Εξίμισι χρόνια μετά το σεισμό της Πάρνηθας, με τους τόσους θανάτους και τις τόσες καταστροφές, επίσημοι φορείς «ανακαλύπτουν» ότι ουδείς ασχολήθηκε και ουδείς έλεγξε την ποιότητα αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια που επισημάνθηκαν με «κίτρινο» χρώμα, δηλαδή κρίθηκαν επισκευαστέα. Την «αποκάλυψη» κάνει το ΤΕΕ, βρίσκοντας την ευκαιρία τώρα που αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον μετά το σεισμό των Κυθήρων.
Ομως, αυτό ήταν γνωστό εδώ και χρόνια (πόσες φορές δεν το έχουμε γράψει εμείς και όχι μόνο εμείς). Τί έκανε όλα αυτά τα χρόνια το ΤΕΕ; Προτίμησε να μη συγκρουστεί με τις κυβερνήσεις, με τις οποίες έχει πάντοτε άριστες σχέσεις, γιατί και το ΤΕΕ ελέγχεται ασφυκτικά από τους μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι καθορίζουν ακόμα και τη σύνθεση της διοίκησής του με παρασκηνιακά παζάρια που κάνουν με τις κομματικές παρατάξεις. Οι κύριες ευθύνες, βέβαια, ανήκουν στην προηγούμενη κυβέρνηση, που αδιαφόρησε παντελώς για τα έργα επισκευών στα κτίρια, όμως καλά θα κάνουν οι μεγαλομηχανικοί που κουμαντάρουν το ΤΕΕ να μη γίνονται μετά Χριστόν προφήτες. Το γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα στην Αθήνα (κανείς δεν ξέρει πόσα ακριβώς), που ή δεν επισκευάστηκαν καθόλου (μερεμέτισαν τους σοβάδες, τα έβαψαν και… αυτό ήταν) ή επισκευάστηκαν από αετονύχηδες εργολάβους, χωρίς μελέτη και με μοναδικό κριτήριο τη δική τους κονόμα.
Και γιατί ο κόσμος επισκεύασε άρπα-κόλλα τα «πληγωμένα» σπίτια, χωρίς μελέτη και χωρίς στατική ενίσχυση στις περιπτώσεις που αυτό ήταν απαραίτητο; Γιατί δεν υπήρχαν λεφτά, φυσικά. Τα λεφτά που δόθηκαν μετη μορφή άτοκου δανείου δεν έφταναν ούτε για μια σωστή μελέτη. Ετσι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα είτε κατέφυγαν στο μερεμέτι-πασάλειμμα ή παζάρεψαν κάποιον εργολάβο απ’ αυτούς που «τα ξέρουν όλα» και που έκαναν δουλειά ανάλογα με τα λεφτά που διέθετε ο ιδιοκτήτης και όχι ανάλογα με τις ανάγκες που θα δημιουργούσε μια μελέτη.
Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ωχαδερφισμό του κράτους. Πρόκειται για σκόπιμη αδιαφορία, προκειμένου να μη διαθέσει κονδύλια για την αντισεισμική θωράκιση. Από τη στιγμή που δεν υπήρξε λαϊκή κινητοποίηση, που δεν διαμορφώθηκε κίνημα ανάμεσα στους σεισμόπληκτους και που ο καθένας έσπευσε να μπαλώσει την κατάσταση όπως όπως, το κράτος δεν τράβηξε κάνα ζόρι. Σήμερα, υπό την επήρρεια των εντυπώσεων από το σεισμό των Κυθήρων, συζητάμε κάποια πράγματα, όμως σύντομα θα ξεχαστούν και πάλι όλα. Μέχρι τον επόμενο σεισμό…