Ενώ δεν είχε κοπάσει ο απόηχος από τις θριαμβευτικές ανακοινώσεις του Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, για τα 5 δισ. ευρώ που συμφώνησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα οι εμίρηδες του Κατάρ, ήρθε το θλιβερό για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαντάτο και σκόρπισε στα σύννεφα την αναπτυξιολογία των ημερών. Οι εμίρηδες ακύρωσαν την επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Για τον ελληνικό λαό, βέβαια, και ιδιαί-τερα για τους κατοίκους της περιοχής, τα νέα είναι καλά. Θα γλιτώσουν από μια ρυπογόνα και επικίνδυνη βιομηχανική εγκατάσταση. Ομως, το κυβερνητικό φιάσκο είναι άλλης τάξης ζήτημα. Πολλά τα ερωτηματικά που τίθενται, έντονη η οσμή ενός σκανδάλου της οικογένειας Παπανδρέου. Οι σχέσεις της οικογένειας με τον Κόλπο είναι γνωστές (θυμηθείτε το ταξίδι του αδελφού Νικολάκη στο Αμπού Ντάμπι), γι’ αυτό και οι Καταριανοί διευκρίνησαν ότι δεν ακυρώνουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, βοηθώντας έτσι την κυβέρνηση Παπανδρέου να μειώσει την προπαγανδιστική ζημιά.
Ομως, οι δικαιολογίες που επικαλούνται οι Αραβες για την ακύρωση της επένδυσης είναι τουλάχιστον φαιδρές. Υπήρξαν –λένε– προβλήματα ανάμεσα στις τρεις εταιρίες. Ποιες ήταν αυτές; Δυο κρατικές του Κατάρ (Qatar Petroleum International και Qatar Electricity and Water Company) και μια δήθεν γερμανική (Rosebud Energie Deutschland) με εκπρόσωπο τον Ιωάννη Σπορίδη Αντωνιάδη, ο οποίος είχε δηλώσει πως δεν έχει τόσα λεφτά για να χρηματοδοτήσει το μερίδιό του και πώς θα έδινε τις δουλειές σε υπεργολάβους! Τι διαφωνίες, λοιπόν, θα μπορούσαν να αναπτυ- χθούν ανάμεσα στους Καταριανούς και τον «μπροστινό» Σπορίδη Αντωνιάδη;
Η συγκεκριμένη μπίζνα βρόμαγε. Καταρχάς, περιβαλλοντικά. Ενώ την παρουσίαζαν σαν επένδυση που αφορά υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αποκαλύφτηκε πως αφορούσε το ρυπογόνο και επικίνδυνο (περιλαμβάνεται στην οδηγία Σοβέτο) LPG (υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, ένα υποπροϊόν των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, που οι Καταριανοί ήταν υποχρεωμένοι να καίνε. Βρόμαγε και πολιτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη διεκπεραίωνε αποκλειστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Καλούδης (ναι, ναι, ο… οικολόγος), γεγονός που είχε προκαλέσει τη δημόσια δυσαρέσκεια του Παμπούκη. Ποιος ξέρει πόσα και ποια κέντρα συγκρούονταν γύρω απ’ αυτή την αρπαχτή; Το ότι ήταν αρπαχτή φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο εξατμίστηκε. Χωρίς να προηγηθεί τίποτα που να προϊδεάζει γι’ αυτό, με μια ξερή επιστολή των Καταριανών, ότι αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.
Προφανώς, τα πραγματικά αίτια είναι άλλα. Και έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Σιγά που θα άφηναν οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές τους Αραβες του Κατάρ να έρθουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με ένα φτηνό (επειδή είναι ιδιαίτερα βρόμικο και επικίνδυνο) καύσιμο. Την ελληνική αγορά, που μόλις έχει ανοίξει, τη θέλουν για πάρτη τους και ήδη έχουν προγραμματίσει επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη και φυσικό αέριο, πρώτες ύλες που είναι πιο ακριβές από το LPG, που δεν χρησιμοποιείται πουθενά στην Ευρώπη. Κι αν είναι να έρθουν με οποιονδήποτε τρόπο οι Αραβες, θα έρθουν παρέα με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες και όχι με κάτι τυχάρπαστους τύπους. Οι εμπνευστές της επένδυσης έλεγαν πως η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραγόταν στον Αστακό (από μια θηριώδη μονάδα 1100 MW) θα πουλιόταν στην Ιταλία. Δηλαδή, η Ιταλία, με μονοπώλια του επιπέδου των ΕΝΙ, EDISSON και ENEL, θα αγόραζε ρεύ-μα από μια μονάδα που θα έφτιαχναν στην Ελλάδα οι Καταριανοί, ο Σπορίδης και ο… Σεφερτζής! Λίγο μετά την επίσημη επιβεβαίωση του φιάσκου, κυκλοφόρησαν φήμες για «προχωρημένες συζητήσεις» των Καταριανών με την EDISSON! Προφανώς, οι Ιταλοί διεμήνυσαν στους Καταριανούς ότι αν προχωρήσουν στην επένδυση θα βρεθούν κατηγορούμενοι ενώπιον των κοινοτικών οργάνων για πολιτικές ντάμπινγκ και οι Καταριανοί κατάλαβαν ότι για να επενδύσεις στην ενέργεια στην Ελλάδα πρέπει να περάσεις πρώτα από τις ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ο γερο-Λένιν επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάλυσή του για τον ιμπεριαλισμό και τις εξαρτημένες χώρες.
Το παιχνίδι, λοιπόν, παίχτηκε πίσω από τις πλάτες της ελληνικής κυβέρνησης κι αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι ο ίδιος ο Παπανδρέου εμφανίστηκε την Παρασκευή 15 Οκτώβρη στη Βουλή και υπερασπίστηκε την επένδυση, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Τσίπρα. Καμάρωνε μάλιστα και για το fast track, που θα επιτρέψει τη γρήγορη υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων. Αν ήξερε για το επικείμενο φιάσκο, δεν θα το έκανε. Τον εξέθεσαν τ’ αδέρφια του και ο Σ. Κουβέλης που διεκπεραίωνε τη μπίζνα.