Τα αρχικά ΔΓ-ΔΑ σημαίνουν «δεν γνωρίζω – δεν απαντώ» και τα συναντούμε στις δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, στις δημοσκοπήσεις εκλογικού κλίματος (λέμε τώρα) το μέγεθος του ΔΓ-ΔΑ θεωρείται στοιχείο που προσδιορίζει το αμφίρροπο του εκλογικού αποτελέσματος.
Καμιά σχέση με το «δεν γνωρίζω» του πρωθυπουργικού ανιψιού και πανίσχυρου παράγοντα του Μεγάρου Μαξίμου, Γρηγόρη Δημητριάδη, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συνεδρίασε χθες. Ηταν τόσα τα «δεν γνωρίζω» του Δημητριάδη που η εξέτασή του δεν κράτησε παρά μόνο ένα μισάωρο.
Προφανώς, το συζήτησαν με τον Μητσοτάκη και κατέληξαν σ’ αυτή την επιλογή, θεωρώντας ότι η Ελλάδα κατοικείται από ηλίθιους που δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν πως όταν μιλάμε για το συγκεκριμένο πρόσωπο, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην επίκληση του απόρρητου και στο «δεν γνωρίζω». Και στις δυο περιπτώσεις ισχύει το ίδιο: «δεν γουστάρω να σας πω την αλήθεια».
Σύμφωνα με τις διαρροές από τα μέλη της Επιτροπής, μόνο σε μια περίπτωση επικαλέστηκε το απόρρητο ο Δημητριάδης: όταν τον ρώτησαν για «επισύνδεση» του Χατζηδάκη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει «ξέρω, αλλά τηρώ το απόρρητο και δεν σας λέω»! Προς τι η διαφοροποίηση; Μάλλον τον είχαν βυσματώσει «νομίμως» τον Χατζηδάκη και φοβούνται μη τυχόν κάποιοι έχουν στοιχεία και τα «μπουμπουνίσουν». Γι’ αυτό δεν πρτοχωρούν σε διάψευση.
Θυμίζουμε πως ο Τσίπρας εδώ και καιρό ρωτάει επίμονα τον Μητσοτάκη, αν υπάρχει υπουργός που εκτός από το Predator είχε παρακολουθηθεί και με «νόμιμη επισύνδεση» από την ΕΥΠ/ΚΥΠ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που απάντησε κάποιες φορές για λογαριασμό του αφεντικού του, επιμένει στην εκδοχή ότι ο πρωθυπουργός δεν ενημερωνόταν για καμιά «νόμιμη επισύνδεση», ακόμη και αν αυτή αφορούσε πολιτικά πρόσωπα!
Ε, αφού δεν ενημερωνόταν ο πρωθυπουργός, δεν ενημερωνόταν και ο «αντ’ αυτού», που κρατούσε και την επαφή με τον περιβόητο Κοντολέοντα. Αν ο Δημητριάδης απαντούσε «δεν γνωρίζω», η αντιπολίτευση θα έλεγε πως άφησε ανοιχτό το θέμα της ενδεχόμενης παρακολούθησης του Χατζηδάκη από την ΕΥΠ/ΚΥΠ. Ετσι κατέληξαν στην επιλογή της επίκλησης του απόρρητου, θεωρώντας ότι είναι το μικρότερο κακό. Και τι κατάφεραν; Μια τρύπα στο νερό. Γιατί όταν ο «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού ρωτιέται αν η ΕΥΠ/ΚΥΠ παρακολουθούσε έναν πρωτοκλασάτο υπουργό και επικαλείται το απόρρητο για να μην απαντήσει, το συμπέρασμα είναι πως ο εν λόγω υπουργός πράγματι είχε βυσματωθεί.
Τα σημερινά «Νέα», στο σχετικό ρεπορτάζ έχουν ένα τεράστιο σκίτσο που παρουσιάζει τον Δημητριάδη σαν Πινόκιο, με προβεβλημένο σχόλιο σύμφωνα με το οποίο αυτός είπε ψέματα «τουλάχιστον σε εκείνο το σημείο της κατάθεσής του, όπου φέρεται να είπε ότι “ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ. Λαβράνο και Μπίτζιο…“». Γιατί, πάντα σύμφωνα με τη φυλλάδα του Μαρινάκη, «αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης με τους Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο, που σχετίζονται με το Predator και την εισαγωγή του στην Ελλάδα, όχι μόνον γνωρίζονταν, αλλά γνωρίζονταν καλά. Οπως είναι κοινό μυστικό ότι οι επαφές τους δεν περιορίζονταν στο κοινωνικό πεδίο, αλλά είχαν και επιχειρηματικού χαρακτήρα συναντήσεις». Τι τύπου επιχειρηματικές συναντήσεις είχε ο Δημητριάδης με τους Λαβράνο και Μπίτζιο; Σχεδίαζαν ν’ ανοίξουν τυροπιτάδικο στη Νέο Ψυχικό;
Οι άλλοι τρεις που κλήθηκαν σε ακρόαση στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν εμφανίστηκαν. Ο Λαβράνος και ο Μπίτζιος την έχουν κάνει για το εξωτερικό (ο πρώτος για το Μιλάνο, ο δεύτερος για το Λονδίνο) και απάντησαν ότι έχουν δουλειές κι άμα θέλει η Επιτροπή να τους στείλει τα ερωτήματα και αυτοί θα απαντήσουν γραπτώς! Ο τρίτος, ο περιβόητος πράκτορας των σιωνιστικών μυστικών υπηρεσιών Ταλ Ντίλιαν, δεν ανευρέθη καν για να του επιδοθεί η κλήση, μολονότι ενεργοποιήθηκε η ελληνική πρεσβεία στον Τελ Αβίβ!
Σε μια επίδειξη γελοιότητας και πολιτικού θράσους, η νεοδημοκρατική πλειοψηφία αποφάσισε να στείλει γραπτό ερωτηματολόγιο στους Λαβράνο και Μπίτζιο, απορρίπτοντας την πρόταση της αντιπολίτευσης για έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής τους, με το επιχείρημα ότι αυτό προβλέπεται μόνο για τις εξεταστικές επιτροπές, που έχουν ανακριτικά καθήκοντα και καλούν μάρτυρες, και όχι για μια μόνιμη επιτροπή που καλεί πολίτες για ακρόαση. Ομως, η νεοδημοκρατική πλειοψηφία ήταν αυτή που απέρριψε όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την κλήση αυτών και άλλων μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή. Τώρα, αρνείται να κάνει μια διασταλτική ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να υποχρεώσει τους Λαβράνο και Μπίτζιο να καταθέσουν.
Επιστρέφοντας στον Δημητριάδη, πρέπει να σημειώσουμε πως εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι από καμία δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχει αγορά ή χρήση του Predator ή άλλου παρόμοιου κακόβουλου λογισμικού και πως ούτε ο ίδιος ούτε ο Μητσοτάκης γνώριζαν τίποτα για τις «νόμιμες επισυνδέσεις». Πώς γίνεται, όμως, να διαψεύδει κατηγορηματικά κάποιος που κατά τα άλλα «δεν γνωρίζει»;
Λογική απορία, αλλά μήπως είναι η μόνη; Από τις αρχές Αυγούστου που ξέσπασε το νέο σκάνδαλο υποκλοπών μέχρι τώρα, ο Μητσοτάκης έχει κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να υπάρξει συγκάλυψη. Μετέτρεψε σε καρικατούρα το ανακριτικό έργο της Εξεταστικής (που δημιουργήθηκε με πρόταση της αντιπολίτευσης και όχι της κυβέρνησης) και την έκλεισε άρον-άρον, χωρίς να εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι διαφορετικό στις τωρινές διαδικασίες.
Ο Μητσοτάκης ποντάρει μόνο στο ξεχείλωμα της υπόθεσης, ώστε να φύγει από την πρώτη σελίδα της πολιτικής ατζέντας. Θεωρεί πως ό,τι πολιτική ζημιά ήταν να πάθει την έπαθε ήδη. Μόνο αν υπάρξει κάτι εντυπωσιακό (και όχι τα ονόματα που έβγαλε σε δόσεις ο Βαξεβάνης) θα αναστραφεί αυτή η διαδικασία ξεχειλώματος της υπόθεσης. Αλλιώς, ο Μητσοτάκης θα πάει στη Βουλή μόνο για να μιλήσει στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο-καρικατούρα και ενδεχομένως να το κάνει κατά τη λεγόμενη εορταστική περίοδο, που γενικά πέφτει το πολιτικό ενδιαφέρον. Στον Τσίπρα, που κατέθεσε ήδη πέντε επίκαιρες ερωτήσεις, δεν σκοπεύει να απαντήσει!