Εκτός εταιρίας τέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάς Μιχάλης Χριστοφοράκος. Οι λόγοι, φυσικά, δεν έγιναν γνωστοί (αυτό είναι πάγια τακτική των καπιταλιστικών επιχειρήσεων), ο κόσμος όμως βοά πως πίσω από την αποπομπή του μεγαλομάνατζερ κρύβεται η υπόθεση των μιζών προς κυβερνητικούς παράγοντες ανά τον κόσμο, για τις οποίες το γερμανικό μονοπώλιο αντιμετωπίζει δικαστικές εμπλοκές, αφού οι ανταγωνιστές του δεν κάθησαν με σταυρωμένα τα χέρια.
Η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου έγραψε στις αρχές της εβδομάδας ότι, «σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, η αποχώρησή του σχετίζεται με το σκάνδαλο δωροδοκιών». Και προσθέτει: «Η εισαγγελία του Μονάχου έχει στο μεταξύ πολλές ενδείξεις για παράνομες δωροδοκίες στην Ελλάδα. Στις καταθέσεις τους πολλοί κατηγορούμενοι και μάρτυρες έχουν αναφέρει ότι οι ίδιοι είδαν ή άκουσαν για τις δωροληψίες. Σύμφωνα με κατάθεση ενός συνεργάτη της Siemens–Com στο Μόναχο, μάνατζερ από την Ελλάδα τηλεφωνούσε στο Μόναχο και ρωτούσε ανοιχτά όταν υπήρχε “ανάγκη μίζας” και δεν δίσταζε μάλιστα να αναφερθεί και σε λεπτομέρειες. Τα χρήματα, σύμφωνα, με τον ίδιο, προορίζονταν για συνεργάτες του ΟΤΕ.
Ενας άλλος έλληνας μάνατζερ από την Αθήνα κατέθεσε μάλιστα στο Μόναχο λίστα με τα ονόματα συνεργατών του ΟΤΕ που λαδώνονταν. Ο ένας από αυτούς τους μάνατζερ λάδωνε κορυφαία στελέχη και ο άλλος τα χαμηλόβαθμα. Ενας από αυτούς ήταν επί σειρά ετών υποδιευθυντής της Siemens στην Ελλάδα μέχρι τον Απρίλιο του 2007. Ο μάνατζερ αυτός είχε παραδεχθεί ότι δωροδοκούνταν συνεργάτες του ΟΤΕ καθώς και τα κόμματα. Αυτό διασταυρώνεται με καταθέσεις του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens που είπε ότι ο όμιλος έδινε ποσά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να έχει την εύνοια της εκάστοτε κυβέρνησης».
Μπορούμε, λοιπόν, να καταλάβουμε γιατί στην Ελλάδα το γεγονός πέρασε σχεδόν στο ντούκου. Είναι από τα θέματα που δε σηκώνουν πολιτική αντιπαράθεση και σπέκουλα του ενός κόμματος εξουσίας σε βάρος του άλλου, αφού είναι και τα δύο βουτηγμένα ως τ’ αυτιά στο… λάδι. Μπορούμε, επίσης, να καταλάβουμε τη… διακριτική σιωπή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας του ΟΤΕ. Το λάδι είναι μεν παχύρευστο υγρό, όμως ρέει άνετα σε όλα τα σημεία όπου ασκείται εξουσία ή έλεγχος της εξουσίας (ο νοών νοείτω…).