Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Να αθωωθούν οι συλληφθέντες στις 6-3-2021, που προσπάθησαν να διαδηλώσουν για τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα
  • Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ κατήγγειλε με σφοδρότητα τους γενοκτόνους σιωναζιστές στην τελετή απονομής των Emmy
  • Κώστα Τσιάρα, γιατί μεγάλωσε ξαφνικά η μύτη σου;
  • Πολιτική επιλογή η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου
  • Kτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Ψήφισμα-κόλαφος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
  • Χωρίς Νηπιαγωγό και εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης το 1ο τμήμα του 5ου Νηπιαγωγείου Ιλίου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Το πολιτικό σύστημα είναι σαν τη Λερναία Υδρα
Πολιτική

Το πολιτικό σύστημα είναι σαν τη Λερναία Υδρα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Φεβ 2012, 00:00

 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ελληνικό αστικό πολιτικό σύστημα περνάει κρίση. Οταν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης αναγκάζονται να διαγράψουν μονομιάς 45 βουλευτές, όταν από τα τρία κόμματα μένουν στη συγκυβέρνηση τα δύο, τότε πραγματικά υπάρχει πολιτική κρίση. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί εξαρχής ότι το κλίμα την επόμενη μέρα, παρά τα αναμενόμενα, δεν είναι και τόσο βαρύ. Περισσότερο θυμίζει κλίμα αναμονής παρά κλίμα σύγκρουσης ανάμεσα στους διαγραμμένους και τα κόμματά τους. Κι αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Θα ήταν εντελώς λαθεμένο να βγάλει κάποιος το συμπέρασμα ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Οσο για τις φλυαρίες περί του «τέλους της μεταπολίτευσης», τις έχουμε ακού-σει πολλές φορές μέχρι τώρα και δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη αξία, δεδομένου ότι ο καθένας δίνει διαφορετικό περιεχόμενο στον όρο. Ας αφήσουμε πως λειτουργούν και παραπλανητικά. Γιατί αν αλλάξει ο αστικός πολιτικός χάρτης και αντικατασταθεί από έναν άλλο αστικό πολιτικό χάρτη, δεν θα έχουμε καμιά ουσιαστική αλλαγή.

Το δεύτερο που πρέπει να παραθέσουμε εισαγωγικά είναι μια επισήμανση που έγινε σε πολιτικό άρθρο στο προηγούμενο φύλλο της «Κ»: «Γενικά, οι διαφωνούντες βουλευτές και οι φωνακλάδες εργατοπατέρες των αστικών κομμάτων παίζουν έναν ευεργετικό ρόλο για το αστικό σύστημα εξουσίας. Δημιουργούν έναν πόλο δήθεν αντίστασης, μαζεύουν και εκτονώνουν σε ανώδυνα κανάλια τη λαϊκή οργή. Και δεν δημιουργεί αυτό ρίσκο; Πάντα η αστική πολιτική έχει κάποιο ρίσκο. Το ρίσκο, όμως, είναι για κόμματα και για πολιτικούς και ποτέ για το σύστημα. Γιατί το επιμέρους ρίσκο κομμάτων και πολιτικών μετατρέπεται σε κέρδος για το σύστημα. Αν ο Κουτσούκος παραιτήθηκε από υφυπουργός (κατηγορώντας την τρόικα και όχι τη συγκυβέρνηση), βάζοντας στο τέλος και μια αναφορά στους ψηφοφόρους του, αυτό δεν βλάπτει το σύστημα. Χρειάζονται και οι δήθεν αδιάφθοροι τύπου Κουτσούκου ή του άλλου, του βουλευτή Αρτας που παραιτήθηκε ή του Μανώλη που βγαίνει μονίμως στα κεραμίδια. Από την άλλη, το σόου κάποιων βουλευτών ή πολιτικών ή συνδικαλιστικών στελεχών δεν το πιστώνονται μόνο οι ίδιοι, χτίζοντας τις καριέρες τους, αλλά και τα κόμματά τους. Γιατί περνάει σ’ έναν κόσμο η ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν”υγιείς δυνάμεις” και μέσα στα κόμματα εξουσίας και έτσι ενισχύεται ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός».
 
Αυτό είναι σίγουρο ότι θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, σε διάφορες παραλλαγές. Προς το παρόν είναι νωρίς, γιατί τα γεγονότα είναι εξαιρετικά νωπά, ενώ οι κινήσεις των διαγραφέντων δεν θα είναι ενιαίες, γιατί δεν ήταν ενιαία τα κίνητρά τους. Ούτε αποτελούσαν ενιαία ομάδα μέσα στα κόμματά τους (πλην της υποομάδας Καστανίδη στο ΠΑΣΟΚ). Ας πάμε στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν άνθρωποι που απλά δεν άντεξαν και παραιτήθηκαν πριν την ψηφοφορία. Οπως η ηθοποιός Ζούνη, για παράδειγμα, που δεν θέλει να την κράζουν σε κάθε δημόσια εμφάνισή της. Ανθρωποι που έχουν καταλάβει ότι η πολιτική τους καριέρα τελείωσε μαζί με την προεδρία του Παπανδρέου, όπως ο Σπ. Κουβέλης, άνθρωπος των ΜΚΟ που μπήκε στη Βουλή (και στην κυβέρνηση) χάρη στους προσωπικούς του δεσμούς με την οικογένεια Παπανδρέου. Ανθρωποι που απλά κοιτάζουν το κομματικό ακροατήριο, όπως οι περισσότεροι από τους διαφωνούντες, και άλλοι που θέλουν να παίξουν ηγετικά παιχνίδια, όπως ο Καστανίδης με την ομάδα του ή η Κατσέλη ή η Βάσω Παπανδρέου.
 
Πέραν αυτών που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πολιτική καριέρα, στην οποία βρέθηκαν συγκυριακά, οι υπόλοιποι, οι επαγγελματίες της αστικής πολιτικής, ποντάρουν σ’ ένα πράγμα: να πάρει το κόμμα ο Βενιζέλος (όπως αναμένεται, μετά και τις συμφωνίες του με στελέχη του παπανδρεϊκού πυρήνα, όπως ο Παπουτσής και ο Καρχιμάκης), και να δώσει γενική αμνηστεία, συγκεντρώνοντας «το όλον ΠΑΣΟΚ» (κατά τον όρο που ο ίδιος είχε λανσάρει παλιότερα). Ιστορικά στελέχη όπως η βαρόνη Βάσω, άνθρωποι με μακρά θητεία στον κομματικό μηχανισμό όπως η Ξενογιαννακοπούλου, δεν μπορούν να μείνουν εκτός. Ακόμη και ο Καστανίδης, που προβάλλεται ως επίδοξος αρχηγός κόμματος και διακηρύσσει με τη γνωστή αλαζονεία του ότι αυτός είναι «η διανόηση και η ψυχή του ΠΑΣΟΚ», μπορεί να βρει μια θέση στο «νέο» ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Εκτός αν έχει τυφλωθεί τόσο που θεωρεί ότι μπορεί να φτιάξει νέο κόμμα και να πετύχει εκεί που απέτυχαν ένα σωρό άλλοι στο απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν (τελευταίο παράδειγμα τέτοιου ναυάγιου ο Φλωρίδης).
 
Ολοι αυτοί, όταν ξαναμαζευτούν υπό τον Βενιζέλο, θα προσφέρουν στο ΠΑΣΟΚ ένα άρωμα «αγωνιστικότητας», «ήθους», «αξιοπρέπειας», «συνειδητότητας» κ.λπ. Χωρίς να κατηγορούν για κάτι εκείνους που υπερψήφισαν το νέο Μνημόνιο, όπως άλλωστε επί δυο χρόνια έκαναν και οι ίδιοι με το Μνημόνιο-1. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βενιζέλος απέφυγε οποιαδήποτε αιχμή κατά των διαφωνούντων, αφήνοντας τα πειθαρχικά μέτρα να τα πάρει ο τελειωμένος και απερχόμενος Παπανδρέου.
 
Διαφορετικά φαίνεται να είναι τα πράγματα στη ΝΔ, όπου ο Σαμαράς αισθάνεται προδωμένος ακόμα και από δικούς του ανθρώπους, όπως ο Μαρκόπουλος, η Βόζεμπεργκ, ο Ζώης, ο Γκιουλέκας, ο Καρασμάνης. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκασμένος να πάρει σε βάρος τους σκληρά μέτρα, προκειμένου να εδραιώσει τον αρχηγικό του ρόλο που αμφισβητήθηκε. Οσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, όμως, θα φουντώνει το παρασκήνιο. Γιατί αρκετοί από τους διαγραφέντες είναι τοπάρχες και με τίποτα δεν θα ήθελε ο Σαμαράς να τους δει στους συνδυασμούς άλλου κόμματος (π.χ. της Μπακογιάννη) ή να δημιουργούν κάποιο νέο πολιτικό σχήμα που θα του κόψει ψήφους. Οι Κεφαλογιάννηδες, για παράδειγμα, ελέγχουν παραδοσιακά το δεξιό ακροατήριο στο Ηράκλειο. Ο Μαρκόπουλος ελέγχει την Εύβοια. Ο Γκιουλέκας έχει φτιάξει προσωπικό μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη. Το παιχνίδι είναι ανοιχτό, λοιπόν, και στη ΝΔ, όπου εμφανίζεται σαν να έχει κλείσει.
 
Αλλά κι αν δεν υπάρξει επανασυγκόλληση ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ, αν κάποιοι από τους διαγραφέντες κινηθούν και δημιουργήσουν νέα πολιτικά σχήματα, με τα οποία θα κατέβουν στις εκλογές, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με υπάρχοντα πολιτικά σχήματα, χαμένο ή κερδισμένο θα βγει το αστικό πολιτικό σύστημα; Χαμένοι μπορεί να βγουν ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο, η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ (όλο και κάτι θα κόψουν τα σχήματα με τους… «αγωνιστές» που δεν ψήφισαν το Μνημόνιο), όχι όμως το πολιτικό σύστημα, δεδομένου ότι τα σχήματα με τους διαγραμμένους (που βέβαια κάθε άλλο παρά στο «πεζοδρόμιο» θα κατέβουν) θα λειτουργήσουν σαν δοχεία εκτόνωσης ενός τμήματος της λαϊκής οργής.
 
Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε ότι το αστικό πολιτικό σύστημα είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Ακόμη και αν η κρίση φέρει τη διάλυση του παραδοσιακού δικομματισμού, το πολιτικό σύστημα θα βρει λύση. Ακόμη κι αν χρειαστεί να λειτουργήσει με αστερισμούς κυβερνητικών κομμάτων. Οταν οι εξελίξεις συμβαίνουν μόνο στις κορυφές του συστήματος, λύσεις βρίσκονται. Εδώ το 1989-90 μπήκε σε δυο διαδοχικές κυβερνήσεις ο ενιαίος τότε Συνασπισμός, υπό τους Φλωράκη και Κύρκο.
 
Πρόβλημα για το πολιτικό σύστημα και για το καπιταλιστικό σύστημα γενικότερα αρχίζει να δημιουργείται όταν το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κυβερνήσει επειδή δεν αμφισβητείται απλώς από τα κάτω, αλλά εμποδίζεται έμπρακτα να κυβερνήσει. Οπως έγινε, για παράδειγμα, στην Αργεντινή την περίοδο που η κρίση οδήγησε σε λαϊκή εξέγερση. Τότε οι πρόεδροι και οι υπουργοί τους έφευγαν με τα αμερικάνικα ελικόπτερα γιατί ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί και σάρωνε τα πάντα. Τότε πραγματικά η πολιτική κρίση μετατρεπόταν σε επαναστατική κατάσταση. Μια επαναστατική κατάσταση η οποία δεν εξελίχτηκε επαναστατικά, αλλά ελέγχθηκε και έγινε διαχειρίσιμη από το καπιταλιστικό σύστημα, μέσω μιας ευρείας αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.
 
Ακριβώς αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολεί. Εξεγερτικά φαινόμενα ωριμάζουν στην Ελλάδα, ποιες όμως είναι οι προοπτικές; Μια εξέλιξη –τηρουμένων των αναλογιών– τύπου Αργεντινής; Με μερικά ψίχουλα στο τραπέζι των εργατών και των ανέργων και μια πιο χαλαρή διαχείριση της υπερεκμετάλλευσης, σε συνδυασμό με μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με αναβαθμισμένο ρόλο των κομμάτων της καθεστωτικής-αντεπαναστατικής Αριστεράς, το σύστημα θα επιδιώξει να ελέγξει την κατάσταση. Κι έχει πολλές δυνατότητες να το πετύχει, γιατί δεν υπάρχει το αντίπαλο πολιτικό δέος. Η εργατική τάξη δεν έχει συγκροτηθεί πολιτικά, δεν έχει προγραμματική κατεύθυνση και επομένως δεν έχει μπούσουλα και σε επίπεδο πολιτικής τακτικής.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 14η συνεδρίαση, Παρασκευή 10.2.12
Επόμενο άρθρο Δίκη Συνωμοσίας Πυρήνων Φωτιάς: Ποιο τεκμήριο αθωότητας;

Σχετικά Αρθρα

Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…

Πολιτική 13 Σεπ 2025, 13:08

Νέα πρόκληση: Δεύτερη αποφυλάκιση για τον φιρερίσκο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Μυρίζουν… μαϊμουδίλα οι «λόγοι υγείας» του Μιχαλολιάκου

Πολιτική 12 Σεπ 2025, 20:04

Και λογοκλόπος ο «πολύς» περιφερειάρχης Κουρέτας!

Πολιτική 12 Σεπ 2025, 12:51

Πλωμάρι Λέσβου: Ισραηλινοί «επενδυτές» συμπεριφέρονται σαν έποικοι – Oργιο αυθαιρεσιών στην περιοχή

Πολιτική 10 Σεπ 2025, 20:39

Σφοδρή επίθεση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη: Ορντέβρ για την ομιλία Τσίπρα

Πολιτική 5 Σεπ 2025, 12:17

Από την Κίμπερλι ως τον Μελχισεδέκ, ένας Καμμένος δρόμος…

Τι κρύβεται πίσω από την εκκωφαντική προπαγάνδα για τη μαφία των Χανίων και τον Καμμένο;

Πολιτική 3 Σεπ 2025, 22:21
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

Να αθωωθούν οι συλληφθέντες στις 6-3-2021, που προσπάθησαν να διαδηλώσουν για τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

Δίκη αύριο στο ΙΑ Μονομελές (Ευελπίδων, κτίριο 9, αίθουσα 12)

16 Σεπ 2025, 19:31
Πολιτισμός

Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ κατήγγειλε με σφοδρότητα τους γενοκτόνους σιωναζιστές στην τελετή απονομής των Emmy

16 Σεπ 2025, 14:32
Αγροτικά

Κώστα Τσιάρα, γιατί μεγάλωσε ξαφνικά η μύτη σου;

16 Σεπ 2025, 13:46
Παιδεία

Πολιτική επιλογή η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου

Επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων και κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου για τα κενά

16 Σεπ 2025, 12:20
Αγροτικά

Kτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Ψήφισμα-κόλαφος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

16 Σεπ 2025, 12:03
Παιδεία

Χωρίς Νηπιαγωγό και εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης το 1ο τμήμα του 5ου Νηπιαγωγείου Ιλίου

16 Σεπ 2025, 11:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

16 Σεπ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Βαρύς ο πέλεκυς στα κεφάλια των προδοτών

15 Σεπ 2025, 18:40
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι προσπαθούν να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

15 Σεπ 2025, 14:17
Διεθνή

Η πανεπιστημιακή Λευκή Βίβλος του καπιταλισμού: Μπέρκλεϊ, μακαρθισμός και η νέα εποχή της κρατικής καταστολής

15 Σεπ 2025, 12:03
Αθλητισμός

Ολοι στο δρόμο που χάραξαν οι Μαδριλένοι

Ματαίωσαν το τελευταίο ετάπ του διάσημου ποδηλατικού Γύρου της Ισπανίας, επειδή συμμετείχαν σιωνιστές

15 Σεπ 2025, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2025, 00:01
Αθλητισμός

Στο Περιστέρι έδειξαν το δρόμο, σε όλα τα γήπεδα αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

14 Σεπ 2025, 11:42
Καταστολή

Πόλα Ρούπα: Η ομηρία δεν τελειώνει, απλώς αλλάζει πρόσωπο

Της επιβάλλουν οικονομικό στραγγαλισμό που προοιονίζεται φυλάκιση για χρέη!

14 Σεπ 2025, 11:25
Διεθνή

Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!

Ο λαός της Πόλης της Γάζας υψώνει το ανάστημά του στο σιωναζισμό, αρνούμενος να εγκαταλείψει την πόλη του

14 Σεπ 2025, 00:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2025, 00:01
Πολιτική

Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…

13 Σεπ 2025, 13:08
Διεθνή

Η σιωνιστική οντότητα προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της με επιχορηγούμενες συνεργασίες με ΑΕΙ της Κύπρου

Πρόθυμος συνένοχος η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

13 Σεπ 2025, 13:06
Παιδεία

Φοιτητές Παιδαγωγικού Ιωαννίνων: Από τύχη ζούμε!

Κατέρρευσε μέρος της ψευδοροφής στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου 

13 Σεπ 2025, 07:59
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

13 Σεπ 2025, 00:02
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

Ημέρα προστασίας του όζοντος.

Μαλαισία, Σιγκαπούρη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1963).

Μεξικό: Εθνική γιορτή (1810).

Νέα Γουινέα (Παπούα): Εθνική γιορτή (1975).

1848: Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.

1920: Βόμβα στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ – ΗΠΑ), τριάντα νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες.

1968: Μετάδοση αντιδικτατορικών συνθημάτων του ΠΑΜ επί δεκάλεπτο με μαγνητόφωνο στην Αιόλου.

1969: Το ΕΔΚ ανατινάζει δύο πυλώνες της ΔΕΗ στην Ελευσίνα με σκοπό τη διακοπή ρεύματος κατά την έναρξη των πανευρωπαϊκών αγώνων.

1982: Σφαγές Παλαιστινίων στα λιβανέζικα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα από λιβανέζους Φαλαγγίτες υπό την εποπτεία του ισραηλινού στρατού.

1982: Εκτελείται ως προδότης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Σαντέκ Γκομπτζαντέχ.

1991: Βομβιστική ενέργεια των μαοϊκών ανταρτών “Φωτεινό Μονοπάτι” προκαλεί το θάνατο επτά ατόμων στο Περού.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι αμερικανοί φίλοι μου είναι ζευγάρι δικηγόρων από τη Νέα Υόρκη, με ευρεία μόρφωση, ενημερωμένοι και ψηφίζουν πάντα Δημοκρατικούς. Εβραίοι που δεν θρησκεύονται. Απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα. Βρίσκονται, για τέταρτη φορά, στην Αθήνα. Και μένουν προς Λαγονήσι. Οταν τους είπα ότι η επιλογή διαμονής είναι ασύμφορη, λόγω απόστασης από το κέντρο, μου έδειξαν, στην οθόνη του κινητού, ένα αμερικανικό δημοσίευμα που σημείωνε ότι η Αθήνα είναι πλέον επικίνδυνη για τους Εβραίους. Το σχετικό ρεπορτάζ συνόδευε φωτογραφία από την «περιπολία» των αγοριών του Ρουβίκωνα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και αφού έδωσα τις απαραίτητες, καθησυχαστικές διευκρινίσεις, με ρώτησαν αν, πράγματι, όπως διάβασαν, η ελληνική κυβέρνηση αντιγράφει τις πρακτικές του Τραμπ στο Μεταναστευτικό. Εκεί βρέθηκα σε αμηχανία…

Kώστας Γιαννακίδης (Τα Νέα)

(Φέρουν οι εβραίοι – ειδικά οι μη θρησκευόμενοι – κάποιο σημάδι στο κούτελο που να υποδηλώνει εβραϊκή καταγωγή; Οχι. Γιατί να ανησυχούν, τότε, οι υποτιθέμενοι φίλοι του Γιαννακίδη, που ούτε κιπά στο κεφάλι θα φορούν, ούτε διακριτικά με το άστρο του Δαβίδ, ούτε εβραϊκά θα μιλούν, καθόσον Αμερικανοί; Δικηγόροι είναι, άνθρωποι έξυπνοι και της πιάτσας, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι κανένας στο κέντρο της Αθήνας δε θα αναγνώριζε το θρήσκευμα των προγόνων τους και δεν υπήρχε περίπτωση να τους στοχοποιήσει. Είναι και το άλλο: «απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα», οπότε αν συναντούσαν φιλο-παλαιστίνιους διαδηλωτές θα αρκούσε να σηκώσουν το χέρι στο σήμα της νίκης, να τους χειροκροτήσουν ή έστω απλά να τους χαμογελάσουν. Θα μπορούσαν και να πορευτούν μαζί τους, όπως κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες αντισιωνιστές εβραίοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Δυο έξυπνοι αμερικανοί δικηγόροι δεν μπορεί να μην το ξέρουν αυτό. Οπότε για ποιο λόγο να φοβούνται και να τρέχουν να μείνουν στο Λαγονήσι – αλλά να έρχονται στην Αθήνα, που σημαίνει να αντιμετωπίζουν τον ίδιο υποτιθέμενο κίνδυνο; ‘Η οι προοδευτικοί, μη θρησκευόμενοι εβραίοι του σχολιογράφου των «Νέων» είναι σιωνισταράδες του κερατά ή είναι ανύπαρκτα πρόσωπα που τα κατασκεύασε ο Γιαννακίδης για να κάνει μια ακόμα προβοκάτσια ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, χρίζοντάς το «αντισημιτικό». Αν ήταν να τζογάρουμε, θα στοιχηματίζαμε στο δεύτερο. Φτηνιάρικο; Ασφαλώς. Δεν έχει απομείνει, όμως, κάτι πέραν των εντελώς φτηνιάρικων για να βγάζουν το «μεροκάματο» οι ραφινάτοι -όπως νομίζουν- υποστηρικτές της σιωνιστικής πολιτικής)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo