Διαβάζοντας τον ελληνικό αστικό Τύπο σχηματίζεις την εντύπωση ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη είχε ως μοναδικό –ή έστω ως βασικό- θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ πολεμούν ενάντια στη Ρωσία επί ουκρανικού εδάφους, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να επταπλασιάσει τη δύναμη ταχείας επέμβασης, που θα φτάσει τους 300.000 στρατιώτες, αλλά εδώ ασχολούνται με τις υποτιθέμενες κωλοτούμπες του Ερντογάν και με την… ηγετική εμφάνιση του Μητσοτάκη.
Τι σημαίνει αυτή η «μεγαλύτερη αναδιάταξη δυνάμεων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», όπως έγραψε η γερμανική Die Welt; Φέρνει πιο κοντά την απειλή του πολέμου και φορτώνει τους λαούς με νέα υπέρογκα βάρη, για να εκτιναχτούν τα κέρδη των μονοπωλίων των στρατιωτικοβιομηχανικών συμπλεγμάτων των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας κτλ.
Τα έχουμε γράψει πολλές φορές, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να τα επαναλάβουμε. Η Τουρκία είναι μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, πυλώνας της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Οι δυνατότητες διαπραγμάτευσης με τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη, που διαθέτει, είναι σαφώς περισσότερες απ’ αυτές της Ελλάδας, οι αστικές κυβερνήσεις της οποίας ακολουθούν μια δεδομένη πολιτική απόλυτης υποταγής.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι πάντα η εμπρηστική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στα Ελληνοτουρκικά λειτουργεί υπέρ του ΝΑΤΟ. Οι ελληνικές αστικές πολιτικές ηγεσίες καταφεύγουν κάτω από τις… προστατευτικές φτερούγες των ΗΠΑ και προχωρούν σε… νέες παραγγελίες οπλικών συστημάτων. Είναι χαρακτηριστική η πρεμούρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ώρα που ο Ερντογάν συναντιόταν με τον Μπάιντεν, να ανακοινώσει ότι υπέβαλε επισήμως ενδιαφέρον (στέλνοντας το περιβόητο letter of request) για την αγορά τουλάχιστον 20 (και άλλων 20 σε δεύτερη φάση) μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ!
Μιλάμε για την απόλυτη διαστροφή. Την ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει από την ακρίβεια και τους μισθούς και συντάξεις πείνας, αυτοί παραγγέλλουν το ένα οπλικό σύστημα μετά το άλλο, στο όνομα της… «τουρκικής απειλής». Με την οποία «τουρκική απειλή» η Ελλάδα ανήκει στην ίδια συμμαχία, συναποτελώντας τη Νοτιοανατολική της Πτέρυγα. Πώς νομίζετε ότι θα αναπτυχθεί η δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ; Με αύξηση των εξοπλισμών (και) από τις χώρες δορυφόρους.
Η τουρκική πολιτική ηγεσία παζάρεψε με το «βέτο» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ηταν ήδη φανερό ότι θα πετύχαινε τους βασικούς της στόχους, καθώς ο Στόλτενμπεργκ, που δεν πάει ούτε στην τουαλέτα αν δεν ενημερώσει τους Αμερικανούς, είχε χαρακτηρίσει βάσιμες και νόμιμες τις «ανησυχίες» της Τουρκίας. Η συμφωνία έγινε με τρόπο που αναδείκνυε τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Φινλανδίας και η πρωθυπουργός της Σουηδίας υπέγραψαν Μνημόνιο με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, υπό το πατρικό βλέμμα του Ερντογάν.
Και τίποτα να μην περιλάμβανε αυτό το Μνημόνιο και μόνο ο συμβολισμός θα σηματοδοτούσε μια διπλωματική νίκη για τον Ερντογάν. Δεν πρόκειται για δήλωση ή κοινή ανακοίνωση αλλά για Μνημόνιο, που έχει δεσμευτική νομική ισχύ. Ομως, δεν είναι άνευ σημασίας αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο. Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύονται να αλλάξουν την εσωτερική τους νομοθεσία σχετικά με την «τρομοκρατία», ώστε να μπορούν να εκδίδουν στην Τουρκία «τρομοκράτες», βάσει πληροφοριών που θα τους χορηγεί η Τουρκία. Να υποστηρίζουν ως μέλη της ΕΕ την Τουρκία για τη συμμετοχή της στις δραστηριότητες της κοινής αμυντικής πολιτικής και ιδιαίτερα στη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) της ΕΕ. Να καταργήσουν οποιοδήποτε εμπάργκο ή άλλον περιορισμό στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.
Αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου, άρχισε η διελκυστίνδα για την εφαρμογή του. «Οι φάκελοι 6 μελών του ΡΚΚ και 6 γκιουλενιστών είναι ανοιχτοί στη Φινλανδία, όπως συμβαίνει με τους φακέλους άλλων 10 μελών του ΡΚΚ και 11 γκιουλενιστών στη Σουηδία. Θα ζητήσουμε πάλι την έκδοσή τους μετά τη συμφωνία και θα υπενθυμίσουμε την ύπαρξή τους», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ. «Δεν υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση αυτή τη στιγμή», είπε ο φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο. «Εξαρτάται από τις πληροφορίες που θα λάβουμε από την Τουρκία σε αυτό το θέμα», δήλωσε στο Reuters η σουηδέζα πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Αντερσον, που έσπευσε να προσθέσει ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να τηρεί το σουηδικό και το διεθνές δίκαιο.
Ειδικά η Αντερσον, αντιμετωπίζει προβλήματα από το Αριστερό Κόμμα που στηρίζει την κυβέρνησή της. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της κουρδικής καταγωγής ανεξάρτητης βουλευτίνας, Αμινέχ Κακαμπαβέχ, στην ψήφο της οποίας στηρίζεται η κυβέρνηση Αντερσον. Η Κακαμπαβέχ, που είναι πρώην μαχήτρια και κινδυνεύει με απέλαση αν δεν επανεκλεγεί τον Σεπτέμβρη, έκανε λόγο για «μαύρη ημέρα για τη σουηδική εξωτερική πολιτική».
Οταν μια ιμπεριαλιστική χώρα σαν τη Σουηδία αντιμετωπίζει τέτοια εσωτερικά προβλήματα, αντιλαμβάνεται κανείς σε πόσο γελοίο επίπεδο πέφτουν όσοι μιλούν για… κωλοτούμπα του Ερντογάν. Δεν ξέρουμε αν ο Ερντογάν θα πιέσει άμεσα τις κυβερνήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας να του παραδώσουν κάποιους «τρομοκράτες», ώστε να τους επιδεικνύει σαν λάφυρα στον εθνικιστικό όχλο της Τουρκίας, για να ξανακερδίσει την ψήφο του, ξέρουμε όμως πως η Τουρκία έχει και «κάλυψη», αν τα δύο νέα μέλη του ΝΑΤΟ δεν «ανταποκριθούν», εξαιτίας δικών τους εσωτερικών προβλημάτων. Το πρωτόκολλο ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας πρέπει να επικυρωθεί από κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.
Το πιθανότερο είναι πως ο Ερντογάν δε θα το τραβήξει. Εχει, όμως, ένα ακόμη «επιχείρημα» έναντι των ΗΠΑ με τις οποίες «συνομιλεί». Το κυριότερο είναι πως σύσσωμος ο ιμπεριαλιστικός κόσμος της Δύσης βρήκε την ευκαιρία να κρυφτεί πίσω από τον Ερντογάν για να κάνει βήματα ενίσχυσης της «αντιτρομοκρατικής» του πολιτικής, ξεπερνώντας «αγκυλώσεις» αστικοδημοκρατικού τύπου που υπάρχουν στην έννομη τάξη ιδιαίτερα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών.
Λίγες ώρες μετά την υπογραφή του τριμερούς Μνημονίου, η βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Ουάλαντερ, δήλωσε δημόσια ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και, κατά συνέπεια, στην ασφάλεια της Αμερικής».
Μπροστά στις κάμερες, προτού αποσυρθεί στα ενδότερα με τον Ερντογάν, ο Μπάιντεν τον ευχαρίστησε δημόσια και επιδεικτικά: «Κύριε Ερντογάν, θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για τα όσα κάνατε όσον αφορά την κατάσταση με την Φινλανδία και τη Σουηδία και για όλη την απίστευτη δουλειά που κάνετε για να προσπαθήσετε να μεταφερθεί το σιτάρι από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Θέλω να πω, κάνετε εξαιρετική δουλειά, σας ευχαριστώ»!
Τα ίδια επαναλαμβάνονται και στο επίσημο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου: «Ο Πρόεδρος Joseph R. Biden, Jr. συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που άνοιξε το δρόμο στους Συμμάχους να τις καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία διατήρησς συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ τους».
Βρήκαν, άραγε, τρύπα για να κρυφτούν εκείνοι (στην Ελλάδα) που έλεγαν και έγραφαν ότι ο Ερντογάν είναι ο δούρειος ίππος του Πούτιν, η πέμπτη φάλαγγα της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ; Με τις ευλογίες της ίδιας της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής ηγεσίας (αφήνουμε τον Στόλτενμπεργκ, που μας τον παρουσίαζαν σαν κάποιον… αφελή τουρκόφιλο), η Τουρκία επιβραβεύεται όχι απλά ως πιστό μέλος του ΝΑΤΟ αλλά ως μέλος κρίσιμης σημασίας.
Τα περί «αμερικανικού φραγμού στις βλέψεις της Τουρκίας» δεν αξίζει να τα συζητήσουμε καν. Την εντελώς ουδέτερη φράση για «τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία» θα την προσυπέγραφε ο Ερντογάν και με τα δυο χέρια. Διότι και η Τουρκία, στην εμπρηστική ρητορική της, την ανάγκη σταθερότητας επικαλείται, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι την παραβιάζει.
Πρέπει να τονιστεί ακόμη ότι ο Ερντογάν, ως ηγέτης μιας περιφερειακής δύναμης, είχε επίσημες συναντήσεις και με τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές ηγέτες (Σολτς, Μακρόν, Τζόνσον). Κι αν ήξερε αγγλικά ή άλλη ξένη γλώσσα, θα είχε έντονη παρουσία και στα «πηγαδάκια». Είναι αναγκασμένος, όμως, να πηγαίνει σχεδόν τελευταίος στα δείπνα και τις άλλες τελετές, για να μην κουβαλάει μαζί του τη διερμηνέα για να του μεταφράζει ό,τι λένε, συχνά χαχανίζοντας, οι άλλοι.
Αντίθετα, ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται σαν ντελίβερι μπόι. Χώνεται στα «πηγαδάκια» αλλά ως εκεί. Επίσημες συναντήσεις δεν μπορεί να κάνει. Το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι «στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός συνάντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Boris Johnson, με τον οποίο είχε πρόσφατα και τηλεφωνική συνομιλία», αλλά φωτογραφίες δεν είδαμε. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη φορά η συνάντηση ήταν μια σύντομη συνομιλία στα όρθια, στο χολ έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του ΝΑΤΟ!
«Η μάχη θα δοθεί τώρα στο Κογκρέσο» λένε οι ίδιοι εθναμύντορες, τονίζοντας πως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα πάρει τα καινούργια F-16 και την αναβάθμιση κάποιων παλιών, που του υποσχέθηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Διότι –πάντα κατά τους ίδιους παπαρολόγους- ο φίλος μας ο Μπομπ Μενέντες θα στυλώσει τα πόδια (αλήθεια, πόσο να «μας» κοστίζουν ο Μπομπ και οι υπόλοιποι του… φιλελληνικού λόμπι;).
Καταρχάς, όταν ο Λευκός Οίκος θέλει να περάσει μια τέτοιου τύπου απόφαση από το Κογκρέσο, έχει τον τρόπο να το κάνει, καθώς βρίσκει υποστήριξη και από βουλευτές και γερουσιαστές του αντίπαλου κόμματος (τα λόμπι, ως γνωστόν, είναι διακομματικά). Δεύτερο, όταν ο Λευκός Οίκος λέει πως τα F-16 που θα πουληθούν στην Τουρκία θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ, ποιος θα είναι ο αντίλογος; Οτι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας; Ο Ταγίπ εφέντης δεν το ‘χει σε τίποτα να φωνάξει τον Μητσοτάκη στην Αγκυρα και να του βουλώσει το στόμα με μπακλαβά από το Γκαζίαντεπ με βουβαλίσιο καϊμάκι από το Εσκίσεχιρ. Πρώτη φορά θα είναι που θα περνάει από την ξινίλα στις γλύκες, για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες της τουρκικής διπλωματίας;
Αλλά, σοβαρά τώρα, αυτό είναι το θέμα; Aν θα πάρει η Τουρκία F-16 ή άλλα οπλικά συστήματα; Ποια από τις δυο χώρες θα έχει καλύτερες σχέσεις δουλείας με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό; Ποια από τις δυο χώρες θα βγει πρωταθλήτρια στους εξοπλισμούς; Μιλάμε για την απόλυτη διαστροφή του τρόπου σκέψης. Μιλάμε για μια αντίληψη νατοδουλείας και αμερικανοδουλείας με την οποία θέλουν ν’ αντικαταστήσουν λαϊκά αισθήματα όπως η αγάπη για την ειρήνη, η φιλία μεταξύ γειτονικών λαών, η αλληλεγγύη ανάμεσα στις φτωχές λαϊκές μάζες.
Ας τους απαντήσουμε, λοιπόν, ότι δε θα επιτρέψουμε να μας αλέσει η ιμπεριαλιστική μηχανή. Δε θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια των αμερικανονατοϊκών και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, στον ανταγωνισμό τους με το ρωσικό και τον κινέζικο ιμπεριαλισμό για το ξαναμοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής.