Ο δυστυχής (ή άθλιος, αναλόγως ή το ίδιο κάνει) Οικονόμου, που σπούδασε κάποτε γεωπόνος, δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει ο όρος «δικονομικός». Με το γνωστό ύφος «ακούτε τι σας λέω εγώ;» δήλωσε ότι η κυβέρνηση συναντήθηκε «με την ηγεσία του Αρείου Πάγου» για να συζητήσει δικονομικά ζητήματα! Τα δικονομικά ζητήματα, βέβαια, καθορίζονται από τη νομοθετημένη και κωδικοποιημένη Δικονομία. Οταν η κυβέρνηση συζητά με δικαστές επί δικονομικών ζητημάτων, τότε παρεμβαίνει για να επηρεάσει ανοιχτή δίκη. Μέσα στην ασχετοσύνη του το ομολόγησε ο Οικονόμου.
Ο Βορίδης, που κάποια νομικούλια τα ξέρει, δεν μίλησε για δικονομικά αλλά για διαδικαστικά ζητήματα! Απολογία ζωοκλέφτη που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη. Γιατί έπρεπε μέλος ή μέλη της κυβέρνησης να συναντηθούν με ανώτατο δικαστή; Ποια είναι τα διαδικαστικά ζητήματα που έπρεπε να συζητηθούν; Ποιος είναι ο αρμόδιος υπουργός για κάθε τέτοια συζήτηση; Μόνον ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο τυχερός Τσιάρας, όμως, παρέμεινε στο γραφείο του και σκότωνε την ώρα του βλέποντας βίντεο με εξαγωγές φρονιμίτη με σύγχρονες εξακτικές μεθόδους. Ο Γεραπετρίτης ανέλαβε (και) αυτή τη δουλειά. Πόσο θεσμικό είναι αυτό, ρε Βορίδη, που μιλάς με ύφος χιλίων καρδιναλίων;
Ο Τζανερίκος τούς τελείωσε. Αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με τον Γεραπετρίτη. Δεν συναντήθηκαν σε καφενείο-γιάφκα αλλά στο γραφείο του Γεραπετρίτη στο μέγαρο Μαξίμου (πάντα σύμφωνα με την αφήγηση Τζανερίκου). Ο Γεραπετρίτης, λέει, του ζήτησε να συναντηθούν στο γραφείο του Τζανερίκου στον Αρειο Πάγο, αλλά αυτός αρνήθηκε, γιατί δεν είναι πρέπον να πηγαίνει υπουργός στο γραφείο ανώτατου δικαστή. Ενώ είναι σωστό να πηγαίνει ανώτατος δικαστής στο γραφείο του υπουργού, μπαίνοντας από την πλαϊνή πόρτα; Ε, κύριε Τζανερίκο;
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί έγινε η συνάντηση στο Μαξίμου. Αν πήγαινε ο Γεραπετρίτης στον Αρειο Πάγο, η είδηση θα κυκλοφορούσε αμέσως. Τόσος κόσμος κυκλοφορεί εκεί: δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πολίτες. Δε θυμάστε τι είχε γίνει το 2018 με τον Τζανακόπουλο; Ενώ η προσέλευση ενός δικαστή, που το πρόσωπό του δεν είναι ευρέως γνωστό, στο Μαξίμου, περνά απαρατήρητη, όπως και έγινε. Ρωτάμε, λοιπόν, τον Χ. Τζανερίκο: γιατί πήγε στη συνάντηση με τον Γεραπετρίτη στο Μαξίμου; Αν ήθελε να κρατήσει την ανεξαρτησία του (λέμε τώρα) ως δικαστής, όφειλε να πει στον Γεραπετρίτη ότι δεν έχει καμιά δουλειά να συναντηθεί μαζί του για οποιοδήποτε ζήτημα και πως ο μόνος αρμόδιος για επικοινωνία (με θεσμικό τρόπο πάντοτε) είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αρα, το παρασκήνιο το «γουστάριζε» και ο Τζανερίκος.
Η επαφή με τον Γεραπετρίτη δεν έβγαλε τίποτα για την κυβέρνηση, οπότε (όπως λέει ο Τζανερίκος) είχε επικοινωνία με «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα», ο οποίος προσπάθησε να τον δελεάσει με υπόσχεση για κρατικό πόστο μετά τη συνταξιοδότησή του. Μην τολμήσετε να με διαψεύσετε, γιατί θα αποκαλύψω ποιος είναι ο «ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας», λέει ο Τζανερίκος. Μην κουράζεσαι, κυρ-αρεοπαγίτη μας. Δύο θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι κυβερνητικοί παράγοντες: ο Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πικραμμένος, που προέρχεται από το δικαστικό σώμα (πρώην πρόεδρος του ΣτΕ). Τον δεύτερο φωτογραφίζει ο Τζανερίκος. Και είναι και το πιο πιθανό (αν έγινε η συνάντηση), γιατί ο Μητσοτάκης φυλάγεται.
Το Μαξίμου διαψεύδει ότι προτάθηκαν ανταλλάγματα στον Τζανερίκο για να «μπλοκάρει» την εκλογική κάθοδο του νεοναζιστικού μορφώματος Κασιδιάρη. Δεν διαψεύδει τη συνάντηση, όμως, έστω κι αν δεν λέει τα ονόματα των συναντηθέντων (Γεραπετρίτης και Τζανερίκος), τον τόπο συνάντησης και κυρίως το περιεχόμενο της συνάντησης. Ο Τζανερίκος, τώρα που βγήκε στο μεϊντάνι της πολιτικής, αναμένεται να ρίξει κι άλλο υλικό στη μπετονιέρα. Εχει κι έναν παραπάνω λόγο, καθώς το Μαξίμου έβαλε μπροστά την επιχείρηση αποδόμησής του, παρουσιάζοντάς τον σαν διαπλεκόμενο με καπιταλιστικά συμφέροντα, γεγονός που τού κόστισε την τοποθέτησή του ως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (δηλαδή υπήρχε περίπτωση να θυσιάσουν τον «γαλάζιο μέχρι τα μπούνια» Ντογιάκο για τον Τζανερίκο;).
Χτες το βραδάκι, όμως, πέρασε στο «μάζευε καλούμπα». Δεν είχε, είπε, απευθείας επαφή με «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα», αλλά με «ενδιάμεσο», που έκανε το παζάρι για λογαριασμού του «ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα», Μιλάμε για αθλιότητα απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
H διαδικτυακή ντουντούκα του μεγάρου Μαξίμου δημοσιεύει σήμερα άρθρο «ειδικού συνεργάτη» (έτσι βάφτισαν το non paper του Μαξίμου), που λέει ότι ο Τζανερίκος είναι άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ράμμος. Οτι τα λέει χαρτί και καλαμάρι στην Κουμουνδούρου και παίρνει γραμμή. Οτι παλιά κατέβαινε στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με τη δεξιά παράταξη του Χαρ. Αθανασίου (σημερινού βουλευτή και πρώην υπουργού της ΝΔ), αλλά πλακώθηκε μαζί του και μετά κατέβηκε με την παράταξη της Θάνου. Εχει και άλλο άρθρο, στο οποίο επικαλείται «γαλάζια» στελέχη, που λένε πως τον Τζανερίκο τον έσπρωχναν για την εισαγγελία του Αρείου Πάγου «συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα» και γι’ αυτό η κυβέρνηση τον έκοψε.
Βόθρος! Η μπόχα ξεχύθηκε και κατακλύζει τη χώρα. Εμείς διαθέτουμε αντιασφυξιογόνα μάσκα που καθαρίζει τον αέρα από τη μπόχα της διαπλοκής μέσα στους διάφορους πόλους της αστικής εξουσίας. Η μάσκα είναι της μάρκας «πάντα έτσι συνέβαινε». Η αστική Δικαιοσύνη δεν είναι κανένας ανεξάρτητος θεσμός, όπως την παρουσιάζουν. Η αστική Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της αστικής εξουσίας, είναι η κορονίδα των κατασταλτικών μηχανισμών και παράλληλα συμμετέχει στον ανταγωνισμό ανάμεσα στις πολιτικές φατρίες και στον ανταγωνισμό των καπιταλιστικών ομίλων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεβρακώθηκε και σ’ αυτό το θέμα. Για την ουσία της υπόθεσης παραπέμπουμε στα όσα έχουμε γράψει τις τελευταίες μέρες: