Δεν ξέρουμε αν το πληροφορηθήκατε, αλλά η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις αποχωρήσεις (για τον αριθμό των οποίων υπάρχει, επίσης, χοντρό ξεκατίνιασμα, γιατί κάποιοι θέλουν να μετρήσουν και αυτούς/ές που απλά είχαν πάει για κατούρημα ή για να κάνουν τσιγάρο), ψήφισε πολιτική απόφαση. Γελάτε; Το ίδιο κι εμείς.
Εν πάση περιπτώσει, το πιο σοβαρό περιστατικό στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στο περιθώριο της συνεδρίασης και σ’ αυτό πρωταγωνίστησαν «κύκλοι». Από τους «κύκλους» του προέδρου ΣτέΚας διέρρευσε στο ieidiseis ότι μια ώρα πριν τη συνεδρίαση ο πρόεδρος τηλεφώνησε στην Εφη για να συνεννοηθούν περί το δέον γενέσθαι. «Αναφορικά με το δημοσίευμα του ieidiseis.gr, διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης. Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού», δήλωσε η Αχτσιόγλου προσερχόμενη στο ξενοδοχείο President (η επιλογή έγινε, προφανώς, λόγω ονόματος).
«Δεν χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το κινητό», απάντησαν «κύκλοι» του προέδρου. «Η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του. Η κ. Αχτσιόγλου βρισκόταν στον χώρο της συνεδρίασης της ΚΕ από τις 11:30», απάντησαν «κύκλοι» της Εφης.
Aυτό, κατά τη γνώμη μας, ήταν το πιο σοβαρό περιστατικό. Γελάτε; Δηλαδή ήταν πιο σοβαρή η αποχώρηση της Ομπρέλας; Οι τύποι μπορεί να έχουν διαπρέψει στο παρελθόν στο φραξιονισμό, αλλά αυτή τη φορά μετρήθηκαν και βρέθηκαν λίγοι για να κάνουν ζημιά στον ΣτέΚας και τους Πολάκη, Παππά και σία. Σαράντα έξι νοματαίοι υπέγραψαν το κείμενο της αποχώρησης, συν δύο που προστέθηκαν σήμερα, σύνολο 48. Κι ανάμεσά τους μόλις δύο βουλευτές, ο Τσακαλώτος και η Πέρκα.
Οι νεοπροεδρικοί, όπως τους αποκαλούν στη φραξιονιστική αργκό του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και την τελευταία στιγμή φοβούνταν ότι οι ομπρελιστές μπλόφαραν όταν έλεγαν ότι θα αποχωρήσουν. Γι’ αυτό έβαλαν τον ΣτέΚας να κάνει ρελάνς με δική του μπλόφα: αν η ΚΕ δεν στείλει εισήγηση για διαγραφή αυτών που λειτουργούν σαν πέμπτη φάλαγγα του Μητσοτάκη, θα προτείνω να γίνει εσωκομματικό δημοψήφισμα. Μ’ αυτό τους «τελείωσε». Και να είχαν δεύτερες σκέψεις, κατάλαβαν ότι ο ΣτέΚας θα τους παρέδιδε στη χλεύη των μελών. Ετσι, τα μάζεψαν και έφυγαν. Και ο ΣτέΚας, στο κλείσιμο, είπε πως δεν υπάρχει ζήτημα δημοψηφίσματος ή άλλης διαδικασίας διαγραφής, αφού αυτοί έφυγαν μόνοι τους. Ετσι, ξεπέρασε το σκόπελο των διαφωνιών που υπήρξαν από τους παραμείναντες για το δημοψήφισμα.
Αυτοί, λοιπόν, ανακοίνωσαν ότι θα φτιάξουν ένα… χώρο που θα είναι… «κάτι λιγότερο από κόμμα, κάτι περισσότερο από ένα φόρουμ». Μπορεί ο Κασελάκης (δηλαδή ο Πολάκης) να πρόβλεψε πως «το αριστερόμετρό τους δε θα γράψει ούτε 0,3%», όμως αυτοί επιμένουν: «Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς»! Εδώ σάς επιτρέπουμε να γελάσετε με την καρδιά σας, γιατί ξέρουμε όλες και όλοι πως οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν τον ανθρωποδιώχτη και δε θα πάρουν ούτε το 2,9% της ΛΑΕ+Ζωή τον Σεπτέμβρη του 2015. Το μόνο που τους σώζει είναι να πάρουν και τον Τζουμάκα, μπας και με το υπερθέαμα κωμωδίας που θα παρουσιάσουν συγκινήσουν τίποτα λάτρεις του χαβαλέ της κάλπης. Κάποτε μπήκε στη Βουλή ο Λεβέντης, οπότε θεωρητικά έχουν ελπίδες…
Αντίθετα, η ομάδα Αχτσιόγλου (Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος και άλλοι), που πιστεύει ότι μπορεί να το παλέψει, παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ ως επίσημη εσωκομματική αντιπολίτευση. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να ταυτιστεί με Σκουρλέτηδες, Φίληδες και σία. Αυτή η ομάδα μπορεί να φτάσει και τους εννιά βουλευτές αν αποσχιστεί, φοβάται όμως τη ρετσινιά των διασπαστών που, αφού διεκδίκησαν την προεδρία και έχασαν, σε μια διαδικασία που δεν την ήλεγχαν ο Κασσελάκης και οι δικοί του, δε σέβονται την ετυμηγορία των μελών και φίλων του κόμματος, αλλά θέλουν να επιβάλουν τις φιλοδοξίες τους.
Στο κείμενο που κατέθεσαν έγραψαν: «Ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η Αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα». Και συμπλήρωσαν πως ο Κασσελάκης «επέλεξε συνειδητά αντί για τον δρόμο της σύνθεσης, τον δρόμο της κατασκευής του “εσωτερικού εχθρού”». Υπέγραφαν οι Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης.
Οχι πως έχει καμιά σημασία, αλλά η εκτίμησή μας είναι πως δε θα κάνουν «κίνηση» πριν από τις ευρωεκλογές. Δεν τους παίρνει. Ισως εντείνουν τον πόλεμο φθοράς στον Κασσελάκη και την ομάδα που τον καθοδηγεί, αλλά δεν παίζουν μόνοι τους στο γήπεδο. Αν ισχυροί καπιταλιστικοί όμιλοι εκδηλωθούν υπέρ του Κασσελάκη, όπως έκαναν κατά την περίοδο των συριζοεκλογών για πρόεδρο, η Αχτσιόγλου και οι δικοί της θα ζοριστούν, γιατί ξέρουν ότι χωρίς τα αστικά μίντια δεν είναι τίποτα.
Ο Τεμπονέρας και οι τρεις τέσσερις δικοί του (που τους έχει βαφτίσει «ομάδα» για να δείχνει φραξιονάρχης) είναι ακόμα περισσότερο «εντός και επί τα αυτά». Να διαπραγματευθούν με τους κασσελακικούς θέλουν. Γι’ αυτό και ο Τεμπονέρας κατέφυγε στη γελοιότητα της ανοιχτής πρόσκλησης προς τον Κασσελάκη «να πάρει μια ηγετική πρωτοβουλία, να καλέσει όλες τις πλευρές και την επόμενη ημέρα συντεταγμένα και με ενότητα να δούμε πώς μπορούμε να απαντήσουμε στα προβλήματα του ελληνικού λαού»! Κλάψαμε…
Βαράει διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή την εικόνα δείχνει, αλλά μην το δένετε κόμπο. Ο Ανδρουλάκης «δεν κάνει το παιδί» και το αστικό σύστημα εξουσίας χρειάζεται εναλλακτική λύση. Ποιος θα εισπράξει τη φθορά του Μητσοτάκη; Γιατί όχι ένα «κόμμα Κασσελάκη», που τυπικά θα ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι μια λαϊκίστικη σοσιαλδημοκρατία, χωρίς αυτά τα… διανοουμενίστικα του ΣΥΡΙΖΑ, που ο Κασσελάκης ονόμασε «πολιτική του Pummaro» (δική του ιδέα ήταν ή του Μάρκου;).
Αν δεν βαριέστε, διαβάστε την εισαγωγική ομιλία Κασσελάκη στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Λόγος μικροπερίοδος, φράσεις που μοιάζουν με συνθήματα και μια βαριά απόφορά βοναπαρτισμού. Οπως τότε που έλεγε «είμαι ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη», τώρα τους λέει: εγώ είμαι η απόλυτη αρχή, δουλέψτε και θα σας ανταμείψω με πόστα, αλλά μην μου χαλάτε την… αδιαμεσολάβητη σχέση με το λαό.
Μπορεί να πετύχει αυτή η συνταγή; Γιατί όχι, αν έχει «σπρώξιμο» από τα αστικά μίντια; Οι επόμενοι μήνες και κυρίως οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μάη θα δείξουν.
ΥΓ. Ο Τσίπρας δεν πήγε στην ΚΕ. Ηταν, όμως, εκεί ο κυρ-Αλέκος ο Φλαμπουράρης που συνυπέγραψε με άλλους «ντροπαλούς κασσελακικούς» ένα (χωρίς αντικασσελακικές αιχμές) κείμενο που έλεγε ότι για ζητήματα διαγραφών δεν πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα. Ο Τσίπρας περιμένει υπομονετικά, ξέροντας πως αν κάνει «κίνηση» τώρα θα «καεί». Θα δει τις εξελίξεις και θα βγει μπροστά μόνο αν κρίνει ότι μπορεί κάτι να καταφέρει. Αλλιώς, θα γίνει ο ΓΑΠ-2.
* «Λαϊκό» άσ(θ)μα που ερμηνεύει ο α(η)δός Γονίδης (ο Πολάκης σίγουρα δεν έχει ξεχάσει την υπέροχη βραδιά που τους χάρισε, όταν γιόρταζαν τα γενέθλιά τους με τον τότε συγκυβερνήτη-υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο).