Ποιος είναι αυτός ο περιβόητος Παναγιώτης Κοντολέων, τον οποίο ο Μητσοτάκης πετάει από την ΕΥΠ/ΚΥΠ σαν την τρίχα από το ζυμάρι; Αποπέμπεται σαν αποτυχημένος ο άνθρωπος που είχε πάρει τη δουλειά πριν ακόμα από τις εκλογές του 2019 και για χάρη του οποίου ο Μητσοτάκης ξεφτιλίστηκε. Μιλάμε για μεγάλη ξεφτίλα, αφού μέχρι και εκπρόθεσμη (ν)τροπολογία κατέθεσαν για να δικαιολογήσουν το διορισμό ως αρχιΚΥΠατζή ενός ανθρώπου που δεν είχε τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα!
Ας θυμηθούμε μερικά πράγματα ανατρέχοντας στην αρθρογραφία της Κόντρας πριν από τρία χρόνια τέτοια εποχή:
Τι Μοσάντ τι ΚΥΠ…
31.08.2019
Από τότε που η ΕΥΠ/ΚΥΠ απέκτησε πολιτική διοίκηση είχαμε συνηθίσει τις κυβερνήσεις να βάζουν επικεφαλής τους κάποιον απόστρατο μπάτσο ή στρατιωτικό, κάποιον διπλωμάτη, κάποιον συνταξιούχο δικαστικό ή κάποιο πολιτικό στέλεχος (όπως ήταν ο Τσίμας επί ΠΑΣΟΚ ή ο Ρουμπάτης επί ΣΥΡΙΖΑ). Ο Μητσοτάκης πρωτοτύπησε και σ’ αυτό, βάζοντας επικεφαλής στη ζοφώδη μυστική υπηρεσία τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρίας σεκιούριτι, που δεν έχει εργαστεί πουθενά αλλού, εκτός από τη συγκεκριμέ νη εταιρία και αρχικά ως φύλακας στην αμερικάνικη πρεσβεία!
Η δουλειά ήταν κλεισμένη πριν από τις εκλογές, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στις 9 Ιούλη, δυο μέρες μετά τις εκλογές, στο ΓΕΜΗ καταχωρίστηκε πρακτικό της εταιρίας σεκιούριτι G4S, βάσει του οποίου ο εκλεκτός του Μητσοτάκη Π. Κοντολέων παραιτήθηκε από πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της G4S στις 3 Ιούλη (τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές). Παραιτήθηκε γιατί ήξερε ότι θα τοποθετηθεί από τον Μητσοτάκη επικεφαλής στην ΕΥΠ/ΚΥΠ.
Μεγάλος ντόρος έγινε για τα τυπικά του προσόντα. Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι, καθώς φέρεται να έχει σπουδάσει σε βρετανικό… ανοιχτό πανεπιστήμιο (δι’ αλληλογραφίας, στα 34 χρόνια του). Ο Τσίπρας μάλιστα έκανε και πλάκα στον Μητσοτάκη, ρωτώντας τον στη Βουλή αν ο Κοντολέων είναι κιθαρίστας ή ντράμερ, καθώς ο ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίζει από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο μόνο τα πτυχία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Η πλάκα είναι πως υπό τον Κοντολέοντα, σε θέσεις υποδιοικητών, τοποθετήθηκαν ένας πρέσβης, ένας πρώην διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας και ένας λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, δηλαδή άνθρωποι που έχουν πολύ περισσότερα τυπικά προσόντα από τον Κοντολέοντα.
Δε διαθέτουν, όμως, το βασικό ουσιαστικό προσόν του Κοντολέοντα, το οποίο περιέγραφε η πρώτη κυβερνητική ανακοίνωση. Είναι γνωστή, άλλωστε, η σχέση της πολυεθνικής G4S με τις μυστικές υπηρεσίες αυτών των χωρών και ιδιαίτερα με το Ισραήλ. Εχει κατηγορηθεί όχι μόνο για φύλαξη πολιτικών κρατούμενων (π.χ. Παλαιστίνιων, στην Οφέρ και άλλες φυλακές), αλλά ακόμα και για συμμετοχή σε βασανιστήρια! Γι’ αυτό έχει τεθεί στο στόχαστρο του διεθνούς κινήματος BDS, που αγωνίζεται ενάντια στο καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ, οργανώνοντας καμπάνιες μποϊκοτάζ και επιβολής κυρώσεων σε εταιρίες που συνεργάζονται μ’ αυτό. Η Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση έχει οργανώσει παλαιότερα κινητοποίηση συμβολικού αποκλεισμού των γραφείων της G4S στην Αθήνα, την ημέρα τιμής στους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους (δείτε σχετικά στο https://palestineresist.gr/network/actions/86-g4s.html).
Αυτή η διάσταση εξαφανίστηκε εντελώς από την κριτική των συριζαίων, οι οποίοι έμειναν στο ζήτημα των τυπικών προσόντων του Κοντολέοντα, τα οποία είναι ανύπαρκτα και έτσι δημιουργείται κώλυμα για το διορισμό του. Και σ’ αυτό πέτυχαν διάνα, όπως αποδεικνύεται από την πανικόβλητη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία δεν τόλμησε να διαψεύσει τίποτα και διά του Πέτσα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να μη θέλει να αναδείξει την ουσιαστική πολιτική διάσταση, δηλαδή ότι ο επικεφαλής μιας εταιρίας που έχει στενές σχέσεις με το σιωνιστικό κράτος και αποτελεί βραχίονα της στυγνής καταστολής σε βάρος των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων τοποθετήθηκε διοικητής της ΕΥΠ/ΚΥΠ. Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε εξίσου αμερικανόδουλη και φιλοσιωνιστική με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι η κυβέρνηση Τσίπρα που ανακήρυξε το σιωνιστικό μόρφωμα «στρατηγικό σύμμαχο» και ανέπτυξε μαζί του τις διακρατικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό). Ο Μητσοτάκης συνεχίζει αυτή τη στρατηγική σχέση και σίγουρα η συγκεκριμένη επιλογή του υπαγορεύτηκε από τους Αμερικανούς, οι οποίοι αδιαφορούν για… μικροζητήματα όπως είναι τα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει ένας επικεφαλής κρατικής υπηρεσίας. Τους αρκούν τα ουσιαστικά (με ό,τι περιλαμβάνει ο όρος για τα συγκεκριμένα πόστα).
Κάθε υπουργείο με τον ΚΥΠατζή του
04.09.2019
Στη (ν)τροπολογία με τη φωτογραφική διάταξη για την τοποθέτηση ως αρχιΚΥΠατζή του Κοντολέοντα, υπάρχουν και ουσιαστικές διατάξεις, οι οποίες δημιουργούν ένα καθεστώς πρωτόγνωρο στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Αυτό που μέχρι τώρα γινόταν άτυπα, στα μουλωχτά, πλέον θα γίνεται επίσημα και η ΕΥΠ/ΚΥΠ, που υποτίθεται ότι είναι μια υπηρεσία αντικατασκοπίας, θα έχει επίσημη παρουσία σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης!
Δε χρειάζεται καμιά φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι ο διοικητής της ΕΥΠ, δρώντας χωρίς ούτε στοιχειώδη κοινοβουλευτική έλεγχο, αποκτά το δικαίωμα να στήσει ένα τεράστιο χαφιεδίστικο δίκτυο σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, με επικεφαλής ΚΥΠατζήδες οι οποίοι θα συνεργάζονται με το χαφιεδολόι που θα στήσουν σε κάθε υπηρεσία. Και βέβαια, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες δε θα ξέρουν ποιος είναι ο χαφιές δίπλα τους, αφού ονόματα και δίκτυο θα παραμένουν κρυφά.
Επιστρέφουμε έτσι σε εποχές που μετά την πτώση της χούντας είχαν κάπως ατονίσει, καθώς ο ελληνικός καπιταλισμός ήταν υποχρεωμένος να εκσυγχρονιστεί κάπως, δείχνοντας πως έχει αφήσει στο παρελθόν τα χαφιέδικα δίκτυα που είχαν ως προορισμό να φακελώνουν τους Ελληνες ανάλογα με τα πολιτικά τους φρονήματα, στο όνομα της αντιμετώπισης «του κομμουνισμού και των παραφυάδων αυτού». Επαναλαμβάνουμε: χαφιέδες και ΚΥΠατζήδες εξακολουθούσαν να υπάρχουν, μόνο που δεν είχαν θεσμική κάλυψη, αφού υποτίθεται ότι η ΚΥΠ ασχολούνταν μόνο με την αντικατασκοπία (γι’ αυτό και τη μετονόμασαν σε ΕΥΠ) και όχι με τον «εσωτερικό εχθρό».
Τώρα, το δόγμα του «εσωτερικού εχθρού» επιστρέφει με τον πιο επίσημο τρόπο και ο εκλεκτός των Αμερικανοσιωνιστών, για χάρη του οποίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπέστησαν έναν πρωτοφανή κοινοβουλευτικό εξευτελισμό, αναλαμβάνει να οργανώσει ένα ευρύ χαφιέδικο δίκτυο σε όλο το δημόσιο τομέα.
Ξεφτιλίστηκαν για τον αρχιΚΥΠατζή
07.09.2019
Την ώρα που ο Ραγκούσης, ως τομεάρχης Μπάτσων και Καταστολής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθετε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό ρωτώντας τον: «Θα δώσετε στη δημοσιότητα τους τίτλους σπουδών του νέου Διοικητή της ΕΥΠ καθώς και τις πράξεις αναγνώρισής τους από το ΔΟΑΤΑΠ ή έχετε ήδη προχωρήσει από αρχές Αυγούστου σε έναν εν γνώσει σας παράνομο διορισμό;», η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρούσε σε μια πράξη αυτοεξευτελισμού, καταθέτοντας (ν)τροπολογία (σε άσχετο νομοσχέδιο και εκπρόθεσμη) που αλλάζει τα προσόντα που απαιτούνται για να γίνει κάποιος διοικητής της ΕΥΠ/ΚΥΠ. Ενώ ο νόμος απαιτούσε ο διοικητής της κακόφημης υπηρεσίας να διαθέτει πτυχίο πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, η νέα ρύθμιση απαιτεί ο αρχιΚΥΠατζής να έχει πανεπιστημιακό πτυχίο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή αποδεδειγμένη δεκαετή επαγγελματική απασχόληση.
Ο Μητσοτάκης έκανε αυτό το οποίο στις 6 Αυγούστου διαβεβαίωνε τον Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να κάνει: άλλαξε το νόμο, για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την τοποθέτηση του επικεφαλής της G4S στην κεφαλή της ΕΥΠ/ΚΥΠ. Ομολόγησε τελικά ότι αυτός ο τύπος δε διαθέτει πανεπιστημιακό τίτλο (αυτόν που πήρε από το… Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου δεν τον αναγνωρίζει ο ΔΟΑΤΑΠ).
Φυσικά, σύσσωμη η αντιπολίτευση ξεσήκωσε σάλο. Κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αλλά αντίθεση εξέφρασαν και ο Περισσός και το ΜεΡΑ25, ακόμα και ο Βελόπουλος. Οι νεοδημοκράτες που ανέλαβαν να υποστηρίξουν τη (ν)τροπολογία κυριολεκτικά ρετάριζαν. «Εμείς λέμε ότι θεωρούμε ότι είναι προς την καλή κατεύθυνση αυτή η διάταξη. Πιστεύουμε ότι το ουσιαστικό για έναν διοικητή της ΕΥΠ είναι τα διοικητικά του προσόντα, η επιχειρησιακή του ικανότητα», έλεγε ο εισηγητής της ΝΔ Σ. Λιβανός, καταφεύγοντας στο… ύψιστο επιχείρημα: «Πιστεύουμε, επίσης, ότι είναι απαράδεκτο από τη μεριά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς δεν είχε γίνει ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, όπως ποτέ επίσης από το ΠΑΣΟΚ, να μπαίνουν θέματα εθνικής ασφάλειας και δη με τέτοιο ιταμό ύφος μέσα στο Κοινοβούλιο. Λυπούμεθα γι’ αυτό»!
