Χθες άνοιγε αυγουστιάτικα η Βουλή, με ατζέντα τις υποκλοπές, αλλά ο Κούλης φρόντισε να κάνει ταξίδι-αστραπή στο Κατάρ, σε μια στρουθοκαμηλική προσπάθεια να βγει έξω από το κάδρο της ζόρικης εσωτερικής επικαιρότητας και να φανεί σαν ο… ακάματος πρωθυπουργός που πήγε στο Κατάρ για να φέρει LNG. Τα περί LNG είναι, φυσικά μπούρδες της προπαγάνδας του Μαξίμου. Ούτε απεριόριστες ποσότητες διαθέτει το Κατάρ, ούτε είναι η Ελλάδα ο πρώτος πελάτης των εμίρηδων. Ας σκεφτούμε μόνο πως υπάρχουν οι ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία που ψάχνει να αγοράσει ό,τι περισσεύει από LNG (χωρίς, βέβαια, να είναι σε θέση να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες).
Ο Μητσοτάκης ήθελε να βγάλει μια προσωπική «θετική εικόνα» για να την αντιπαραθέσει στη «μαύρη εικόνα» των υποκλοπών και ο αλ-Θάνι ήθελε να τον χρησιμοποιήσει σαν μασκότ του Παγκόσμιου Κυπέλλου, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβρη στα ματοβαμμένα γήπεδα του εμιράτου, εκεί όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή χιλιάδες μετανάστες εργάτες, καταδικασμένοι να δουλεύουν σε καθεστώς κατέργου. Μια χαρά τον έπαιξε το ρόλο της μασκότ ο Κούλης, κοιτάζοντας εκστασιασμένος τα φαραωνικά κιτσάτα κτίρια που του έδειχνε ο εμίρης.
Κατά τα άλλα, στα… ορεινά της πλατείας Συντάγματος παίχτηκε η αναμενόμενη φαρσοκωμωδία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση υπέβαλε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την πρόταση να προηγηθεί κάθε άλλης κοινοβουλευτικής διαδικασίας συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία θα κληθούν να καταθέσουν οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών, Κοντολέων και Δημητριάδης. Πρόταση απολύτως λογική από τυπική κοινοβουλευτική άποψη: ο Κοντολέων είχε ξαναεμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και είχε διαβεβαιώσει ότι η ΕΥΠ/ΚΥΠ δεν παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη. Τώρα που αποδεδειγμένα η ΕΥΠ/ΚΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη, θα έπρεπε να εξηγήσει γιατί είπε ψέματα. Ο Δημητριάδης ανέλαβε -υποτίθεται- την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη». Θα έπρεπε να εξηγήσει σε τι συνίσταται η ευθύνη που ανέλαβε κτλ. Και οι δύο μαζί θα έπρεπε να εξηγήσουν ποιοι ήταν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας» που επέβαλαν το βυσμάτωμα του Ανδρουλάκη, την περίοδο που αυτός κατέβαινε για υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ.
Τα κόμματα θα μελετούσαν τις απαντήσεις αυτών των δύο (και του νυν διοικητή της ΕΥΠ/ΚΥΠ και του ίδιου του Ανδρουλάκη που θα τον καλούσαν ως μάρτυρα) και θα διαμόρφωναν αναλόγως τις παραπέρα παρεμβάσεις τους. Τι πιο λογικό; Γι’ αυτό και συνασπίστηκε όλη η αντιπολίτευση γύρω απ’ αυτό το αίτημα, αφήνοντας τη ΝΔ εντελώς μόνη, να υποστηρίζει πως εκείνο που πρέπει να προηγηθεί είναι η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Μια συζήτηση στην οποία ο Μητσοτάκης θα γνωρίζει τα πάντα, οι υπόλοιποι όμως δε θα γνωρίζουν ούτε όσα θα μπορούσαν να βγάλουν «ανακρίνοντας» τους Κοντολέοντα-Δημητριάδη.
Η νεοδημοκρατική πλειοψηφία, μαθημένη στο πολιτικό ξεφτιλίκι, όπως ο εκάστοτε κυβερνητικός λόχος στη Βουλή, αποφάσισε αύριο να συγκαλέσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μόνο για να «ακροαστεί» τον νέο διοικητή της ΕΥΠ/ΚΥΠ, την Παρασκευή να γίνει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια και από βδομάδα (χωρίς να οριστεί ακριβής μέρα) να συγκληθεί και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να γίνει και συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Στην αρχή είχε διαρρεύσει ότι η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια θα γινόταν Πέμπτη, εμείς όμως ήμασταν σίγουροι ότι θα γίνει Παρασκευή. Οταν θέλεις να ρίξεις κάτι επικοινωνιακά όσο γίνεται πιο κάτω, διαλέγεις την Παρασκευή. Οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου έχουν ήδη κλείσει, τα ραδιοκάναλα δουλεύουν με τους ρεπατζήδες, ο κόσμος κοιτάζει να ξεσκάσει λίγο (ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε και στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου). Οσο λιγότεροι παρακολουθήσουν αυτή τη συζήτηση, στην οποία ο Μητσοτάκης σίγουρα δεν θα καλοπεράσει, τόσο το καλύτερο.
Ακόμα και στο ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής, το επιτελείο του Μαξίμου επέλεξε το «στρίβειν διά του αρραβώνος»: ναι στην Εξεταστική, αλλά να πάμε από το 2012 μέχρι το 2022 για να φανούν… οι παθογένειες της ΕΥΠ, που αφορούν όλες τις κυβέρνήσεις και όχι μόνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οχι πως περιμένουμε να βγει κάτι ιδιαίτερο από τη συγκεκριμένη Εξεταστική, αλλά είναι τουλάχιστον πρόκληση αυτό που επιχειρεί ο Μητσοτάκης. Μένει να δούμε την εξέλιξη. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, η ΝΔ θα πρέπει να καταθέσει δική της πρόταση. Μπορεί, βέβαια, να την περάσει, όμως μπορούν και οι άλλοι να περάσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ ως πρόταση της μειοψηφίας που γίνεται υποχρεωτικά δεκτή με 120 ψήφους (ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν 107, επομένως χρειάζονται άλλες 13 ψήφους που μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εισφέρει μαζεμένες).
Τα άλλα τρία κόμματα δεν έχουν συνταχθεί ακόμη με την πρόταση του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ δεν καλύπτεται από την αναφορά στις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού το 2017, ο Βαρουφάκης λέει ότι έχει αποδείξεις για παρακολούθηση του τηλεφώνου του το 2015 και ο Βελόπουλος λέει για κάτι παρακολουθήσεις 17 βουλευτών. Θα γίνουν επαφές, θα γίνουν «ζυμώσεις», θα δούμε πού θα καταλήξουν οι τελικές προτάσεις και πόσες Εξεταστικές θα συγκροτηθούν. Η τακτική Μητσοτάκη, πάντως, είναι αδίστακτη. Πάει στο Κατάρ τάχα για να φέρει LNG, βάζει τον Σκρέκα να ανακοινώσει επιδότηση στο ρεύμα, κάνει ό,τι μπορεί για να ξεχαστούν οι υποκλοπές. Οσο και να τον βοηθήσουν οι βαρόνοι των μίντια, όμως, δύσκολα θα βγει ο Μητσοτάκης από το ζόρι. Το «παρακολουθήσεις γίνονταν πάντοτε» το ξέρει ο κόσμος, όμως η απάντηση έρχεται εύκολα, ακόμα και από δεξιούς: «Ναι, αλλά εσύ πιάστηκες επ’ αυτοφώρω». Οι πιο… μνημονικοί προσθέτουν κιόλας: «Είσαι ίδιος με τον πατέρα σου, με τους Μαυρίκηδες, τους Γρυλλάκηδες και τους Νηστικάκηδες».