Κάθε μέρα που περνάει νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση μας δουλεύει χοντρά και το ΠΑΣΟΚ της κάνει πλάτες. Της κάνει πλάτες ως προς τη γενικευμένη παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών (κινητή και ακίνητη τηλεφωνία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φαξ κ.λπ.), γιατί αυτό γινόταν πάντα και γενικεύτηκε επί ΠΑΣΟΚ, στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Εχει κάθε λόγο, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ να βοηθήσει την κυβέρνηση να συγκαλύψει το μεγάλο σκάνδαλο, επικεντρώνοντας την αντιπολίτευσή του στην «ανικανότητα» της κυβέρνησης και στην προσπάθεια συγκάλυψης ενός επιμέρους σκανδάλου (χωρίς καν να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατασκεύασε αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα).
Θυμάστε τί μας έλεγαν την περίοδο της προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα; Οτι έφεραν καραβιές μηχανήματα, με τα οποία θα μπορούσαν να παρακολουθούν χιλιάδες τηλέφωνα και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των Αγώνων. Η παρακολούθηση, βέβαια, είναι το εύκολο και γίνεται με τη συνεργασία των τηλεπικοινωνιακών εταιριών. Το επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση του καταγραφόμενου υλικού, που γίνεται με υπολογιστές που χρησιμοποιούν προγράμματα με λέξεις-κλειδιά, τσιπάκια φωνητικής αναγνώρισης κ.λπ. Αυτό γίνεται πιο εύκολα με την κινητή τηλεφωνία, διότι οι γραμμές της δεν μεταφέρουν φωνή, αλλά ψηφιοποιημένα δεδομένα. Τώρα, λοιπόν, προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά για τα οποία καμάρωναν τότε δεν ισχύουν.
Βγαίνει η Vodafone, με πλήρη κάλυψη από την κυβέρνηση, και ισχυρίζεται ότι από το δίκτυό της δεν γίνονταν υποκλοπές, γιατί δεν είχε προμηθευτεί το απαραίτητο λογισμικό. Ομως, αποκαλύφτηκε έγγραφο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, στο οποίο αναφέρεται ότι από το Γενάρη μέχρι τον Ιούνη του 2004 έγιναν μέσω των εταιριών κινητής τηλεφωνίας παρακολουθήσεις άνω των 500 ατόμων, μετά από «διατακτικά βουλεύματα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για άρση του απορρήτου». Οταν τέθηκαν σχετικά ερωτήματα, με πιεστικό μάλιστα τρόπο, στον Ρουσόπουλο, αυτός έραψε το στόμα του και αρνήθηκε πεισματικά να απαντήσει. Πώς γίνονταν οι νόμιμες παρακολουθήσεις, όταν Βουλγαράκης και Vodafone διαβεβαιώνουν, ότι δεν διέθεταν το κατάλληλο λογισμικό για «νόμιμες συνακροάσεις» και κάποιος… κακός μπήκε και έβαλε δικό του λογισμικό ενεργοποίησης; Οταν ο Ρουσόπουλος ρωτήθηκε ποια υπηρεσία έκανε αυτές τις «νόμιμες συνακροάσεις», απάντησε… άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε: «Από τη στιγμή που γινόταν νομίμως, δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο»!
Το δούλεμα συνεχίστηκε από την Ericsson, που έβγαλε ανακοίνωση στην οποία παραδέχεται ότι τα συστήματά της «οφείλουν να είναι προετοιμασμένα για νόμιμες συνακροάσεις, καθώς αυτό είναι απαίτηση των κρατικών αρχών ανά τον κόσμο». Συμπλήρωνε δε ότι δικό της λογισμικό «για νόμιμες συνακροάσεις» ήταν εγκαταστημένο στο σύστημα της Vodafone, αλλά ήταν ανενεργό, καθώς δεν είχε αγοραστεί. Και πώς γινόταν τότε οι «νόμιμες συνακροάσεις», τις οποίες αναφέρει η ΑΔΑΕ;