Εδώ που τα λέμε, το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε σχολή. Από το 1974 και μετά, αυτό αποτελεί την ατμομηχανή που τραβάει όλο το αστικό πολιτικό σύστημα. Δημιούργησε το πρότυπο του μαζικού αστικού κόμματος με δομές και μηχανισμό και ακολούθησε αργότερα η ΝΔ. Πέρασε στην εκλογή αρχηγού με δημοψηφισματικό τρόπο και ακολουθεί τώρα η ΝΔ. Ακόμα και το μαλλιοτράβηγμα για την αρχηγία το ΠΑΣΟΚ το καθιέρωσε. Τα αρνητικά του προσπαθεί τώρα να αποφύγει η ΝΔ. Θυμόσαστε το Βενιζέλο και πώς γυάλιζε το μάτι του όταν… συγχωρούσε εκείνον που του πέταξε το φραπέ με τη δήλωση «ως αυριανός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον συγχωρώ»; Από τότε άρχισε η κατρακύλα του, που οδήγησε στο εκλογικό Βατερλό εκείνη την αποφράδα μέρα της 11ης Νοέμβρη 2007. Ετσι, οι υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ εμφανίζονται κυριλέ, ήρεμοι, φιλικοί προς τους αντιπάλους.
Παρά ταύτα, τα ΜΜΕ, απογοητευμένα από το θέαμα που προσφέρουν οι μονομάχοι, προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα, ότι η ενότητα της ΝΔ κρέμεται από μια κλωστή, ότι η σημερινή και αυριανή σύνοδος της ΚΕ μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση κ.λπ. Ομως, τα πράγματα είναι εξαιρετικά καθαρά. Δύο είναι οι μονομάχοι στη ΝΔ και οι υπόλοιποι προσπαθούν να πλασαριστούν όσο καλύτερα γίνεται, παίζοντας σε μια παρτίδα πόκερ που ξέρουν ότι δεν θα την κερδίσουν.
Δείτε για παράδειγμα τον Πανίκα. Δεν είναι χαζός, βέβαια, για να πιστεύει ότι μπορεί να γίνει αρχηγός της ΝΔ. Αλλο καραγκιόζης, άλλο χαζός. Τη δημαρχία Θεσσαλονίκης θέλει και βρήκε την ευκαιρία να βγεί στον αφρό και να παζαρέψει από τώρα με τον επόμενο αρχηγό. Μολονότι από άποψη παράδοσης θα έπρεπε να αισθάνεται πιο κοντά στο Σαμαρά, αυτός επέλεξε τη Ντόρα, ίσως γιατί αυτό του είπαν να κάνει κάποια κέντρα που τον στηρίζουν στη Θεσσαλονίκη (λέγε με συγκρότημα Λαμπράκη, που κυριαρχεί και στη μιντιακή αγορά της βορειοελλαδικής πρωτεύουσας). Ενώ, λοιπόν, εμφανιζόταν λάβρος υπέρ της πρότασης Αβραμόπουλου να ψηφίσουν και οι «φίλοι», εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες παρέα με τη Ντόρα και επιβεβαίωσε πως πράγματι οι τέσσερις υποψήφιοι είχαν συνυπογράψει πρόταση που προέβλεπε ότι θα ψηφίσουν μόνο όσοι γίνουν μέλη μέχρι την τελευταία στιγμή. Εγώ άλλαξα στο μεταξύ γνώμη –είπε χαμογελώντας πονηρά ο Πανίκας– και η ΚΕ θα κρίνει τελικά. Ποιος καρφώθηκε μ’ αυτή τη δήλωση; Ο Αβραμόπουλος, φυσικά. Λέτε να ενεργούσε έτσι ο Πανίκας, αν προηγούμενα δεν είχε κάνει το παζάρι του με τη Ντόρα;
Ο Αβραμόπουλος, από την άλλη, λέτε να είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει πως μαζικά οι ψηφοφόροι της ΝΔ, που δεν είναι μέλη, θα πήγαιναν να ψηφίσουν για αρχηγό; Εδώ αμφίβολο είναι αν θα πάνε τα μέλη. Κάτι, όμως, πρέπει να βρει για να προετοιμάσει την επερχόμενη ήττα. Για να μη λέτε ότι δεν τα ψυλιαστήκαμε όλα, σας λέμε ότι τα τελευταία καμώματα του Αβραμόπουλου «μυρίζουν» ακόμα και «ηρωική έξοδο» από τη μάχη για την αρχηγία. «Ηρωική έξοδος», όμως, χωρίς παρασκηνιακή συμμαχία με ένα από τα δύο φαβορί δεν νοείται. Από άποψη πολιτικής παράδοσης ο Αβραμόπουλος είναι πιο κοντά στο Μητσοτακαίικο, που τον έμπασε στην πολιτική, όμως στο θαυμαστό κόσμο της αστικής πολιτικής οι παραδόσεις υπάρχουν για να σπάνε.
Εξω από τον κύκλο των διεκδικητών της αρχηγίας, υπάρχουν ο Βαγγέλας και ο Αρούλης. Και οι δύο παίζουν στο ταμπλό της Ντόρας. Ο Βαγγέλας θέλει ξανά τη γραμματεία του κόμματος και ο Α-ρούλης θέλει την προβεβλημένη θέση του εκπροσώπου Τύπου, που θα του επιτρέψει να προβληθεί ως η λύση για το μέλλον.
Τα πράγματα, λοιπόν, είναι εξαιρετικά απλά. Η Ντόρα είναι πιο κοντά στην αρχηγία και ενδέχεται να την πάρει και από πρώτο γύρο. Οι εσωκομματικές της συμμαχίες είναι πολύ ισχυρές, γιατί έχει δουλέψει χρόνια γι’ αυτές. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι βαρόνοι του Καραμανλισμού, ο Βαρβιτσιώτης και ο Κεφαλογιάννης, στηρίζουν Ντόρα, επειδή τα τέκνα τους βρίσκονται στο στρατόπεδό της. Πώς να κερδίσει ο Σαμαράς, με τον ανυπόληπτο Αχιλλέα; Οσο πιο κλειστό γίνει το συνέδριο, όσο λιγότεροι ψηφίσουν, τόσο πιο άνετη θα είναι η νίκη της κόρης του Μητσοτάκη. Μέχρι να φτάσουμε στην ψηφοφορία, όμως, όλοι οι παίχτες, διεκδικητές και δευτεροκλασάτοι, θα παίξουν τα ρέστα τους. Μόνο που η παράσταση παίζεται σε μικρό και βαριεστημένο ακροατήριο, ενώ εκείνη του ΠΑΣΟΚ προ διετίας είχε άλλη «φάση». Είπαμε, οι Πασόκοι είναι πρωτοπόροι.
ΥΓ: Ενα μόνο θέμα έχει η ημερήσια διάταξη και στην ΚΕ και στο έκτακτο συνέδριο της ΝΔ. Την εκλογή νέου αρχηγού. Κάθε συζήτηση για την εκλογική συντριβή και τα αίτιά της έχει αποκλειστεί. Τον αποκλεισμό επέβαλε ο δάμαλος και οι υποψήφιοι αρχηγοί εξακολουθούν να τον γλείφουν, γιατί κανείς δεν θέλει να τον έχει απέναντί του. Μόλις, όμως, τελειώσει το συνέδριο, κερδισμένος-η και χαμένοι αναμένεται να του την πέσουν άγρια. Πώς θα σταθεροποιηθεί ο νέος αρχηγός, αν δεν θάψει το δάμαλο και δεν του φορτώσει όλες τις ευθύνες για τη βαριά ήττα;