Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πόλη της Γάζας: Η Παλαιστινιακή Αντίσταση ΔΕΝ πρόκειται να ηττηθεί
  • Να σταματήσει η πειθαρχική δίωξη της εκπαιδευτικού Κατερίνας Πανδή
  • Κόκκινος Συναγερμός: Εξώσεις δεκάδων Εστιακών Φοιτητών στα Γιάννενα
  • Σαν σήμερα 18 Σεπτέμβρη
  • Εθνικό Απολυτήριο: Τρεις μίνι πανελλήνιες για να πάρεις το Απολυτήριο Λυκείου και άλλη μια φορά πανελλήνιες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
  • Χιλιάδες άνθρωποι του κινηματογράφου δεσμεύονται να μποϊκοτάρουν κάθε επαγγελματική ή άλλη σχέση με τους υποστηρικτές της γενοκτονίας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Κατάρρευση δεν «παίζει», μόνο γκρέμισμα
Πολιτική

Κατάρρευση δεν «παίζει», μόνο γκρέμισμα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Σεπ 2021, 12:42

Σχολιάσαμε την εντελώς κομπλεξική στάση του Σαμαρά έναντι της Μέρκελ, ας πούμε και δυο λόγια για τις (υποτιθέμενες) ρουκέτες που πέταξε κατά του Μητσοτάκη, οι οποίες ακόμα απασχολούν την παραπολιτική φιλολογία του αστικού Τύπου.

Καταρχάς, ο Σαμαράς εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πράγμα που πέρασε «στο ντούκου». Είπε συγκεκριμένα: «Τα δύο, σχεδόν, αυτά χρόνια της πανδημίας η κυβέρνησή μας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αποφασιστικές παρεμβάσεις κράτησαν την οικονομία όρθια. Και σήμερα η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει εντυπωσιακά».

Ως προς δε τους μελλοντικούς κινδύνους, επίσης εξέφρασε απόψεις ίδιες μ’ αυτές του Μητσοτάκη: «Χρειαζόμαστε επειγόντως μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις –κυρίως αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας- ακριβώς για να αποφύγουμε νέο κύμα περιοριστικών μέτρων στο μέλλον».

Μόνο για τα ενεργειακά εξέφρασε αντιρήσεις: «Προβληματίζομαι για παράδειγμα για το εάν έπρεπε να κλείσει το σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 (σ.σ. επί δικής του πρωθυπουργίας) κι ακόμα δεν έχει αποσβεστεί. Η Γερμανία δεν εγκαταλείπει τους λιγνίτες της μέχρι το 2039. Η Πολωνία για ακόμα περισσότερο. Ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη στροφή στο φυσικό αέριο, που έχει ψηφιστεί ως “καύσιμο μετάβασης“ για τα επόμενα 30 χρόνια». Τοποθέτηση ενταγμένη πλήρως στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ανάμεσα σε διάφορα καπιταλιστικά κέντρα του ενεργειακού τομέα. Με στο στόμα του Σαμαρά (και του Βελόπουλου) μιλούν κάποιοι καπιταλιστικοί όμιλοι που προειδοποιούν τον Μητσοτάκη να μην είναι «μονομερής» στο μοίρασμα της πίτας.

Μετά άρχισε τις «ριπές» κατά της κομματικής πολιτικής που ακολουθεί ο Μητσοτάκης. Για τον ανασχηματισμό είπε ότι «δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Οτι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. ‘Η ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη… Οταν “επιλέγονται“ άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση“ – αυτό λέγεται “μετατόπιση“! Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού“ δεν κατακτάμε το “πολιτικό Κέντρο“… Κατανοώ την άποψη περί “διεύρυνσης“. Αλλά προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου τη βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ’ όσους προσελκύεις».

Εμφανίζεται και σαν «καουμπόης» στα ελληνοτουρκικά, εκ του ασφαλούς: «Ακούστε, σας το λέω ξεκάθαρα: Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα! Πρώτον, θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οικονομικές και άλλες… Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε!».

