Στις αρχές Αυγούστου του 2015, ένα στελεχάκι του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, ονόματι Κατερίνα Νοτοπούλου, από τη φράξια των 53+, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ: «Φοβάμαι να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ιδανικός και ανάξιος εραστής»! Δεκαπέντε μήνες από τότε και αφού μεσολάβησε η υπογραφή ενός Μνημόνιου και μερικών πακέτων αντιλαϊκών και αντεργατικών νόμων, οι φόβοι της Κατερίνας διασκεδάστηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε ιδανικός και πανάξιος εραστής και η Κατερίνα αναλαμβάνει -στα 28 της χρόνια- επικεφαλής του παραρτήματος του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Πώς έλεγε μια παλιά διαφήμιση; «Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά»… Ετσι, το παράρτημα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα φέρουν κοντά την… αμφισβητία Κατερίνα με τον… παραλίγο ανάξιο εραστή Αλέξη, που λέγεται ότι θ' ανέβει αυτοπροσώπως την επόμενη εβδομάδα για να κάνει τα εγκαίνια.
Αφήνοντας κατά μέρος την Νοτοπούλου, που δεν είναι παρά ένα ακόμα φιλόδοξο στελεχάκι του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Βουλή και πρέπει να ανταμειφθεί με κάποιο κρατικό πόστο, αναρωτιόμαστε τι ακριβώς θα προσφέρει το παράρτημα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη; Και γιατί μόνο στη Θεσσαλονίκη και όχι και στην Κρήτη ή στη Ρόδο (για να πάρουμε δυο μόνο απομακρυσμένα μέρη της Επικράτειας);
Είναι προφανές ότι θα πρόκειται για ένα Γραφείο ρουσφετιών και διευθετήσεων. Ομως, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ήδη ένα υφυπουργείο (Μακεδονίας-Θράκης), στελεχωμένο από την αρχή με τη βουλευτή Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Ενα υφυπουργείο που -ανάλογα με τις σκοπιμότητες της κάθε κυβέρνησης- πότε καταργείται και πότε ανασυστήνεται (παλαιότερα ήταν υπουργείο μάλιστα). Αυτό συμβαίνει γιατί στην πραγματικότητα είναι υπουργείο χωρίς αρμοδιότητες. Ο πολιτικός του προϊστάμενος το μόνο που κάνει είναι να κόβει κορδέλες εγκαινίων και να παρίσταται σε γιορτές και πανηγύρια στις βορειοελλαδίτικες πόλεις. Δεν υπάρχουν ειδικά θέματα Μακεδονίας-Θράκης που να χειρίζεται το υπουργείο. Για τα πάντα είναι αρμόδια τα «κανονικά» υπουργεία.
Η Κόλλια-Τσαρουχά, παραδοσιακή δεξιά του καραμανλικού στρατόπεδου, είναι του Καμμένου, ο οποίος δεν τολμά να την «κουνήσει» από εκεί. Κατά συνέπεια, οι συριζαίοι της Θεσσαλονίκης αισθάνονται ριγμένοι σε επίπεδο ρουσφετιών και διευθετήσεων. Ο Τσίπρας δημιουργεί το παράρτημα του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για να καλύψει αυτή την ανάγκη. Για να έχουν και οι συριζαίοι της Θεσσαλονίκης το δικό τους «μαγαζί» (στο οποίο θα βολευτούν και μερικοί από δαύτους).
Μ' αυτό τον τρόπο, όμως, ο πρωθυπουργός αυτοτοποθετείται πάνω από την κυβέρνησή του. Το ίδιο το πολίτευμα τείνει να γίνει προεδρικό, καθώς ο πρωθυπουργός δίνει μεν αρμοδιότητες στους υπουργούς του (για τις οποίες είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι), ταυτόχρονα όμως δημιουργεί έναν προσωπικό μηχανισμό, ο οποίος θα λειτουργεί ερήμην των υπουργών. Ψιλά γράμματα για τους συριζαίους, θα πείτε, και δε θα 'χετε άδικο. Ούτε, βέβαια, εμάς μας έπιασε κάνας πόνος για τη σωστή θεσμική λειτουργία του αστικού συστήματος εξουσίας. Να καταδείξουμε την εξουσιολαγνεία των συριζαίων θέλουμε, και τον σαρκοζισμό του Τσίπρα προσωπικά.