Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον τρόπο της συντηρεί το σκάνδαλο Siemens, αφενός για να ξεφύγει από το βάρος της Ζαχοπουλειάδας και αφετέρου γιατί ευελπιστεί ότι θα βρεθούν στοιχεία σε βάρος υπουργών των κυβερνήσεων Σημίτη. Γι’ αυτό κράτησε επτασφράγιστο μυστικό το γεγονός ότι από τον περασμένο χρόνο έχει ζητήσει δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές αρχές και γι’ αυτό βάζει τώρα τρεις εισαγγελείς στην υπόθεση και τους στέλνει στη Γερμανία, μπας και βγάλουν τίποτα χειροπιαστό από το υλικό των γερμανικών εισαγγελικών αρχών. Για τον ίδιο λόγο, επίσης, απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Σε μια Εξεταστική Επιτροπή συμμετέχει και η αντιπολίτευση, η οποία έχει τη δυνατότητα να κάνει το δικό της παιχνίδι (π.χ. να καλέσει για εξέταση και στελέχη της κυβέρνησης), ενώ οι δικαστικές αρχές ελέγχονται μόνο από την κυβέρνηση, μέσω του συστήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του κατέφυγε στο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να αποφύγει τους ψιθύρους που απλώνονταν με καταιγιστικό ρυθμό. Είναι δεδομένο ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο πιάνει την περίοδο των δικών του κυβερνήσεων, ενώ η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα σ’ ένα βαθμό να κρύψει τις δικές της «πομπές». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργοί, άρχισαν να διαπληκτίζονται δημόσια σχετικά με το ποιος είχε την ευθύνη.
Πρώτος ξεκίνησε ο Χρυσοχοΐδης, που σε απανωτές δημόσιες δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο ίδιος ως υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν είχε την ευθύνη για την προμήθεια του ρουφιανοσυστήματος C4I, διότι είχε μεταφερθεί στο υπουργείο Αμυνας, το οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση. Δεν αμφισβήτησε, δηλαδή, τα όσα αποκαλύπτονται στη Γερμανία για μίζες, αλλά έδειξε τον (ουσιαστικά εκτός ΠΑΣΟΚ) Γιάννο Παπαντωνίου. Ο τελευταίος αμύνθηκε με τα ίδια μέσα, υποστηρίζοντας ότι εκείνο που αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή υπό τον Σημίτη ήταν να χρησιμοποιηθεί το νομικό πλαίσιο προμηθειών του υπουργείου Αμυνας (δηλαδή, απευθείας αναθέσεις με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες), όμως το ΥΕΘΑ είχε απλώς την επίβλεψη της τήρησης των διαδικασιών με νόμιμο τρόπο. Καθοριστικό ρόλο είχε το Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούσε σε όλες τις φάσεις επιτροπή υπό την προεδρία του αρμόδιου υφυπουργού (υφυπουργός ήταν τότε ο Μαλέσιος, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις ότι κατοικούσε σε σπίτι που του είχε παραχωρήσει δωρεάν φίλος του καπιταλιστής και αντικαταστάθηκε από τον Τσερτικίδη). Μια μέρα μετά και αφού βούιξε ο τόπος με τα αλληλοκαρφώματα των άλλοτε πρωτοκλασάτων του «εκσυγχρονισμού», ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Γιάννο, διότι η νομιμότητα δεν αμφισβητείται από κανέναν. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ραγκούσης (σημάδι ότι το θέμα συζητήθηκε στο επιτελείο του Γιωργάκη και αποφασίστηκε να τους «μαζέψουν»), όμως άλλα στελέχη δεν παρέλειψαν να ρίξουν τα καρφιά τους. Η Βάσω, μιλώντας στα «Νέα», θυμήθηκε αυτά που είχε πει πριν λίγο καιρό, «για όποιους στο ΠΑΣΟΚ έκαναν περιουσίες την περίοδο της διακυβέρνησης» και προσέθεσε με νόημα: «Αν υπήρξαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν σε τέτοιες συναλλαγές, να πληρώσουν το τίμημα. Είπα ότι στο χώρο μας δεν έγινε ποτέ κάθαρση. Και πρέπει να γίνει»! Στο ίδιο μήκος κύματος ο Λοβέρδος δήλωσε ότι όποιος είναι μπλεγμένος σε αυτή την υπόθεση να καταβάλει το κόστος ο ίδιος. Ενώ η Δαμανάκη «τα είπε όλα» με μια δήλωσή της στο ραδιόφωνο του Σκάι: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε πολύ σαφή θέση και είπε ότι εμείς θέλουμε εξεταστική επιτροπή και είπε επίσης με μεγάλη σαφήνεια ότι, αν οποιοδήποτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει εμπλακεί, θα τεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ. Θα πληρώσει. Η προσπάθεια της Ν.Δ. να καθυστερήσει και άλλο την υπόθεση είναι εκ του πονηρού».
Ενώ, όμως, νόμισαν ότι το «μάζεψαν», βγήκε από τη ναφθαλίνη ο Μαλέσιος και διακηρύσσοντας ότι δεν προτίθεται να γίνει «Ιφιγένεια», κάρφωσε Χρυσοχοΐδη και Γιάννο, παραθέτοντας έγγραφα και υποστηρίζοντας ότι οι δυο τους ήταν υπεύθυνοι για την προμήθεια του C4i!
Τι θυμίζουν τα παραπάνω και ειδικά η δήλωση Δαμανάκη; Τακτική Καραμανλή! «Οποιος έκανε κάτι θα φύγει, μη με χρεώνετε εμένα ή μη μας χρεώνετε όλους». Αρα, οι Πασόκοι φοβούνται πως έρχεται χιονοστοιβάδα αποκαλύψεων και τρέχουν να πάρουν τα μέτρα τους. Οταν, όμως, δεν έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν τη Ζαχοπουλειάδα και να πάρουν κεφάλι από τη ΝΔ, τι πιθανότητες μπορεί να έχουν όταν η σκανδαλολογία θα αφορά κυρίως δικά τους στελέχη, ενώ η Ζαχοπουλειάδα θα παραδίδεται σιγά-σιγά στη φθορά του πανδαμάτορα χρόνου;
Επί της ουσίας δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα απ’ όσα γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ολες οι συμφωνίες μεταξύ κράτους και ιδιωτών καπιταλιστών εμπεριέχουν τη… νόμιμη μίζα. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού στον καπιταλιστικό κόσμο. Ετσι διεξάγεται ο ανταγωνισμός, έτσι συντηρείται το πολυάριθμο πολιτικό προσωπικό του αστικού συστήματος . Κάποια στιγμή ξεσπάει κρίση, κάποια πράγματα αποκαλύπτονται, ο επιχειρηματικός και πολιτικός ανταγωνισμός δεν επιτρέπει άμεσο έλεγχο των αποκαλύψεων, η κρίση βαθαίνει, γίνονται κατ’ ανάγκη μερικές «ανθρωποθυσίες», ο θεός του κεφάλαιου εξευμενίζεται και το σύστημα συνεχίζει την πορεία του. Οπως πριν, όπως πάντοτε.