Ο τελευταίος που είπε αυτή την παπαριά ήταν ο Απ. Κακλαμάνης του ΠΑΣΟΚ. Με το γνωστό στόμφο που ταιριάζει σ’ έναν έμπειρο κοινοβουλευτικό, όταν ξέρει ότι τον γράφει η τηλεόραση και η ατάκα του θα παίξει στα δελτία ειδήσεων. Να μην ήξερε; Πολύ δύσκολο το βλέπουμε, ειδικά για τον συγκεκριμένο πολιτικό. Απλά, έκανε το αντιπολιτευτικό του κομμάτι.
Το γεγονός είναι ότι πολλοί άνθρωποι του λαού, όσοι έχουν την υπομονή να παρακολουθούν ακόμη τα σχετικά με το σκάνδαλο Siemens, εξεπλάγησαν από την απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης για τον Μ. Ζίχατσεκ, τον «άρχοντα των μαύρων ταμείων» της Siemens, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον είχε χαρακτηρίσει. Διότι ακούγοντας τις παπαριές για την «ανεξάρτητη γερμανική Δικαιοσύνη» που «κάνει ανεπηρέαστη και ατρόμητη τη δουλειά της», εν αντιθέσει με την ελληνική, είχαν πειστεί ότι ο Ζίχατσεκ θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή ή τουλάχιστον μια δεκαπενταετία, όπως ο δικός μας, ο Κοσκωτάς.
Ομως, οι πάντες γνώριζαν ότι ο Ζίχατσεκ είχε κάνει συμφωνία με την Εισαγγελία του Μονάχου. Το «ντιλ» είχε κλείσει στα 2 χρόνια φυλακή με αναστολή και στα 180 χιλιάρικα πρόστιμο. Οι τακτικοί αναγνώστες της «Κ» θυμούνται σίγουρα, ότι το έχουμε γράψει κι εμείς κάμποσες φορές τους τελευταίους μήνες. Στη Γερμανία ήταν ευρύτατα γνωστό, είχε γραφεί σε όλο τον Τύπο, όμως στην Ελλάδα ελάχιστες φορές γράφηκε στα ψιλά (και μάλιστα, απ’ όσο θυμόμαστε, από ανταποκριτές στη Γερμανία, όχι από τα εγχώρια «λαγωνικά»), διότι βόλευε στην προπαγάνδα της αντιπαράθεσης της «καλής» γερμανικής Δικαιοσύνης με την «κακή» ελληνική. Ετσι, η γελοία ποινή των 2 χρόνων με αναστολή και το εξίσου γελοίο πρόστιμο των 108.000 ευρώ (180.000 είχε προτείνει η Εισαγγελία) προκάλεσε έκπληξη που δεν θα έπρεπε.
Αν μη τι άλλο, η γερμανική Δικαιοσύνη απέδειξε περίτρανα πως η αστική Δικαιοσύνη είναι παντού η ίδια. Αποστολή της είναι από τη μια να καταστέλλει τις καταπιεζόμενες τάξεις και τους πρωτοπόρους αγωνιστές τους και από την άλλη να ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των διάφορων καπιταλιστικών ομίλων και κέντρων εξουσίας. Στο δεύτερο σκέλος ανήκει η απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου για το Ζίχατσεκ. Η ρύθμιση ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος απόλυτα ελεγχόμενη από την ίδια τη Siemens και την αμερικάνικη debevoise & Plimpton, που κάνει την εσωτερική εκκαθάριση του γερμανικού μονοπώλιου κατ’ εντολή του ελεγκτικού μηχανισμού της Wall Street, όπου «σκάλωσε» η Siemens και έγινε ό,τι έγινε. Ο Ζίχατσεκ έκανε τη συμφωνία του, έδωσε στις γερμανικές δικαστικές αρχές ό,τι του επετράπη να δώσει και εισέπραξε την «ποινή» που είχε συμφωνηθεί. Ετσι κι αλλιώς ως μάνατζερ ήταν τελειωμένος. Εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν να μην πάει φυλακή. Πλήρωσε, λοιπόν, ένα πρόστιμο της πλάκας (της πλάκας σε σχέση με τα λεφτά τα οποία διαχειρίστηκε, που θα ήταν μαλάκας να μην αποθήκευε ένα μέρος για την πάρτη του) και πλέον μπορεί να απολαύσει ως συνταξιούχος τους «κόπους» μιας ζωής. Ολοι πλέον είναι ευχαριστημένοι: η ανταγωνίστρια της Siemens, General Electric, που ξεκίνησε τη «δουλειά», η Siemens (την έβγαλε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες), το γερμανικό κράτος (θυμηθείτε πόσο εκθείασε τη «νέα» Siemens ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, που επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα), ο Ζίχατσεκ (δεν το συζητάμε) και η γερμανική Δικαιοσύνη (που παρέστησε την «ανεξάρτητη» και «τυφλή»).
Ο Ζίχατσεκ, όμως, δεν παρέλειψε να ρίξει για πολλοστή φορά τις βολές του κατά του ελληνικού πολιτικού συστήματος, κάθε φορά που τον πλησίασαν έλληνες ανταποκριτές. Βλέπετε, το φέρει βαρέως που ο ίδιος ξεφτιλίστηκε και αναγκάστηκε να κάνει μια ατιμωτική συμφωνία, ενώ εκείνοι που επί δεκαετίες είσπρατταν τις μίζες εξακολουθούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Μίλησε, λοιπόν, και πάλι για πολιτικούς που επί πολλά χρόνια έπαιρναν μίζες και για το φίλο του το Χριστοφοράκο που απολαμβάνει τη βίλα του στην Τήνο, χωρίς να είναι αναγκασμένος να ταλαιπωρείται σε δικαστήρια και σε συμφωνίες με τις δικαστικές αρχές.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και δικηγόρος του Ζίχατσεκ, ενώ αποκαλυπτικότατη είναι η δήλωση του εισαγγελέα του Μονάχου Αντον Βίνκλερ στον ανταποκριτή της «Ελευθεροτυπίας»: «Ναι, έχω κάποια ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είχαμε ήδη μια συνεργασία με τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές από τον περασμένο Μάρτιο. Από τότε, ωστόσο, δεν υπήρξε άλλη συνεργασία. Βεβαίως και θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική Δικαιοσύνη στο έργο της, αρκεί να μας ζητηθεί δικαστική συνδρομή. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όποια στοιχεία μας ζητηθούν». Κατά τα άλλα, ο Χατζηγάκης, που γενικώς είναι αλλού, δηλώνει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι πιο μπροστά από τη γερμανική στις έρευνες!