Θα διαβάσατε ή θα ακούσατε ένα σωρό θεωρίες συνωμοσίας για το ποιοι ευθύνονται για τις πυρκαγιές. Ενας υφυπουργός, ο Στυλιανίδης, ανακάλυψε ότι υπάρχει «αποσταθεροποιητικό σχέδιο που εκδηλώνεται σε βάρος της χώρας», η Μπακογιάννη υποπτεύεται τους αναρχικούς που «θέλουν την αποδόμηση του κράτους» ο Πολύδωρας μίλησε για «ασύμμετρη απειλή», ενώ ο Α. Σπηλιωτόπουλος φρόντισε να μας θυμίσει ότι, από τον Ιούλιο ήδη, είχε προειδοποιήσει για τη δράση των «αντάρτικων πόλης» και άλλων «άναρχων ομάδων» που επιδιώκουν «την πολιτική αστάθεια, την αποσταθεροποίηση της χώρας ή τη δημιουργία ανωμαλίας».
Παπαριές. Τζάμπα προσπαθεί ο Σουφλιάς να σταματήσουν τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη να γίνονται ρόμπες ξεκούμπωτες. Ο Σαρακατσάνος τους έδωσε γραμμή αλλά οι υπόλοιποι πολιτικάντηδες δεν έχουν νιονιό να τη χαμπαριάσουν. Και ενώ τους το είπε ξεκάθαρα η υπουργάρα μας: «Δεχόμαστε Θεομηνία». Με απλά λόγια, τσατίστηκε ο θεός και για να εκτονωθεί είπε να κάψει κάποιες δεκαριές ανθρώπων και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα. Τώρα, γιατί ο παντοκράτορας συφιλιάστηκε και θέλησε να κάνει αυτή την αλαχλαπαταγή, πού να ξέρω εγώ. Μπορεί να έχασε στο τάβλι απ’ τον άγιο Πέτρο ή να πήρε ανάποδες με μια γριούλα που –όπως έγραψε το «Εθνος»- «έβραζε κόλλυβα και προκάλεσε την πυρκαγιά στη Ζαχάρω». Αναφέρω τα κόλλυβα, γιατί αυτό είναι ένα γλύκισμα το οποίο προσφέρεται στην μνήμη των νεκρών. Και ως γνωστόν, άμα πεθάνεις, έχεις νταλαβέρια μόνο με το θεό και το διάολο. Ε, η γριούλα πήγε να μπει σε αλισβερίσια που δεν είχε καμιά δουλειά, γ’ αυτό πιθανόν ο θεός μπουρίνιασε και έριξε τα φλογισμένα ντουμάνια του.
Για να λέμε όμως την αλήθεια, δεν είναι μόνο ο Σουφλιάς που έβγαλε αυτό το πόρισμα. Πρώτος και καλύτερος το διαπίστωσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απ’ το Μαϊάμι όπου βρίσκεται. Εβγαλε λοιπόν φιρμάνι ζητώντας από όλους τους παπάδες να διαβάσουν στις εκκλησιές τους «ευχή υπέρ της καταπαύσεως των πυρκαγιών». Τζάμπα είναι -θα σκέφτηκε ο αρχιπαπάς- να λέμε και καμιά μπούρδα για να παραμυθιάζουμε τα θρησκόληπτα πρόβατα. Αλλο τι παραμυθιάζουμε τα χαϊβάνια και άλλο τι κάνουμε για την πάρτη μας. Και εδώ που τα λέμε, πάντως, οι ρασοφόροι με τις μπίζνες πάνω στην καμένη γη είναι μανούλες. Κλασικό παράδειγμα πως «αξιοποίησαν»την καμένη γη στην Πεντέλη, που υποτίθεται ότι τους ανήκει μετά τις πυρκαγιές του 1999 και του 2000. Σύμφωνα, λοιπόν με τις καταγγελίες του αρχιμανδρίτη Τ. Κιλίφη -ποιος ξέρει για ποιο λόγο τους καρφώνει αυτός ο παπάς- «τον Απρίλιο του 2006 η “Αλληλεγγύη” (σ.σ οργάνωση του παπαδαριού) προχώρησε σε σχεδιασμό ανέγερσης 72 οικίσκων-εκθεσιακών περιπτέρων στο δασικό χώρο της ιεράς μονής που είχε καεί. Ετσι σχεδίαζαν την ολοκλήρωση του σχεδίου που άρχισε με την παράνομη ανέγερση των πέντε μπανγκαλόους».
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, συνεχίζουν να μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Εδωσαν, λέει, 500 χιλιάρικα για ενίσχυση στους πυροπαθείς. Καλά, ρε «άγιοι πατέρες», κάντε λίγο κράτει. Θα χρεοκοπήσει το μαγαζί σας με τόση απλοχεριά. Εντάξει, έχετε αμύθητη περιουσία, τα τσεπώνετε χοντρά απ’ όπου μπορείτε –μόνο απ’ τον περσινό νόμο της ΝΔ που απάλλαξε την Εκκλησία από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας κερδίζουν κάθε χρόνο ένα δισεκατομμύριο ευρώ- αλλά μην το παρακάνετε. Αλλωστε, σας πιστεύουμε. Καταλαβαίνετε απολύτως το δράμα των αστέγων, των ανθρώπων που είδαν τους κόπους μια ζωής να καίγονται σε μια νύχτα. Οπως το κατανοεί και ο υπουργός προπαγάνδας της κυβέρνησης, Ρουσόπουλος, που μέσα σε τρία χρόνια απέκτησε τρεις βίλες και ανέλαβε τώρα να μας παρουσιάσει μια κατάσταση που μόνο στο μυαλό του υπάρχει.
Γιώργης Γιαννακέλλης