«Το ΠΑΣΟΚ ξέρουμε ότι ξέρει πως δεν υπάρχει τίποτα. Κι αυτοί γνωρίζουν τι γνωρίζουμε εμείς. Γνωρίζουν τι γνωρίζουμε και γνωρίζουμε ότι γνωρίζουν πως δεν γνωρίζουν»
Γιώργος Βουλγαράκης
Ευτυχώς που υπάρχει και ο Βουλγαράκης. Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αντιλαμβανόμενος ότι η θέση του υπουργού Πολιτισμού δεν αποτελεί απυρόβλητο, βγήκε στην πρωινή εκπομπή των Λυριτζή-Οικονόμου στη ΝΕΤ και πέταξε τη μπόμπα του:
«Για σειρά ζητημάτων με τα οποία είναι βέβαιον ότι θα εξετίθετο συνολικά η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν άνοιξα το στόμα μου, διότι κατάλαβα ότι ενδεχομένως οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί και να μη γίνονταν στον τόπο και θα δυναμίτιζαν τη σχέση της Ελλάδος με το εξωτερικό… Εγώ προέταξα το εθνικό συμφέρον και είπα: Κύριοι, πρέπει η Ελλάδα να κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να γίνει μια σειρά από πράγματα, ακόμα κι αν αυτά τα πράγματα καλύψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ζητήματα τα οποία είχαν χειριστεί οι προκάτοχοί μας».
Τι θέλησε να πει ο ποιητής; Απειλή στο ΠΑΣΟΚ έριξε. Σε απλοελληνική μετάφραση τους είπε: Σταματήστε να διακινείτε σενάρια, σύμφωνα με τα οποία εγώ είχα οργανώσει δίκτυο παρακολουθήσεων με την ΕΥΠ, παρακολουθώντας και τον Γιωργάκη, γιατί θ’ ανοίξω το στόμα μου και θα μιλήσω για όλες τις συμφωνίες που είχατε κάνει με τους Αμερικάνους και τη συνεργασία ΕΥΠ-CIA που είχατε οργανώσει κι εγώ τη βρήκα έτοιμη και τη συνέχισα.
Και για να γίνει πιο σαφής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΥΠ να έκανε παράνομες παρακολουθήσεις. Ποια ΕΥΠ όμως; Οχι η δική του αλλά του ΠΑΣΟΚ: «Να θυμίσω ότι η ηγεσία της ΕΥΠ έμεινε η ίδια μέχρι και ένα μήνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η δομή δε της υπηρεσίας είναι ακόμα σχεδόν ίδια, διότι η δομή αυτή έχει οικοδομηθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αν πάμε σε μια υπόθεση ότι υπάρχει μια ενεργός παρέμβαση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών -που κι αυτό, αν είναι έτσι, πρέπει να ερευνηθεί- τότε θα αναρωτηθούμε ποιος έστησε αυτή τη δομή, πότε στήθηκε αυτή η δομή, πώς γαλουχήθηκε αυτή η δομή και τι έκανε στο παρελθόν».
Σοφόν το σαφές, αλλά και το σκόπιμα ασαφές. Στη Χαριλάου Τρικούπη πήραν το μήνυμα και ο Αθανασάκης απάντησε: «Είναι κατανοητή η προσπάθεια αντιπερισπασμού, αλλά χρειάζεται, πραγματικά, λιγότερο θράσος. Ο κ. Βουλγαράκης αφού χρεώνει πρώτα όλα τα δημοσιεύματα της τελευταίας περιόδου σε διοχετεύσεις δήθεν από το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια λέει: πηγαίνετε τα στοιχεία σας στον εισαγγελέα. Είναι φθηνοί ακροβατισμοί αυτοί, που δεν περιορίζουν καθόλου τη δική του προσωπική πολιτική ευθύνη». Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, δηλαδή. Απόρριψη των σεναρίων που κυκλοφορούν, τίποτα κατά του Καραμανλή και μια γενικόλογη αναφορά για «προσωπική πολιτική ευθύνη» του Βουλγαράκη. Στη γλώσσα της αστικής πολιτικής αυτό σημαίνει διαβεβαίωση πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόθεση να τραβήξει την ιστορία πιο πέρα από εκεί που βρίσκεται σήμερα και απλά θα προσπαθήσει να βγάλει όσο περισσότερη πολιτική υπεραξία μπορεί.
Επί της ουσίας τώρα. Είναι φανερό ότι ο Βουλγαράκης είναι εκνευρισμένος. Φοβάται μήπως το ΠΑΣΟΚ βγάλει στη φόρα κάποια στοιχεία και τον «τελειώσει», αφήνοντας στο απυρόβλητο τον Καραμανλή (συνηθισμένη τακτική των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, όταν θέλουν να αποφύγουν μείζονα πολιτική κρίση). Ξέρει πολύ καλά ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο Καραμανλής θα τον αφήσει ακάλυπτο (προφανώς αυτό περιλαμβάνει η αποκριάτικη συμφωνία της Αράχωβας, όπου συμφωνήθηκε η μετακίνησή του στο πολιτικά ακίνδυνο υπουργείο Πολιτισμού) και φοβάται ότι μια αναγκαστική παραίτησή του για τέτοιο ζήτημα θα σημάνει το πολιτικό του τέλος. Γι’ αυτό και προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε στηθεί ένα τεράστιο κύκλωμα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και ρίχνει την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και λέει ότι αν δεν κάλυπτε τη δουλειά, ενδεχομένως να μη γίνονταν Ολυμπιακοί Αγώνες. Και εμείς λέμε: αφού στήθηκε αυτό το δίκτυο, είναι δυνατόν να αφορούσε μόνο τη Vodafone; Δηλαδή οι «τρομοκράτες» είχαν κάνει καμιά ειδική σύμβαση με την εν λόγω εταιρία και δεν χρησιμοποιούσαν τις άλλες; Αστεία πράγματα.
Πού καταλήγουμε, λοιπόν; Σ’ αυτό που σχηματικά είχαμε περιγράψει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Οτι μέσα στο τεράστιο κύκλωμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, που γνώρισε την αποθέωσή του πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και φυσικά παρέμεινε σε λειτουργία και μετά (είχαν άραγε κανένα λόγο να το καταργήσουν ή έπαψαν οι ανάγκες για παρακολουθήσεις;), πρέπει να αναπτύχθηκαν και διάφορα υποκυκλώματα που ενδεχομένως δρούσαν αυτόνομα. Κάτι στράβωσε στη Vodafone και δε μπορούσε πλέον να κρατηθεί μυστικό. Να ήταν ο Κ. Τσαλικίδης η «πέτρα του σκανδάλου»; Αυτό μάλλον δε θα το μάθουμε ποτέ.
Το σίγουρο είναι ότι τα ίχνη σβήστηκαν. Και σβήστηκαν σκόπιμα, γεγονός που αποδεικνύεται από τις έρευνες που έχει διεξάγει η ΑΔΑΕ. Με ελάχιστα τεχνικά μέσα αυτή η υπηρεσία βρήκε κάποια πράγματα. Τίποτα σπουδαίο, τίποτα το αξιοποιήσιμο, αλλά κάτι βρήκε. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να βρεθεί αν η έρευνα ξεκινούσε με το «παράνομο» (η λέξη μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί σ’ αυτή την περίπτωση το νόμιμο από το παράνομο δε διαχωρίζεται) κύκλωμα σε λειτουργία.
Λειτουργεί ακόμα κύκλωμα παράνομων (με την έννοια ότι δεν έχουν την έγκριση του εισαγγελέα, όπως προβλέπει ο νόμος) παρακολουθήσεων από μυστικές υπηρεσίες; Δεν είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε ότι δε λειτουργεί. Πλέον, όμως, έχουμε και αποδείξεις. Εχουμε την επίσημη άρνηση του διοικητή της ΕΥΠ προς την ΑΔΑΕ για πρόσβαση και έλεγχο στις εγκαταστάσεις της. Υπάρχει ολόκληρη αλληλογραφία («καυτή αλληλογραφία» τη χαρακτηρίζουν τα «Νέα», χωρίς να υπάρξει καμιά διάψευση από πλευράς κυβέρνησης ή ΕΥΠ). Ναι, η υποτιθέμενη ανεξάρτητη Αρχή εμποδίζεται και να μπει ακόμα στο κτίριο της ΕΥΠ. Τόσο ανεξάρτητη είναι! Για ποιο λόγο ο Κοραντής αρνείται στην ΑΔΑΕ την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ; Γιατί πλέον υπάρχει κόντρα ανάμεσα στις δυο υπηρεσίες. Και γιατί η ΑΔΑΕ απασχολεί προσωπικό, τεχνικούς κυρίως, που δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενο και φοβούνται διαρροές ή ακόμα και αποκαλύψεις. Και βέβαια, οι παρακολουθήσεις που κάνει η ΕΥΠ γίνονται με τη βοήθεια του ΟΤΕ για τη σταθερή τηλεφωνία και των ιδιωτικών εταιριών για την κινητή. Προφανώς, υπάρχει ένας μικρός αριθμός στελεχών που δουλεύουν για λογαριασμό της ΕΥΠ, όπως άλλωστε γίνεται σε κάθε… πολιτισμένη χώρα.
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να πάει το θέμα εκεί που από την πρώτη στιγμή επιθυμούσε. Στην αναγκαία… θεσμική θωράκιση. Εργαλείο για την προπαγανδιστική της εκστρατεία η έκθεση της «επιτροπής σοφών». Οπως έχουμε γράψει και άλλη φορά, οι «σοφοί» της «κεντροαριστεράς» για μια ακόμη φορά ανέλαβαν να δώσουν χείρα βοηθείας στο σύστημα, παίρνοντας μέρος σ’ αυτή τη φάρσα. Αντί να πουν στον Καραμανλή «άσε μας καημένε που θα κοροϊδέψουμε εμείς τον κόσμο», κάθησαν και έγραψαν ολόκληρο υπόμνημα, όπου ζητούν όχι νέο ποινικό οπλοστάσιο (το υπάρχον θεωρείται επαρκές), αλλά ενίσχυση των «ανεξάρτητων Αρχών» για να μπορούν να επιτελέσουν το καθήκον τους. Οταν η ΑΔΑΕ δε μπορεί ούτε για καφέ να περάσει από το κτίριο της ΕΥΠ, αυτοί μιλούν για θεσμική θωράκιση!
Είναι φανερό ότι αυτοί οι αστοφιλελεύθεροι επιστήμονες-πολιτικοί βάζουν πλάτη για να βγει το σύστημα από τα αδιέξοδά του. Για να περάσει και αυτό το σκάνδαλο στη λήθη και να παραμυθιαστεί ο ελληνικός λαός ότι κάποιες Αρχές-φερετζές τον προστατεύουν.