Οι συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζιστών επέμεναν φορτικά να κληθεί να καταθέσει στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η Ε. Δαμίγου, που εργαζόταν στο Beat του Περάματος. Οι συνήγοροι υπεράσπισης της κατηγορίας δεν πρόβαλαν αντίρρηση στην κλήση της μάρτυρα και το δικαστήριο, μετά από θετική πρόταση και της Εισαγγελέα αποφάσισε να κληθεί η Ε. Δαμίγου, που κατέθεσε στο δικαστήριο στις 7 Ιούνη του 2023.
Για την ιστορία: η Ε. Δαμίγου ήταν υπάλληλος στο Beat του Περάματος, αλλά το βράδυ της 12ης Ιούνη του 2012, που οι έξι χρυσαυγίτες πέρασαν από το Beat, έφαγαν για να καρδαμώσουν, έφυγαν στις 2:50 και στη συνέχεια έκαναν τη δολοφονική επίθεση εναντίον των αιγύπτιων ψαράδων, δεν είχε βάρδια. Πήγε στο μαγαζί γύρω στις 6:00 για να αντικαταστήσει στη βάρδια τον συνάδελφό της Κ. Διαμαντόπουλο.
Από τους έξι χρυσαυγίτες οι πέντε ήταν άνδρες και η έκτη ήταν μια ανήλικη (γι’ αυτό η υπόθεσή της διαχωρίστηκε. Κουμάντο στη συμμορία έκανε Πανταζής, ο «Τασάρας» όπως τον αποκαλούσε ο εκ των διευθυντών της νεοναζιστής εγκληματικής οργάνωσης και υπεύθυνος για την περιοχή, Λαγός.
Και οι πέντε χρυσαυγίτες κλήθηκαν από τη Δ’ ανακρίτρια Πειραιά, Ελένη Οικονόμου, να καταθέσουν στις 13 Ιούνη του 2012. Ζήτησαν όλοι και έλαβαν παράταση για τις 14 Ιούνη και ώρα 1:00 μμ. Συνήγορο είχαν τον Ι. Γλύκα.
Η αρχική βασική κατηγορία για τη δολοφονική τους επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες ήταν «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού». Μετά τη στυγνή δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα η κατηγορία μετατράπηκε σε απόπειρα ανθρωποκτονίας (ο νομικός χαρακτηρισμός). Επειδή και η αρχική κατηγορία ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα, οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στην ανακρίτρια, η οποία αποφάσισε να επιβάλει μόνο περιοριστικούς όρους.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι, για να αποφύγουν έστω την προφυλάκισή τους, φέρνουν μάρτυρες συγγενικά πρόσωπα ή φίλους τους. Ο ανακριτής αποφασίζει πόσους απ’ αυτούς θα εξετάσει. Στη διαδικασία αυτή οι ανακριτές δεν εξετάζουν αυθορμήτως προσελθόντες μάρτυρες, αλλά -αν όχι όλους- μερικούς απ’ αυτούς που προτάθηκαν από τους κατηγορούμενους.
Στις 14 Ιούνη του 2012 κατέθεσε στη Δ’ ανακρίτρια Πειραιά ο νεοναζιστής Αγριογιάνννης. Πρότεινε ως μάρτυρα την Ε. Δαμίγου και όπως ήταν φυσικό η ανακρίτρια δέχτηκε να καταθέσει. Ελεγε ο Αγριογιάννης στην απολογία του: «Μάρτυρα προτείνω την υπάλληλο του Beat Δαμίγου Ελένη, η οποία εκείνη την ώρα εργαζόταν» (σελίδα 6η της κατάθεσης). Ο νεοναζιστής ήξερε ότι εκείνο το βράδυ που πήγαν στο Beat δούλευε μόνο ο Κ. Διαμαντόπουλος. Τον είχαν ενημερώσει, όμως, ότι αυτά θα ισχυριστεί η Ελένη Δαμίγου και ότι έτσι υπάρχει η πιθανότητα να μην προφυλακιστεί κανένας τους, όπως και συνέβη.
agriogiannis_apologia_PeiraiaΜπορεί ο Αγριογιάννης και οι άλλοι τέσσερις νεοναζιστές να ήταν κρατούμενοι αλλά είχαν συγγενείς και συνήγορο υπεράσπισης και κάποιος ή κάποιοι απ’ αυτούς ήρθαν σε επικοινωνία με την Δαμίγου και αυτή δέχτηκε να καταθέσει αυτά που κατέθεσε σαν πραγματικά, ενώ γνώριζε ότι πήγε στη δουλειά το πρωϊ για να αλλάξει το συνάδελφο της. Και το πιο σημαντικό ενώ γνώριζε (καθώς είχε γίνει γνωστή σε όλο το Πέραμα) για τη δολοφονική επίθεση των έξι (και όχι μόνο) χρυσαυγιτών εναντίον των αιγύπτιων ψαράδων.
Για τη στάση της ανακρίτριας Ελένης Οικονόμου
Παραθέτουμε απόσπασμα από την κατάθεση της Ε. Δαμίγου: «Σήμερα 14 Ιούνη του 2012 και ώρα 17:35 στην Ανακρίτρια Δ’ Τμήματος Ελένη Οικονόμου… παρουσιάστηκε αυθορμήτως η παρακάτω μάρτυρας, η οποία ρωτήθηκε για τα στοιχεία της ταυτότητάς της και απάντησε ότι ονομάζεται ΔΑΜΙΓΟΥ ΕΛΕΝΗ…» (η έμφαση δική μας).
Η διατύπωση της ανακρίτριας περί αυθόρμητης προσέλευσης της Ελένης Δαμίγου δεν της περιποιεί τιμή ως δικαστικό. Ακόμα και φοιτητής της Νομικής, πόσω μάλλον μια πρωτοδίκης, γνωρίζει ότι οι μάρτυρες που καταθέτουν στους ανακριτές δεν προσέρχονται αυθορμήτως.
Η διατύπωση αυτή δεν είναι αθώα, αλλά υποκρύπτει σκοπιμότητα. Ποια είναι αυτή; Οτι βασίστηκε στον ψευδή ισχυρισμό της Δαμίγου: «Σίγουρα δυόμιση η ώρα ήρθαν τα παιδιά, δεν ήρθαν όλοι μαζί, σιγά σιγά ερχόντουσαν, δεν θυμάμαι ποιος ήρθε πρώτος και ποιος μετά. Περάσανε πάνω από 40 με 45 λεπτά οπότε φύγανε».
Η ανακρίτρια στηρίχτηκε στην ψευδή κατάθεση της Δαμίγου (την οποία αναίρεσε στις 7 Ιούνη, απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορίας) και αποφάσισε την επιβολή περιοριστικών όρων (εγγύηση 2.000 ευρώ, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα), αντί να προφυλακίσει τους χρυσαυγίτες εγκληματίες.
agriogiannis_perioristikoiΗ ανακρίτρια για να μην προφυλακίσει αλλά να βάλει μόνο περιοριστικούς όρους, για το θεαθήναι, αγνόησε την κατάθεση που έδωσε στις 8 πμ της 12η Ιούνη του 2012 ο υπάλληλος του Beat Κ. Διαμαντόπουλος, που ήταν μόνος του στο Beat εκείνο το δολοφονικό βράδυ. Κατέθεσε ο μάρτυρας: «Ανέλαβα βάρδια την 22:00 ώρα της 11-06-2012 έως την 06:00 περίπου της 12-06-2012. Μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 01:45 έως 2:15 ώρα περίπου της 12-06-2012, ήρθε στο κατάστημα που εργάζομαι μια παρέα αποτελούμενη από έξι περίπου που φορούσαν μαύρες μπλούζες… Παρέμειναν στο κατάστημα για περίπου 40 λεπτά και κατόπιν αποχώρησαν με δίκυκλα, από όσο θυμάμαι».
Λέμε ότι η ανακρίτρια αγνόησε την κατάθεση του Διαμαντόπουλου, γιατί αυτή βρισκόταν ήδη στη δικογραφία στις 14 Ιούνη του 2012 που πήρε την κατάθεση από την Ε. Δαμίγου και τις απολογίες από τους πέντε νεοναζιστές εγκληματίες.
Η ανακρίτρια αγνόησε και την κατάθεση της αστυνομικού Πολυχρονίδου στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, που ήταν αυτή που προσήγαγε τους χρυσαυγίτες εγκληματίες στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου.
Πλήρης ανατροπή
Η μάρτυρας Ε. Δαμίγου κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στο ακροατήριο ήταν αγχωμένη, καθώς γνώριζε (όπως γνώριζαν και οι υπερασπιστές των νεοναζιστών και οι συνήγοροι υπεράσπισης της κατηγορίας) ότι δεν ήταν νυχτερινή βάρδια 22:00-6:00 στο Beat, αλλά πήγε στις 6 το πρωί για να αντικαταστήσει το συνάδελφό της Κ. Διαμαντόπουλο. Ηταν αγχωμένη γιατί φοβόταν μήπως τεθεί αίτημα να κατηγορηθεί για ψευδή κατάθεση γι’ αυτά που κατέθεσε στην Δ’ Ανακρίτρια Πειραιά.
Ρωτήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορίας Θ. Θεοδωρόπουλο αν αμφισβητεί αυτά που είπε ο Διαμαντόπουλος και απάντησε ότι δεν τα αμφισβητεί.
Ρωτήθηκε αν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε πήγε η παρέα των χρυσαυγιτών στο Beat, πόσο κάθησε, τι έκανε και πότε έφυγε και απάντησε μόνο ότι «μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι στις 2:30 ήταν εκεί η μεγάλη αυτή παρέα». Απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση πόσο χρόνο κάθησε και πότε έφυγε η παρέα των χρυσαυγιτών από το Beat.
Με τις απαντήσεις αυτές η Δαμίγου αναίρεσε στο σύνολό της την ψευδή κατάθεση που έδωσε στην Δ’ Ανακρίτρια Πειραιά.
Ρωτήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορίας Κώστα Σκαρμέα, αν προτού καταθέσει στις 14 Ιούνη του 2012 είχε ενημερωθεί από τον κατηγορούμενο Αγριογιάννη. Το αρνήθηκε ισχυριζόμενη πότε ότι ενημερώθηκε από τον Διαμαντόπουλο και πότε ότι ενημερώθηκε από τον αστυνομικό του περιπολικού, που δήθεν είχε πάει για δεύτερη φορά στο ΒΕΕΤ!
Ρωτήθηκε αν τα μέλη του πληρώματος του περιπολικού που πήγαν στο Beat ήταν άνδρες ή γυναίκες και απάντησε ότι και τα δύο μέλη του πληρώματος ήταν άνδρες!
Με τις δύο καταθέσεις της η Δαμίγου ενίσχυσε την κατηγορία. Η κλήση της από τους συνηγόρους υπεράσπισης των νεοναζιστών έγινε μπούμερανγκ και τους χτύπησε «στο δόξα πατρί». Σημειώνουμε ότι οι νεοναζιστές Μαρίας και Πανταζής, μετά τη βοήθεια που τους προσέφερε η Δαμίγου για να μην προφυλακιστούν, την συμπεριέλαβαν στους μάρτυρές τους στο πρωτόδικο.