Ο Βουλγαράκης το είπε καθαρά, με το γνωστό «δε σηκώνω αντίρρηση» ύφος του: Σε δυο-τρεις εβδομάδες ουδείς θα ασχολείται με το σκάνδαλο των υποκλοπών, γιατί δεν θα υπάρχουν παράγοντες να το τροφοδοτήσουν. Η υπόθεση του θανάτου Τσαλικίδη θα έχει κλείσει, αφού ο Διώτης τελειώσει τα επικοινωνιακά του τερτίπια, η Vodafone με την ericsson δεν θα έχουν κανένα συμφέρον να αναπτύξουν μια κόντρα από την οποία καμιά τους δεν θα βγει κερδισμένη, και η κυβέρνηση φυσικά δεν θα έχει κανένα λόγο να το συντηρήσει στην επικαιρότητα.
Δεν έχει και άδικο. Επί ένα ολόκληρο χρόνο είχαν όλη την άνεση να συγκαλύψουν κάθε ίχνος και όταν μόνοι τους έβγαλαν την υπόθεση στη δημοσιότητα είχαν τη σιγουριά ότι τίποτα δε μπορεί να τους απειλήσει πραγματικά.
Βέβαια, από τη στιγμή της αποκάλυψης και μετά υπήρξαν παρενέργειες, η κυβέρνηση είχε ένα σχετικό πολιτικό κόστος, όμως οι εξελίξεις δεν ήταν απ’ αυτές που δε μπορούσαν να ελεγχθούν. Αλλωστε, και η αντιπολίτευση δεν παραβίασε το fairplay. Δεν προσπάθησε να κάνει έρευνες, να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες και τις διασυνδέσεις της, να κάνει αποκαλύψεις. Περιορίστηκε μόνο σε μια οριακή και εντός των κανόνων του παιχνιδιού πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. Χαρακτηριστική είναι η άνεση με την οποία πέρασε ο Κορωνιάς από τη Βουλή. Ούτε μια σκληρή ερώτηση, ούτε μια αποκάλυψη που να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Το ίδιο έγινε και με τον Μπιλ Ζίκου της ericsson. Πέρασε κι αυτός με άνεση, άφησε κάποιες μπηχτές κατά Κορωνιά και Vodafone και αυτό ήταν όλο.
Και όμως, οι καταθέσεις των Κορωνιά και Ζίκου είχαν «ψωμί». Ο Κορωνιάς άδειασε την κυβερνηση και τη Δικαιοσύνη, αποκαλύπτοντας ότι έδρασε με δικές τους εντολές, χωρίς κανένας να δοκιμάσει να τον διαψεύσει. Το μόνο που βρήκε να πει εκείνος ο θλιβερός Αντώναρος (ο Ρουσόπουλος στα δύσκολα δεν εμφανίζεται στο Press Room) ήταν ότι ο Κορωνιάς έκρυψε από την κυβέρνηση την ύπαρξη και τρίτου περιφερειακού κέντρου της Vodafone που είχε το λογισμικό των υποκλοπών! Λες και είχε καμιά σημασία το πόσα ήταν τα «πειραγμένα» κέντρα, όταν υποτίθεται ότι ήξεραν ολόκληρη τη λίστα με τα παρακολουθούμενα κινητά. Για τα ουσιαστικά ζητήματα που έθεσε ο Κορωνιάς (αν ήθελαν να βρουν τους δράστες, ας μας έλεγαν να ξαναεγκαταστήσουμε το παράνομο λογισμικό – τη λίστα την επεξεργάστηκε η κυβέρνηση – μου έδωσαν εντολή να μην ενημερώσω την ΑΔΑΕ) δεν υπήρξε καμιά απάντηση, κανένα σχόλιο από πλευράς κυβέρνησης.
Ο Ζίκου από την πλευρά του άδειασε τον Κορωνιά σε ένα κομβικό ζήτημα. Δήλωσε στη Βουλή ότι η Vodafone γνώριζε πολύ καλά, από το Γενάρη του 2003, ότι υπήρχε στο λογισμικό που είχε αγοράσει από την ericsson υποσύστημα για τις «συνακροάσεις». Αποκάλυψε, ακόμη, ότι πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος επί των στοιχείων του παράνομου λογισμικού, ελάχιστες μέρες μετά την αποστολή των αντιγράφων στην ericsson, η Vodafone ζήτησε πίσω τα αντίγραφα και μάλιστα απαγορεύοντας στην ericsson να κρατήσει δικά της αντίγραφα. Συναντήθηκε τότε με τον Κορωνιά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Νέα αρχεία για έλεγχο η ericsson πήρε το Φλεβάρη του 2006 (δηλαδή, μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου από την κυβέρνηση), όμως δε μπορεί να βεβαιώσει αν αυτά τα αρχεία ήταν ίδια με τα αρχικά, ούτε αν ήταν δυνατή η αλλοίωση των στοιχείων που περιλάμβαναν τα αρχεία, κατά τη διάρκεια του ενδεκάμηνου που μεσολάβησε. Με άλλα λόγια, ο Ζίκου πέταξε το μπαλάκι στη Vodafone, αφήνοντας αιχμές ότι μπορεί να έγινε και συγκάλυψη, στην οποία όμως δεν πήρε μέρος η δική του εταιρία, αλλά μόνο η Vodafone και ο Κορωνιάς, που είχαν απευθείας επαφή με την κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι ο Κορωνιάς είχε υποστηρίξει πως η εταιρία του δεν γνώριζε ότι στο σύστημά της υπήρχε το λογισμικό για τις «νόμιμες συνακροάσεις». Αυτό υποστήριξε ξανά η Vodafone, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της κατάθεσης Ζίκου στη Βουλή, στην οποία υποστήριξε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για την ύπαρξη αυτού του υποσυστήματος στην έκδοση SSR 9.1 του λογισμικού της ericsson.
Και αυτά, όμως, πέρασαν στο ντούκου. Ισως τις επόμενες μέρες η αντιπολίτευση να ζητήσει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Κορωνιά-Ζίκου (έχουν ξανακληθεί για κατάθεση στις αρχές Απρίλη), όμως η κυβερνητική πλειοψηφία το πιθανότερο είναι να μην το δεχτεί, με το επιχείρημα ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν είναι δικαστήριο. Ετσι κι αλλιώς, όταν ξανακληθούν στη Βουλή Κορωνιάς και Ζίκου το θέμα θα έχει υποβαθμιστεί κι άλλο και η κάθε πλευρά θα έχει όλο το χρόνο να προετοιμάσει τις απαντήσεις της στα ερωτήματα που πλέον είναι προφανή και δεν θα αιφνιδιάσουν κανένα. Αλλωστε, και μέχρι στιγμής οι τοποθετήσεις των δύο μάνατζερ είναι πολύ προσεκτικές. Φροντίζουν να αποσείσουν ο καθένας τις ευθύνες της εταιρίας του και να τις μεταφέρουν στην απέναντι εταιρία, χωρίς όμως να προσφέρουν κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Τίποτα που να μπορεί να βοηθήσει μια ουσιαστική και σε βάθος έρευνα, που να οδηγεί σε αποκαλύψεις. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση Ζίκου: «Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τη λειτουργία του παρείσακτου λογισμικού»! Παρ’ τ’ αυγό και κούρευτο, δηλαδή. Τα κρίσιμα αρχεία έχουν διαγραφεί και το μόνο που μπορεί να βγει είναι κάποιες εντυπώσεις για λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης.
Με τον ίδιο τρόπο θα περάσει από τη Βουλή και ο Αγγέλου, ο παρακοιμώμενος του Καραμανλή, που θα επαναλάβει αυτά που είπαν στην πρώτη συνέντευξή τους οι υπουργοί. Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει και παρασκηνιακές επαφές μεταξύ μεγάρου Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην υπάρξει ιδιαίτερη πίεση στον Αγγέλου και να μην υπερβούν τα εσκαμμένα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, μολονότι στελέχη του Μαξίμου «διέρρεαν» ότι η πλειοψηφία θα ζητήσει να καταθέσει στην Επιτροπή της Βουλής ο Γ. Παπανδρέου, ως «αντίποινα» για την επιμονή των Πασόκων να κληθεί ο Αγγέλου, ο Ρουσόπουλος βγήκε μετά λίγες μέρες και απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό αποτελεί ένδειξη συνδιαλλαγής για όσους γνωρίζουν τη σημειολογία της αστικής πολιτικής.
Η θέση της κυβέρνησης συμπυκνώνεται σε μια «μοιρολατρική» τοποθέτηση, που αποπνέει πολιτική κουτοπονηριά και επικοινωνιακή σκοπιμότητα: Τί να κάνουμε, έτσι όπως είναι η σύγχρονη τεχνολογία, κανείς δεν μπορεί να προστατευθεί από κυκλώματα υποκλοπών. Θύματα είμασταν κι εμείς, δεν το βλέπετε; Παριστάνουν τους κακομοίρηδες για να κλείσει εκεί το ζήτημα, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά διάθεση να βγει και να καταγγείλει π.χ. τους Αμερικάνους ότι βρίσκονταν πίσω από το συγκεκριμένο κύκλωμα υποκλοπών (άλλωστε, ο Γιωργάκης έχει από το βήμα της Βουλής καλέσει την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τους Αμερικάνους, επειδή οι υπουργοί άφησαν υπαινιγμούς για την πρεσβεία).
Αυτό πρέπει να είχε κατά νου και ο Μητσοτάκης, όταν βγήκε και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, λέγοντας ότι αυτή θα έπρεπε να αποκαλύψει αμέσως στο λαό το σκάνδαλο και «να καλούσε τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει κατ’ ιδίαν για ό,τι παραπάνω ήξερε». Δηλαδή, τί παραπάνω ήξερε η κυβέρνηση; Ποια ήταν εκείνα τα απόρρητα στοιχεία τα οποία δεν έπρεπε να τα πληροφορηθεί ο λαός, αλλά μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί σε απόρρητη ενημέρωση; Χωρίς να το καταλάβει, ο Μητσοτάκης αποκάλυψε έμμεσα ότι οι δράστες είναι γνωστοί, αλλά λόγοι «εθνικής σημασίας» δεν επιτρέπουν την αποκάλυψή τους. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι όλοι ασχολούνται με τη Vodafone και την ericsson, λες και οι δυο εταιρίες έκαναν υποκλοπές για δικό τους λογαριασμό.