Ο άνθρωπος που ήταν κανονική «κοτούλα» στα δυόμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του, ο άνθρωπος που εκλιπαρούσε τη Μέρκελ για να του δώσει πολιτική στήριξη μπας και καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές του 2015, από την ασφάλεια του… σκουπιδοτενεκέ κατηγορεί τον διάδοχό του στο κόμμα του να κάνει αυτά που δεν έκανε ο ίδιος. Δεν πρωτοτυπεί, βέβαια. Το ίδιο δεν έχουν κάνει τόσοι και τόσοι πριν απ’ αυτόν; Το ίδιο δεν κάνει ο Τσίπρας; Με τη διαφορά ότι ο Τσίπρας είναι αντιπολίτευση, ενώ ο Σαμαράς ανήκει στη συμπολίτευση. Αλλά κι αυτό το φαινόμενο το έχουμε ξαναδεί (ο μπαμπάς Μητσοτάκης κατά του Εβερτ, ο Σημίτης κατά του Α. Παπανδρέου, ο Βενιζέλος κατά του Γ. Παπανδρέου). Θυμίζουμε ότι έχουν υπάρξει και «σικέ» αντιπαραθέσεις στα λεγόμενα «εθνικά θέματα», όμως αυτές στήνονταν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και όχι μέσα στο ίδιο κόμμα (ο Α. Παπανδρέου είχε αποκαλύψει –χωρίς να διαψευστεί- ότι το περιβόητο «βυθίσατε το Χόρα» το είχε πει σε συνεννόηση με τον Καραμανλή τον πρεσβύτερο).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με εντολή Μητσοτάκη προφανώς, αρνήθηκε να κάνει οποινοδήποτε σχόλιο και περιορίστηκε σε μια απάντηση 32 λέξεων, όταν ρωτήθηκε στο μπρίφινγκ: «Δεν έχω κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις και τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός, δεν θα σχολιάσω ούτε τις απόψεις, ούτε τις σκέψεις του για κανένα ζήτημα».

Από πλευράς Μητσοτακέικου απάντησε η Ντόρα (που έχει και παιδί ν’ αποκαταστήσει και δεν πρέπει ν’ αφήνει τίποτα να πέσει κάτω) με μιας δηκτική δήλωση στον ΣΚΑΪ, που την ανάρτησε και στο Twitter: «Η πολιτική ιστορία της παράταξής μας είναι γνωστή. Oποτε η παράταξη αυτή διευρύνθηκε έγινε κυβέρνηση με μεγάλα ποσοστά. Oποτε συρρικνώθηκε έγινε αντιπολίτευση. Ο @kmitsotakis είναι ένας πρωθυπουργός που εκφράζει όλους τους νεοδημοκράτες αλλά και την πλειοψηφία των Eλλήνων». Το πιο δηκτικό, όμως, δεν το ανάρτησε στο  Twitter: «Η Νέα Δημοκρατία δεν μπατάρει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Είμαστε μια χαρά. Ας μην ανησυχούν οι φίλοι μας στην αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τον εαυτότης», είπε. Με κλασικό μητσοτακέικο τρόπο τοποθέτησε τον Σαμαρά στην αντιπολίτευση!

Ο Σαμαράς δείχνει ότι ως άνθρωπος είναι μνησίκακος. Ως αστός πολιτικός, όμως, έχει αποδείξει ότι διαθέτει όλες τις ιδιότητες του χαμαιλέοντα. Αρχές της δεκαετίας του ’90 πίστεψε ότι θα φτιάξει κόμμα που θα εκτοπίσει τη ΝΔ, χτίζοντάς το πάνω στο «σασί» του «Μακεδονικού». Πούλησε στην ψύχρα την πατέρα Μητσοτάκη που τον είχε κάνει υπουργό των Εξωτερικών, αλλά και τον Καραμανλή τον πρεσβύτερο που δε γουστάριζε τις «εξαλλοσύνες» του. Εστησε την ΠΟΛΑ ντύνοντάς την με «εθνικά» χρώματα, κρύβοντας όμως τις ακροδεξιές απόψεις του. Ακόμα και ως… προοδευτικός εμφανιζόταν, για να μπορέσει να μαζέψει διάφορα μπάζα της καθεστωτικής Αριστεράς (τύπου Ανδρέρα Λεντάκη και Μανώλη Μητσιά).

Οταν η ΠΟΛΑ εξεμέτρησε το ζην, δεν υπήρχε γι’ αυτόν θέση στη ΝΔ. Ο «επίτιμος» Μητσοτάκης δεν επέτρεπε την επιστροφή του, γιατί δεν μπορούσε να χωνέψει το γεγονός ότι βρέθηκε κάποιος που του την έφερε διά της… αποστασίας. Ο Σαμαράς λούφαξε στη γωνία και περίμενε χωρίς να προκαλεί. Ο Καραμανλής ο νεότερος κατάφερε να τον επαναφέρει, αλλά μακριά από την Ελλάδα, στην Ευρωβουλή, παραχωρώντας στους Μητσοτάκηδες το υπουργείο Εξωτερικών. Μετά τον έφερε στην Ελλάδα και τον έκανε υπουργό Πολιτισμού (έκανε υπουργό Πολιτισμού κάποιον που οι πολιτιστικές… ευαισθησίες του έφταναν μέχρι… Αννα Βίσση)!

Κατάφερε να νικήσει τη Ντόρα στη μάχη για τη διαδοχή του Κ. Καραμανλή, παίζοντάς το κληρονόμος του καραμανλισμού. Παρέστησε τον αντιμνημονιακό (ποιος ξεχνάει τα περιβόητα «Ζάππεια»;), αλλά μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και υπέγραψε και με τα δύο χέρια το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο εφάρμοσε ευλαβικά και ως πρωθυπουργός μετά τον Ιούνη του 2012 (αρχικά με Βενιζέλο και Κουβέλη, μετά μόνο με τον Βενιζέλο). Εχασε με τεράστια διαφορά από τον Τσίπρα, αλλά δεν ήθελε να παραιτηθεί από την αρχηγία της ΝΔ! Αναγκάστηκε να το κάνει όταν έχασε και στο δημοψήφισμα τον Ιούνη του 2015.

Στις κομματικές εκλογές έβαλε το μηχανισμό του να στηρίξει τον Κούλη, για να απαλλαγεί από τον Μεϊμαράκη που συσπείρωνε και την καραμανλική και τμήμα της μητσοτακικής πτέρυγας. Πίστευε ότι ο Κούλης έχει συγκρουστεί οριστικά με τον πατέρα και την αδερφή του. Ο Κούλης, όμως, του την έφερε αποδεικνύοντας ότι παραμένει Μητσοτάκης. Ούτε μια φορά δεν τον έχει φωνάξει στο Μαξίμου για να τον «συμβουλευτεί». Κι αυτό ο Σαμαράς δεν μπορεί να το χωνέψει με τίποτα. Παράλληλα, έχει πάρει όλα τα γκεσέμια του και τα έχει βάλει στην κυβέρνηση, για να μην «κουνιούνται». Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο απάντησε ο Μπουμπούκος σε ερώτημα για όσα είπε ο Σαμαράς: «Γιατί είπε ποτέ ο Μητσοτάκης ότι είναι Ποτάμι ή εγώ ότι είναι Ποτάμι; Ναι, η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι. Καλά τα είπε ο Σαμαράς. Συμφωνώ μαζί του 100%».

Η δήλωση αυτή είναι, βέβαια, γελοία. Δείχνει, όμως, την ανάγκη των ακραιφνών σαμαρικών να πατήσουν σε δυο βάρκες, γιατί είναι υπουργοί του Μητσοτάκη κι αυτό είναι γι’ αυτούς το μείζον αυτή την περίοδο.

Αυτή τη στιγμή ο Μητσοτάκης δεν κινδυνεύει από τον Σαμαρά. Ξέρει, όμως, πολύ καλά πως αν χάσει τις επόμενες εκλογές, αυτοί που σήμερα τον αποθεώνουν θα ζητούν την κεφαλήν του επί πίνακι. Ετσι παίζεται το παιχνίδι.

Εχει ελπίδες να επανέλθει ο Σαμαράς; Ούτε ο ίδιος το πιστεύει. Να ελέγξει το παιχνίδι θέλει. Το ίδιο, όμως, θέλουν και οι Μητσοτάκηδες που ενδεχομένως να ξανασυνασπιστούν. Ο γιος της Ντόρας δε θα είναι έτοιμος για αρχηγία-πρωθυπουργία, οπότε μπορεί να αναζητηθεί μια ενδιάμεση-μεταβατική λύση. Ο Δένδιας, ας πούμε, έχει όλο το πακέτο, καθώς μετά το γνωστό on camera σόου στην Αγκυρα απέκτησε διείσδυση και στην εθνικιστική ακροδεξιά (ενώ έχει τη φήμη του «κεντροδεξιού φιλελεύθερου»).

Ολ’ αυτά αφορούν το μέλλον. Αναφερθήκαμε αναλυτικά για να καταλήξουμε σ’ αυτό που τονίζουμε πάντα. Οτι η αστική πολιτική βρίσκει πάντοτε τις λύσεις για το κομματικό της σύστημα. Ενίοτε με δυσκολίες, με συγκρούσεις, ακόμα και με διασπάσεις, όμως ποτέ ένα αστικό πολιτικό σύστημα δεν κατέρρευσε από τις αντιθέσεις στο εσωτερικό κάποιων κομμάτων εξουσίας. Η κατάρρευση δεν «παίζει» ως προοπτική. Μόνο το γκρέμισμα. Αυτό, όμως, είναι υπόθεση της προλετασριακής επανάστασης και όχι των κοινοβουλευτικών εκλογών.

ΥΓ. Και ψευτράκος ο Σαμαράς. Τα χώνει στον Κούλη, φωτογραφίζοντας τον Στυλιανίδη ως υποστηρικτή του Σχεδίου Ανάν, το οποίο υποτίθεται ότι η «παράταξη» είχε πολεμήσει. Μπα, πότε συνέβη αυτό κι εμείς δεν το πήραμε χαμπάρι; Ας μη θυμίσουμε τη έλεγε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ( «Είπα ότι το σχέδιο αυτό έχει περισσότερες θετικές πλευρές από ό,τι αρνητικές»), γιατί ο Σαμαράς θα μας πει ότι αυτή ήταν θέση της… «ενδοτικής» κορης του Μητσοτάκη. Δεν μπορούμε, όμως, να μην θυμίσουμε τι έλεγε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (Απρίλης 2004, μετά από τη σύγκληση του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών): «Το σχέδιο Ανάν, όπως έχω τονίσει, έχει και θετικά στοιχεία και δυσκολίες… να δούμε ψύχραιμα πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά του σχεδίου Ανάν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δυναμικής. Προσωπικά πιστεύω βαθύτατα στη δύναμη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Στη δύναμή της να αμβλύνει τις όποιες δυσκολίες. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι, μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής, τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών».

Εννοείται πως τον Σαμαρά τότε δεν τον ρωτούσε κανένας. Κι αυτός το είχε βουλώσει, για να μην ξεσηκώσει την οργή του πατέρα Μητσοτάκη και ξαναζήσει «πέτρινα χρόνια». Το σχέδιο Ανάν το πολέμησε -για τους δικούς του εθνικιστικούς λόγους- ο τότε πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, ο μόνος αστός πολιτικός σε Ελλάδα και Κύπρο που αφουγκράστηκε σωστά αυτό που υπέβοσκε μέσα στον κυπριακό λαό.

Εκτύπωση 🖨
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΑΜΑΡΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 30 Σεπτέμβρη
Επόμενο άρθρο Επιμένoυν γκεμπελίστικα να καλύπτουν τους νεοναζιστές

Σχετικά Αρθρα

Εθνικό Απολυτήριο: Τρεις μίνι πανελλήνιες για να πάρεις το Απολυτήριο Λυκείου και άλλη μια φορά πανελλήνιες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Παιδεία 17 Σεπ 2025, 21:52

Τι έχουν τα έρμα και ψοφούν, Κούλη;

Πολιτική 17 Σεπ 2025, 12:27

Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…

Πολιτική 13 Σεπ 2025, 13:08

Νέα πρόκληση: Δεύτερη αποφυλάκιση για τον φιρερίσκο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Μυρίζουν… μαϊμουδίλα οι «λόγοι υγείας» του Μιχαλολιάκου

Πολιτική 12 Σεπ 2025, 20:04

Και λογοκλόπος ο «πολύς» περιφερειάρχης Κουρέτας!

Πολιτική 12 Σεπ 2025, 12:51

Πλωμάρι Λέσβου: Ισραηλινοί «επενδυτές» συμπεριφέρονται σαν έποικοι – Oργιο αυθαιρεσιών στην περιοχή

Πολιτική 10 Σεπ 2025, 20:39
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Πόλη της Γάζας: Η Παλαιστινιακή Αντίσταση ΔΕΝ πρόκειται να ηττηθεί

Αποκαλύπτουμε τα fake news των αστικών μίντια

18 Σεπ 2025, 15:17
Εργατικά

Να σταματήσει η πειθαρχική δίωξη της εκπαιδευτικού Κατερίνας Πανδή

18 Σεπ 2025, 12:01
Παιδεία

Κόκκινος Συναγερμός: Εξώσεις δεκάδων Εστιακών Φοιτητών στα Γιάννενα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

18 Σεπ 2025, 11:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Σεπτέμβρη

18 Σεπ 2025, 00:01
Παιδεία

Εθνικό Απολυτήριο: Τρεις μίνι πανελλήνιες για να πάρεις το Απολυτήριο Λυκείου και άλλη μια φορά πανελλήνιες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

17 Σεπ 2025, 21:52
Πολιτισμός

Χιλιάδες άνθρωποι του κινηματογράφου δεσμεύονται να μποϊκοτάρουν κάθε επαγγελματική ή άλλη σχέση με τους υποστηρικτές της γενοκτονίας

Και ένα πρόστυχο κείμενο ισαποστακισμού από ισραηλινούς ντοκιμαντερίστες

17 Σεπ 2025, 21:44
Διεθνή

Είναι ο Ανθρωπος, ηλίθιοι…

Οι σιωναζιστές αποκλείεται να νικήσουν στη Γάζα

17 Σεπ 2025, 13:52
Πολιτική

Τι έχουν τα έρμα και ψοφούν, Κούλη;

17 Σεπ 2025, 12:27
Διεθνή

Ελεύθεροι πολιορκημένοι: Ενα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι παραμένουν ακλόνητοι στην Πόλη της Γάζας και το Βορρά

17 Σεπ 2025, 08:57
Παιδεία

Ενα ποιοτικά καινούργιο στάδιο υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης χωρίς ούτε καν τα προσχήματα της ψευδεπίγραφης «αριστείας»

Ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ για τα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

17 Σεπ 2025, 07:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Σεπτέμβρη

17 Σεπ 2025, 00:01
Αγροτικά

Ξεπέρασε κάθε όριο ο γκεμπελισμός του Τσιάρα σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων

16 Σεπ 2025, 22:14
Καταστολή

Να αθωωθούν οι συλληφθέντες στις 6-3-2021, που προσπάθησαν να διαδηλώσουν για τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

Δίκη αύριο στο ΙΑ Μονομελές (Ευελπίδων, κτίριο 9, αίθουσα 12)

16 Σεπ 2025, 19:31
Πολιτισμός

Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ κατήγγειλε με σφοδρότητα τους γενοκτόνους σιωναζιστές στην τελετή απονομής των Emmy

16 Σεπ 2025, 14:32
Αγροτικά

Κώστα Τσιάρα, γιατί μεγάλωσε ξαφνικά η μύτη σου;

16 Σεπ 2025, 13:46
Παιδεία

Πολιτική επιλογή η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου

Επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων και κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου για τα κενά

16 Σεπ 2025, 12:20
Αγροτικά

Kτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Ψήφισμα-κόλαφος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

16 Σεπ 2025, 12:03
Παιδεία

Χωρίς Νηπιαγωγό και εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης το 1ο τμήμα του 5ου Νηπιαγωγείου Ιλίου

16 Σεπ 2025, 11:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

16 Σεπ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Βαρύς ο πέλεκυς στα κεφάλια των προδοτών

15 Σεπ 2025, 18:40
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Σεπτέμβρη

Ημέρα ειρήνης.

Χιλή: Ημέρα ανεξαρτησίας (1810).

1793: Πλήρης χωρισμός Εκκλησίας και κράτους (Γαλλία).

1834: Η Αθήνα των επτά χιλιάδων κατοίκων γίνεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1882: Εκδίδεται η πρώτη συνδικαλιστική εφημερίδα («Σύνδεσμος»), όργανο του σωματείου τυπογράφων (Αθήνα).

1911: Δολοφονείται ο ρώσος πρωθυπουργός Στολίπιν στην όπερα του Κιέβου από τον επαναστάτη Ντμίτρι Μπογκρόφ.

1936: Εκδοση του Ν. 117 για την καταπολέμηση του κομμουνισμού, κατάργηση των πολιτικών κομμάτων από τον Μεταξά.

1977: Βόμβα (ΕΛΑ) στον Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης.

1981: Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.

2005: Διεξάγονται ιστορικές βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι αμερικανοί φίλοι μου είναι ζευγάρι δικηγόρων από τη Νέα Υόρκη, με ευρεία μόρφωση, ενημερωμένοι και ψηφίζουν πάντα Δημοκρατικούς. Εβραίοι που δεν θρησκεύονται. Απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα. Βρίσκονται, για τέταρτη φορά, στην Αθήνα. Και μένουν προς Λαγονήσι. Οταν τους είπα ότι η επιλογή διαμονής είναι ασύμφορη, λόγω απόστασης από το κέντρο, μου έδειξαν, στην οθόνη του κινητού, ένα αμερικανικό δημοσίευμα που σημείωνε ότι η Αθήνα είναι πλέον επικίνδυνη για τους Εβραίους. Το σχετικό ρεπορτάζ συνόδευε φωτογραφία από την «περιπολία» των αγοριών του Ρουβίκωνα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και αφού έδωσα τις απαραίτητες, καθησυχαστικές διευκρινίσεις, με ρώτησαν αν, πράγματι, όπως διάβασαν, η ελληνική κυβέρνηση αντιγράφει τις πρακτικές του Τραμπ στο Μεταναστευτικό. Εκεί βρέθηκα σε αμηχανία…

Kώστας Γιαννακίδης (Τα Νέα)

(Φέρουν οι εβραίοι – ειδικά οι μη θρησκευόμενοι – κάποιο σημάδι στο κούτελο που να υποδηλώνει εβραϊκή καταγωγή; Οχι. Γιατί να ανησυχούν, τότε, οι υποτιθέμενοι φίλοι του Γιαννακίδη, που ούτε κιπά στο κεφάλι θα φορούν, ούτε διακριτικά με το άστρο του Δαβίδ, ούτε εβραϊκά θα μιλούν, καθόσον Αμερικανοί; Δικηγόροι είναι, άνθρωποι έξυπνοι και της πιάτσας, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι κανένας στο κέντρο της Αθήνας δε θα αναγνώριζε το θρήσκευμα των προγόνων τους και δεν υπήρχε περίπτωση να τους στοχοποιήσει. Είναι και το άλλο: «απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα», οπότε αν συναντούσαν φιλο-παλαιστίνιους διαδηλωτές θα αρκούσε να σηκώσουν το χέρι στο σήμα της νίκης, να τους χειροκροτήσουν ή έστω απλά να τους χαμογελάσουν. Θα μπορούσαν και να πορευτούν μαζί τους, όπως κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες αντισιωνιστές εβραίοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Δυο έξυπνοι αμερικανοί δικηγόροι δεν μπορεί να μην το ξέρουν αυτό. Οπότε για ποιο λόγο να φοβούνται και να τρέχουν να μείνουν στο Λαγονήσι – αλλά να έρχονται στην Αθήνα, που σημαίνει να αντιμετωπίζουν τον ίδιο υποτιθέμενο κίνδυνο; ‘Η οι προοδευτικοί, μη θρησκευόμενοι εβραίοι του σχολιογράφου των «Νέων» είναι σιωνισταράδες του κερατά ή είναι ανύπαρκτα πρόσωπα που τα κατασκεύασε ο Γιαννακίδης για να κάνει μια ακόμα προβοκάτσια ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, χρίζοντάς το «αντισημιτικό». Αν ήταν να τζογάρουμε, θα στοιχηματίζαμε στο δεύτερο. Φτηνιάρικο; Ασφαλώς. Δεν έχει απομείνει, όμως, κάτι πέραν των εντελώς φτηνιάρικων για να βγάζουν το «μεροκάματο» οι ραφινάτοι -όπως νομίζουν- υποστηρικτές της σιωνιστικής πολιτικής)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo