Αυτή τη φορά δεν ήταν η επίμονη Σόφι ι’ντ Βελτ. Ούτε καν η επιτροπή LIBE ή η επιτροπή PEGA ή κάποιες ενώσεις δημοσιογράφων. Ηταν η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου, με ένα ψήφισμα-κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη (το παραθέτουμε στο τέλος, για όσους/ες έχουν όρεξη να το διαβάσουν ή έστω να το διατρέξουν διαγώνια). Φαίνεται από τον τίτλο του Δελτίου Τύπου του Ευρωκοινοβούλιου: «Το Κοινοβούλιο ανησυχεί για πολύ σοβαρές απειλές κατά των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα».
Και από την περιληπτική απόδοση του περιεχόμενου του ψηφίσματος, που γίνεται στο ίδιο Δελτίο Τύπου:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση.
Εξετάζοντας θέματα πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας των δημοσιογράφων, το Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων.
Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ. Ως απάντηση στο σκάνδαλο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.
Το Κοινοβούλιο τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.
Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, όπως και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Με βάση τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».
Αντιλαμβάνεστε γιατί την «έτσουξε» τόσο πολύ την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ξαμόλησε υπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές να λένε μπούρδες. Οτι όσοι έλληνες ευρωβουλευτές υπερψήφισαν το ψήφισμα συντάχθηκαν με… ανθελληνικές δυνάμεις και πως το ψήφισμα πέρασε επειδή συνασπίστηκαν όλες οι ομάδες, πλην του ΕΛΚ, λόγω του προεκλογικού κλίματος για τις ευρωεκλογές της προσεχούς άνοιξης!
Ομως, στους 330 ευρωβουλευτές που ψήφισαν «ναι» («όχι» ψήφισαν 254 και «αποχή», που ισοδυναμεί με το «παρών» στο ελληνικό εθνικό κοινοβούλιο, 26) ήταν και 7 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, από διάφορες χώρες, που έσπασαν τη γραμμή. Ο δε Μάνφρεντ Βέμπερ σηκώθηκε και έφυγε πριν από την ψηφοφορία. Το γεγονός ότι οι συνεργάτες του μπερδεύτηκαν και έδωσαν δύο διαφορετικές ερμηνείες (η μία ήταν πως είχε ραντεβού με έναν ρουμάνο επίσημο και η άλλη πως ήθελε να προετοιμαστεί για το ταξίδι του στην Αθήνα) δείχνει πως έφυγε για να μην πιει το πικρό ποτήρι μιας ηχηρής ήττας. Πάσχισε να διασώσει τον φίλο του τον Κούλη, όμως δεν τα κατάφερε. Οι ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων (Μακρονιστές και άλλοι), των Πράσινων και της Αριστεράς ήταν μπετόν, ενώ το ΕΛΚ είχε διαρροές. Ηταν προσωπική ήττα του διαβόητου Βέμπερ.
Κινδυνεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την παρακράτηση κονδυλίων, όπως συνέβη με την Ουγγαρία του Ορμπαν; Εκτιμούμε πως όχι. Στην Κομισιόν της Ούρσουλας κυριαρχούν στελέχη προερχόμενα από το ΕΛΚ, ενώ οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, που επηρεάζουν τις αποφάσεις της Κομισιόν, δεν έχουν στοχοποιήσει τον Μητσοτάκη, όπως τον Ορμπαν. Αλλωστε, οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις και η ανώτατη γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεκάρα δε δίνουν για το λεγόμενο «κράτος δικαίου». Με τον Ορμπαν τα έβαλαν όχι για το αυταρχικό καθεστώς που έχει οικοδομήσει στην Ουγγαρία, αλλά λόγω των σχέσεών του με τη Ρωσία του Πούτιν. Για τον Μητσοτάκη δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ούτε από τη γαλλική προεδρία και κυβέρνηση, κι ας ψήφισαν «ναι» οι μακρονιστές ευρωβουλευτές.
Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι δε θα υπάρξει συνέχεια και πως και αυτό το ψήφισμα θα κοσμεί απλώς το τεράστιο αρχείο με τα πρακτικά ανεφάρμοστα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβούλιου. Για τον Μητσοτάκη, όμως, έμεινε ένα στίγμα που δε θα μπορέσει με τίποτα να σβήσει. Οι Μητσοτάκηδες, βέβαια, δεν ξέρουν τη λέξη «ντροπή» («γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;», όπως θα έλεγε και ο πατριάρχης της φαμίλιας), όμως κάποιος που έχει φιλοδοξίες να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό πόστο, όταν ξεβραστεί από την ελληνική αστική πολιτική σκηνή, με τι αξιώσεις να το διεκδικήσει, όταν οι αντίπαλοί του θα κουνάνε (και) αυτό το ψήφισμα;
Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να «ρεγουλάρει» τα πράγματα. Μέχρι και την επίμονη Σόφι, που μέχρι τώρα έβαζε τους δικούς του να τη «φτύνουν», κάθε φορά που ερχόταν για έρευνα στην Ελλάδα, βλέπουμε να περνάει το κατώφλι του Μαξίμου (έστω για να συναντήσει τον Σκέρτσο). Οπως γράφει, με χαιρεκακία και ειρωνεία, στα σημερινά «Νέα» ο Γ. Παπαχρήστος (δηλαδή ο Μαρινάκης), «κατεβείτε από το καλάμι, παιδιά, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όσο βρίσκεστε πάνω του να τσακιστεί…»! Ο νοών νοείτω…
Ο Μητσοτάκης θα βάλει λυτούς και δεμένους για να του φτιάξουν την εικόνα. Και θα είναι ακόμα πιο υποχωρητικός στα διάφορα «ντιλ» με ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές χώρες. Μ’ άλλα λόγια, δε θα έχουμε μόνο ανάλωση προσωπικού «πολιτικού κεφάλαιου» από τον Κούλη, αλλά και πληρωμή του «μάρμαρου» από τον ελληνικό λαό. Ετσι γίνονται αυτές οι δουλειές.
Και στις εσωτερικές εξελίξεις θα χάσει «πολιτικό κεφάλαιο» ο Μητσοτάκης. Μπορεί η περιβόητη εισαγγελέας της ΕΥΠ/ΚΥΠ Βλάχου να απαλλάχτηκε από τον πειθαρχικό έλεγχο των συναδέλφων της (άλλη μια προκλητική απόφαση, υπαγορευμένη από την καμαρίλα του μεγάρου Μαξίμου και τις «άκρες» της στα ανώτατα δώματα του αστικού δικαστικού μηχανισμού), όμως με τι μούτρα θα κάνει τον «νταή» ο Κούλης από εδώ και πέρα, όταν η αντιπολίτευση θα κραδαίνει αυτό το ψήφισμα;
ΥΓ. Υπάρχουν «αξίες της ΕΕ», που παραβίασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Σιγά μην στάξει η ουρά του γάιδαρου… Εδώ δεν μιλάμε για υπέρμαχους και παραβιαστές κάποιων «δημοκρατικών αξιών», γιατί τέτοιες δεν υπάρχουν. Υπάρχει απλά μια επίφαση δημοκρατικότητας, που όλες οι κυβερνήσεις την παραβιάζουν κατά το δοκούν. Αλλες κυβερνήσεις, όμως, οι ιμπεριαλιστικές, είναι σαν τις ιερές αγελάδες και τις αγγίζει κανένας μηχανισμός και άλλες, σαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι απλά κλωτσοσκούφι των ισχυρών, έτσι και τις βρουν «ανοιχτές».