Εκτός από τη φωτογράφηση στις διαδηλώσεις και τις συναντήσεις με τα εργατοπατερικά συνδικάτα CCOO και UGT, ο Τσίπρας συναντήθηκε στη Μαδρίτη και με τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSOE) Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα. Η συνάντηση, σύμφωνα με την «Αυγή», «προκάλεσε, όπως ακούγεται, τη δυσφορία του Ευαγγ. Βενιζέλου». Από την «Αυγή» πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι «η μεγαλύτερη έκπληξη για την ελληνική αντιπροσωπεία ήταν όταν ο Α. Ρουμπαλκάμπα ζήτησε να μάθει τι συνέβη με τη λίστα Λαγκάρντ, με τον Αλ. Τσίπρα να αναδεικνύει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ στη μη διαλεύκανση της υπόθεσης». Πληροφορηθήκαμε, ακόμη, ότι ο Τσίπρας «παρατήρησε πως είναι καιρός για τη σοσιαλδημοκρατία να επιλέξει στρατόπεδο» και πως «ο κ. Ρουμπαλκάμπα έδειξε να κρατά αποστάσεις από την πολιτική του προκατόχου του, Χοσέ Θαπατέρο».
Στη συνάντησή του με τον Ρουμπαλκάμπα αναφέρθηκε και ο Τσίπρας, μιλώντας σε συνάντηση οικονομολόγων. Οπως είπε, είχε μια «ενδιαφέρουσα συνάντηση» με τον Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος του «εξομολογήθηκε», ότι « το κόμμα του είναι δύσκολο να ανακάμψει».
Εσπευσε, μάλιστα, ο Τσίπρας να συμπληρώσει ότι το PSOE «δεν έχει πάθει τη ζημιά που έχει πάθει στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ. Ισως γιατί δεν ξεγέλασε, δεν κορόιδεψε τόσο ξεδιάντροπα τους πολίτες λέγοντας ψηφίστε με για να καταπολεμήσω τη βαρβαρότητα και να φέρω το σοσιαλισμό όπως είπε στην Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου λίγες μέρες πριν υπογράψει το μνημόνιο».
Ολ’ αυτά, βέβαια, δεν έχουν καμιά σημασία για την Ισπανία. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι, όμως, θεωρούν ότι έχουν για την Ελλάδα, όπου ο Τσίπρας πρέπει να πείσει πως η καλή σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και εξυμνεί τους παλαιότερους ηγέτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με τον πιο χυδαίο τρόπο, όπως έκανε στη Μαδρίτη: «Σήμερα έχουμε την Ευρώπη που διαμόρφωσαν η δεξιά και η σοσιαλδημοκρατία. Ομως προσέξτε, μια σοσιαλδημοκρατία που έχει παραδοθεί στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία. Και σε τίποτα δεν θυμίζει ακόμα και εκείνη τη σοσιαλδημοκρατία της δεκαετίας του ’80. Του Φελίπε Γκονσάλες, του Μάριο Σοάρες, ακόμα και του Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα»! Η σοσιαλδημοκρατία αυτών των ηγετών τσάκισε τους λαούς, στήριξε το ιμπεριαλιστικό στάτους της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ, αλλά ο Τσίπρας μας την παρουσιάζει ως πρότυπο. Στις ΗΠΑ εξυμνεί τον Ρούσβελτ και τον Ομπάμα, στην Ευρώπη τον Σοάρες, τον Γκονθάλεθ και τον Α. Παπανδρέου (απορούμε πώς ξέχασε τον Μιτεράν).
Αλλά και στη σημερινή σοσιαλδημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει… μια ευκαιρία, καλώντας την να διαλέξει στρατόπεδο. Οπως είπε ο Τσίπρας, η σοσιαλδημοκρατία «βρίσκεται μπροστά σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, αλλά και σε ένα στρατηγικό δίλημμα. Θα συνεχίσει την ενσωμάτωση στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική, ενσωμάτωση που στην περίπτωση της Ελλάδας την οδήγησε στην πλήρη διάρρηξη των δεσμών της με τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούσε, τη μικρομεσαία διαστρωμάτωση και τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα ή θα αποφασίσει επιτέλους αλλαγή στρατηγικής; Αριστερή στροφή;»!
Κι εκεί πάνω αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Ρουμπαλκάμπα, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ισπανός σοσιαλδημοκράτης δεν είναι σαν τον Βενιζέλο, αλλά προβληματίζεται για το αν θα πρέπει να τραβήξει προς… τ’ αριστερά. Οι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ πασχίζουν ν’ αποδείξουν πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν καλοί σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίος ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί, συγκροτώντας το «μέτωπο του Νότου». Ομως, ο ίδιος ο Ρουμπαλκάμπα, σε δήλωση που έκανε, φρόντισε να διευκρινίσει ότι τάσσεται υπέρ της αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής, συμπληρώνοντας ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση «το PSOE συνεργάζεται εντατικά με το αδελφό του κόμμα στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ». Ενα τηλεφώνημα από πλευράς Βενιζέλου ήταν αρκετό για να διαλυθεί η προπαγάνδα που πήγε να στήσει ο Τσίπρας.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτό που έκαναν οι ισπανοί σοσιαλδημοκράτες την επομένη της τυπικής συνάντησης Τσίπρα-Ρουμπαλκάμπα, την οποία ζήτησε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ρουμπαλκάμπα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και από κοινού ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να εργαστούν για να διαμορφωθεί συναίνεση ως προς την οικονομική πολιτική. Αυτή είναι η… προβληματιζόμενη σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ.