Η ψήφιση του εκλογικού νόμου επισημοποίησε τη διάρρηξη των σχέσεων του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ. Τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση. Οι αντικυβερνητικοί τόνοι από πλευράς ΚΙΝΑΛ άρχισαν ν' ανεβαίνουν, ενώ εκτοξεύτηκαν και μπηχτές του τύπου: «η ΝΔ σκάβει το λάκο άλλων αλλά θα πέσει η ίδια μέσα», που υπονοούν ότι από τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ, η οποία έτσι θα δει τη στρατηγική της των διπλών εκλογών να γίνεται συντρίμμια.
Τα νούμερα, βέβαια, για μια κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ δε βγαίνουν, όμως στην αστική πολιτική εκείνο που έχει σημασία δεν είναι τα μελλοντικά νούμερα (τα οποία κάθε κόμμα μπορεί να αμφισβητήσει, βάζοντας τις δικές του αυθαίρετες προβλέψεις), αλλά οι πολιτικές συγκλίσεις και αποκλίσεις που διαμορφώνονται ή απλώς διακηρύσσονται. Ετσι, αυτό που διακηρύσσεται από πλευράς ΚΙΝΑΛ είναι ότι είναι έτοιμο να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διαμορφώσουν ένα πρόπλασμα μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας, που θ' αφήσει εκτός κυβερνητικού νυμφώνος τη ΝΔ. Γιατί, βέβαια, δεν υπάρχουν άλλα κόμματα με τα οποία θα μπορούσε το ΚΙΝΑΛ να χαλάσει το σχέδιο της ΝΔ για διπλές εκλογές. Αν αυτό είναι δυνατό, μπορεί να γίνει μόνο με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, που αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη.
Οι συριζαίοι «το 'πιασαν το υπονοούμενο», φυσικά και… ανταποκρίθηκαν δεόντως. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕφΣυν, ο Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε αν είναι πιθανό κάποιο σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας ανάλογο μ' αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, απάντησε: «Πιστεύω πως είναι πιθανό, παρά τις δυσκολίες. Μην ξεχνάτε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Θα είναι συνεπώς μια ευκαιρία για όλα τα κόμματα, τα πρόσωπα, τις πολιτικές δυνάμεις, που τάσσονται κατά της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς, να απαντήσουν στο δίλημμα: προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ή επιστροφή στο μοντέλο της παντοδυναμίας του ενός, που αποδείχτηκε καταστροφικό για τη χώρα. Καταλαβαίνετε ότι εκεί θα κληθεί ο καθένας να πάρει θέση όχι με βάση κληρονομημένες αντιπαλότητες, πολιτικές διαφορές και κλειστά δόγματα, αλλά με βάση την αδήριτη ανάγκη να βρεθεί ο ρεαλιστικός, κοινός, δημοκρατικός τόπος για να προχωρήσει η πατρίδα μπροστά». Κι όταν ακολούθησε ερώτημα για δηλώσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ που «μιλούν για τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικών κυβερνήσεων», απάντησε: «Το ελπίζω. Υπάρχουν οι ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας, υπάρχει και η μέχρι σήμερα στάση τους, που σε πολλά ευνοεί τη Δεξιά και απογοητεύει τους δημοκρατικούς πολίτες. Αυτό όμως είναι παράδοξο. Κάποια στιγμή είναι λογικό να πρυτανεύσει η λογική και το αίσθημα της επιβίωσης. Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη Δεξιά, όπως δεν μπορεί να έχουν τα πρόβατα με το λύκο».
Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα «εξ αποστάσεως φλερτ» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, με πρωτοβουλία της Φώφης και της παρέας της, που από τη μια αισθάνθηκαν να τους προδίδει ο Μητσοτάκης και από την άλλη αντιμετωπίζουν την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει γεροντομάζωμα παλαιοπασόκων. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί το φλερτ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για… παράταιρο ζευγάρι. Οχι επειδή κινούνται σε διαφορετικούς ιδεολογικοπολιτικούς χώρους, αλλά ακριβώς επειδή κινούνται στον ίδιο χώρο, το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέλει να καταπιεί ό,τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ θα προσπαθεί να επιβιώσει. Με τη Φώφη και την παρέα της αυτό δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα.