Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ
  • Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ
  • Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές
  • Σαν σήμερα 30 Ιούλη
  • Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Στο βόρβορο της αστικής Δικαιοσύνης και πολιτικής
Πολιτική

Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Στο βόρβορο της αστικής Δικαιοσύνης και πολιτικής

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Μαρ 2016, 00:00

«Οκ. Παπαγγελόπουλος είναι σαφές ότι έχει την απόλυτη στήριξη από όλους μας και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο κόσμος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του αν δει ποιος ακριβώς του επιτίθεται και με ποιον τρόπο». Ας κρατήσουμε τη δήλωση που έκανε ο Νο 2 της κυβέρνησης Νίκος Παππάς. Δήλωση που δείχνει ότι ο Παπαγγελόπουλος (με το καραδεξιό πολιτικό προφίλ και τη θητεία στα άντρα των μυστικών υπηρεσιών) δεν αποτελεί επιλογή του Καμμένου (τύπου Δ. Καμμένου ή Σγουρίδη), στο πλαίσιο των κυβερνητικών θέσεων που έχουν εκχωρηθεί στους ΑΝΕΛ, αλλά κεντρική επιλογή της ηγετικής ομάδας του μεγάρου Μαξίμου, των και Τσιπραίων αποκαλούμενων.

Πρόκειται για μια προκλητική δήλωση, αποκαλυπτική του αυτοκρατορικού συνδρόμου από το οποίο «πάσχουν» οι Τσιπραίοι. Ο Παπαγγελόπουλος παραδέχτηκε ότι συναντήθηκε με την εισαγγελέα Τσατάνη και ότι είχε και τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της, που αφορούσε το χειρισμό εκ μέρους της εισαγγελέα εκκρεμούσας ποινικής υπόθεσης. Δε χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στο ακριβές περιεχόμενο της επικοινωνίας Παπαγγελόπουλου-Τσατάνη (άλλωστε η κάθε πλευρά δίνει διαφορετική εκδοχή). Αρκεί και μόνο το γεγονός των επαφών. Οι Τσιπραίοι, που βομβάρδιζαν τον ελληνικό λαό με σλόγκαν όπως «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», καλύπτουν πλήρως έναν υπουργό ο οποίος προσπαθούσε να κατευθύνει μια εισαγγελέα στο χειρισμό μιας ποινικής υπόθεσης. Αυτός ο άνθρωπος θα έπρεπε να είχε τεθεί εκτός κυβέρνησης, σύμφωνα με τα ηθικοπολιτικά δόγματα που επικαλείται η αστική πολιτική και στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν ως άτεγκτος.

Βόρβορος

Η Τσατάνη λέει πως ο Παπαγγελόπουλος της ζήτησε -στην αρχή συμβουλευτικά και στη συνέχεια απειλητικά- να παραδώσει το φάκελο με την υπόθεση Βγενόπουλου στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, από την οποία τον είχε πάρει. Ομως, από τη στιγμή που παραδέχεται ότι επισκέφτηκε μόνη της τον Παπαγγελόπουλο, δεν είναι καθόλου πειστική η εξήγηση ότι το έκανε επειδή εκτοξεύονταν διάφορα σε βάρος της, τα οποία είχαν φτάσει μέχρι τη Βουλή. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται, οπότε τι λόγο είχε αυτή -η άτεγκτη εισαγγελέας, όπως παρουσιάζεται- να πάει στον υπουργό για να ζητήσει βοήθεια;

Ο Παπαγγελόπουλος λέει ότι τη δέχτηκε… πατρικά, σαν παλιός εισαγγελέας που συμβουλεύει νεότερους συναδέλφους του και όχι με την ιδιότητα του υπουργού. Και ότι απλά της είπε τη… νομική του γνώμη, χωρίς να παρέμβει ως υπουργός υποδεικνύοντας τι να κάνει. Γιατί, όμως, αφού της είπε… πατρικά τη νομική του γνώμη, καθώς εκείνη έκλαιγε (κατά την εκδοχή Παπαγγελόπουλου), μετά από μερικές μέρες της τηλεφώνησε -δυο φορές μάλιστα- για να δει τι απέκανε τελικά; Από… πατρικό ενδιαφέρον;

Η υπόθεση είναι βορβορώδης (και από τις δυο πλευρές). Σύζυγος και κόρη της Τσατάνη υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ. Η ίδια στην παράταξη Ντογιάκου. Ο Παπαγγελόπουλος, ο άνθρωπος των Τσιπραίων για να κάνει τη δουλειά που δεν μπορούσε να κάνει ο Παρασκευόπουλος. Στη μέση φάκελοι στελεχών της ΝΔ, που -όπως λέει ο Παπαγγελόπουλος- χειρίστηκε η Τσατάνη, ενώ δεν έπρεπε. Και κερασάκι στην τούρτα ο Βγενόπουλος, τον οποίο αφορούσε η συγκεκριμένη ποινική υπόθεση. Ο Βγενόπουλος που έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για να εκθειάσει την Τσατάνη (που έβαλε την ποινική του υπόθεση στο αρχείο) και να καταγγείλει τον Παπαγγελόπουλο, ότι «μαζί με όλον τον φιλικό του Τύπο εμφανίζεται να υιοθετεί τις αιτιάσεις των Κυπριακών αρχών», υποστηρίζοντας «τερατώδη ψέματα». Και υποστηρίζει ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος κάποια στιγμή πρέπει να δικαιολογήσει την στενή του συνεργασία με τους Κυπρίους και τις επεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, την ίδια στιγμή που η Κυπριακή ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με την έγκριση της “φίλης'' Κυπριακής Κυβέρνησης διεκδικεί από την Ελληνική Δημοκρατία 4 δισ. ευρώ!»…

Αυτή είναι η αστική πολιτική. Αυτή είναι η αστική Δικαιοσύνη. Εν προκειμένω δεν έχουμε μια υπόθεση καταστολής σε βάρος αγωνιζόμενων εργατών, αγροτών, νεολαίων, επαναστατικών οργανώσεων, για τις οποίες δεν έχουμε ποτέ συγκρούσεις ανάμεσα σε δικαστικά και πολιτικά κέντρα. Εχουμε μια υπόθεση που αφορά από τη μια επιχειρηματικά συμφέροντα και από την άλλη πολιτικά συμφέροντα.  Η δεξιά Τσατάνη εμφανίζεται να στηρίζει τον Βγενόπουλο στη διαμάχη του με τη δεξιά κυπριακή κυβέρνηση, η οποία συνεργάζεται με την «αριστερή» ελληνική κυβέρνηση, μακρύ χέρι της οποίας είναι ένας δεξιός τέως εισαγγελέας και διοικητής της ΕΥΠ/ΚΥΠ.
Το συμπέρασμα είναι πως σ' αυτές τις υποθέσεις δεν υπάρχει ιδεολογικό υπόστρωμα. Υπάρχει ο άγριος πόλεμος ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα, η διαπλοκή αυτών των συμφερόντων με την αστική πολιτική και ο ανελέητος πόλεμος των αστικών κομμάτων να ελέγξουν την πυραμίδα του δικαστικού μηχανισμού, δημιουργώντας θυλάκους μέσω των δυνατοτήτων που τους δίνει η διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας.

Μετεγγραφή εκ δεξιών

Η ΝΔ παραδοσιακά είχε ενεργούς θυλάκους στο δικαστικό μηχανισμό. Ας θυμηθούμε μόνο τον περιβόητο Κόκκινο και τον απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο ενεργούσε. Το ΠΑΣΟΚ, μετά από τόσα χρόνια στην κυβερνητική εξουσία, έφτιαξε τους δικούς του θυλάκους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τέτοιο μηχανισμό. Μπορεί να είχε συμπαθούντες δικαστικούς, όμως αυτοί είτε ανήκαν στις κατώτερες βαθμίδες είτε δεν ήταν συγκροτημένοι σε θύλακο ικανό να επηρεάσει κρίσιμες αποφάσεις. Ο Ν. Παρασκευόπουλος, που ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, είναι ένας άχρωμος πανεπιστημιακός, απ' αυτούς που οι δικαστικοί δε χωνεύουν καθόλου (ρόλο έπαιζαν και οι φιλελεύθερες νομικές απόψεις που ως πανεπιστημιακός υποστήριζε ο Παρασκευόπουλος). Επρεπε να βρεθεί άλλος, κατάλληλος γι' αυτή τη δουλειά.

Στην αρχή, τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δίπλα στον Φλαμπουράρη για να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος, ο τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης, ο οποίος είχε διακριθεί ως πολέμιος της… τρομοκρατίας, μπλοκάροντας λογαριασμούς με μερικές εκατοντάδες ευρώ καταδικασμένων για την υπόθεση της 17Ν, οι οποίοι είχαν ήδη εκτίσει την ποινή τους (ακόμα και το λογαριασμό που έμπαινε το επίδομα ανεργίας ενός απ' αυτούς μπλοκάρισε). Και ξαφνικά, εμφανίστηκε «από το πουθενά» ο Παπαγγελόπουλος, που άρχισε ν' ανεβαίνει τρέχοντας τα σκαλιά της κυβερνητικής ιεραρχίας: γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός.

«Ο Παπαγγελόπουλος υφυπουργός για θέματα διαφάνειας! Μόνο ως κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να ειπωθεί, όμως είναι πραγματικότητα», σχολιάζαμε τότε. Γιατί δεν επρόκειτο για κάποιο τυχαίο πρόσωπο. Καραδεξιός, ειδικός στις συγκαλύψεις σκανδάλων, με θητεία στα άντρα των μυστικών υπηρεσιών (εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής αρχικά, διοικητής της ΚΥΠ/ΕΥΠ στη συνέχεια). Πριν ανέβει στην ιεραρχία των δυνάμεων καταστολής, είχε δώσει στη Δεξιά διαπιστευτήρια των ικανοτήτων του. Χειρίστηκε «αποτελεσματικά» το σκάνδαλο της MAYO (το περιβόητο μαύρο ταμείο της ΝΔ επί Μητσοτάκη), την καταγγελία για το «φτωχικό» του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά στο Πόρτο Γερμενό, ενώ παράλληλα πρωταγωνίστησε στο σχηματισμό σκανδαλο-δικογραφιών σε βάρος «πράσινων» στελεχών. Γι’ αυτό έπνεε μένεα εναντίον του το «παλιό» ΠΑΣΟΚ, που επάξια αντιπροσώπευσε ο Απ. Κακλαμάνης, φράζοντας για μία και μοναδική φορά το δρόμο του τέως εισαγγελέα προς ένα κρατικό πόστο (όταν -με συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ- ο Σαμαράς προσπάθησε να τον βάλει στο ΕΣΡ). Στη συνέχεια, ο Παπαγγελόπουλος χειρίστηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών (γι' αυτό και είχαμε δημόσια δήλωση οργής της οικογένειας του αδικοχαμένου Κώστα Τσαλικίδη) και το σκάνδαλο της απαγωγής των Πακιστανών, από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και της ΚΥΠ, που δρούσαν σε συνεργασία με αμερικάνικες και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οταν το 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλθηκε επειδή ψήφισε υπέρ της τοποθέτησης Παπαγγελόπουλου στο ΕΣΡ, ο Ν. Βούτσης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «κατ’ ανοχήν και κατ’ οικονομίαν», κρίνοντας ότι «δε θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη πρόταση». Κρατούσε κάτι αποστάσεις νααα (με το συμπάθειο). Σήμερα, υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τον Παπαγγελόπουλο κι ας αποκαλύπτονται «σημεία και τέρατα». Τότε ο Παπαγγελόπουλος ήταν ένας άνθρωπος του Σαμαρά. Σήμερα ο Παπαγγελόπουλος είναι ένας άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και τον υπερασπίζεται προσωπικά ο Τσίπρας, μέσω του alter ego του Ν. Παππά.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Σε απελπισία ο Τσίπρας, ψάχνει δεκανίκια στα δεξιά του
Επόμενο άρθρο

Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Ξεροψήνει τον Τσίπρα ο Ψυχάρης

Σχετικά Αρθρα

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

Πολιτική 29 Ιούλ 2026, 11:14

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 19:57

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 09:40

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 25 Ιούλ 2026, 12:53

Δεξιός να ντουφεκάει δεξιό;

Πολιτική 23 Ιούλ 2026, 18:50

Γιατί δεν μιλούν για τον «γαλάζιο» Principal Dancer του σκανδάλου της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Πολιτική 17 Ιούλ 2026, 21:36
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
Παιδεία

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

28 Ιούλ 2026, 08:38
Αθλητισμός

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

28 Ιούλ 2026, 08:30
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

Ημέρα φιλίας.

Κούβα: Ημέρα μαρτύρων επανάστασης.

1903: Σε παράνομο συνέδριο του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας σχηματίζονται δύο μπλοκ: Οι οπαδοί του Λένιν μπολσεβίκοι (πλειοψηφούντες) και του Μάρτοφ μενσεβίκοι (μειοψηφούντες) με κοινό σκοπό την ανατροπή του τσαρικού καθεστώτος.

1919: Επέμβαση του στρατού σε φυλετικές ταραχές στο Σικάγο, 31 νεκροί και πεντακόσιοι τραυματίες.

1920: Δολοφονείται ο Ιων Δραγούμης.

1931: Ανταλλαγή πυροβολισμών σε απόπειρα της αστυνομίας να διαλύσει συγκέντρωση εκατό ατόμων στις Σέρρες. Νεκρός αξιωματικός της χωροφυλακής, τραυματίας ο διοικητής της.

1955: Συλλαμβάνεται η Ρούλα Κουκούλου, σύζυγος του Νίκου Ζαχαριάδη.

1978: Βόμβα και εμπρησμός στην είσοδο της πλαζ ΕΟΤ Αλίμου, αναγραφή συνθημάτων (ΕΛΑ).

2006: Πεθαίνει ο Murray Bookchin.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    17Ν
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Εφετείο 17Ν
  • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    ΕΛΑ
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Ποιοι είμαστε
  • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Επικοινωνία
  • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Όροι χρήσης
  • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Ποιοι είμαστε
  • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Επικοινωνία
  • Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Υπόθεση Παπαγγελόπουλου

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo