Σήμερα (Τετάρτη, 31 Μάη του 2023), συνεχίζεται στο Εφετείο στη Λουκάρεως η δίκη (σε δεύτερο βαθμό) της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με τη συνέχιση της εξέτασης των αιγύπτιων ψαράδων Αχμεντ και Μοχάμεντ, που δέχτηκαν άγρια επίθεση από δεκάδες χρυσαυγίτες στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 3:10 τη νύχτα της 12ης Ιούνη του 2012. Το ότι δεν υπήρξαν και αυτοί θύματα της άγριας δολοφονικής επίθεσης, όπως ο φίλος τους Εμπάρακ που κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού, οφείλεται στο γεγονός ότι οι χρυσαυγίτες δεν μπόρεσαν να μπουν στο σπίτι παραβιάζοντας την κεντρική είσοδο.
Στις 9 Μάη του 2023, σε άρθρο μας με τίτλο: Οργανωμένη από την ηγεσία της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας η δολοφονική επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες, αποδείξαμε με πληρότητα ότι αυτή η επίθεση οργανώθηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας.
Στις 10 Μάη του 2023 κατέθεσε στο δικαστήριο η αστυνομικός Ε. Πολυχρονίδου, η οποία, μετά από σήμα της Αμεσης Δράσης ότι στις 3:10 πμ της 12ης Ιούνη του 2012 έγινε δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, σε σπίτι που κατοικούν αιγύπτιοι ψαράδες, εντόπισε ως πλήρωμα περιπολικού πέντε άντρες και μια ανήλικη, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ, τους οποίους προσήγαγε στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου.
Η αστυνομικός εξετάστηκε πρώτα από την πρόεδρο του δικαστηρίου. Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ερωτήσεις και απαντήσεις:
Πρόεδρος : Το σήμα που πήρατε τι έλεγε;
Αστυνομικός: Να αναζητήσουμε κάποια ύποπτα άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλα, γιατί είχε γίνει κάποια έκνομη ενέργεια στο Πέραμα.
Πρόεδρος: Δεν σας έλεγε για κάποια ιδιότητα που είχαν τα άτομα;
Αστυνομικός: Πιθανόν.
Πρόεδρος: Γιατί δεν το λέτε. Δύο φορές το έχετε πει και δεν το λέτε από μόνη σας. Επρεπε εγώ να σας πιέσω για να το πείτε. Πιθανόν της Χρυσής Αυγής είπατε;
Αστυνομικός: Μάλιστα. Ηταν τρία δίκυκλα σταματημένα, αυτοί ήταν κάτω από τα δίκυκλα και στέκονταν όρθιοι. Ηταν στην Λ. Σχιστού, εκεί έχει μια καντίνα.
Πρόεδρος: Και τι τους είπατε;
Αστυνομικός: Αποφασίσαμε να κάνουμε έλεγχο και ζητήσαμε ενισχύσεις. Τους ζητήσαμε ταυτότητες και τους ρωτήσαμε τι κάνανε εκεί πέρα και μας είπαν ότι καθόντουσαν. Ηρθαν ενισχύσεις από δύο περιπολικά και επειδή διαπιστώσαμε ότι δύο φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, τους προσαγάγαμε στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου.
Πρόεδρος: Σας φάνηκε κάποιος αρχηγός;
Αστυνομικός: Αυτός που μιλούσε περισσότερο ήταν ο Πανταζής. Οταν ρωτούσαμε, κάτι απαντούσε αυτός.
Πρόεδρος: Σας είπαν, ότι και οι έξι ήταν στην καφετέρια Beet;
Αστυνομικός: Μάλιστα.
Πρόεδρος: Αυτό το διασταυρώσατε;
Αστυνομικός: Πήγαμε στην καφετέρια, ήταν εκεί ο υπάλληλος, δεν θυμάμαι τι μας είπε, ό,τι έχω πει στην κατάθεσή μου.
Στη συνέχεια η πρόεδρος ρωτούσε την αστυνομικό για διάφορα και αυτή απαντούσε «ό,τι έχω πει στην κατάθεσή μου». Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι η πρόεδρος ούτε μια φορά δεν κατέφυγε στα όσα κατέθεσε η αστυνομικός στο πρωτόδικο, για να της υποβοηθήσει τη μνήμη.
Πρόεδρος: Εχετε κάνει αναφορά στη υπηρεσία σας;
Αστυνομικός: Με το δελτίο συμβάντων, την ίδια ημέρα.
Πρόεδρος: Εκεί αναφέρατε τα ονόματα;
Αστυνομικός: Ναι, τα ανέφερα.
Συνεχίζουμε με μερικές από τις ερωτήσεις που έκανε στην αστυνομικό ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορίας Θανάσης Καμπαγιάννης:
Θ. Καμπαγιάνης: Τα έξι άτομα τα οποία προσαγάγατε ήταν τα άτομα τα οποία στη συνέχεια πήγατε στη ΓΑΔΑ και καταρτίστηκε η δικογραφία;
Αστυνομικός: Μάλιστα.
Θ. Καμπαγιάννης: Ηταν σε απόσταση μεταξύ τους; Το ρωτάω αυτό γιατί προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι δύο άτομα ήταν σε απόσταση 100 μέτρων.
Αστυνομικός: Οχι απ’ ό,τι θυμάμαι.
Θ. Καμπαγιάνης: Από τις φωτογραφίες μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε ελήφθησαν;
Αστυνομικός: Στις 13 Ιούνη του 2012.
Θ. Καμπαγιάννης: Από τις πέντε φωτογραφίες που σας επιδεικνύονται που απεικονίζονται το ένα λευκό μπλουζάκι και στο άλλο λευκό καρό πουκάμισο. Ηταν αυτά που φορούσαν το βράδυ που έγινε η προσαγωγή;
Αστυνομικός: Δεν ήταν αυτά που φορούσαν.
Θ. Καμπαγιάννης: Εσείς είσαστε βεβαία ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός τους;
Αστυνομικός: Ο Πανταζής κι ο Αγριογιάννης δεν φορούσαν αυτά τα ρούχα.
Θ. Καμπαγιάννης: Είπατε στο πρωτόδικο δικαστήριο ότι ο Πανταζής και ο Αγριογιάνης δεν φορούσαν αυτά τα ρούχα. Το επιβεβαιώνετε;
Αστυνομικός: Μάλιστα.
Θ. Καμπαγιάννης: Δεχθήκατε κάποια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση για αυτά που είπατε στο πρωτόδικο δικαστήριο;
Αστυνομικός: Οχι.
Συνεχίζουμε με ερωτήσεις που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορίας Θόδωρος Θεοδωρόπουλος.
Θ. Θεοδωρόπουλος: Κα μάρτυρα, είπατε σήμερα, όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο, ότι αναγνωρίσατε δύο άτομα που φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Θέλω να μου πείτε το Χρυσής Αυγής πως το συναγάγατε. Από το μαύρο χρώμα, είχανε γράμματα πάνω. Το θυμάστε;
Αστυνομικός: Δεν θυμάμαι τι είχαν πάνω. Πάντως θυμάμαι ότι είχε κάποιο σήμα επάνω.
Ο Θ. Θεοδωρόπουλος της διάβασε απόσπασμα από την κατάθεσή της στο πρωτόδικο (σελίδα 2400 της ιστορικής απόφασης 2644/2020 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών): «Ηταν μπλούζες της Χρυσής Αυγής γιατί το έγραφαν πάνω, αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν μπροστά, ούτε με τι γράμματα, ούτε το χρώμα αυτών των γραμμάτων».
Θ. Θεοδωρόπουλος: Είναι έτσι;
Αστυνομικός: Ναι.
Θ. Θεοδωρόπουλος: Είπατε ότι εκτός από την κατάθεσή σας κάνατε και αναφορά στην υπηρεσία σας;
Αστυνομικός: Πάντα με το δελτίο συμβάντων αναφέρουμε.
Θ. Θεοδωρόπουλος: Περιγράψατε τι είδατε; Αναφέρατε ότι δύο φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής;
Αστυνομικός: Μάλιστα.
Θ. Θεοδωρόπουλος: Ισχύει αυτό που είπατε στη σελίδα 2401 της απόφασης 2644 του 2020: «Οταν ήμουν στο αστυνομικό τμήμα και έπαιρνα τα στοιχεία τους, τους είχα μπροστά μου και δεν είχαν αλλάξει ρούχα, φορούσαν ακριβώς τα ίδια»; Είναι αλήθεια αυτό;
Αστυνομικός: Μάλιστα. Οπως τα έχω πει στην κατάθεσή μου εκείνο το βράδυ, τα ίδια ανέφερα.
Θ. Θεοδωρόπουλος: Αρα, λοιπόν, για τις μπλούζες της Χρυσής Αυγής, αναγνωρίσατε ότι οι δύο τις φορούσαν και το είπατε και στην αναφορά;
Αστυνομικός: Μάλιστα.
Θ. Θεοδωρόπουλος: Ευχαριστώ.
Συνεχίζουμε με την κατάθεση της αστυνομικού στο πρωτόδικο, που δόθηκε στις 11 Οκτώβρη του 2016:
Σελίδα 2388, δέκατη ένατη σειρά από την αρχή: «Διαπιστώσαμε ότι στη λεωφόρο Σχιστού, η οποία είναι συνέχεια της λεωφόρου Σαλαμίνος, ήτανε έξι άτομα και τρία δίκυκλα».
Σελίδα 2388, εικοστή όγδοη σειρά από την αρχή: «Μπροστά μας ήταν έξι άτομα και τα τρία δίκυκλα σταματημένα και τα άτομα όρθια δίπλα από τα δίκυκλα».
Σελίδα 2389, δέκατη πέμπτη σειρά από την αρχή: «Ενημερώσαμε το κέντρο να προσέλθουνε και άλλοι σταθμοί (σ.σ. περιπολικά) να μας ενισχύσουν, γιατί είμασταν δύο άτομα και δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς θα συναντούσαμε, πλησιάσαμε τα άτομα, είδαμε ότι οι δύο εξ αυτών φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής και αποφασίσαμε να τα προσεγγίσουμε στο τμήμα».
Σελίδα 2390, δέκατη τέταρτη σειρά από το τέλος: «Μετά λάβαμε σήμα στις 5:15, 5:30 να μεταβούμε εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα… Αυτός ήταν εργαζόμενος εκείνο το βράδυ στο «Beet». Ηταν υπάλληλος και όχι ιδιοκτήτης… εκεί ήτανε ο κύριος αυτός και άλλη μία κοπέλα… αλλάζανε βάρδιες εκείνη την ώρα για να σχολάσει ο κύριος και να αναλάβει βάρδια η άλλη κοπέλα. Το ότι αλλάζανε βάρδιες μου το είπε η κυρία που ήτανε εκεί υπάλληλος… Δεν λειτουργούσανε το μαγαζί και οι δύο».
Σελίδα 2400, ενδέκατη σειρά από το τέλος. «Στην επισήμανσή σας ότι στην κατάθεσή μου εκείνο το βράδυ στην αστυνομία δεν αναφέρω τα ονόματα, απαντώ ότι εάν είπα ονόματα στην κατάθεσή μου θα τα έγραψα στην αναφορά μου. Στη Λεωφόρου Σχιστού ότι οι δύο φορούσαν μπλούζες της Χρυσής. Ηταν μπλούζες της Χρυσής Αυγής γιατί το έγραφαν πάνω, αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν μπροστά, ούτε με τι γράμματα, ούτε το χρώμα αυτών των γραμμάτων».
Σελίδα 2401, πέμπτη σειρά από την αρχή: «Οταν ήμουν στο αστυνομικό τμήμα και έπαιρνα τα στοιχεία τους, τους είχα μπροστά μου και δεν είχαν αλλάξει ρούχα, φορούσαν ακριβώς τα ίδια».
Σελίδα 2401, πέμπτη σειρά από το τέλος: «Τον Πανταζή δεν τον είδα ποτέ να φοράει άσπρη μπλούζα. Ούτε είδα άλλον να φοράει άσπρη μπλούζα. Δεν θυμάμαι εάν εκτός από την τσάντα πήραμε άλλο αντικείμενο από αυτούς. Μπιτόνι δεν θυμάμαι να πήραμε».
Σελίδα 2402, ενδέκατη σειρά από την αρχή: «Οταν κάναμε τον εντοπισμό και βρήκαμε τα άτομα και τα πλησιάσαμε, τα άτομα αυτά ήταν όλα μαζί. Κατά 99% θεωρώ, επειδή τα είδαμε και τους πλησιάσαμε, ήταν κοντά όλα τα άτομα. Αποκλείεται οι δύο απ’ αυτούς να ήταν στα εκατό μέτρα πιο μακρυά… Δεν φορούσε κανένας καρό πουκάμισο, ήταν σκούρα όλα τα ρούχα. Δεν φορούσαν ριγέ, καρέ πουκάμισο».
Σελίδα 2403, δεύτερη σειρά από την αρχή: «Δεν θυμάμαι να φορούσε κάποιος νάρθηκα στο δάκτυλο. Είμαι παρατηρητική, πιστεύω ότι αν φορούσε κάτι τέτοιο θα το πρόσεχα».
Σελίδα 2404, πρώτη σειρά: «Την αναφορά μας την δίνουμε την ίδια μέρα στη λήξη της βάρδιας».
Ο συνήγορος υπεράσπισης των «τεσσάρων πι», των νεοναζιστών Πατέλη, Πανταζή, Παναγιώταρου και Παππά, Δ. Γκαβέλας, εφάρμοσε κατά την εξέταση της αστυνομικού τη γνωστή τακτική του, να υποβάλει παραπειστικές ερωτήσεις στους μάρτυρες του κατηγορητηρίου, και πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι ο εντολέας του (Πανταζής, ο πυρηνάρχης και επικεφαλής του τάγματος εφόδου Περάματος) δεν φορούσε μπλούζα της ΧΑ.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του φίρερ Μιχαλολιάκου, Δ. Παπαδέλης, εφάρμοσε επίσης την τακτική των παραπειστικών ερωτήσεων, αμφισβητώντας αυτή καθαυτή την αναγνώριση των έξι νεοναζιστών από τα θύματα στο ΑΤ Κερατσινίου, και έθεσε ζήτημα διάκρισης στην κλήση των μαρτύρων.
Στο πρωτόδικο κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης των νεοναζιστών Θ. Μαρία και Δ. Αγριογιάννη. Παραθέτουμε αποσπάσματα από τις καταθέσεις της Μ. Μπαντινάκη και του Ν. Κουλούρη, μαρτύρων υπεράσπισης του Μαρία, που δήλωσαν ότι φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, ότι ο Μαρίας δεν τους ανέφερε τίποτα για τις αναγνωρίσεις και ότι στη δικογραφία υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία γι’ αυτόν.
Μαρία Μπαντινάκη
Σελίδα 7942, τέταρτη σειρά από το τέλος: «Δεν μου είπε ότι τον αναγνώρισαν τα άτομα, οι παθόντες».
Σελίδα 7943, πρώτη σειρά από την αρχή: «Δεν μου ανέφερε ότι πριν την καντίνα είχαν σταθεί σε άλλο μαγαζί. Για το θέμα της αναγνώρισης δεν μου μίλησε καθόλου».
Σελίδα 7943, ενδέκατη σειρά από την αρχή: «Στην κατάθεσή μου, τώρα που το λέτε, θυμάμαι ότι μου είπε ο Θωμάς (σ.σ. Μαρίας) ότι ήταν περισσότερα άτομα, ήταν με μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Υπήρχαν άτομα που φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής στην καντίνα εκείνο το βράδυ, αλλά όχι ο Θωμάς».
Νικόλαος Κουλούρης
Σελίδα 7946, όγδοη σειρά από την αρχή: «Δεν μου είπε ότι στη δικογραφία υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία γι’ αυτόν».
Σελίδα 7947, ένατη σειρά από την αρχή. «Μου είχε πει ότι στο αστυνομικό τμήμα αναγνώρισαν όλους και όχι μόνο τον Θωμά».