Θυμόσαστε, μήπως, πότε αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις των σκαφών της στην κυπριακή ΑΟΖ; Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η σχετική απόφαση παρουσιάστηκε με θριαμβευτικούς τόνους σε Αθήνα και Λευκωσία. Κοντεύει να κλείσει χρόνος από τότε και ακόμα δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση υλοποίησης.
Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για κυρώσεις στο τουρκικό κράτος και σε μέλη της κυβέρνησης. Η απόφαση μιλούσε για κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην παρανομία. Δηλαδή, θα απαγόρευαν την είσοδο στην ΕΕ και θα μπλόκαραν λογαριασμούς (αν υπήρχαν) των καπετάνιων των τουρκικών σκαφών και των εταιριών που φέρονται ως ιδιοκτήτες τους. Ομως, ακόμα κι αυτές οι αστείες από άποψη πίεσης στην Τουρκία κυρώσεις έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Τώρα που «έσφιξαν τα γάλατα», καθώς το «Γιαβούζ» ετοιμάζεται να «τρυπήσει» σε αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία οικόπεδο και μάλιστα σε σημείο-στόχο που είχε εντοπίσει η ιταλική ΕΝΙ, η κυπριακή κυβέρνηση έπρεπε κάτι να κάνει για να παραμυθιάσει τον κυπριακό λαό που δικαίως ζητάει εξηγήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης πήγε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και ζήτησε -όπως ο ίδιος είπε- «ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση» από τους ομολόγους του, ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων. Εννοείται πως δεν τα είπε έτσι ακριβώς («ζητώ ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση»), γιατί αν τα έλεγε έτσι, ξέρετε τι θα του έδειχναν οι πιο… αλέγροι από τους υπουργούς. Ο Χριστοδουλίδης φρόντισε να διαρρεύσει ότι απείλησε και με βέτο κατά τις συζητήσεις ΕΕ-Τουρκίας, αν δεν προχωρήσουν οι κυρώσεις (εδώ γελάνε).
Για να ικανοποιήσουν την αγωνία της κυβέρνησης Αναστασιάδη, βγήκε ο κομισάριος επί των Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ και ανακοίνωσε πως θα καλέσει την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της για τον καταρτισμό του καταλόγου των φυσικών και νομικών οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ομάδα εργασίας δεν είναι πολιτικό αλλά τεχνικό όργανο. Αυτή απλά θα φτιάξει έναν κατάλογο (ένα χρόνο δεν… πρόκανε να τον φτιάξει!), ο οποίος στη συνέχεια θα πάει στο Συμβούλιο, που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να πάρει αποφάσεις!
ΥΓ. Για μια καλύτερη εκτίμηση του πλαισίου στο οποίο εκτυλίσσεται αυτή η κωμωδία, συστήνουμε να διαβάσετε (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) τη σύντομη ανάλυση για τη συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν στην Ιστανμπούλ, στη σελίδα 3 αυτού του φύλλου.