Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση που ο Νασρεντίν Χότζας έχει αναγκάσει τον αφελή πιστό του να βάλει στο φτωχοκάλυβό του, όπου πριν μετά βίας χώραγε η οικογένειά του και γι’ αυτό κατέφυγε στη σοφία του Χότζα, όλα τα ζώα του υποστατικού του. Ο πιστός είναι μπαϊλντισμένος, απελπισμένος, παραιτημένος από κάθε ελπίδα. Σε λίγο ο Χότζας θα τον διατάξει: απόψε να βγάλεις όλα τα ζώα έξω. Το πρωί ο πιστός θα του φιλάει τα χέρια και θα του λέει «Χότζα μου, μ’ έσωσες, σαν πασάδες κοιμηθήκαμε απόψε». Το φτωχοκάλυβο, βέβαια, είχε παραμείνει το ίδιο.
Ο Σαμαράς έχει ήδη υποβάλει το αίτημα: αφήστε με να μοιράσω το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, για να κερδίσω τις ευρωεκλογές ή να τις χάσω με διαφορά τόσο μικρή που δε θα επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να θριαμβολογήσει. Πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει να «μοιράσει» μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, όπως παλιά μοίραζαν τα ψιλοκέρματα στα βαφτίσια.
Σύμφωνα με όσα διαρρέει ο Σταϊκούρας, το Γενικό Λογιστήριο υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στα 950 εκατ. ευρώ, οπότε το προς «διανομή» 70% θα είναι γύρω στα 660 εκατ. ευρώ. Επίσημα, πάντως, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του 12μήνου, που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Σταϊκούρας μίλησε για «πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης άνω των 800 εκατ. ευρώ», άρα το προς «διανομή» τμήμα θα είναι γύρω στα 560 εκατ. ευρώ. Τον τελικό λόγο, βέβαια, θα τον έχει η Eurostat, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ψαλιδίσει τα κυβερνητικά αποτελέσματα, βγάζοντας από τη μέση κάποιους «μαϊμουδισμένους» λογαριασμούς, όμως η κάψα της κυβέρνησης είναι να έχει κάτι να «μοιράσει», έστω κι αν αυτό το κάτι είναι 300 εκατ. Η κυβερνητική προπαγάνδα ξέρει τον τρόπο να κάνει αυτά τα ψίχουλα «ανταπόδοση για τις μεγάλες θυσίες», «πρώτο βήμα για την έξοδο στη φωτεινή λεωφόρο της ανάκαμψης», «οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης» και τα παρόμοια.
Μια ματιά στα προσωρινά στοιχεία του 12μήνου δείχνει καθαρά πώς επιτεύχθηκε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα (πέρα από τις «μαϊμουδιές» που έγιναν, κυρίως με τις απλήρωτες οφειλές του δημοσίου).
– Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού έπεσαν στα 51,6 δισ. ευρώ, έναντι 61,5 δισ. του 2012 (μείωση 16%).
– Οι λεγόμενες πρωτογενείς δαπάνες (συντάξεις, μισθοί, Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Πρόνοια) έπεσαν στα 44 δισ. έναντι 47,5 δισ. του 2012 (μείωση 7,4%).
Εννοείται πως οι μειώσεις αυτές προστίθενται στις μειώσεις που έγιναν το 2010, το 2011 και το 2012.
– Οι τόκοι έπεσαν στα 6 δισ. ευρώ (έναντι 12,2 δισ. του 2012), λόγω των ρυθμίσεων που έγιναν στο χρέος, οι οποίες μετέφεραν το βάρος στα επόμενα χρόνια.
– Τα έσοδα είναι περίπου στα περσινά επίπεδα, σημάδι του ότι η φορομπηξία αποδίδει, παρά την αδυναμία τμημάτων του λαού να ανταποκριθούν. Η φορολογική τρομοκρατία που εφαρμόζει ο Θεοχάρης λειτουργεί εκβιαστικά και τα νοικοκυριά στύβουν το υστέρημά τους για να πληρώσουν ό,τι μπορούν. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ενδεκαμήνου, στις επιχειρήσεις δεν αντιστοιχεί ούτε το 4% των εισπραχθέντων φόρων!
Το παζάρι με την τρόικα, η οποία ανέβαλε και πάλι τον ερχομό της στην Αθήνα, για τα τέλη Γενάρη, όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών, θα περιστραφεί κυρίως γύρω από το μέγεθος του περιβόητου «δημοσιονομικού κενού» του 2014. Τι διαφορά τους χωρίζει; Δεν πρόκειται να δώσουμε κανέναν αριθμό, γιατί απλούστατα η κυβέρνηση παίζει συνέχεια τον παπά, κάνοντας παιχνίδι προπαγάνδας με τα νούμερα. Θυμηθείτε από πού ξεκίνησε ο Στουρνάρας το Σεπτέμβρη και πού έχει φτάσει τώρα.
Περίπτωση λήψης οποιασδήποτε απόφασης στο Eurogroup της 27ης Γενάρη, δεν υφίσταται, ενώ και η προοπτική της 17ης Φλεβάρη φαντάζει σήμερα εξαιρετικά χλομή. Είναι φανερό ότι τρενάρουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι υπάρχει παρασκηνιακό παζάρι, το οποίο ενδεχομένως αφορά και το κόψιμο στα δύο της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ, προκειμένου να βολευτεί η κυβέρνηση στο προεκλογικό της παιχνίδι. Να πάρει, δηλαδή, κάτι «έναντι» και τα υπόλοιπα ν’ αφεθούν γι’ αργότερα. Η γερμανική «γραμμή» πάντως συμπυκνώνεται στο «όχι οξύνσεις κατά την προεκλογική περίοδο».
Κάτι πρέπει να δώσει και η κυβέρνηση, όμως, στην εν ε-ξελίξει διαπραγμάτευση. Κι όπως φαίνεται από τις διαρροές, ετοιμάζεται να «δώσει» τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, που αποτελεί υπόλοιπο από τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση κατά 5% (το -1,1% έχει ήδη εφαρμοστεί). Το εξοργιστικό είναι πως εκεί που έλεγαν πως η τρόικα ασκεί αφόρητες πιέσεις και η κυβέρνηση ανθίσταται, επικαλούμενη την ασφυξία των ασφαλιστικών ταμείων (ένα σωρό «ηρωικές» δηλώσεις έχει κάνει ο Βρούτσης), η προπαγάνδα τώρα λέει πως η κυβέρνηση θεωρεί το -3,9% αναπτυξιακό μέτρο, αλλά διαφωνεί η τρόικα!
Θα λέγαμε ότι βάλθηκαν να μας τρελάνουν, αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να κάνουμε λογοπαίγνια. Οι συντάξεις δένονται και πάλι στην κλίνη του Προκρούστη.