«Επειδή οι επόμενες εκλογές δεν θα αργήσουν και η πρωτιά θα κριθεί πολύ πάνω από το 30%, η ίδια η ΔΗΜΑΡ, θα πρέπει να αποφασίσει ποιος είναι ο προσανατολισμός της και η δική της πολιτική συμμαχιών». Πόσο πιο καθαρά να το πει ο Δ. Παπαδημούλης (συνέντευξη στο ραδισταθμό Alpha); Εμείς θέλουμε τη ΔΗΜΑΡ για κυβερνητικό εταίρο, το ζήτημα είναι να αποφασίσει η ίδια τι θέλει.
Είναι κρυφό μυστικό ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της ΔΗΜΑΡ για μελλοντική κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα. Η σχετική προθυμία επιδεικνύεται δημόσια περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά από στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα η ΔΗΜΑΡ και ο Κουβέλης εξαφανίστηκαν ακόμα και από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων. Ηξεραν άραγε ότι ο Κουβέλης πιέζεται να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση;
Μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, πάντως, και μολονότι ο Κουβέλης έστριψε το τιμόνι δεξιά, για να μην απομονωθεί από το μιντιακό σύστημα, δεσμευόμενος δημόσια ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, οι επιθέσεις φιλίας συνεχίστηκαν από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η γραμμή είναι να μην επιτίθενται στη ΔΗΜΑΡ και ν' αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για μελλοντική κυβερνητική συνεργασία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων, όσο πλησιάζει η στιγμή στην οποία, λογικά θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες για να βγάλει τη χώρα από την σημερινή πραγματικότητα, προφανώς θα αναπροσαρμόσει και τις πολιτικές του στρατηγικές, ανάλογα με τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί», δήλωνε με νόημα ο Γ. Σταθάκης (Αθήνα 9,84), απαντώντας σε ευθεία ερώτηση για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ. Ο δε Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έλεγε εμμέσως πλην σαφώς ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση ανοίγει δυνατότητες κυβερνητικής συνεργασίας. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «ξεπαγώνει το πολιτικό σκηνικό και προφανώς αυτό περικλείει δυνατότητες». Αναφερόμενος δε στη σκληρή κόντρα των δύο κομμάτων κατά τον τελευταίο χρόνο, άφησε με κυνισμό να διαφανεί, ότι αυτά μπορούν κάλλιστα να ξεχαστούν, διότι «κάθε φορά πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλείσαι να καταθέσεις τις προτάσεις σου και αυτές επιδεινώνονται καθημερινά με ραγδαίο τρόπο».