Από τη μύγα ξύγκι προσπαθούν να βγάλουν οι συριζαίοι. Τα παπαγαλάκια τους ανακάλυψαν ακόμα και «ηχηρή παρέμβαση» του κομισάριου Δικαιοσύνης της ΕΕ για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αν όμως διαβάσει κανείς την απάντηση του Ντιντιέ Ρέιντερς στην Ερώτηση του Παπαδημούλη (άρα δεν πρόκειται για οικειοθελή παρέμβαση του κομισάριου), θα διαπιστώσει ότι είναι τόσο ισορροπημένη ώστε να μη θίγει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά να της επιτρέπει να κάνει απερίσπαστη τους χειρισμούς για το κουκούλωμα.
Ρωτούσε ο Παπαδημούλης:
«Ερωτάται η Επιτροπή:
- Είναι σε γνώση της η χρήση του λογισμικού παρακολούθησης «Predator» στην Ελλάδα ή/και σε άλλα κράτη μέλη;
- Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να αποφευχθεί ή/και να σταματήσει η χρήση του λογισμικού παρακολούθησης στο σύνολο της ΕΕ;»
Απάντησε ο Ρέιντερς:
«E-001449/2022
Απάντηση του κ. Reynders
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(4.8.2022)
Η Επιτροπή καταδικάζει την παράνομη πρόσβαση σε συστήματα επικοινωνιών και κάθε μορφή παράνομης υποκλοπής των επικοινωνιών των χρηστών. Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις καταγγελίες σχετικά με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα.
Η ΕΕ διαθέτει νομοθεσία για την αντιμετώπιση της παράνομης παρακολούθησης και την προστασία του απορρήτου των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ)[8], της οδηγίας 2013/40/ΕΕ για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών[9] και της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες[10]. Η παρακολούθηση και η επιβολή των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής εμπίπτουν κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα των οικείων εθνικών αρχών και των δικαστηρίων, με την επιφύλαξη του ρόλου της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις εποπτικές τους εξουσίες για να διερευνούν ενδελεχώς τυχόν ισχυρισμούς σχετικά με κατασκοπευτικό λογισμικό και να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί και να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό και αναμένει τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό.
Η Επιτροπή έχει επίγνωση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν ενίοτε οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι δημοσιογράφοι. Το 2021 η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων[11], στην οποία αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών και εθνικών νομικών πλαισίων για το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιογράφοι δεν υπόκεινται σε παράνομη διαδικτυακή παρακολούθηση ή επιτήρηση. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή των εν λόγω συστάσεων.
Η Επιτροπή επεξεργάζεται πρόταση ευρωπαϊκής πράξης για την κυβερνοανθεκτικότητα, η οποία θα καθορίζει τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για τα ψηφιακά προϊόντα και τις βοηθητικές υπηρεσίες. Αυτό θα συμβάλει στο να καταστούν τα ψηφιακά προϊόντα ασφαλέστερα και λιγότερο ευάλωτα σε επιθέσεις κατασκοπευτικού λογισμικού».
Και για να τελειώνουμε με τη σπέκουλα των συριζαίων (και των πασόκων), να θυμίσουμε ότι η ΕΥΠ/ΚΥΠ τα ίδια έκανε και επί των ημερών τους. Μπορούν να μας πουν ότι δεν υπήρχε συνεργασία με τη CIA τη Mosad και άλλες βρομερές υπηρεσίες; Μπορούν να μας πουν πού πήγαιναν τα μυστικά κονδύλια; Βγάζουν τώρα πολιτική υπεραξία, γιατί οι δεξιοί αποδείχτηκαν και αδίστακτοι και παιδική χαρά, αλλά ν’ αφήσουν τα σάπια. Σ’ εμάς που ξέρουμε τι σημαίνει «μυστική υπηρεσία» δεν περνάνε…
ΥΓ. Θυμήθηκε και ο Λαφαζάνης ότι τον παρακολουθούσαν το 2015. Δεν έχουμε αμφιβολία γι’ αυτό, με τόσα νταραβέρια που είχε με τους Ρώσους και τόσες υποκλίσεις και ρεβεράντζες που έκανε στον Αλεξέι Μίλερ της Gazprom, αλλά γιατί το θυμήθηκε με τόσα χρόνια καθυστέρηση; Πανίσχυρος υπερ-υπουργός ήταν τότε, γιατί το βούλωσε;