Ο υφυπουργός Οικονόμου έλεγε ότι «όσον αφορά το θέμα των προσόντων του διοικητή, αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική συγκρότηση και ουσιαστικά στην διασφάλιση όλων εκείνων των αναγκαίων κριτηρίων, ούτως ώστε το έργο του διοικητή της Υπηρεσίας να είναι αποτελεσματικό», λες και το μόνο πρόσωπο που μπορούσε να οριστεί αρχιΚΥΠατζής ήταν ο Κοντολέων και γι’ αυτό έπρεπε να κατασκευάσουν φωτογραφική νομική διάταξη. Ο Βορίδης πήγε να αναπτύξει κάποιες σοφιστείες για γέλια, για να καταλήξει… λεβέντικα απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Για να βγάλετε μικροπολιτικό μεροκάματο σήμερα! Αυτό είναι όλο κι όλο».
Την κορύφωση έκανε ο «πολύς» Γεραπετρίτης, μεμφόμενος την αντιπολίτευση που εγείρει αυτό το ζήτημα, ενώ αυτός δεν ξέρει ούτε ένα κοινοβούλιο στον κόσμο «στο οποίο η αντιπολίτευση να μέμφεται την συμπολίτευση για θέματα τα οποία αφορούν αντίστοιχη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών»! Για να καταλήξει… αποστομωτικά: «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αντίστοιχη σημαίνει ένα και μόνο πράγμα, τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να θέτει τους όρους έτσι ώστε να μπορεί η υπηρεσία αυτή να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης. Εκτός αν θέλετε την επιλογή αυτή σε ό,τι αφορά και τα προσόντα και τα πρόσωπα να τα αφήσουμε στην Αντιπολίτευση. Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σημαίνει στην πραγματικότητα να υπάρχει η δυνατότητα να διορίζεται πρόσωπο και να ορίζονται τα προσόντα έτσι ώστε να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον»! Σύμφωνα με τη λογική του καθηγητή με τη μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, δε θα έπρεπε να υπάρχει νόμος για τα προσόντα του αρχιΚΥΠατζή, όπως συνέβαινε στις ελέω Θεού μοναρχίες!
Αφού ολοκληρώθηκε ο καυγάς και ο αυτοεξευτελισμός των κυβερνητικών (ιδίως του Γεραπετρίτη), το ΚΙΝΑΛ αποχώρησε επειδή δεν αποσύρθηκε η συγκεκριμένη τροπολογία και ο Περισσός για όλες τις εκπρόθεσμες και άσχετες τροπολογίες. Στη συνέχεια αποχώρησε και το ΜεΡΑ25 (αφού προηγουμένως εκφώνησε την ομιλία που είχε ετοιμάσει επί του νομοσχεδίου η κοινοβουλευτική του εκπρόσωπος). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποχώρησε, αλλά κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία «έγραψε» 150 υπέρ της (ν)τροπολογίας και 70 κατά.
Ο Μητσοτάκης, φυσικά, δεν πήγε στη Βουλή για να υπερασπιστεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον αρχιΚΥΠατζή, αφήνοντας τους υπουργούς του να υποστούν την ξεφτίλα. Δεν έχει μείνει, όμως, και προσωπικά αλώβητος απ’ αυτή την ιστορία. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι είχε αναλάβει υποχρεώσεις να τοποθετήσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο στη συγκεκριμένη θέση. Εναν πρώην «σεκιουριτά» της αμερικάνικης πρεσβείας και στη συνέχεια επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής μιας εταιρίας γνωστής για τους δεσμούς της με τους σιωναζιστές του Ισραήλ.