«Εσωτερική ενημέρωση» πρέπει να είχαν οι πασοκιναλίτες και βγήκαν και κατήγγειλαν χθες «προσχηματικό διαγωνισμό» για τη διαδικτυακή πλατφόρμα κλεισίματος ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορωναϊού. Η καταγγελία ήταν συγκεκριμένη και συγκροτημένη: Ενώ είχε ανακοινωθεί η έναρξη από χθες το απόγευμα της πλατφόρμας, «έτρεχε» παράλληλα διαγωνισμός για την κατασκευή της πλατφόρμας, ο οποίος έληγε σήμερα! Πώς είναι δυνατόν να «τρέχει» διαγωνισμός για την κατασκευή και διαχείριση μιας πλατφόρμας, η οποία είχε ήδη αρχίσει να λειτουργεί; Ελα μου ντε…
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έσπευσε να «ενημερώσει» ατύπως ότι ο διαγωνισμός ήταν ένα… «plan Β», για την περίπτωση που η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από τις υπηρεσίες και με πόρους του υπουργείου δε θα αντέξει! Διότι ο εμβολιασμός είναι μεγάλο εγχείρημα και «απαιτεί την καλύτερη δυνατή προετοιμασία». Tα ίδια ισχυρίστηκε και ο Ταραντίλης στο παρθενικό του μπρίφινγκ: «Ο διαγωνισμός αυτός έχει γίνει με σκοπό να υπάρχει ένα Σχέδιο Β, σε οποιαδήποτε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο. Εμείς ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να μην χρειαστεί καν να αξιοποιηθεί αυτή η διαδικασία»!
Αν όμως είναι έτσι, αν όντως υπάρχει ανάγκη για μια εφεδρική πλατφόρμα, γιατί έσπευσαν να ακυρώσουν το διαγωνισμό αμέσως μετά το ξεμπρόστιασμα από τους πασοκιναλίτες;
Ιδού πως έχουν τα γεγονότα.
- Στις 8 Γενάρη, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ προκήρυξε διαγωνισμό για το έργο «Σύστημα Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού Covid-19», ο προϋπολογισμός του οποίου με δικαίωμα προαίρεσης έφτανε τις 723.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Ο διαγωνισμός θα γινόταν εκτός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημόσιες συμβάσεις, στα γραφεία της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, με καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη 12 Γενάρη και ώρα 10.00 πμ.
Είναι απορίας άξιο, πώς μια εταιρία πληροφορικής θα προλάβαινε μέσα σε τέσσερις μέρες να ετοιμάσει το φάκελο με την προσφορά της, σε δέκα μέρες να έχει παραδώσει το κεντρικό λογισμικό της εφαρμογής και σε δεκαπέντε μέρες να έχει παραδώσει τη σύνδεση του λογισμικού με τάμπλετ, την τεκμηρίωση της σύνδεσης, να κάνει την εγκατάσταση και παραμετροποίηση του κεντρικού λογισμικού και να το θέσει σε παραγωγική λειτουργία.
Ολα οδηγούν σε «φωτογραφία» κάποιας εταιρίας που ήταν ήδη έτοιμη. Ενδεχομένως και έχοντας παραλάβει τη δουλειά που είχε ήδη ετοιμαστεί από το υπουργείο!
- Στις 11 Γενάρη κάνει την καταγγελία το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ.
- Την ίδια μέρα, «όλως τυχαίως», η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ Νίκη Τσούμα συντάσσει εισηγητικό σημείωμα προς το ΔΣ για ματαίωση του διαγωνισμού!
- Στις 12 Γενάρη, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για άνοιγμα των προσφορών, το ΔΣ της ΗΔΙΚΑ ΑΕ αποφασίζει ομόφωνα τη ματαίωση του διαγωνισμού!
Τέτοια… πυκνότητα του πολιτικού χρόνου ούτε σε περιόδους επαναστάσεων δεν παρατηρείται.
- Στις 8 Γενάρη αποφασίζουν να κάνουν διαγωνισμό για να έχουν «plan B» για τα ραντεβού του εμβολιασμού, μη τυχόν και δε δουλέψει το σύστημα που έφτιαξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου. Καλά, δεν ήξεραν στις 8 Γενάρη αν δουλεύει καλά ένα σύστημα που θα άρχιζε να λειτουργεί τρεις μέρες μετά; Αυτά τα προγράμματα συνήθως ετοιμάζονται μήνες πριν, δεν είναι δουλειά τριών-τεσσάρων ημερών. Κι όταν φτάνει η μέρα να τεθούν σε λειτουργία, είναι ήδη τεσταρισμένα.
- Γιατί έπρεπε να υπάρχει «plan B»; Αυτό δε γίνεται ποτέ, όταν ένα σύστημα έχει τεσταριστεί και το παρακολουθούν τεχνικοί πληροφορικής. Αυτοί παρεμβαίνουν και λύνουν κάθε πρόβλημα που θα δημιουργηθεί. Μάλιστα, οι εταιρίες που αναλαμβάνουν να εκπονήσουν και να λειτουργήσουν τέτοια συστήματα, αναλαμβάνουν υποχρεώσεις με υψηλές ρήτρες έναντι των πελατών τους.
- Αν έπρεπε οπωσδήποτε (λέμε τώρα) να υπάρχει «plan B», γιατί έσπευσαν να ματαιώσουν το διαγωνισμό και να μείνει η χώρα χωρίς… «plan B»;
Συμπέρασμα: τους έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη και έσπευσαν να την επιστρέψουν στο γιδοβοσκό για ν’ αποφύγουν τα χειρότερα. «Πάμε γι’ άλλα» είναι το σύνθημα που ακούγεται μεταξύ των αρίστων (στη λαμογιά).