Εντυπωσιακό το πρωτοσέλιδο της καθημερινής φυλλάδας του Συγκροτήματος Ψυχάρη την περασμένη Τρίτη: «5 Μαΐου το νέο ντιλ για το χρέος». Ο πρωτοσέλιδος πρόλογος δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας: «Ημερομηνία-ορόσημο για την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι η 5η Μαΐου 2014: στην πρώτη συνεδρίαση του Euro-group μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο». Στο σχετικό ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες γινόταν επίκληση ανώνυμου «στελέχους του Ευρωσυστήματος» (;) που δήλωσε στα «Νέα» ότι «πρώτα θα ενεργοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μετά θα ακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές», όπως και «κοινοτικών στελεχών» (;) που «θεωρούν ως την πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τη Δευτέρα 5 Μαΐου στη συνεδρίαση του Eurogroup».
Το δημοσίευμα δεν υπογραφόταν από κάποιον από τους ανταποκριτές του Συγκροτήματος στις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, αλλά από οικονομικό συντάκτη, οπότε κατέστη σαφές ότι η πηγή της πληροφόρησης ήταν εγχώρια, κατοικοεδρεύουσα στην πλατεία Συντάγματος. Και ν’ αμφέβαλε κανείς, δεν άφησε περιθώρια ο Στουρνάρας, ο οποίος το μεσημέρι της ίδιας μέρας, σε συνέντευξη που έδωσε για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας, δήλωσε ότι «η μείωση χρέους με τη νομική βάση που έχει τεθεί στο EUROGROUP του Νοεμβρίου του 2012, θα τεθεί αμέσως μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη EUROSTAT τον Απρίλιο». Οταν του ζητήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος, και ν’ απαντήσει αν έχει «τη βεβαιότητα ή την αίσθηση ότι θα προλάβουμε να πάρουμε και τις αποφάσεις για το χρέος, μέχρι να τελειώσει η Ελληνική Προεδρία, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο», επέμεινε στην ίδια αοριστία: «Καλώς εχόντων των πραγμάτων ναι, διότι η EUROSTAT πιστοποιεί το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο, άρα έχουμε χρόνο μέχρι τον Ιούνιο και νωρίτερα. Μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση αμέσως τον Απρίλιο, μπορεί να μην καταλήξει πριν από τον Ιούνιο, αλλά θα έχει γίνει μία σημαντική συζήτηση και νομίζω ότι μέχρι τον Ιούνιο έχουμε όλο το περιθώριο να έχουμε καταλήξει». Οταν, όμως, του ζητήθηκε ν’ απαντήσει αν το θέμα θα κλείσει πριν από τις εκλογές, μαζεύτηκε: «Τώρα δεν το γνωρίζω το πριν από τις εκλογές, σαφώς η συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πιστοποίηση, που σημαίνει πριν από τις ευρωεκλογές».
Είναι προφανές ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θέλει να κάνει προεκλογικό παιχνίδι με τη σχεδιαζόμενη νέα ρύθμιση του χρέους. Θα ήθελε πολύ μια απόφαση πριν από τις ευρωεκλογές, όμως αυτή μάλλον δεν υπάρχει περίπτωση να της την κάνουν δώρο οι Γερμανοί, όσο κι αν θέλουν να τη βοηθήσουν προεκλογικά. Διότι δε θέλουν σε καμιά περίπτωση ν’ αντιμετωπίσουν μέσα στη Γερμανία κατηγορίες ότι «διαθέτουν τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων στους τεμπέληδες του Νότου». Δεν είναι τυχαίος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η συνέντευξη που έδωσε στην κυριακάτικη έκδοση της «Φρανφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» ο Βενιζέλος, στην οποία έθεσε το ζήτημα της νέας ρύθμισης του χρέους. «Δεν ζητά μόνο νέα βοήθεια με τη μορφή χαμηλότερων επιτοκίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής των ομολόγων, αλλά διανθίζει την επιθυμία αυτή και με επιθέσεις κατά των πιστωτών», ήταν το δηκτικό σχόλιο της ίδιας της εφημερίδας, την επόμενη μέρα. Για «προεκλογικό αγώνα (της ελληνικής κυβέρνησης) σε βάρος του Βερολίνου» έγραψε η «Ταγκεσπίγκελ». «Καταρχάς θα περιμένουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή την αξιολόγηση της τρόικας», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Μίχαελ Μάιστερ, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ήδη συμφωνία στο Eurogroup για πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία θα παρθεί βάσει της αξιολόγησης της τρόικας. Το δε «Σπίγκελ» εξαπέλυσε μια σκληρή επίθεση κατά της Ελλάδας, γράφοντας μεταξύ άλλων και για «χώρα χωρίς κράτος».
Στο «Σπίγκελ» μίλησε και ο γερμανός επικεφαλής του EFSF-ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος απέκλεισε κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους που κατέχει το Ταμείο που διοικεί (είναι το μεγαλύτερο μέρος), υπενθυμίζοντας ότι η μείωση των επιτοκίων έγινε, όπως και η μετάθεση στην καταβολή των τόκων. Αφησε μόνο ένα παράθυρο για «διευθετήσεις» του δανείου των 52 δισ. ευρώ που χορήγησαν οι χώρες της Ευρωζώνης με το πρώτο Μνημόνιο. Είναι προφανές ότι ο Ρέγκλινγκ δε θέλει καμιά συζήτηση για νέες «διευθετήσεις», πόσο μάλλον για νέο «κούρεμα» κατά την προεκλογική περίοδο.
Μ’ αυτά τα δεδομένα πώς ξεκινά μια τέτοια προπαγάνδα ο Στουρνάρας, σε συνεννόηση προφανώς με τους Σαμαρά-Βενιζέλο; Εχουν πάρει κάποιες υποσχέσεις από τη Γερμανία για προεκλογικές δηλώσεις που θα καλλιεργούν κάποια προσδοκία ή απλά πιέζουν για να γίνουν κάποιες τέτοιες δηλώσεις; Ο,τι και να ισχύει, το βέβαιο είναι ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θα προσπαθήσουν να κεφαλαιοποιήσουν τις προσδοκίες, ποντάροντας στο ότι οι Γερμανοί θα θέλουν αυτούς για να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο μετά τις εκλογές.