Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 11 Ιούλη
  • «Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
  • Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά
  • Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Η νόθα απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική

Η νόθα απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Μάι 2023, 19:36

Ο ένας (Μητσοτάκης) διακήρυσσε πάντοτε ότι θα πάει σε δεύτερες κάλπες για να απαλλαγεί από «το βαρίδι της απλής αναλογικής». Το είπε χθες και μπροστά στη συνήθη «γλάστρα» του, την πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θέλει να ξεπεραστεί γρήγορα «το εμπόδιο, όπως απεδείχθη στην πράξη, της απλής αναλογικής». 

Ο άλλος (Τσίπρας) δήλωσε με κυνισμό (τον λες και πολιτική αλητεία) ότι «ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής», αποκαλύπτοντας αυτό που οι συριζαίοι έκρυβαν πίσω από ηχηρά λόγια για «πολιτική αρχών»: γι’ αυτούς η «απλή αναλογική» δεν ήταν παρά ένα εργαλείο μέσω του οποίου εκτιμούσαν ότι θα επανέλθουν στην κυβερνητική εξουσία.

Μιλάμε για θράσος και από τον ένα και από τον άλλο. Ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η «απλή αναλογική» αποτελεί «εμπόδιο» και πως αυτό «αποδείχτηκε στην πράξη». Με 40,79%, το κόμμα του πήρε 146 έδρες. Αν όμως πολλαπλασιάσουμε το 40,79% με τις 300 έδρες που έχει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα βρούμε τον αριθμό 122. Τόσες έδρες θα έπρεπε να πάρει η ΝΔ αναλογικά με το ποσοστό της, όμως πήρε 146. Εκλεψε 24 έδρες, αλλά ο Μητσοτάκης, αντί να το βουλώσει (λέμε τώρα), θέλει να κλέψει περισσότερες, αυτή είναι η ουσία. Θα μπορούσε να αναζητήσει συνεργασία με ένα άλλο κόμμα, τυπικά έστω, αλλά δεν το έκανε καν. Ακύρωσε το αποτέλεσμα της κάλπης, για να πάει σε δεύτερες εκλογές με ένα περισσότερο καλπονοθευτικό σύστημα και να πάρει αυτοδυναμία 170 εδρών (με το ίδιο ποσοστό), όπως με κυνισμό δήλωσε.

Ο Τσίπρας, πάλι, μίλησε για «ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής» και όχι για ήττα του κόμματός του, παραβλέποντας το γεγονός πως (ακόμη κι αν η ηγεσία του Περισσού συμφωνούσε σε κυβερνητική συνεργασία, που δεν συμφωνούσε και το είχε καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους), ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ συγκέντρωσαν μαζί 38,75%, ποσοστό χαμηλότερο από το 40,79% της ΝΔ και επομένως δεν μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Τι υπαινίχτηκε ο Τσίπρας; Οτι με ενισχυμένη αναλογική το παιχνίδι θα ήταν καθαρά δικομματικό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε ποσοστά από ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Υπήρχε περίπτωση να κερδίσει; Οι αριθμοί αποδεικνύουν πως όχι.

Το μόνο που αποδείχτηκε «στην πράξη» είναι πως τα αστικά κόμματα αναζητούν τρόπο για να κερδίσουν την εξουσία, πάντοτε με καλπονοθιευτικά εκλογικά συστήματα.

Ναι, η περιβόητη «απλή αναλογική» του ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρμόστηκε την περασμένη Κυριακή, είναι κι αυτή ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα. Λιγότερο καλπονοθευτικό από την ενισχυμένη του Μητσοτάκη, αλλά καλπονοθευτικό.

Απλή αναλογική σημαίνει πως όλες οι ψήφοι μετράνε το ίδιο. Καμία δεν έχει μεγαλύτερο βάρος. Οταν, όμως, υπάρχει το κατώφλι εισόδου στη Βουλή (3% είναι στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες είναι και ψηλότερο, όπως π.χ. στη Γερμανία που είναι 5%), δεν είναι όλες οι ψήφοι ίδιου βάρους. Οι ψήφοι των κομμάτων που δεν πιάνουν το 3% ληστεύονται και μοιράζονται στα άλλα κόμματα. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής τόσο μεγαλύτερη είναι η ληστεία. 

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής έμεινε εκτός Βουλής ένα σύνολο εκλογικών σχηματισμών που άθροισε 16,01% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αυτά τα κόμματα, αν εφαρμοζόταν πραγματική απλή αναλογική θα έπαιρναν 49 έδρες! Δεν τις λες και λίγες…

Για να μην παραθέτουμε πίνακες με σωρεία υπολογισμών, αναφέρουμε ότι βάσει των 5.895.195 έγκυρων ψηφοδελτίων, το εκλογικό μέτρο θα ήταν 19.650 ψήφοι. Τα πέντε κόμματα που μπήκαν στη Βουλή θα έπαιρναν από την πρώτη κατανομή: ΝΔ 122 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 60, ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ 34, ΚΚΕ 21 και Βελόπουλος 13. Από 8 έδρες θα έπαιρναν ΝΙΚΗ και Κωνσταντοπούλου και 7 το ΜέΡΑ25. Από 2 έδρες θα έπαιρναν ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και Φαηλοτζήμεροι και από 1 έδρα κατά σειρά: ΕΝΩΝΩ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΚΙΝΗΜΑ 21, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κούβελας, Λεβέντης, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΞΑΝΑ.

Ετσι, από την πρώτη κατανομή θα μοιράζονταν 284 έδρες και θα έμπαιναν στη Βουλή 17 εκλογικοί σχηματισμοί (και όχι 5). Οι υπόλοιπες 16 έδρες θα διανέμονταν στη δεύτερη κατανομή και θα έπαιρναν από μία, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη ή με το υπόλοιπο που μεταφέρθηκε από την πρώτη κατανομή, οι εξής σχηματισμοί (κατά σειρά): Φτωχοί, ΕΝΩΝΩ (2 έδρες σύνολο), Μέρα25 (8 έδρες σύνολο), ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ (2 έδρες σύνολο), ΚΙΝΗΜΑ 21, (2 έδρες σύνολο), ΕΑΝ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΟΛΜΑ, ΝΙΚΗ (9 έδρες σύνολο), ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (3 έδρες σύνολο), ΚΚΕ (22 έδρες σύνολο), Κωνσταντοπούλου (9 έδρες σύνολο), ΚΚΕ(μ-λ), Σώρρας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ (2 έδρες σύνολο), ΚΟΤΕΣ.

Ετσι, από τη δεύτερη κατανομή θα έμπαιναν στη Βουλή άλλα εφτά κόμματα και συνολικά θα είχαμε Βουλή 24 κομμάτων.

Και μην μας πείτε ότι θα έμπαιναν στη Βουλή φασίστες, τυχοδιώκτες και σούργελα. Λίγους τέτοιους έχουν τα αστικά κόμματα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες; Εδώ, όμως, δεν μιλάμε για την ποιότητα των κομμάτων, αλλά για την ισότητα της ψήφου. Η ισότητα της ψήφου, λοιπόν, θα έδινε αυτό το αποτέλεσμα. 

Α, ναι, και κυβέρνηση θα μπορούσε να φτιάξει μια χαρά η ΝΔ, «αγοράζοντας» σούργελα και φασισταριά (πανεύκολο θα ήταν). Αλλά αυτό, επίσης, δεν ενδιαφέρει, όταν μιλάμε για την ισότητα της ψήφου.

Πρέπει, όμως, να σημειωθεί πως τα αστικά κόμματα έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να δίνουν συμμαχικές κυβερνητικές λύσεις, όταν υπάρχει πολυδιάσπαση της ψήφου. Με τη νόθα απλή αναλογική του ΠΑΣΟΚ (ο περιβόητος νόμος Κουτσόγιωργα) δεν προέκυπτε κυβέρνηση τον Νοέμβρη του 1989. ΝΔ (Μητσοτάκης) και Συνασπισμός (Φλωράκης-Κύρκος) συνεργάστηκαν εκλογικά με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο μόλις είχαν παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία του χρηματιζόμενου λαμόγιου! Ετσι προέκυψε η περιβόητη «οικουμενική κυβέρνηση» με πρωθυπουργό τον τραπεζίτη Ζολώτα. Η ιστορία επαναλήφθηκε σε διαφορετικό περιβάλλον το 2012 με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης), ενώ τον Γενάρη του 2015 είχαμε την κυβερνητική συνεργασία του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ με το ακροδεξιό μόρφωμα του Καμμένου και τον Ιούλη-Αύγουστο της ίδιας χρονιάς είχαμε την ψήφιση του τρίτου Μνημόνιου και των δύο πρώτων εφαρμοστικών πολυνομοσχεδίων του από ΣΥΡΙΖΑ (πλην 25 βουλευτών που δεν ψήφισαν), ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ.

Ας αφήσουν τα περί «κυβερνησιμότητας», λοιπόν. ‘Η, μάλλον, ας πάψουν να βαφτίζουν «απλή αναλογική» ένα καλπονοθευτικό σύστημα που άφησε εκτός Βουλής 19 εκλογικούς σχηματισμούς, που με απλή αναλογική θα έπαιρναν 49 βουλευτικές έδρες.

ΥΓ. Το 16,01% που έμεινε εκτός Βουλής, ελέω νόθας απλής αναλογικής, δεν είναι ποσοστό ρεκόρ. Το ρεκόρ εξακολουθούν να το έχουν οι εκλογές του Μάη του 2012, όταν –με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής- έμεινε εκτός Βουλής αθροιστικά το 19,02%. Το οποίο, στις δεύτερες εκλογές μετά από ένα μήνα (πάλι με ενισχυμένη αναλογική) συρρικνώθηκε στο 5,98%.

ΥΓ. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι κανείς δεν μιλά για τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα αυτής της «απλής αναλογικής». Και καλά, τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή (το ΚΚΕ έχουμε πρώτο-πρώτο κατά νου) θυσιάζουν τις αρχές στη μικροκομματική σκοπιμότητα, αφού παίρνουν αναλογικό μερίδιο από τη λεία. Τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής, όμως, γιατί έχουν συμβιβαστεί με τη ληστεία;

Εκτύπωση 🖨
ΕΚΛΟΓΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕθνικός τσαμπουκάς εκεί που (νομίζουν ότι) τους παίρνει
Επόμενο άρθρο Φόβος και απέχθεια, απέχθεια και φόβος

Σχετικά Αρθρα

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 21:47

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 20:17

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 19:54

Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών

Πολιτική 7 Ιούλ 2026, 14:43

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 11:42

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 10:03
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

11 Ιούλ 2026, 09:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

11 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

«Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

10 Ιούλ 2026, 20:24
Διεθνή

Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Το παράδειγμα της Λεπέν, που επανέρχεται με δικαστική βούλα

10 Ιούλ 2026, 19:53
Διεθνή

Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Οι Ιρανοί απάντησαν πλήττοντας αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο

10 Ιούλ 2026, 14:07
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη

10 Ιούλ 2026, 09:52
Διεθνή

Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ

Δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι

10 Ιούλ 2026, 07:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

9 Ιούλ 2026, 21:47
Αγροτικά

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

9 Ιούλ 2026, 20:17
Πολιτική

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

9 Ιούλ 2026, 19:54
Αθλητισμός

Ανανέωσε μέχρι το 2030 ο Χοσάμ Χασάν ως προπονητής της Εθνικής Αιγύπτου

9 Ιούλ 2026, 12:49
Αγροτικά

Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται

Εφεση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα σε κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση, που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι επιστράφηκαν οι παρανόμως ληφθείσες επιδοτήσεις

9 Ιούλ 2026, 12:06
Καταστολή

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

9 Ιούλ 2026, 10:35
Διεθνή

Απομονωμένοι διεθνώς οι σιωναζιστές, δείχνουν διεθνείς έρευνες

9 Ιούλ 2026, 05:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούλη

9 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Να μελετηθεί άμεσα η στατική επάρκεια των σχολείων που βρίσκονται πάνω στη γραμμή 4 του Μετρό (Κυψέλη, Εξάρχεια κλπ)!

8 Ιούλ 2026, 20:57
Κόντρες

Τους εξασφάλισε τη ντόπα τους

8 Ιούλ 2026, 20:48
Υγεία

Το «κόστος» καθορίζει την ασφαλή παροχή υπηρεσιών Υγείας στο ΕΣΥ

8 Ιούλ 2026, 18:27
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

Ημέρα πληθυσμών.

Ακτή Ελεφαντοστού, Νίγηρας, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

Μογγολία: Εθνική γιορτή (1921).

Βέλγιο: Ημέρα Φλαμανδών.

1942: Αρχίζουν οι διωγμοί των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1966: Επεισόδια σε συλλαλητήριο οινοπαραγωγών στη Θεσσαλονίκη, 128 πολίτες και 72 χωροφύλακες τραυματίες.

1969: Βόμβα της ΔΑ σε γραμματοκιβώτιο της οδού Νίκης (Αθήνα).

1994: Βόμβα στο κτίριο γερμανικής πολυεθνικής ασφαλιστικής στους Αμπελόκηπους (ΕΛΑ-1η Μάη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo