όποια πλειοψηφία αυτοδυναμίας κι αν έχει στη Βουλή. Θέλει να απαλλαγεί κατά το δυνατό από τα εσωκομματικά «αγκάθια». Το ερώτημα είναι αν μπορεί. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Σε καμιά τριανταπενταριά μέρες θα ξέρουμε την κατάληξη της δεύτερης φάσης του «αγνώστου πολέμου» (στην πρώτη φάση ήρθαν ισόπαλοι, καθώς ο Μητσοτάκης πήρε θριαμβευτική νίκη και ο Δένδιας επίσης θριαμβευτική νίκη μεταξύ όλων των κυβερνητικών στελεχών).