Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη
  • Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο
  • Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ
  • Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών
  • Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Προεκλογικά κεντήματα στον καμβά της κινεζοποίησης
Πολιτική

Προεκλογικά κεντήματα στον καμβά της κινεζοποίησης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Οκτ 2014, 00:00

«Συζητήσαμε επίσης και για τα επόμενα βήματα. Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα και η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με την τρόικα και επ’ αυτού είναι σαφές ότι υπάρχουν διάφορες ευχάριστες εξελίξεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν. Θα υπάρξουν σίγουρα τις επόμενες βδομάδες διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματα».
Ανγκελα Μέρκελ, Βερολίνο, 23.9.2014

«Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα. Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τις ελληνικές Αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε στην Ελλάδα να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος».
Ανακοίνωση ΔΝΤ, Ουάσιγκτον, 12.10.2014

«Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε ορισμένους τομείς. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις αναγκαίες δράσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οταν τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση θα είναι πιο καθαρά, τότε θα συζητηθούν οι διαδικασίες για το τι θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».
Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, Βρυξέλλες, 13.10.2014

Μέσα σ’ ένα εικοσαήμερο, οι εκπρόσωποι των τριών βασικών οικονομικών ιμπεριαλιστικών κέντρων εξέφρασαν δημόσια την άποψή τους για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την προσπάθεια «εξόδου από το Μνημόνιο» και «απεμπλοκής από την εναπομένουσα χρηματοδότηση του ΔΝΤ», που στην Ελλάδα εμφανίζονται ως το δίπτυχο της νέας Μεγάλης Ιδέας, για την οποία αγωνίζονται νυχθημερόν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Χαρδούβελης, ο Στουρνάρας. Σε ελεύθερη απόδοση, η τοποθέτηση της Μέρκελ, της Λαγκάρντ και του Ντεϊσελμπλούμ (ως προέδρου του Eurogroup) είναι: «κάντε τα μαθήματά σας, ολοκληρώστε ό,τι έχετε αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος και αφού σας ελέγξει η τρόικα και σας βρει εντάξει, ελάτε να συζητήσουμε ό,τι άλλο θέλετε». Κανονικό φτύσιμο, δηλαδή, που δεν κρύβεται πίσω από τη διπλωματική φινέτσα.

Οπως εύκολα μπορεί να διακρίνει ο καθένας με μια απλή ανάγνωση των δηλώσεων που παραθέσαμε, δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε έξοδο από το Μνημόνιο, αποχώρηση του ΔΝΤ και της τρόικας και τα παρόμοια.

Υπάρχουν και άλλα δεδομένα, όμως. Πρώτη η Λαγκάρντ, πριν δεχτεί στο γραφείο της τους Χαρδούβελη, Στουρνάρα και Παπασταύρου, για να της υποβάλουν (υποτίθεται) το αίτημα απεμπλοκής από τον εναπομένοντα δανεισμό του ΔΝΤ και να κάνουν την πρώτη συζήτηση  μέσα σ’ ένα μισάωρο, άδειασε δημόσια τον Σαμαρά που είχε πει στο Bloomberg ότι αισθάνεται σίγουρος πως η Ελλάδα «μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια». «Πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά τη γνώμη μας σε καλύτερη θέση αν είχε προληπτική στήριξη».

Ακολούθησε ο Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, μια μέρα μετά τη συνάντηση των Χαρδούβελη-Στουρνάρα-Παπασταύρου με τη Λαγκάρντ, φρόντισε να δηλώσει ότι «πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και τα επόμενα χρόνια». Το ξέκοψε, δηλαδή, ότι το τι θα γίνει δε θα το αποφασίσει μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση, αλλά θα το αποφασίσουν το Eurogroup, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Μετά το τέλος του Eurogroup επανήλθε, «δίνοντας» στεγνά τον Χαρδούβελη: «Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο από την σημερινή μας συζήτηση, ότι υπάρχει μια ισχυρή συναίνεση στο γεγονός ότι η έξοδος θα πρέπει να θεωρηθεί από όλους τους εταίρους ως βιώσιμη και αξιόπιστη. Συνεπώς ανεξαρτήτως του πώς θα σχεδιαστεί – αυτό θα το κουβεντιάσουμε αργότερα – θα πρέπει να είναι μια “συνετή έξοδος”. Αυτήν την έκφραση χρησιμοποίησε ο έλληνας υπουργός και νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό».

Ο Ντεϊσελμπλούμ δε δίστασε να ευθυγραμμιστεί με τη Λαγκάρντ, δηλώνοντας ότι «η υιοθέτηση προληπτικής γραμμής πίστωσης είναι μια εναλλακτική λύση», σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι αυτή (η προληπτική γραμμή πίστωσης) «θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις». Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές και να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε με το πιο φυσικό ύφος του κόσμου: «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά υπάρχουν κανόνες. Το βασικό για την Ελλάδα είναι το πώς θα σχεδιάσει την έξοδο για την επόμενη μέρα». Είναι, προφανώς, κι αυτός ενημερωμένος για τις εγγυήσεις που έχει προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να επιθυμούσε μια –συγκαλυμμένη έστω– δόση κινδυνολογίας (κατά το πρότυπο των δύο προεκλογικών περιόδων του 2012), όμως ο Ντεϊσελμπλούμ, απηχώντας το κλίμα που υπάρχει στις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες, δεν της έκανε τη χάρη να κινδυνολογήσει σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και της πιθανότητας πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Αυτό το βάρος θα πρέπει να το σηκώσει μόνος του ο Σαμαράς (ο Βενιζέλος είναι πια ανύπαρκτο πολιτικό μέγεθος και μάλλον ζημιά κάνει στο κυβερνητικό δίδυμο όταν κινδυνολογεί), αλλά χωρίς στήριξη «απ’ έξω» μπορούμε να καταλάβουμε ότι η αποτελεσματικότητά του θα είναι εξαιρετικά μειωμένη σε σχέση με το 2012. Αλλωστε, τότε έπαιζε το σενάριο «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας βγάλει από το ευρώ», ενώ τώρα αυτό το σενάριο πέθανε και αντικαθίσταται από το σενάριο «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές στο μέσον μιας κρίσιμης εθνικής διαπραγμάτευσης».

Ο Ντεϊσελμπλούμ φρόντισε ακόμη να καταστήσει σαφές ότι σε κάθε περίπτωση «είναι πρόωρη η συζήτηση, καθώς προτεραιότητά μας είναι να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση. Δεν έχουμε ακούσει επισήμως από την Ελληνική κυβέρνηση πώς βλέπουν την κατάσταση να εξελίσσεται μετά την 1η Ιανουαρίου. Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα συζητήσουμε το μέλλον».

Οι «αγορές» ετοιμάζονται

Στο μεταξύ, για να συμπληρωθεί το παζλ των εξελίξεων, πρέπει να σημειωθεί ότι οι «αγορές» από τη Δευτέρα άρχισαν να ξανανεβάζουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Η θεωρία του Χαρδούβελη, ότι η προηγούμενη άνοδος (πριν από δύο εβδομάδες) οφειλόταν στο γεγονός ότι ένας μεγάλος «θεσμικός επενδυτής» ξεφορτώθηκε τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε και γι’ αυτό το φαινόμενο ήταν καθαρά συγκυριακό, έγινε σκόνη. Γι’ αυτό και επιστρατεύθηκε νέα θεωρία: «οι αγορές ανησυχούν από την πολιτική αστάθεια που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ απειλώντας με εκλογές». Γελοιότητες, δηλαδή. Οι «αγορές», δηλαδή οι τοκογλύφοι του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, βλέπουν τον Σαμαρά να διακηρύσσει ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται και δε θα πάρει τις συμφωνημένες από το ΔΝΤ δόσεις του 2015 και του πρώτου τριμήνου του 2016 και ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον «πελάτη», ανεβάζοντας φυσικά τα επιτόκια, όπως θα έκανε κάθε έμπορος που θα αισθανόταν ότι υπάρχει εναγώνια ζήτηση για τα προϊόντα του. Με εκλογές ή χωρίς εκλογές, αυτή θα ήταν η λογική αντίδραση των τοκογλύφων που βλέπουν ένα κράτος να διακηρύσσει εκ των προτέρων ότι θα προσφύγει σ’ αυτούς για να δανειστεί τουλάχιστον 20-25 δισ. ευρώ την επόμενη διετία. Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Τέλος, ο διοικητής των EFSF-ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατέστησε σαφές τη Δευτέρα ότι τα 11 δισ. ευρώ που παραμένουν στο ΤΧΣ, στο βαθμό που δε χρειαστούν για νέα δόση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μετά τα αναμενόμενα stress tests της ΕΚΤ, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους, παρά μόνο μετά από απόφαση του ΔΣ του EFSF, ενδεχομένως και κάποιων εθνικών κοινοβουλίων. Την ίδια μέρα, «κυβερνητικές πηγές στο Λουξεμβούργο» (λέγε με Γιούνκερ δηλαδή) ανέφεραν ότι για την Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο ό,τι περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τα stress tests να μην επιστραφεί στον EFSF (για να μειωθεί ισόποσα το χρέος), αλλά να παραμείνει ως «μαξιλάρι ασφαλείας». Οι ίδιες «πηγές» δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση του «προγράμματος» και το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης από την τρόικα. «Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι προχωρά μόνη της και ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται, γιατί οι Ελληνες έχουν κατανοήσει την αξία τους», έλεγαν με νόημα οι εκ Λουξεμβούργου «πηγές».

Προεκλογικό παιχνίδι

Ουδείς στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, όπως φαίνεται καθαρά απ’ όσα παραθέσαμε παραπάνω, ασχολείται στα σοβαρά με όσα λέγονται και γράφονται στην Ελλάδα από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη. Τελειώστε πρώτα με την τρόικα και μετά συζητάμε για όλα είναι το σταθερό μότο. Συζητάμε και για το τι θα γίνει με τις δόσεις του ΔΝΤ που απομένουν και για το τι θα γίνει με το χρέος και για το πώς θα ισχύσουν οι δεσμεύσεις για την μετά το «πρόγραμμα» περίοδο, η οποία θα είναι επίσης περίοδος αυστηρής επιτήρησης. Στο ΔΝΤ δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα, στο Eurogroup δεν έχει ειπωθεί τίποτα επίσημα, τότε τι στο διάολο γίνεται όλη αυτή η φασαρία; Γιατί ο Σαμαράς βγήκε από το βήμα της Βουλής και δήλωσε ότι «βγαίνουμε από το Μνημόνιο» και «διώχνουμε το ΔΝΤ»; Για προεκλογικούς και μόνο λόγους.

Από το προηγούμενο φύλλο εξηγήσαμε πώς βλέπουμε να εξελίσσεται η προεκλογική τακτική των Σαμαρά και Βενιζέλου, οι οποίοι δεν έχουν καθόλου σίγουρες τις 180 βουλευτικές ψήφους στην προεδρική εκλογή για να πάρουν παράταση ζωής και επομένως είναι αναγκασμένοι να κινούνται σε προεκλογική τροχιά. Στόχος τους είναι να σύρουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, να θέτουν συνεχώς το ζήτημα της αποχώρησης της τρόικας και του ΔΝΤ, να ζητούν από το Euro-  group να ασχοληθεί με τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους, όπως έχει δεσμευτεί το Νοέμβρη του 2012, να δραματοποιούν την κατάσταση, να καλλιεργούν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της πιο κρίσιμης διαπραγμάτευσης, ώστε από τη μια να «διευκολύνουν» βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του προσώπου που θα υποδείξουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την άλλη να υποδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για το «ναυάγιο» της εθνικής διαπραγμάτευσης και να τον φορτώσουν με πολιτικό κόστος (έτσι ελπίζουν).

Ζόρια και για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι εξελίξεις γύρω από την παραπέρα διαχείριση του χρέους και της πολιτικής που απορρέει από τη σκληρή επιτήρηση δεν αφορούν μόνο τη συγκυβέρνηση. Αφορούν εξίσου και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φιλοδοξεί να τη διαδεχτεί. Η συζήτηση που γίνεται για «προληπτική πιστωτική γραμμή» είναι μια τεχνοκρατική συζήτηση. Στον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προβλέπονται «προληπτικές γραμμές πίστωσης». Και οι δυο περιπτώσεις (δεν χρειάζεται να μπούμε σε αναλυτική τεχνική ανάλυση εδώ) προϋποθέτουν επιτήρηση πέραν αυτής που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Θυμίζουμε ακόμη τη δήλωση Ντράγκι από τη Νάπολι, ότι για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να εκμεταλλευτούν τη χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ, μέσω αγοράς ομολόγων τους, θα πρέπει η Ελλάδα (το ίδιο και η Κύπρος) να βρίσκεται σε «πρόγραμμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει τίποτα για το τι θα κάνει με τις δόσεις που απομένουν από το ΔΝΤ. Σιωπηρά υπονοεί πως θα τις πάρει, αλλά ανοιχτά δεν τολμά να το πει, γιατί θα κατηγορηθεί ότι θέλει τη συνέχιση της παραμονής του ΔΝΤ, το οποίο ο Σαμαράς παλεύει να διώξει. Με αυτές τις δόσεις ή χωρίς αυτές, υπάρχει «χρηματοδοτικό κενό». Μόνο το ύψος του αλλάζει ανάλογα με το αν επιλεγεί να παρθούν οι δόσεις από το ΔΝΤ ή όχι. Πώς θα καλύψει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό το κενό, δεδομένου ότι διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις δανειακές συμβάσεις, μέχρι να πετύχει «διεθνή διάσκεψη για το χρέος»; Με δανεισμό από τις «αγορές» προφανώς, οι οποίες δε θα επιφυλάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ μεταχείριση διαφορετική απ’ αυτή που επιφυλάσσουν ήδη στη σημερινή συγκυβέρνηση. Με επιτόκια κοντά στο 6% για δεκαετή ομόλογα (σήμερα είναι πάνω από 6,5%) το δημόσιο χρέος θα γίνει ακόμη πιο επαχθές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλλεται ότι υποτάσσεται στους τοκογλύφους. Και βέβαια, με τέτοιο δανεισμό δε θα μπορεί να υλοποιήσει ούτε το φιλανθρωπικό μέρος του προγράμματος που εξήγγειλε.

Αυτή η προοπτική θα οδηγήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην αγκαλιά της ΕΕ και της ΕΚΤ. Σε μια διαπραγμάτευση που το αδύναμο μέρος θα είναι η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και αν δούμε το ζήτημα με τεχνικούς όρους. Θα είναι αδύναμη όχι μόνο γιατί οι άλλοι είναι οι δανειστές, αλλά και γιατί θα χρειαστεί βοήθεια για ν’ αντιμετωπίσει το «χρηματοδοτικό κενό». Ευνόητο είναι πως αυτός που ζητά δεν επιβάλλει όρους. Ορους επιβάλλει αυτός που δίνει. Γι’ αυτό και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να βλέπουν τα «θετικά» της «επιμήκυνσης». Δεν είναι μόνο οι «δεξιοί» σαν τον Σταθάκη που τα λένε αυτά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, όταν ρωτήθηκε για την επιμήκυνση (Πορτοσάλτε, ΣΚΑΙ, 14.10.2014), όχι μόνο δεν την απέρριψε μετά βδελυγμίας, αλλά απάντησε: «Οποιεσδήποτε εναλλακτικές προτάσεις για κάποιο ενδιάμεσο διάστημα θα πρέπει να υπηρετούν το στόχο της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους»! Δηλαδή, πρώτα θα υπάρξει συμφωνία για «επιμήκυνση» και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει και θα πετύχει και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που διακρατούν ο EFSF, το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης! Ούτε μικρά παιδιά δεν τα χάβουν κάτι τέτοια.

Αν πρέπει να βγάλουμε ένα συμπέρασμα απ’ όλη αυτή την ιστορία είναι πως όλες οι διαχειριστικές προτάσεις οδηγούν στο σφίξιμο της θηλιάς του χρέους, στην υποταγή στις ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς τους και στην παγίωση της κινεζοποίησης που έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΛοκ άουτ στους αγωνιζόμενους φοιτητές
Επόμενο άρθρο Διαφορική η εξίσωση της προεδρικής εκλογής

Σχετικά Αρθρα

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

Πολιτική 20 Φεβ 2026, 21:27

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

Αγροτικά 20 Φεβ 2026, 14:56

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

Πολιτική 17 Φεβ 2026, 21:56

Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 19:24

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 14:25

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

Πολιτική 12 Φεβ 2026, 13:55
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

21 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

21 Φεβ 2026, 00:01
Υγεία

Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο

20 Φεβ 2026, 22:41
Πολιτική

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

20 Φεβ 2026, 21:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών

20 Φεβ 2026, 19:22
Αγροτικά

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

20 Φεβ 2026, 14:56
Υγεία

Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;

20 Φεβ 2026, 14:03
Διεθνή

Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης θα διαλυθούν μόνο όταν ενταχτούν στο στρατό ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

20 Φεβ 2026, 12:35
Κόντρες

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

20 Φεβ 2026, 10:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

20 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

19 Φεβ 2026, 21:05
Οικονομία

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

19 Φεβ 2026, 20:42
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

19 Φεβ 2026, 20:02
Ιστορία

Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι

19 Φεβ 2026, 18:29
Καταστολή

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

19 Φεβ 2026, 14:24
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
Καταστολή

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

19 Φεβ 2026, 13:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

19 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει

18 Φεβ 2026, 21:04
Πολιτισμός

Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»

«Η ειρήνη δεν είναι άρωμα που ψεκάζεται πάνω από τη βία για να αισθάνονται άνετα οι εξουσίες», δήλωσε η σκηνοθέτιδα από την Τυνησία

18 Φεβ 2026, 19:49
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

Ημέρα μητρικής γλώσσας.

Ημέρα ξεναγών.

Μπαγκλαντές: Ημέρα μαρτύρων (1952).

1848: Τυπώνεται στο Λονδίνο το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

1907: Οι μπολσεβίκοι Πάβελ Γκούλεφ και Μιχαήλ Φρούνζε εκτελούν τον υπαστυνόμο Νικήτα Περλόφ (Ρωσία).

1936: Αμνηστία σε 30.000 πολιτικούς κρατούμενους στην Ισπανία.

1942: Παραιτείται η κατοχική κυβέρνηση του Τσολάκογλου, πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρός της Λογοθετόπουλος.

1955: Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης υποβάλλουν μαζικά παραιτήσεις γιατί καθυστερεί η επίλυση των προβλημάτων τους (δεν γίνονται αποδεκτές).

1972: Οκτώ μέλη της RAF με μάσκες καρναβαλιού παίρνουν 285.000 μάρκα από την Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων (Γερμανία).

1973: Η χούντα ανακοινώνει άλλες 96 διακοπές αναβολής στράτευσης, κατάληψή της Νομικής από 4.000 φοιτητές.

1973: Βόμβα της ΕΑΝ στο Καλαμάκι.

1985: Εκτελούνται ο εκδότης της «Απογευματινής» Νίκος Μομφεράτος και ο οδηγός του Γιώργος Ρουσέτης (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo